Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Ford Mondeo MK3 - 120 tis. km a 200 nocí

Recenze uživatelů
Pavel Keprt (28) - Česká republika | 14.06.2016
ZKUŠENOSTI UŽIVATELE: Ford Mondeo MK III 2.0 TDCI | foto: Luboš
Letos jsem se rozhodl omladit svůj vozový park a staré Mondeo MK3 s motorem 2.0 TDCi, r.v. 2002 vyměnit za něco novějšího. S Fordem jsme strávili necelé 4 roky a najezdili spolu skoro 120 000 km.
Značka:Ford
Model:Mondeo
Typ:MK3
Karoserie:kombi
Objem motoru:1996
Palivo:nafta
Rok výroby:2002
Typ řazení:manuální
Najeto km při koupi:160000
Najeto km nyní:277000
Koupen jako:ojetý
Jak dlouho vůz využívám:4 roky
Průměrná spotřeba:6.5
Předchozí vozidlo:Toyota Avensis

Letos jsem se rozhodl omladit svůj vozový park a staré Mondeo MK3 s motorem 2.0 TDCi, r.v. 2002 vyměnit za něco novějšího. S Fordem jsme strávili necelé 4 roky a najezdili spolu skoro 120 000 km. Není to sice nic extra, ale zdá se mi, že už je to dostatečná doba a vzdálenost na zhodnocení dlouhodobé spolehlivosti, o které u tohoto modelu mezi lidma kolují různé mýty a předsudky.

Nebudu zde vypisovat a opakovat to, co už napsalo x uživatelů a odborníků přede mnou. Jen ve stručnosti – obecně Mondeo platí za auto se skvělým podvozkem, přesným řazením a komunikativním řízením. Všechno můžu potvrdit. Řízení Mondea mě vždycky bavilo, ve srovnání s ostatními osobáky, které jsem měl (Avensis 2001 2.0 D-4D, Omega 1997 2.5 TD, Corsa 1993 1.4i) nebo se kterými jsem něco najezdil (Passat B5, Santa Fe 2007, Galaxy 2005), je podvozek a řazení perfektní.

Prostor. Ve své kategorii je Mondeo král. Uvnitř je spousta místa ve všech směrech, pro všechny pasažéry a samozřejmě i v kufru. Se ženou se věnujeme horolezectví a než se nám narodilo dítě, auto jsme využívali nejen jako dopravní prostředek, ale zároveň jako hotel. Po sklopení zadních sedaček vznikne rovná plocha cca 190 cm dlouhá, kde se dva lidi krásně vyspí. Za ty 4 roky, co Mondeo máme, jsme v něm prospali odhadem skoro 200 nocí. Všechny dovolené na skalách v autě, 3x ročně týden až dva v kuse, k tomu téměř každý víkend v ČR, na Slovensku nebo v Rakousku. Jedinou nevýhodou je přendávání zavazadel zepředu dozadu, ale člověk si na to celkem zvykne anebo se dá koupit rakev a mít všechno naházené tam. V tomto směru by byl ideální Transporter nebo Renault Traffic, které má většina mých kolegů-horolezců, ale jednak jsem na takové auto nikdy dříve neměl peníze a teď, když už ty peníze mám, jsem došel k názoru, že trápit přes týden dodávku ve městě ježděním na nákupy, do školky, do práce apod. bych stejně nechtěl. Velké kombi je rozumný kompromis. Navíc, teď když máme dítě, bude stejně v autě spát žena s klukem, kteří se tam v pohodě vlezou a mi nevadí být venku nebo ve stanu.

Motor 2.0 TDCi z prvních let výroby má snad nejhorší pověst ze všech naftových motorů na světě. Celkový výčet závad a oprav na autě uvedu níže, ale obecně musím říct, že navzdory své příšerné reputaci mi tenhle motor přijde jako velice povedený. Síla a výkon jsou na tak velké auto naprosto dostatečné (96 kW, 320 – 340 Nm), turbokopanec je okolo 1800 ot/min celkem výrazný a okolo 3000 ot/min točivý moment už strmě padá dolů, takže využitelné spektrum otáček je tak 1200, ale taková charakteristika podle mě nijak nevybočuje z průměru a ostatní turbodiesely ze začátku nového tisíciletí jsou na tom podobně. Dlouhodobou spotřebu mám okolo 6,5l a s lehkou nohou určitě nejezdím, rád tu sílu pod kapotou využívám, na dálnici se většinou držím kolem 150km/h. Velkou výhodou motoru je rozvodový řetěz, který už jde sice trochu slyšet, ale je to o starost míň.

Tak a teď k servisu a údržbě, tohle bude asi čtenáře zajímat nejvíce. Auto má teď dle tachometru najeto nějakých 277 000 km, kupoval jsem to jako 10-leté v roce 2012 a to bylo na tachometru něco přes 160 000 – celkem směšné číslo, vzhledem k tomu, že podle servisní knížky s posledním zápisem v roce 2006 mělo auto už po prvních 4 letech 100 000 km. Takže pak asi stálo dlouho v garáži nebo – obligátní hláška bazarníků – s ním jezdil nějaký důchodce jen na nákupy. Haha, s autem střední třídy v dieselu. To určitě. Takže takovým nějaký selským rozumem jsem došel k tomu, že nejspíše po 2. majiteli to někdo stočil o 50 000 – 80 000 km, možná více, reálně to teď může mít tak 350tis. U dieselu žádný problém. Kupoval jsem to od majitele autoservisu (nejspíše to stočil právě on), který to koupil s motorem před GO, zrepasoval čerpadlo a všechny vstřikovače a poslal dále do světa. Turbo by mělo být původní a pořád tlačí, jak má, známky opotřebení zatím nejeví žádné. Zde bych rád poznamenal, že se k motoru chovám opravdu ohleduplně a dopřávám mu řádný servis. NIKDY auto nevytáčím studené, po větší zátěži vždycky nechávám turbo dochladit na volnoběh, snažím se co nejvíce čepovat naftu bez biosložek. Když už na to šlapu, tak jedině, až je motor zahřátý a v rozumném spektru otáček, nedupu na plyn až na podlahu, když je na otáčkoměru 1200 ot/min, ani to zbytečně nevytáčím nad 3000, kde už to stejně moc nejede. Olej měním každých 15 tis., každou druhou výměnu měním palivový a vzduchový filtr.
Zde uvádím přehled všech závad a oprav, které se za ty 4 roky a 120 000 tis. vyskytly. U těch větších uvádím i krátký komentář. K autu si celou dobu vedou svoji vlastní „servisní knížku“, veškerý servis si zapisuju do sešitu – co, kdy, při kolika tis. km, kdo opravoval, někdy cena servisu. Mám tak krásně přehled, co už se měnilo a co ne, který díl jak dlouho vydrží, co servisák „ojebal“ a můžu mu to pak reklamovat apod. Všem doporučuji.

2012
- výměna LP ložiska
- asi po půl roce se z ničeho nic rozsvítila kontrolka airbagu. Od té doby svítí, neřeším.

2013
- při cca 200tis. tachometrových se měnily přední brzdové kotouče, všechny 4 brzdové třmeny a obložení + oprava ruční brzdy
- při cca 215tis. výměna předních světel – původně tam byly xenony, ale jeden neustále zhasínal a servisák ani elektrikář na příčinu nepřišli, tak jsem je po nějaké době vyměnil za obyčejné halogeny, a je klid. V rámci toho samého servisu se měnilo : řemenice klikového hřídele, PP ložisko, 3 kosti stabilizátoru, přední nárazník, u kterého jsem po najetí na nějaký plech na silnici urval spoiler. Toto byla celkově nejdražší oprava – celkem cca 16 000 Kč.
- na podzim jsme jeli na otočku do Vídně na koncert a po cestě zpět se začalo zpod kapoty kouřit a šla cítit nafta. Na benzince v Mikulově jsem si všiml, že z motoru dost výrazně „chčije“ palivo. Vzhledem k tomu, že bylo asi 2:00 v noci, jsem se rozhodl jet dál a prostě nějak dojet domů. Asistenční službu zaplacenou nemám. Až na příšerný smrad a brutální spotřebu (ručička palivoměru doslova padala před očima) jsme nakonec domů dojeli v pořádku. Jen občas problikla kontrolka „chyba motoru“ a motor samozřejmě neměl správný tah. Druhý den to bylo opravené – prasklá přepadová trubka z common-railu. Oprava něco málo přes 1000 Kč. Smrad se ale udržel ještě několik měsíců. Úplně stejná závada nedávno potkala kamaráda co má Focuse 1.6 TDCi r.v. 2010.

2014
- výměna ZL disku – unikal vzduch z pneu
- vyčištění váhy vzduchu
- nová olejová vana (na staré byl strhnutý závit)
- vyčištění klimatizace
- repas vstřikovače – rozsvítila se kontrolka motoru (cívka žhavení), auto se přeplo do nouzového režimu a začlo kouřit bílý dým. Nechal jsem to napíchnout na diagnostiku, která hlásila vadný vstřikovač. Oprava stála necelé 3000 Kč.
V létě 2014 nás potkala s Mondeem zatím největší závada – při cestě po dálnici se mi najednou splašily budíky, auto začlo zdechat, všechno se vyplo. Sjel jsem z dálnice, zastavil, vypl motor, a když jsem otočil klíčem zpátky, nerozsvítila se ani jedna kontrolka, nic. Dokonce ani výstražná světla nezačala po stisknutí knoflíku blikat. Vše naznačovalo tomu, že je baterka totálně K.O. Nechal jsem se odtáhnout a v servisu mi řekli, že někde v kabeláži vznikl zkrat, který spálil baterku, startér, komfortní jednotku na palubové desce, žárovky světel a řídicí jednotku ABS. Vše kromě posledního jmenovaného jsem nechal vyměnit nebo opravit – celková cena cca 10 000 Kč. Pak jsem začal shánět čerpadlo ABS – bezúspěšně. Aby fungovalo, musí se sériové číslo dílu přesně shodovat s tím původním, a to jsem prostě nesehnal. Takže od té doby jezdím bez ABS a na přístrojové desce permanentně svítí dvě žluté kontrolky ABS a ESP. Zatím mi tyhle dvě finesy nechyběly.
- v zimě 2014 jsem začal pociťovat při nízkých teplotách a při nízkých rychlostech škubání volantu, zejména při otáčení volantem na parkovišti něco z pod kapoty takzvaně „bečelo“. Servo řízení bylo před smrtí – repasovat jsem ho nechal ve firmě Elit za cca 3500 Kč. Pak jsem ještě nechal nějakou chemií vyčistit celý systém posilovače.
- výměna středního + koncového dílu výfuku (byl tam původní, takže životnost 12 let)
- výměna hadičky od nádobky ostřikovače předního skla

2015
- kosti stabilizátoru PP a PZ
- repas vstřikovače – stejný průběh jako minule, tentokrát oprava stála 4000 Kč.
- při víkendovém výletě do Rychlebek praskl řemen alternátoru a okamžitě se rozsvítila kontrolka dobíjení baterie. Na baterku jsme bez problémů dojeli domů cca 200 km – samozřejmě se zhasnutými světly, vypnutou klimou a rádiem. V rámci opravy jsem nechal rovnou vyměnit i řemen na druhé straně motoru, který pohání servo. V sešitu mám poznámku, že řemeny bude lepší preventivně měnit každé 4 roky.
- výměna pravé poloosy – auto začlo při akceleraci na 3. a 4. rychlost hodně vibrovat.

Z výše uvedeného vyplývá, že kecy typu „Fordem tam a vlakem zpátky“ jsou prostě blbost a že kromě 2x repasování vstřikovače – 2x cca 3500 Kč – se jednalo vesměs o spotřební materiál. Ať je to Ford, VW, Japonec, Francouz, … vždy záleží, jak se k autu řidič chová a jak ho servisuje. Pevně věřím, že tohle Mondeo bude po mně někomu dobře sloužit ještě dalších min. 5 let.
Je to rozhodně zatím nejlepší auto, které jsem měl. Když nepočítám starou Corsu, kterou jsem měl jako kluk na rozježdění a oťukání, tak Avensis byl sice super, ale mnohem méně prostoru uvnitř, slabší motor, nic moc řazení a hlavně – když se něco pokazilo, z ceny oprav a ND jsem měl vždycky tlak 180/120. Opel Omega byla podle mě ve své době jedno z nejlepších aut ve své třídě, prostorově ještě větší než Mondeo, velice pohodlné, dálniční koráb, jak má být. 2.5 TD byl motor celkem líný, dlouho mu trvalo, než se rozkutálel, ale když už se rozjel, tak pružné zrychlení nebylo špatné. Spotřeba min 8l/100 ve srovnání s moderními diesely hodně vtipná. Z důvodu velké provozní hmotnosti pořád něco odcházelo na podvozku, ale ceny ND nebyly nijak závratné. Nakonec ji sežrala koroze, totálně. V lemech okolo čelního skla byly takové díry, že už nebylo KAM nové okno přilepit.
Když to shrnu, tak Ford Mondeo MK3 2.0 TDCi 96 kW je skvělé velké (obrovské!) auto, se silným a úsporným motorem, má perfektní jízdní vlastnosti a jeho spolehlivost je naprosto průměrná, stejně tak cena ND. Ceny ojetin jsou naopak velice příznivé. Doporučuju!




KladyZápory
prostor  hodně jich má za sebou těžký život coby firemní vozy  
pohodlí    
silný a úsporný motor    
   
   





Spolehlivost
3
 
Provozní náklady
2
 
Cena náhradních dílů
2
 
Dostupnost náhradních dílů
1
 
Koupili byste si automobil od stejné značky znovu? ano

Hodnocení
Brzdy
2
Design
1
Dílenské zpracování
2
Dynamika motoru
1
Jízdní komfort
1
Ovladatelnost
1
Prostornost
1
Pružnost motoru
1
Řazení
1
Řízení
1
Sedadla
1
Spotřeba
1
Výhled z vozu
1
Celkové hodnocení - průměr:
1.15
* Hodnocení dle známky od 1 do 5 jako ve škole, kde 5 je nejhorší výsledek a 1 je nejlepší výsledek
Hodnocení článku
3.8 z 5 (76%)
Hodnoceno: 9x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
gravestone, 25.07.2016 07:56


Toho Japonce bych tady moc nechválil. Bratr měl Mitsubishi Lancer a stál mu přes rok na špalcích kvůli tomu že nikde v Evropě nebyl k sehnání potřebný náhradní díl do nápravy a dodnes říká: "Japonce nikdy více".

gravestone, 25.07.2016 07:56


Toho Japonce bych tady moc nechválil. Bratr měl Mitsubishi Lancer a stál mu přes rok na špalcích kvůli tomu že nikde v Evropě nebyl k sehnání potřebný náhradní díl do nápravy a dodnes říká: "Japonce nikdy více".

PavelKeprt, 25.07.2016 10:39


Jako věřím, že pokud máte benzínovou Corolu z roku 1997, tak to byly opravdu spolehlivé auta, na kterých se jednak nemá moc co pokazit a jednak japonská kvalita v té době ještě něco znamenala.

Já jsem měl před Mondeem taky japonce, Toyotu Avensis r.v. 2001 v dieselu, a co se týče spolehlivosti, tak byla s tím Fordem naprosto srovnatelná, závad možná trochu méně, zato 3x vyšší cena za opravy.
slevos, 18.12.2016 13:07
Ono podle me je uplne jedno jaky auto kdo ma vse je jen podle toho jak se onej stara ja mam mondeo 2001 2,0 tddi najeto 400 tisíc jedina oprava která byla delana je dvouhmota zacala klepat ve 370tis mam nejaky znamy takze i s praci 15 tis jinak cerpadlo vstřiky original porad ale jedno je jasne tankuji jen na benzine vervu auto je od novoty.samozrejme byly delany i tlumice a brzdy kotouce a desticky.Momentalne by se mely vymenit všechny silenbloky na zadni naprave cena priblizne cele sady 7tis coz na auto co se prodávalo za 800 tis není nic.Bohuzel mi auto po me chybe chciplo u baraku a uz neslo nastartovat na 90 procent nestihl dopnout retez napinak a ten preskocil. Oprava gen motoru se vstrikama a čerpadlem se nevleze ani do 70 tis a jiny motor se mi uz nechce shanet takze uz dosloužilo jinak to bylo hodne dobry a spolehlivy auto
Rollinman, 28.11.2020 23:59
Měl jsem Mondeo MKII, benzín 1.8 - koupeno za pár korun 13 let staré leč málo jeté (135.000). Žádná závada mě nepotkala, jen klima nechladila, neřešil jsem. Kromě děravého prahu a zadního lemu auto jezdilo jak nové, tiché, úsporné. 2 roky jsem jezdil, najel 30 tisíc a zas prodal, zdědil jsem jiné. Myslím že důležité je koupit méně jeté auto (tak prokazatelně do 150 tisíc km), pak má perspektivu na pár let bez poruch a nevadí že je starší... to bývají téměř výhradně BENZÍŇÁKY, proto diesely nekupuji. Měl jsem takovách ojetin několik a žádná nezklamala.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů