Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Ford S-Max v redakčním testu

Testy
Petr Šikl | 14.08.2008
dalších 30 fotek
foto: autor
Před dvěma roky Ford předvedl zbrusu nový sportovně laděný model nesoucí jmenovku S-MAX. Má vůbec nějaké slabiny? Jak jezdí a jaký je? Na všechny tyto otázky odpovíme během redakčního testu.

Co lze považovat za rodinný automobil? Je to praktické kombi, nebo velkoprostorový vůz? A co je sloučit? Udělat prostě mix? Ano, je to možné. Ford vyrukoval s novým modelem nazvaný S-Max. Jedná se o sourozence druhé řady modelu Galaxy od kterého se odlišuje sportovnějším pojetím. S-Max v listopadu získal titul evropské auto roku 2007 a téměř všichni kolegové z branže ho vychvalují, zejména s benzínovým motorem 2.5T. Je doopravdy tak skvělý jak se všude píše? Touží snad každý pro rodinném voze s obrovským výkonem a nelidskou spotřebou? Takové otázky mě napadají při čtení superlativ od tomto modelu. K redakčnímu testu jsme proto zvolili vznětovou verzi, která dle papírových hodnot dopřeje dynamické svezení při velmi nízké spotřebě.

model / výbava

 

CORE

 

TREND

 

TITANIUM

 

2.0 Duratec 107kW

 

739.990

 

782.990

 

832.990

 

2.5 Duratec 162 kW

 

-

 

947.990

 

997.990

 

1.8 Duratorq TDCi 92 kW

 

784.990

 

842.990

 

892.990

 

2.0 Duratorq TDCi 103 kW

 

-

 

877.990

 

927.990

 

V základní výbavě Core se můžete těšit na přední a zadní nárazník v barvě vozu s ochranou pryžovou lištou, chromované kliky dveří, vnější zrcátka el. ovládaná a vyhřívaná, přední mlhové světlomety, zpožděné zhasínání světlometů, zadní stěrač s cyklovačem, elektrickým ostřikovačem a automatickou aktivací při zpětném chodu, palubní počítač včetně venkovního teploměru, digitální hodiny, přední el. zásuvku, stropní a středovou sklápěcí konzoly, přední el. ovládaná okna, manuální klimatizace, airbag řidiče a spolujezdce, boční, hlavové a stropní airbagy, kolenní airbag řidiče, ABS, centrální zamykání na DO, přední sedadlo řidiče s manuálně nastavitelnou výškou, ISOFIX pro dvě krajní sedadla druhé řady, příprava pro rádio, ocelová kola 6,5x16",

TIP: TEST SPOTŘEBY - Ford S-MAX 2.0 TDCi

Výbava TREND obsahuje navíc: kliky dveří v barvě vozu, přední i zadní el. ovládaná okna, hlavice řadící páky a volant obšitý kůží, kryt zavazadlového prostoru, duální automatická klimatizace, nastavitelná bederní opěrka, přední sportovní sedadla,

Výbava TITANIUM obsahuje navíc: automatické stěrače s dešťovým senzorem a samočinnou aktivací světlometů při snížené viditelnosti, sedadlo řidiče el. ovládané, rádio CD 6000 CD a 8 repro, kola 7x17" s pneu 225/50, sada pro lepší viditelnost.

Volitelná výbava zahrnuje bezpočet položek. Mezi ty nejzajímavější patří: bi-xenonové adaptivní světlomey (30.800 Kč), ostřikovače světlometů (5.900), chlazená schránka před spolujezdcem (1.900), síť pro zajištění zavazadel (1.500), ESP (19.900), parkovací asistent (16.900) atd.

Karoserie:

S-max je jen o pár centimetrů kratší, nižší a užší než jeho sourozenec model Galaxy. Je postaven na stejném podvozku, které bude má i nové Volvo S80 (samozřejmě jinak upravený). Ford "esmaxovi" ušil dynamičtější kabát, který ho razantně odlišuje od ostatní konkurentů. Ono vybrat přímého konkurenta ani nejde. Mohl by to být Mercedes-Benz R, Opel Zafira, Mitsubishi Grandis nebo Mazda 5. Podle českého zastoupení Fordu patří tento model do třídy velkých kombi. Ovšem ve statistikách nově registrovaných vozidel v ČR se objevuje v kategorii MPV. Ostře střižené tvary symbolizují sportovního ducha. Na karoserii nalezneme několik zajímavých prvků, který tento vůz odlišují.

(+) originální design (zejména přední části)
(+) vysoko výklopné páté dveře
(+) osvětlení kolem vozu
(-) usedlejší tvary zadních partií

Interiér:

Dveře se otevírají lehce a v dostatečném úhlů díky čemuž nic nebrání v pohodlném nastupování. Po usednutí do dobře tvarovaných předních sedadel lze najít správnou polohu za volantem celkem rychle. Jak je u těchto vozidel zvykem, i zde nebudete ušetřeny vzpřímenější pozice za volantem, který lze nastavit podélně i svisle. Sedadla se vyznačují skvělým bočním vedením a nastavitelnou opěrkou hlavy. Přesto, že sedadla velmi dobře obepínají tělo, nemůžete se na ně při řezání zatáček spoléhat. Z testovacích řidičů jsem byl jediný, komu vadil krátký sedák a stále se v sedadle ošíval. Osobně mi vyhovují sedadla použitá v běžných vozech kombi, kde se nesedí tolik zpříma, tak příčinu problému musím hledat u sebe. Navíc mi nevyhovovaly nízko položené loketní opěrka. Sedadla v druhé řadě poskytují dokonce dostatek prostoru na všech třech místech. Sedadla lze sklápět, posouvat i vyjímat.

Za kvalitně provedený interiér musím automobilku Ford pochválit. Právě na něm je vidět značný posun vpřed. Zlepšil se výběr použitých materiálů, slícování jednotlivých dílů konečně odpovídá srovnatelné konkurenci a navíc kam se podíváte je dostatek prostoru. Díky rozměrné palubní desce máte k dispozici příkladný prostor na nohy, kterého je doopravdy na rozdávání. Rozvor i šířka interiéru jsou pozoruhodné. V kapličce za volantem naleznete otáčkoměr a rychloměr mezi kterými se skrývá jednoduchý informační displej zobrazující všechny důležité údaje (hodnoty palubního počítače, rádio, venkovní teplotu atd.). Ovládání palubního počítače, audiosoustavy a tempomatu řidič provádí tlačítky na volantu což je praktické (chvilinku trvá než si vše osaháte a zažijete do paměti).

Středový panel je doslova posetý tlačítky různých tvarů. Osobně vyznávám jednoduché řešení středových panelů, přesto jsem již druhý den nic nemusel hledat a vše intuitivně ovládal. Po stránce ergonomie mohu vytknout pouze umístění elektrického ovládání bočních okének, které překrývá madlo dveří. Ford nezapomněl ani na odkládací plochy, které jsou dostatečně velké a zároveň i v požehnaném množství.

Samotný volant by mohl být vzorem ostatním automobilkám. Čtyřramenný nastavitelný volant s ideálně tlustým věncem i průměrem padne skvěle do rukou za což zaslouží pochvalu. Zdvojené přední sloupky jsou možná přínosem pro bezpečnost a dynamický design, ale v běžném provozu na ně budete spíše nadávat. Výhled šikmo vpřed je žalostný. Sloupky mi vadily především v ostrých zatáčkách a na křižovatkách.

Zajímavě je řešen zavazadlový prostor. Páté dveře se vyklápějí dostatečně vysoko. Na podlaze je umístěna praktická vyjíždějící plošina, která unese 120 kg nákladu. Po vysunutí na ní pohodlně naložíte zavazadla a jen je zasunete. Žádné nahýbání do útrob zavazadelníku v tomto případě nehrozí. Jedinou výtku směřuji k občasnému drnčení nezatížené plošiny.

(+) maximální prostornost
(+) variabilita
(+) vyjíždějící plošinka v zavazadlovém prostoru
(+) osvětlení interiéru
(-) nízko položené loketní opěrky
(-) kvalita, provedení a umístnění některých ovládacích prvků
(-) výhled šikmo vpřed
(-) zadní sedačky nemají téměř žádné tvarování

Motor:

Po nastartování běžným klíčkem se ozve klasický diesel známý například z Mondea. Jeho projev je po nastartování celkem hlučný a utichá až po zahřátí, kdy jeho chod konečně lahodí mému sluchu. Při běžných cestovních rychlostí a včasném řazení o motoru téměř nevíte. Pokud mu šlápnete na krk, dostatečně se ozve. Reakce motoru na sešlápnutí plynového pedálu byly minimální. Motor dobře táhne až k hranici 4000 otáček. Zpřevodování je díky šestirychlostní převodovce spíše krátké a ve městě lze při nezatíženém voze jet padesátkou na čtvrtý rychlostní stupeň. A naopak dálniční jízda vyžaduje zařazenou šestku, díky které můžete dosáhnout výborných hodnot průměrné spotřeby (kolem rychlosti 100 km/h lze jet po rovném úseku v průměru za 2,9 l paliva i několik kilometrů). Agregát je vůbec úsporný. V průměru za celý test si řekl o sedm litrů motorové nafty.

(+) spotřeba
(-) hluk po startu a při vyšších otáčkách

Jízdní vlastnosti:

Automobily opouštějící výrobní závody Ford se tradičně chlubí dobrými jízdními vlastnostmi. U modelu S-max je mohu označit za doslova příkladné. Fordu se povedl ideální kompromis mezi sportovním a komfortním nastavení podvozku díky čemuž se S-max chová téměř stejně jako osobní vůz. Víceprvkové zavěšení zadních kol zaručuje skvělou stabilitu a tužší podvozek eliminuje náklony karoserie na minimum. Řízení i řazení je doslova precizní. To vše platí o běžném provozu. Pokud byste chtěli s "esmaxem" sportovat, připravte se na menší zklamání. Přece jen se jedná o vyšší vůz s vyšší hmotností. Vepředu uložený dieselový agregát příliš zatěžuje přední nápravu a vůz je nedotáčivý. V zatáčkách zejména na mokrém povrchu nechtějí kola udržet zvolený směr a díky hmotnosti se vůz sune do strany. To samé platí o brždění. Vysoká hmotnost spolu se širokými zimními pneumatiky za teplého počasí udělají s vozem své. Brzdit z devadesátky na okresce není jednoduché. Při ostřejším sešlápnutí brzdového pedálu se kola začínají smýkat. Až po chvilce zasahuje ABS a příď se znatelně zarývá do vozovky. Délka brzdné dráhy pro mě byla velkým zklamáním.

Ono vůbec jet s vozem ostře není jednoduché. Motor dovoluje dostatečně rychle zrychlovat, ale například sešlápnutí plynového pedálu v zatáčce se zajisté rovná výletu mimo vozovku. Při vysokých rychlostech na dálnici se "esmax" chová stabilně a vyrovnaně. Ale abych nestrašil a nešířil paniku. Výše popsané chování "esmaxu" poznáte až doopravdy při ostré jízdě, dávno za hranicí rychlostních limitů a za specifických podmínek (komunikace byly vlhké a vysoká teplota nesvědčila zimnímu obutí). V běžném provozu vyniká naprosto špičkovými jízdními vlastnosti, které nemají přímého konkurenta. Jeho ovládání je navíc snadné. Navíc na suché vozovce (opuštěná asfaltová plocha) "esmax" předvedl skvělé držení zvolené stopy, slalom zvládl s minimálními náklony na jedničku a kružnici dokázal opsat i při velmi rychlé jízdě.

(+) precizní řazení
(+) výborné jízdní vlastnosti
(+) komunikativní řízení
(-) brzdy
(-) nedotáčivost
(-) na nerovnostech až příliš komunikativní řízení

Závěr:

Ford S-Max je zaměřen na řidiče se sportovním duchem, kteří od rodinného prostorného vozu čekají něco víc. A právě tím slůvkem víc může charakterizovat sportovnější projev, originální dynamický design a to vše při rozumné spotřebě v případě volby vznětového motoru. Pokud se nemůžete rozhodnout, které MPV pro rodinu pořídit, doporučuji testovací jízdu u Fordu.


S-Max očima majitele

S-Max jsem měl od Vánoc 2006 do září 2007 v motorizaci 1.8 TDCi (92 kW), pětimístné. Koupil jsem ho ve stáří 11 týdnů - jako referenční vůz dovozce se slevou přes 300.000 Kč. Cena ve výbavě Trend byla 590.000 Kč vč. DPH, auto bylo už přihlášené jako osobní bez možnosti odpočtu DPH. Dle mého názoru je S-Max skvěle dispozičně vyřešené - bylo to moje první auto, v kterém sedím výš. Chvilku jsem si zvykal na velikost auta, zvlášť ve městě je to změna oproti Focusu combi, kterého jsem měl předtím.

Všechny plusy S-Maxu byly už asi popsány, stačí se svézt a pak hodnotit. Vyzdvihuji hlavně skvělé jízdní vlastnosti.

Mínusy:

1. malý rejd, je to tank

2. vyřešení podlahy zavazalového prostoru - když nemáte výsuvnou podlahu (podle mně nesmysl), pod koberečkem jsou dutiny - když vlezu do kufru auta, pode mnou se to "boří"

3. absence rezervy a zvedáku - pořád mně něco říká, že jednou přijde průser a zůstanu stát s neopravitelnou závadou u krajnice.

4. nepřesný počítač průměrné spotřeby - "kecá" v průměru o 0,7 l ( i u

Galaxy)

5. krátké bezpečnostní pásy pro uchycení dětské sedačky (banánový typ pro nejmenší děti), pokud se posune sedačka dopředu (zvětšení kufru), téměř nemožné zapnout v přední poloze - stejný problém má i Galaxy

6. Výrazný „turbo efekt“ motoru 1,8 TDCi

V květnu 2007 jsme doma zjistili, že nás bude na Vánoce pět. V září jsem náhodně našel na webu Galaxy s 20 000km, rok staré - od prodejce Fordu za 700.000.s DPH, oproti ceníkové ceně 350 000 Kč dolů. Lepší motor 2.0 TDCi

(103 kW), ESP + 7 míst. Nešlo odolat. Maxík šel s minimální ztrátou dál a já jsem nadšen. Silnější motor je fajn, chtěl bych zkusit nový 2,2 TDCi. Kdž jsem v roce 2007 jezdil do Rakouska, kolem mně byly samé Galaxy ale minimálně S-Maxy, u nás je poměr opačný. Galaxy je prostě větší - jde sice o pár litrů a o pár centimetrů na délku, ale hlavně je auto uvnitř vyšší a dispozočně lépe využitelnější. Asi nejsem klasický uživatel. Do auta cpu všechno kromě stavebnin a odpadů, auto má sloužit. Na závěr uvedu příklad z jízdy tří generací s Galaxy. Já s manželkou vpředu, babička a děda + 3 vnuci, to je paráda. Nechápu, že někdo dá 700 000 Kč za Octavii, pokud má děti a aktivně tráví čas (lyže, běžky, kolo). Osobně jsem spokojen. Co mi chybí, je tempovat. Spotřeba: když jedu delší trasy mimo dálnice, vezme si 6,7 l/100km, plně naložené auto s koly na nosiči tažného zařízení na dálnicí 7,2 l/100km (do 150 km/hod). V zimě se vlezu do 8 l/100km.

Závěrem:

S-Max je velké auto - dáš do něj dost - má agresivní sportovní design - ber ho. Jestli si můžeš přidat a využiješ kapacitu Galaxy, tak neváhej. Třetí lavice S-maxu je pro děti, v Galaxy se člověk do 180 cm vleze pohodě.

Aleš Procházka, Přerov

Hodnocení
Brzdy
3
Design
1
Dílenské zpracování
2
Dynamika motoru
2
Jízdní komfort
2
Ovladatelnost
2
Prostornost
1
Pružnost motoru
2
Řazení
1
Řízení
1
Sedadla
2
Spotřeba
1
Výhled z vozu
3
Zavazadelník
1
Celkové hodnocení - průměr:
1.71
* Hodnocení dle známky od 1 do 5 jako ve škole, kde 5 je nejhorší výsledek a 1 je nejlepší výsledek
Technický popis
Karoserie
Typ
MPV
Rozměry a hmotnosti
Délka (mm)
4768
Šířka (mm)
1884 / 2154
Výška (mm)
1658
Rozvor (mm)
2850
Rozchod kol vpředu (mm)
1578
Rozchod kol vzadu (mm)
1600
Provozní hmotnost (kg)
1897
Maximální hmotnost (kg)
2505
Počet míst (os.)
5/7
Objem zavazadlového prostoru (l)
285-2000
Motor
Typ
Vznětový řadový
Počet válců
4
Zdvihový objem (ccm)
1997
Max. výkon kW (k)/ot./min.
103 (140) / 4000
Max. kroutící moment Nm/ot./min.
320 / 2000
Spotřeba
Město
8,1
Mimo město
5,4
Kombinovaná
6,4
CO2 (g/km)
169
Palivová soustava
Palivo
MN
Objem nádrže (l)
50
Výkony
Max. zrychlení (0-100km/h) s
10,2
Max. rychlost (km/h)
196
Převodovka
Typ převodovky
Manuální
Počet rychlostních stupňů
6
Cena
Cena nejlevnější verze v základní motorizaci (Kč)
739.990
Cena testovaného vozu bez příplatkové výbavy (Kč)
874.990
Hodnocení článku
4.3 z 5 (86%)
Hodnoceno: 7x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
anonym, 28.08.2008 12:58
Není nad to nechat si to předělat na přímý vstřik LPG. Provoz velmi levný a navíc k dispozici celých těch 200kw. A navíc je to prý velmi spolehlivé auto.
jezdec, 22.09.2008 15:09
Podle dosavadních zkušeností jsem s maxííkem velmi spokojen. Byl jsem v očekávání dalšího (druhého) dítětě a potřeboval jsem pro nás dopravu. Mám ho cca 3 měsíce a musím říct max spokojenost. Na tu výsuvnou podlahu musím říct že to není až tak špatná věc když vozíte něco pevného. Při nákupu v marketu tzn. plno tašek, zjistíte že se při vytažení plošiny část nákupu sesune dopředu k sedačkám a stejně tam musíte vlézt. Mám ho skoro v max výbavě. Sedačky kůže (alcantara) musím pochválit. Měl jsem z nich trochu strach, ale chovají se i době letních vysokých teplot velice šetrně. Kromě toho mám klimatizaci sedadel která jsou v elektrice. Motor 2,0 TDCi 140k. Táhne super. Spotřeba průměr kolem těch sedmi litrů. Kola sem na něj koupil 18" (235/45 R18) Sedí bezvadně, ale co je pravda že pak ten podvozek je trošku tvrdší. Prostě ty naše ,,super" silnice že !!!
Když jsem se začal dívat do čeho půjdu, našel jsem maxe a už bylo jasný. Pak už jsem hledal jen nějakou alternativu proč nejít do fordíka. Neúspěšne. Nic lepšího jsem nenašel. Mazda 5 ? nedá se srovnávat ! Jenom ta cena
mikes, 22.09.2008 18:30
A odkdy se pouziva ESP jen na autech se zadnim nahonem? :o)
mikes, 22.09.2008 18:33
Asi tam mate chybku, tech 50 litru mi prijde trochu malo.
Beovulf, 18.11.2010 11:29
Zdravím. Chtěl bych kupit jetého s-maxe. Máte někdo zkušenosti s tímto autem po 3-4 letech provozu? Jak je na tom s poruchovostí? Dále se truchu bojím nafťáku od Fordu. Dříve neměli valnou pověst. Dále jaký motor 1,8 nebo 2,0?poraďte prosím.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů