Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Ford odhalil nový Focus RS, je to čtyřkolka

Aktuality
Karel Směšný | 04.02.2015
Nový nejostřejší Focus RS má pod kapotou motor 2.3 EcoBoost o výkonu přes 320 koní.

Nový Focus RS disponuje poprvé ve své historii systémem pohonu všech kol Ford Performance All-Wheel-Drive s dynamickým vektorováním točivého momentu. Systém je založen na dvojici elektronicky řízených lamelových spojek, jejichž prostřednictvím dokáže distribuovat hnací moment nejen v podélném, ale i v příčném směru – mezi levým a pravým zadním kolem. Výsledkem je tzv. vektorování točivého momentu, které má zajistit velmi dobrou trakci a ovladatelnost vozu v zatáčkách.

Řídicí jednotka systému upravuje rozdělení točivého momentu podle aktuálních provozních podmínek. Vychází přitom z údajů od několika senzorů, mimo jiné se jedná o snímače úhlu natočení volantu, příčného zrychlení, rychlosti stáčení okolo svislé osy a aktuální rychlosti jízdy.

Na zadní nápravu lze poslat až 70 % točivého momentu, přičemž až 100 % z něj lze poslat na jedno kolo. V extrémním případě může příčné zrychlení přesáhnout 1 g. Focus RS dostal také sportovní podvozek s nastavitelnou tuhostí tlumičů. Přední i zadní spoiler a kryty spodních partií vozu mají snížit vztlak ve vysokých rychlostech.

TIP:Nový Ford Focus RS drtí konkurenci

A motor? Pod kapotou našel své místo celohliníkový čtyřválec 2.3 EcoBoost z nového mustangu. Maximální výkon přesahuje 320 koní. Jednotka dostala větší turbodmychadlo, mezichladič stlačeného vzduchu, nové je i sání, výfuková soustava s elektronicky ovládanou klapkou a posíleno bylo také chlazení agregátu.

Hlava válců je vyrobena z hliníkové slitiny s vyšší tepelnou odolností a usazena na robustnějším těsnění. Blok válců dostal vysokopevnostní litinové vložky. Motoru sekunduje šestistupňová manuální převodovka se zesílenou spojkou.

Na vývoji nového Focusu RS pracovalo oddělení Ford Performance v Evropě i ve Spojených státech. Vyrábět se potom ostrý hatchback bude v německém Saarlouis. Třetí generace Fordu Focus RS bude součástí expozice automobilky na březnovém autosalonu v Ženevě.

Hodnocení článku
4.5 z 5 (90%)
Hodnoceno: 2x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
sympatico, 14.02.2015 00:23
Ale ? Není to tak dlouho, co tu někdo psal recenzi na Hondu Legend a tento systém pohonu označil jako zhovadilost. Ano, je to taková zhovadilost, že to Honda ( Acura ) používá v Legendu dodnes, u modelů RLX (Legend) a MDX (SUV) . Během let tento systém dostal i unikátní Accord Crosstour a Acura ZDX .

Je to taková zhovadilost, že stejný princip využívá i poslední generace Audi RS6 a nyní i ostrý Focus. Pravdou je, že Legend díky tomuto systému zásadně přibral na váze, a každých 30-40 tkm necháte pár tisíc v servisu za výměnu náplní ve všech třech diferenciálech. Ovšem princip pohonu založený na vektorování točivého momentu a poprvé použitý v Legendu byl geniální myšlenkou, která posunula hranice stálých čtyřkolek o level výš. Vědí to v Audi, a evidentně to vědí i manící starající se o divizi ostrých Fordů. Legend bez tohoto pohonu by byl jen nedotáčivá limuzína střední velikosti...Díky vektorování je auto jak přilepené na silnici, a pocit, když v prudké levotočivé zatáčce máte skoro všechen výkon na pravém zadním kole je nepopsatelný.

Věřím tomu, že dnes, po deseti letech, Honda používá dokonalejší systém než v prvních Legendech KB1. Věřím i tomu, že v Ingolstadtu to vymazlili ještě víc a Audi s tímhle pohonem posunulo hranice možností...nicměně poděkování patří inženýrům Hondy, kteří to poprvé implantovali do běžného osobního automobilu. Sice vznikl otesánek tak vyžraný, že některé části karoserie jsou z hliníku ( např. víko kufru pocitově připomíná bakelit ) a motor s bezmála 300 koňmi jede asi jako předokolka s manuálem co má o osmdesát koní méně...ale ten pohon funguje neskutečně.

vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů