Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Ford Mondeo ST220 a první dojmy majitele

Recenze uživatelů
Michal () - okres Děčín | 22.04.2010
ZKUŠENOSTI UŽIVATELE: Ford Mondeo st220 | foto: Michal
Původně jsem měl stanovenu konečnou cenu podstatně níže, jenže po návštěvách spousty bazarů a zkoušení mraků aut můj cenový strop začal pomalu stoupat...
Značka:Ford
Model:Mondeo
Typ:st220
Karoserie:kombi, VAN, MPV, SUV
Obsah motoru:2986
Palivo:benzín
Rok výroby:2003
Typ řazení:manuální
Najeto km při koupi:135000
Najeto km nyní:138000
Koupen jako:ojetý
Jak dlouho vůz využívám:3 měsíce
Průměrná spotřeba:10,5 l
Předchozí vozidlo:Škoda Fabia

Začátkem popisu mých zkušeností bych chtěl upozornit čtenáře, že se jedná o moje první dojmy z tohoto auta, protože při najetých 3000 km se zatím nemohu pouštět do rozsáhlého hodnocení spolehlivosti, ale po čase určitě přidám další zkušenosti. Jedná se o Ford Mondeo st220 Turnier ve sříbrné metalíze. Text rozdělím do více částí, tak aby byl co nejpřehlednější.
Úvod:
Do koloběhu vybírání vlastního auta jsem se pustil tak půl roku zpátky. Auto muselo splňovat určitá kritéria. Muselo být rychlé, ale zároveň jsem chtěl auto velké, aby mělo nějakou užitnou hodnotu, samozřejmě by mělo být co nejvíce spolehlivé a dobrý poměr výkon a cena, což už od začátku vyloučilo cokoliv koncernového. Původně jsem měl stanovený strop podstatně níže, než za kolik jsem vůz nakonec pořídil, jenže po návštěvách spousty bazarů a zkoušení mraků aut můj cenový strop začal pomalu stoupat. Hlavně proto, protože auta měla vždy nějakou chybu, nebo něco nefungovalo a nebo bylo něco podezřelé už od začátku. Až mi jednoho dne při pátrání na internetu omylem vyskočilo toto Mondeo, o kterém jsem původně vůbec neuvažoval. První co mě zarazilo byla cena. I když byla vyšší než jsem původně zamýšlel, zároveň mi přišla víc než dobrá na to co to auto umí. Zjistil jsem tedy, jestli cena není až podezřele nízká, ale po shlédnutí pár inzerátů jsem se ujistil že cena odpovídá. Nastudoval jsem tedy informace na co si dát pozor a vypravil se na něj podívat. Už když jsem k autu přišel jsem se zamiloval. Nějaké malé škrábance tu byly, celkově působilo ale velice zachovale, což se potvrdilo i po usednutí dovnitř. První co jsem si řekl bylo, že to auto je jako kdyby právě vyjelo z tovární linky. Bylo mi sděleno že je dovezeno ze Švýcarska, což je podle mě nejlepší destinace pro dovoz, jelikož silnice jsou tam kvalitní, policie přísná a hlavně se tam lidi k autům nechovají jak prasata. Samozřejmostí byla komletně vyplněná servisní kniha. Řekl jsem si tedy o zkušební jízdu a pak už nebylo cesty zpátky :)
Exterér:
Už základní Mondea vypadají dobře, ale st220 vypadá opravdu krásně. Doplňky jako jiný přední nárazník s mohutným nasávací otvorem, boční prahy, zadní nárazník s dvěma koncovkami výfuku, rozšířené blatníky a obrovská 18ti palcová kola Ford s nízkoprofilovými pneumatikami z něj dělají něco opravdu výjimečného. Karoserie nejeví žádné známky koroze a i zespodu vypadá zachovale.
Interiér:
Vnitřek je celý v černé barvě, což je z hlediska praktičnosti výhoda. Kožené sedačky Recaro perfektně drží tělo, zároveň jsou pohodlné, takže i delší cesty nejsou problém. Kožený volant perfektně padne do ruky, bílé podbarvení budíků umocní sportovního ducha. Celkově jsou použité materiály kvalitní, nic nikde nervže a i na dotyk jsou příjemné. Místa je tu dostatek a to jak ve předu tak i vzadu, takže není problém cestovat při plném obaszení. Kufr je obrovský, rovná nakládací hrana je výhoda, navíc při sklopení zadních sedaček vzniká obrovská rovná plocha. Výbava je plná, jediné co mi trochu schází je tempomat.
Motor a převodovka:
Teď přichází na řadu to nejlepší z celého auta. Motor Duratec 3.0 V6 o síle 166 kw je opravdu dobrý. Na volnoběh je téměř neslyšitelný. Plynulý zátah má už od volnoběžných otáček, do 4000 otáček se motor chová klidně, díky odhlučnění není skoro slyšet a proto může někdo nabýt dojmu, kde že je tšch 166 kW, ale po překročení této hranice se začínají dít divy, motor jakoby ožije, začne s ozývat nádherný a prudce návykový zvuk šestiválce, ke kterému se postupně přidává sání, kola se zakousnou do asfaltu a z auta se stává opravdu střela. Převodovka je zde pětistupňová, což je jediné co mi trochu vadí. Šetistupňové se montovaly až po faceliftu, ale ty jsou zase cenově podstatně výš. Jinak řadí přesně a po zahřátí i velice lehce, jen se mi zdá že je maličko hlučná, tak mám v plánu nechat vyměnit olej - pro jistotu. Co se údržby týče, tak výměna oleje je samozřejmost, je ale nutné opravdu až úzkostlivě hlídat hladinu oleje, aby byla stále u horní rysky, protože jediné slabé místo tothoto motoru je, že se při nízké hladině oleje může snadno zadřít, což pak znamená motor vyměnit, anebo u Forda koupit nový polomotor, což je velmi nákladné. Já proto kontroluji hladinu oleje před a po každé delší jízdě a zatím motor vykazuje jen jeho minimální spotřebu. Interval je zde 20000km, ale já budu raději měnit každých deset, poněvadž oleje Motorcraft od Fordu jsou opravdu za hubičku. Rozvody jsou zde řešeny řetězem, tudíž odpadá nutnost výměny rozvodů, protože ta většinou přijde na řadu až po velké porci najetých km.
Spotřeba:
Hodně se odráží v tom, jak s autem jedete. Když si na dálnici neberete servítky, stoupá klidně až ke 20 litrům, když držítě stálých 160 tak kolem 11 litrů (vše samozřejmě v Německu), naopak při klidné jízdě po okreskách se dá jet i za 8,5l/100km, po městě je to zhruba 13 litrů, průměrná se mi drží na 10,5 litrech a to opravdu nejsem brzda provozu, takže celkem slušné, vzhledem k objemu a výkonu motoru.
Jízdní vlastnosti:
Jízdní vlastnosti jsou dle mého hodnocení perfektní. Podvozek je hodně tvrdý, pro někoho to může být až příliš, protože je zde cítit každý hrbol, nebo díra, kterých na českých silnicích není zrovna málo, moc tomu nepřidají ani již zmíněná kola, ale je to věc názoru. Mě osobně tvrdost podvozku vyhovuje. Auto sedí na silnici jako přibité, a dovolí vám projet zatáčky rychlostí při které byste v jiném autě raději ubrali. Řízení je přesné, dává dobrou odezvu a posilovač je naladěný poměrně tvrdě. Brzdy působí trochu houbovitým dojmem, ale zase jde o zvyk. Ze začátku mi přišlo že auto skoro nebrzdí, ale jak jsem si zvyknul, tak jsem zjistil, že nemají sebemenší problém auto zastavit. Mondeo je pomměrně nízké, tudíž je nutné dávat si pozor na příčné nerovnosti, já už jsem jednou škrtal a trochu jsem odřel práh, ale jde o zvyk.
Závady:
Zatím jen jedna, chvíli po koupi se mi rozsvítila kontrolka motoru a auto nedrželo volnoběžné otáčky a občas i chcíplo. Dal jsem ho tedy na diadnostiku a nakonec to byla pouze rozpadlá podtlaková hadice. Výměna i s diagnostikou přišla asi na 2500 Kč v autorizovaném servisu. Jinak zatím nic, pouze je chvílemi slyšet zřejmě levé ložisko, takže výměna mě asi nemine, ale vzhledem k cenám náhradních dílů je to za pár korun. Vše na autě funguje a motor šlape jak hodinky, tak doufám že to tak i zůstane.
Závěr:
Po opravdu dlouhém a náročném výběru, jsem troufám si tvrdit vybral dobře. Za cenu vylítané Octávie mám celkem nenápadné auto, které když na to přijde ujede většině aut jezdících po zdejších silnicích. Když bude vše fungovat jak má a měnit se bude maximálně spotřební materiál, budu spokojený. Jak budou zkušenosti přibývat, rád se s Vámi zase po nějakém čase podělím, zatím všem přeju mnoho šťastných km ve svých plechových miláčcích.

Vlastníte vůz značky Ford? Podělte se zde s ostatními o své dojmy a zkušenosti.

KladyZápory
vzhed pro někoho trochu houbovité brzdy
motor 3.0 V6 pouze pětikvalt
prostornost  
poměr cena/výkon  
levné náhradní díly  





Spolehlivost
2
 
Provozní náklady
2
 
Cena náhradních dílů
1
 
Dostupnost náhradních dílů
1
 
Koupili byste si automobil od stejné značky znovu? určitě ano

Hodnocení
Brzdy
2
Design
1
Dílenské zpracování
1
Dynamika motoru
1
Jízdní komfort
1
Ovladatelnost
1
Prostornost
1
Pružnost motoru
1
Řazení
2
Řízení
1
Sedadla
1
Spotřeba
3
Výhled z vozu
2
Zavazadelník
1
Celkové hodnocení - průměr:
1.36
* Hodnocení dle známky od 1 do 5 jako ve škole, kde 5 je nejhorší výsledek a 1 je nejlepší výsledek
Hodnocení článku
4.2 z 5 (84%)
Hodnoceno: 10x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
lucie.adamcova.752FB, 03.03.2015 22:12
PROSIM O POMOC. CHCI SI KOUPIT MONDEO ST 220 R.V. 2003. TACHOMETR 180.000. NA CO SI MAM DAT PRI KOUPI POZOR? DEKUJI.
David V, 03.03.2015 23:52


Zejména motor je třeba podrobit důkladné kontrole, ostatní věci nejsou tak kritické, ale jak je motor přidřený, což není u ST220-ky nic nemožného, znamená to celkem vysoký náklad na opravu. Sežeňte si někoho spolehlivého, zkušeného, nejlépe se stetoskopem, který Vám pomůže špatný motor odhalit.
Také je potřeba počítat s tím, že podvozek je oproti sérii jiný a dražší, pokud bude nutné něco měnit.
Pokud nějakého kupíte, tak opravdu úzkostlivě od první chvíle hlídat hladinu oleje. Až litr na 3000 km není excesivní spotřeba, proto je třeba to hlídat.
Upřímně řečeno, já bych na to neměl nervy, ale fandím Vám. 3-litr je pro Mondeo ideální motorizace, nebýt tohoto škraloupu, taky bych si takového pořídil, ale civilní verzi 150 kW. Tvrdý auto nechci. Měl jsem a na naše silnice je to tak do 60 km, jak se jede dál, je to otrava.
Martin Srb, 04.03.2015 08:22
Co má ST220 jiného na podvozku mimo kratších pružin o 1,5cm oproti serii?
Já mám na autě Eibachy -4/3cm, auto se díky tomu nenaklání v zatáčce a při rychlostech okolo 100 je hezky pohodlné i na okreskách co je neštěstí, tak krátké příčné nerovnosti, typu koleje atd.

Co jsem se zasmál tak nad cenou ložišek uvedených výše, neví mjestli to je rokem 2010 nebo tím, že kupujete v autokelly. Já mám zadní náboj od SKF za 2200Kč s DPH.

Určitě je lepší hledat auta poFL, lepší antikorozní ochrana, možnost vyšší výbavy, hezčí palubka předFL vypadá otřesně mám předělávku na poFL a hlavně všude se mluví o přepážkách ve vaně.
Martin Srb, 04.03.2015 08:22
Co má ST220 jiného na podvozku mimo kratších pružin o 1,5cm oproti serii?
Já mám na autě Eibachy -4/3cm, auto se díky tomu nenaklání v zatáčce a při rychlostech okolo 100 je hezky pohodlné i na okreskách co je neštěstí, tak krátké příčné nerovnosti, typu koleje atd.

Co jsem se zasmál tak nad cenou ložišek uvedených výše, neví mjestli to je rokem 2010 nebo tím, že kupujete v autokelly. Já mám zadní náboj od SKF za 2200Kč s DPH.

Určitě je lepší hledat auta poFL, lepší antikorozní ochrana, možnost vyšší výbavy, hezčí palubka předFL vypadá otřesně mám předělávku na poFL a hlavně všude se mluví o přepážkách ve vaně.
David V, 04.03.2015 10:13


Nehledal jsem detaily osobně, jen na fóru četl příspěvky od fundovaného autora, že jsou mezi podvozkem pro civilní verze a ST220 odlišnosti v cenový neprospěch ostré verze. Neměl jsem důvod tomu nevěřit.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů