Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Ford Scorpio a Ford Mondeo

Poradna
Vojtěch Vinař | 04.05.2007
další 4 fotky
foto: TipCars.com
Dotaz

Rád bych se zeptal na Váš názor týkající se vozů Ford Scorpio a Ford Mondeo.
U Scorpia by mě zajímal motor 2.5 diesel, jak je to s jeho spolehlivostí a jak je na tom vůbec Scorpio se spolehlivostí obecně, mám na mysli modelovou řadu 95-98.
U Mondea (97-01) bych se rád zeptal zda je lepší volit motor 2l a nebo raději silnější 2.5 V6.
Předem děkuji za odpověď!

S pozdravem
Ondřej Vrána


Odpověď

Dobrý den,

Design Fordu Scorpio vyvolal spoustu rozporuplných názorů, vlastně vzhled posledního Scorpia nebyl veřejností vůbec přijat a napovídají tomu i statistiky prodaných vozů. Scorpio patří mezi „přehmaty“ automobilky Ford, jednalo se o ztrátový projekt, počet prodaných vozů byl velmi malý. Bohužel s odstupem času lze konstatovat, že ani s kvalitou těchto vozů to nebylo vůbec slavné. Snad jediným důvodem, který mluví ve prospěch jeho koupě je pořizovací cena ojetiny, která kompenzuje nedostatky vozu. Podstatným nedostatkem je, že náhradní díly jsou velmi drahé, díly z druhovýroby nejsou příliš rozšířené, dílů na vrakovištích je nedostatek. K dotazu na motorizaci 2,5 TD musím konstatovat, že není příliš šťastnou volbou. Motor je dílem italské firmy VM Motori, jedná se o řadový přeplňovaný čtyřválec s litinovým blokem, elektronickým nepřímým vstřikováním paliva do předkomůrky a rotačním čerpadlem Bosch, turbodmychadlo je vybaveno chladičem stlačovaného vzduchu. Motor sice disponuje solidním výkonem a vcelku plochou křivkou kroutícího momentu, problémem je poruchovost motoru. Nezřídka se vyskytuje prasklá hlava válců, bývají problémy se žhavením, stejně tak jako s hydroštely. Krom problémů s motorem se vyskytuje celá řada problémů s vozem jako takovým. Vlivem hmotnosti vozu odcházejí často stabilizátory na přední nápravě, ložiska kol mají malou životnost, silentbloky na stabilizátorech jsou poddimenzované. Na druhou stranu je třeba ale vyzdvihnout jízdní vlastnosti vozu, které nejsou nijak špatné, stejně tak prostornost vozu pro cestující je výborná. Ve srovnání s Mondem ale nevidím výhody pro volbu Scorpia, zavazadelník u Scorpia je menší a mělčí, vlivem zadního pohonu kol, celková prostornost kabiny není o tolik větší, náklady na provoz vozu jsou mnohem vyšší, nabídka omezená, spotřeba dvouapůllitrového dieselu se pohybuje kolem 8-10 litrů nafty, tedy stejně jako u benzinového Mondea 2,5 V6.

 RECENZE OJETIN: Ford Mondeo - turbodiesel nebrat 


Nyní pár slov k Mondeu. Vůz je velmi oblíbený, jeho nabídka na trhu ojetin je vysoká, má povedené benzinové motory, precizní jízdní vlastnosti, prostorný interiér, zejména pak ve verzi kombi, nízké ceny náhradních dílů a takřka kompletní nabídku dílů z druhovýroby. Co se pohonných jednotek týká, osobně vzhledem k povinnému ručení doporučuji bud 1,8 16V nebo pokud chcete silnější vůz, tak šestiválec 2,5. Zde je nutné si ohlídat přesný objem válců, vyskytují se dvě verze, první s objemem 2495 cm3 a druhá 2544 cm3. Ta vyšší spadá do nejvyšší kategorie povinného ručení, málokdo si toho všimne při koupi a pak se diví. Proto pokud šestiválec, poohlédněte se po modelech z roku výroby 1999 nebo 2000, kdy byl objem opět snížen. Dvoulitr není výkonem o tolik lepší než jednaosmička, spotřeba je vyšší o litr, jezdit se s dvoulitrem dá kolem 8 litrů mimo město, ekonomicky za sedm, ve městě kolem deseti. Dvaapůllitr je na tom se spotřebou o hodně hůře, mimo město při ekonomickém režimu lze jezdit za 7,5litru, problém ale nastává při jízdě ve městě, tam spotřeba stoupá i ke 13 litrům, při ostrém tempu na dálnic lze jezdit i za 15 litrů. Na druhou stranu motor běží sametově, má plynulý a tichý chod, je silný a jeho výhodou jsou rozvody poháněné řemenem.

Šestiválec se ale špatně shání, z posledních let výroby jich je velmi málo, na trhu se objevují nejvíce motory Zetec 1,8 16V a 2.0 16V. Pokud budete kupovat Mondeo, ohlídejte si skutečné kilometry, většina jich má stočené tachometry, spousta jich je po nehodě, důvodem je oblíbenost tohoto typu vozu a spousta dovezených vozů z Belgie, Itálie a Německa. Pokud mohu poradit, sledujte inzerci na Modeo Klubu, vyskytují se tam velmi pěkné a zachovalé kusy, vyplatí se nabídku sledovat a počkat si.

Co se problémů s Mondem týká, velmi často se objevují potíže s volnoběžnými ventily, váhami vzduchu, zlobí čidla vody, termostaty, přední náprava není nikterak předimenzovaná, vůle lze řešit ale samostatnou výměnou silentbloků, oprava stojí cca 3 tis ve značkovém servisu. Na jednu stranu se může zdát, že problémů s Mondem není málo, na druhou stranu jsou to závady velmi malé, které nejsou nijak nákladné.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
anonym, 10.05.2007 08:47
Tak sem jel ted Praha Kaprun a zpet a prumerna spotreba kolem 5.9 l.
Naposledy jsem tankoval na Agipu v CB (U kauflandu) a na nadrz sem dojel do Kaprunu, pak pojezdil kolem Kaprunu a zpatky alou az do Prahy. No mam tam asi 990 km najeto a ted se to rozsvitilo (tusim 63 litru nadrz).
Howgh a dost ke spotrebe.
anonym, 20.08.2007 15:08
Tak pratele, ted sem videl v nemecku (Pise se Srpen 2007) ceny Skorpii a za tu cenu, kdybych ted kupoval vuz tak urcite Skorpio. Od 2500 se da sehnat solidni kousek a za 3000 EUR a vis mate kombika v plne vybave v zachovalem stavu. Vzhledem k tomu ze za 1000 EUR jsou rozbita auta, tak bych se o nahradni dily nebal.
Za ty prachy lepsi konfort tezko hledat..
anonym, 23.01.2008 10:33
Jo to sice ano ale repas predni napravy je za 12000,- na dilech, zadni tlumice na kombi 18000,-, praskajici sani motoru 13000,-, kosti stab vydrzi max 20000km, hnije, udaj tachometru je casto jen nahodne cislo v intervalu 100-200tis. protoze realne ma pod 300tis.km jen par exemplaru a vetsina ma pres 400tis.km. Hlavy opravdu praskaj a pokud zrovna hlava drzi, muze se podpalit ventil. Ted nedavno jsem videl hlavu z 2.0 8V prasklou na 3 valcich za 4 (mezi ventily) a k tomu dva vyfukove podpalene. Sam skopka mam a problemu je vice nez hodne. Tak pokud uz ho nekdo musi mit tak radeji starsi model do 95. Na model 95 a vejs nema nektere dily uz ani Ford natoz druhovyroba a z vraku se vsechno brat neda.
anonym, 07.03.2008 00:37
Pán co psal recenzi asi auto viděl pouze v bazaru. Jsem spokojeným majitelem a opravy provádím pouze na věcech, které trpý provozem jako čepy, brzdy atd. Ale souhlasím s cenou náhradních dílů, ta je vysoká - např výměna obou hl. čepů vyjde materialem na 7000Kč ramena + 1400Kč silentbloky a to není málo.
anonym, 08.04.2008 14:10
Dobrý den,
chci se zeptat ,zdali by mě někdo poradil ohledně úniku chladící kapaliny.Jaká může být závada.Koupil jsem Mondeo 1.8 16V Zetec r.v.96,ale podle VIN to je asi 8-1995.
Nikde nevidím žádný únik,jen v nádržce ubývá.
.Ještě jaká tam má být chladící kapalina.
Děkuji za odpověď
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů