Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Ford Mondeo - výměna žárovek v předním světlometu

Technická poradna
Váradi Petr | 12.07.2011
foto: TipCars.com
Poradte prosim s vymenou ziarovek v prednych svetlometoch. Ktore skrutky je nutno vyskrutkovat?
Autor dotazu:Attila Miklos
Značka, model:FORD MONDEO
Bližší označení: 
Rok výroby:2005
Palivo:Diesel
Výkon v kW: 
Kód motoru:momentalne neviem
Popis závady:

Dobry den,

neviem, ako by som vymenil ziarovku na prednych svetlometoch. Rad by som vedel, ktore skrutky treba vyskrutkovat a ci treba rozoberat aj predne celo. Mam na mysli aj dialkove, stretavacie, parkovacie a smerove svetla.

Dakujem za radu.

 
Kód chyby určené na diagnostice: 
Typ diagnostického přístroje: 
Kroky učiněné pro odstranění chyby + následky: 


Odpověď:

Dobrý den,

níže uvádím návod na výměnu žárovek na Fordu Mondeo, rok výroby 2005. Ford Mondeo bohužel patří mezi vozy, u kterých je k výměně předních žárovek kvůli špatné přístupnosti z motorového prostoru nutno demontovat a vyjmout světlomety. Celý proces nicméně zabere napoprvé pouze několik desítek minut.

Po otevření motorového prostoru nejprve uvolníme dvě plastové pojistky umístěné po stranách masky s logem. Po jejich uvolnění je možné masku demontovat. Při odstraňování masky postupujte opatrně, po uvolnění pojistek je ještě zasunuta pomocí dvou plastových pacin. Vzhledem k tomu, z jakého jsou materiálu, si dejte pozor, a je neulomíte.

Dále vytáhněte dvě plechové pojistky, umístěné na koncích světlometu. Poté uchopte celý světlomet a pohybem nahoru a dopředu jej vyjměte z jeho původního umístění. Nyní jde světlomet vykroutit kolem své osy vnější stranou ven a zpřístupnit tak samotné uložení žárovek.

Žárovky jsou umístěny pod krytkami, jež jsou v samotném světlometu poměrně hluboko zapuštěné. Na jejich uvolnění je vhodné opatrné použítí kleští. Pak již zbývá jen správně umístit příslušnou žárovku.

Při následné montáži postupujte opačným způsobem. Pokud chcete mít jistotu, že jste nezměnili geometrii světel, seřiďte světlomety. Pro seřízení je nutné mít pneumatiky nahuštěné na odpovídající hodnoty. Seřízení provedete tak, že například po setmění zaparkujete ve vzdálenosti 5 metrů před zdí a pozorujete, zda oba světlomety svítí do stejné výše. Na zdi křídou vyznačte výšku světlometů změřenou na stojícím vozidle. Pokud světomety svítí do různé výše, nebo pokud je odchylka oproti značce větší než 1%, seřiďte je pomocí seřizovacích šroubů.

Hodnocení článku
4.7 z 5 (94%)
Hodnoceno: 6x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Petr S, 12.07.2011 22:30
OK, kola si taky rád přehodím sám. Občas je nechám vyvážit. Co pak děláte s tím olejem?
David V, 12.07.2011 22:46
Já to dělám u táty. Nemá vyloženě autodílnu, ale má tam podmínky. Olej mu tam nechám a až toho má víc, tak to vozí známému do autodílny, přes kterýho to likviduje. Přičemž víc znamená olej tak z 5-ti aut po rodině tak 20 litrů, čili jednou v roce. Kdysi dávno to vozil na pumpu. Teď nevím, jestli to pumpy bezplatně berou. Myslím, že i v ekodvoře to vezmou, mám jeden kousek od garáže, ale ještě jsem se tam neptal.
Je fakt, že pokud jsou podmínky, tak se dá na běžné údržbě ušetřit spousta peněz. To je olej, filtry, světla, stěrače, kola (pokud jsou na discích). To udělá i několik tisíc, a to nemusím kupovat ty nejlevnější věci.
llug, 12.07.2011 23:03
No je vidět že neděláte manuálně. Alespon to tak vypadá . To já si zase za pár stovek připadám jako pravý podnikatel co ho rozmazlují kafíčkem z automatu za měděnku (10 kč)s mechanikem hodíme řeč o těžkostech života a od manželky si taky u toho odpočinu.
Pepe, 12.07.2011 23:10
Kámoš, co má pneuservis, má kamna na olej. Ten je v zimě vděčnej za každej litřík!
rojack, 13.07.2011 11:03
Trefil jste to. Manuálně skutečně nedělám. Počítač, papíry, bolí z toho oči a záda.
A proto mě práce na autě docela baví.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů