Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Ford Mondeo 2.2 TDCi - jaký je při 200 tis. km?

Recenze uživatelů
Vojta (21) - Česká republika | 03.03.2015
dalších 6 fotek
ZKUŠENOSTI UŽIVATELE: Ford Mondeo 2,2 TDCi 114kw (chip 140kw,526Nm) | foto: Vojta
Představuji vám již své druhé mondeo a své druhé auto v životě - Ford Mondeo 2.2 TDCi Titanium X S liftback v barvě stříbrná Machine.
Značka:Ford
Model:Mondeo
Typ:2.2 TDCi 114 kW (chip 140 kW, 526 Nm)
Bližší označení:Titanium X S
Karoserie:liftback
Objem motoru:2 198
Palivo:nafta
Rok výroby:2004
Typ řazení:manuální
Najeto km při koupi:186 900
Najeto km nyní:197 500
Koupen jako:ojetý
Jak dlouho vůz využívám:10 měsíců
Průměrná spotřeba:8,23
Předchozí vozidlo:Ford Mondeo

Auto jsem koupil v březnu 2014, bylo dovezené z Rakouska se skutečným nájezdem cca 186 900 km. Jedná se o verzi Titanium X S, což je limitovaná edice 4 000 ks pro uvedení nových motorů 2.2 TDCi a 3.0i, mající ST paket, po roce 2005 se pak Titanium dělalo dál, ale už bez tohoto paketu.


Výbava Titanium znamená maximální výbavu, tedy GHIA, ale má ještě navíc části interiéru obloženy kovem imitujícím titan a některé vnější části potažené ozdobnými chromovými lištami.
Můj konkrétní model Titanium X nemá z příplatkové výbavy asi jen rádio na 6 CD, střešní okénko a parkovací senzory. Jinak má vše, na co si vzpomenete, např. komfortně tvarované polokožené sedačky alcantra, xenony, vyhřívaná sedadla, vyhřívané přední a zadní sklo a zrcátka, tempomat, automatickou klimatizaci, 6 rychl. stupňů, mlhovky, odstřikovače světlometů, 8 airbagů, multifunkční volant, palubní počítač, imobilizér, senzor deště, el. výškově nastavitelné přední sedačky, elektricky ovládaná všechna okna, dálkový centrál, ABS, ESP a další...

Moje předchozí auto bylo Ford Mondeo 2.0 TDCi combi GHIA 96 kW (upravené na 125 kW), r. v. 2002, se kterým jsem na jaře 2004 havaroval. Zkušenost ohledně bezpečnosti i servisů mě přesvědčila o opětovné koupi mondea.

Ale zpět k mé nynější 2.2ce... Auto jsem zakoupil za docela rozumnou cenu, ihned poté mě čekala výměna všech tlumičů a předních stabilizačních tyček a chystal jsem se na opravu tak moc neoblíbených a proslulých vstřikovačů, které byly již v minulosti jednou měněny, a tak je stačili pouze přetěsnit a bylo po problémech, které se vyznačovaly nadměrnou bílou kouřivostí za studena a velkým kolísáním otáček při volnoběhu. Nyní mám auto v servise, zde se spravuje tekoucí čerpadlo posilovače řízení a vyměňují žhavicí svíčky. Jinak jsem od koupě nic jiného na autě nedělal krom dalších běžných věcí, jako jedna výměna oleje včetně všech filtrů a výměna předních brzdových kotoučů a destiček. Myslím si, že na auto z konce roku 2004 s nájezdem téměř 190 tis. km je to, co se týče servisních úkonů, slušné a nic jiného zatím není třeba opravit. Jinak ceny dílů jsou únosné a celkem dobře sehnatelné.

Jízda je velmi komfortní, pro běžného řidiče řekněme nadstandardní. Auto je perfektně ovladatelné a za volantem jste si jistí, auto reaguje téměř přesně tak, jak chcete. Menší problém nastává, když jezdíte s autem ostře, v zatáčkách se moc houpe a i když stále perfektně drží stopu, máte občas pocit, že z té zatáčky vyletí. Má prostě moc vysokou světlou výšku, takže si hodlám ve velmi krátké době dopřát pro můj styl jízdy nějakou tu úpravu podvozku, řekněme, že by stačily jen snížené tvrdší pružiny a autu by se již nedalo nic vytknout... Krom brzd, na auto, které váží cca 1 500 kg, jsou brzdy lehce nedostatečné, při častém používání rychle ztrácí svůj účinek, ačkoliv jsou na obou nápravách kotoučové a ani za normálních podmínek nebrzdí tak, jak bych si představoval.

A konečně výkon: motor 2.2 TDCi oplývá krásnými 114 kW (155 HP) a 360 Nm, které se díky overboostu dokáží vyšplhat až na hranci 400 Nm.
Pro běžného řidiče naprosto dostačující výkon, který je i při lehké noze velmi úsporný, kombinovaná spotřeba činí něco kolem 6,1 l/100 km dle TP. Moje průměrná spotřeba činila kolem 8,2 l/100 km, ovšem s autem nejezdím zrovna tak jako běžný řidič dieselu. Jediným minusem sériového výkonu by byl dle mě rychle upadající výkon. Již po 3 500 ot./min cítíte velmi rychlý spád a čím více se otáčkoměr zvedá, tím je výkonu za touto hranicí razantně méně. Zrychlení z 0-100 km/h činí 8,7 s, což je na těžkého diesela pěkné a velký krouticí moment vám dá pocit, že jedete něčím silnějším.

Mám rád rychlost, a tak jsem si nechal výkon inviduálně upravit chipem řídicí jednotky na cca 140 kW a 526 Nm. Nyní mi auto táhne až lehce za hranici 4 500 ot./min a stovku zvládá kolem 7 vteřin. Musím říct, že auto touto úpravou chytlo nový dech, jízda vás začne mnohem více bavit a krouticí moment vás nenechá po večerech spát. Pokud jste nadšenec ostřejší rychlé jízdy jako já, nebude vám auto stát před barákem. To auto prostě jede a vy chcete jet s ním! A nejvíc vás hřeje na srdci, když stíháte takové ty drahé audiny a mercedesy, které mají o kus větší výkon než vy, ale stejně se vás ve zpětném zrcátku nezbaví.


Hodnocení:
Ačkoliv se jedná o již starší auto, vzhledově je velice pěkné a nejeden člověk se za ním otočí. Jízdní vlastnosti jsou téměř srovnatelné s dnešními průměrnými auty a výkonově i v sérii budete mít slušné, pohodlné a rychlé auto, které dokáže jet za pár litrů a sveze v klidu rodinu i rychlost milujícího jednotlivce. Nyní jsou na trhu velmi levné a bohužel podceněné kousky, což mě docela mrzí, protože za stejnou cenu, za kterou nyní koupíte takovéhle krásné mondeo v plné palbě, seženete jedničkovou octavii v soci výbavě s malým výkonem, kterou má polovina republiky a nikoho tím neohromíte. Mondeo je prostě dobré, pohodlné a dle mě i spolehlivé auto. Ovšem - co kus, to originál a vše záleží pouze na tom, jak o něj bylo, je a bude pečováno.



KladyZápory
Výkon - i v základu (114 kW) dostačující Velká světlá výška - mohl by v zatáčkách víc sedět, jezdím velmi rychle
Vzhled - sportovní vzhled Titanium X S Brzdy - na tak těžké auto by se hodily silnější
Bezpečnost - už mám vyzkoušené z předešlého Náchylnost na kvalitu nafty - odchází vstřiky, takže aditiva a kvalitní krmivo
Pohodlí -vážně dobré, jste si v autě jistí  
Spotřeba - když se chce, jede za 6 nebo i za 10 l  





Spolehlivost
2
 
Provozní náklady
2
 
Cena náhradních dílů
2
 
Dostupnost náhradních dílů
2
 
Koupili byste si automobil od stejné značky znovu? ano

Hodnocení
Brzdy
3
Design
1
Dílenské zpracování
2
Dynamika motoru
1
Jízdní komfort
2
Ovladatelnost
2
Prostornost
2
Pružnost motoru
1
Řazení
2
Řízení
1
Sedadla
1
Spotřeba
2
Výhled z vozu
2
Celkové hodnocení - průměr:
1.69
* Hodnocení dle známky od 1 do 5 jako ve škole, kde 5 je nejhorší výsledek a 1 je nejlepší výsledek
Hodnocení článku
4.1 z 5 (82%)
Hodnoceno: 11x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
mPuma, 04.03.2015 12:18
Ten Milltek má super zvuk :), ale na denní ježdění by to moc nebylo

Zajímavé je taky tohle video: https://www.youtube.com/watch?v=EEUrn8z86rc
Sice by z toho člověk asi ohluchl, ale ten zvuk na volnoběh
tomaskrtek, 04.03.2015 12:49


to je masakr, zní to jako stará poctivá osmiválcová amerika
pohis, 03.12.2016 14:24
Zdravím Bando .Kolega napsal velmi přesný komentář co se týče Mondea 2,2 114 kw.Už ho mám rok a jsem nadměrně spokojen.To Auto je prostě TOP.Velmi moc se o něj starám a ono se stará o mě.ST packet mám a lidi hodně koukají co to kolem nich projede .Ale ST to není .Vstříky jsem ještě neměnil a vypadá,že ještě nějakou dobu měnit nebudu.Opravdu šlape výtečně.Uvažuji,že tomu nechám zvednout obsah.Co myslíte???Je to dobrý nápad??
Zvirak, 04.12.2016 09:03


zvednout obsah? Proboha proč?
David V, 04.12.2016 10:37


Hlavně jak....
A pisatel může být rád, že má jenom ST paket, protože jak to tak čtu, tak se skutečným ST by snad musel jezdit s plínkama.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů