Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Ford Mondeo 2.0 TDCi - jak slouží po 283 tis. km?

Recenze uživatelů
honzas (36) - Česká republika | 29.01.2015
foto: TipCars.com
Ano, nyní má auto najeto 284 tis. km. Nijak jej nešetřím, jezdí hodně po Praze, ale nezřídka naopak i dlouhé cesty po Evropě.
Značka:Ford
Model:Mondeo
Typ: 
Karoserie:kombi
Objem motoru:1998
Palivo:nafta
Rok výroby:2004
Typ řazení:manuální
Najeto km při koupi:116 000
Najeto km nyní:283 000
Koupen jako:ojetý
Jak dlouho vůz využívám:6 let
Průměrná spotřeba:6,7
Předchozí vozidlo:Volkswagen Passat

Auto jsem kupoval jako své první 'lepší' auto po dvojkovém passatu s nájezdem cca 800 tis. km - mimochodem naprosto nesmrtelné, jednoduché auto. Původně jsem zvažoval Passat B5, ale nakonec jsem se po sečtení všech pro a proti rozhodl raději najít pěkné mondeo, které v tu dobu vycházelo cca o 80-100 tis. Kč levněji a většinou i v mnohem lepším stavu.

Po dlouhém hledání jsem náhodou narazil na velice pěkný a dobře vybavený (stav nového) 4letý vůz z Německa, kombi, Ghia, r. v. 2004 s EURO IV, které mondeo plnilo i bez filtru (ten tam tedy nakonec byl - dodaný dodatečně - retrofit, tak šel loni ven při výměně výfuku) s udávaným nájezdem 116 tis. km. Auto bylo ve 100% stavu, samozřejmě k němu německý TP, serviska a dokonce i veškeré účty za provedené opravy/garančky v německých servisech, často včetně VIN a stavu tachometru. Takže jsem neváhal a auto okamžitě vzal a mohu říct, že tohoto rozhodnutí jsem nikdy nelitoval. Jízní vlastnosti jsou proti passatu B5 někde úplně jinde (mnohem lepší), strach ze zlodějů menší a odolnost podvozku nesrovnatelná, jako bonus větší kufr.

Samozřejmě jsem měl trochu obavy z často kritizovaného TDCI, ale nyní už mohu potvrdit, že naprosto zbytečné - modely od léta 2003, kdy došlo k zásadní úpravě na vstřikování Delphi, jsou zcela na úrovni všech ostatních výrobců. Při respektování podstaty systému - tj. měnit pravidelně filtr, tankovat pokud možno kvalitní naftu a dokrmovat VIFem - je spolehlivost zcela vyhovující.

Nyní má auto najeto 284 tis. km, nijak jej nešetřím, jezdí hodně po Praze, ale nezřídka naopak i dlouhé cesty po Evropě, přes Německo klidně 180 i víc km/h po dlouhou dobu, odstěhovalo byt tam i zpět během rekonstrukce, ví, co je to náklad na plnou hmotnost, občas tahá i těžké vleky s koňmi nebo auto. Loni jsme dali s plně naloženým autem 10 tis. km výpravu do Norska až na Nordkapp, předtím Korsiku, Černou Horu a mnoho dalších cest a musím zaklepat, zatím vždy zcela bez problémů. Auto stojí celoročně venku, jezdí také po celý rok a i odřený blatník, který jsem jaksi za 3 roky nezvládl zatřít, nevykazuje zásadní korozi. I ostatní problémová místa předfaceliftových typů jsou zatím zcela netknutá.

Ale abych je nechválil, tak i pár much:
Brzdy jsou dostatečně účinné a nevadnou ani při extrémní zátěži, ale mohly by být o kapku ostřejší na pedál. Je to o zvyku, stejně jako tužší nastavení řízení, mně to v podstatě tak vyhovuje, ale přítelkyně zvyklá na octavii si na to trochu stěžuje vždycky ze začátku, když si sedne do mondea - je to prostě nastavením spíš auto pro chlapa. Vnitřní hluk od zadních kol a obecně při vysokých rychlostech nad cca 160-170 km/h by se taky dal vylepšit. Ne, že by vyloženě obtěžoval, ale zlepšit by se to dalo.

Spíš pocitově než funkčně vadí sklon napínáku hlavního řemene rezonovat na volnoběh, v cca 140 tis. km se ozvala elektronika turba, značkový servis chtěl měnit turbo, nakonec jsem problém opravil svépomocí za cca půl hodiny času - stačí otevřít actuator, vyčistit a namazat motorek a turbo šlape dál až doposud, ovšem toto je třeba zopakovat cca po každých 70-80 tis. km. Ve 200 tis. km se dala komplet spojka - dvouhmota na konci životnosti. Zabíjel bych třeba za šrouby předních ramen shora, které o kousek neprojdou ven a musí se spouštět dolů nápravnice a dalších pár podobných 'vychytávek'. Jinak jen běžná údržba, kotouče, destičky, jednou ramena, tlumiče, tyčky stab., řemeny s kladkami - prostě spotřební materiál na české silnice. Ale i tak třeba výdrž destiček předky kolem 80 tis. km a zadky kolem 120 tis. km považuji za nadstandard, a to je nikdy nedojíždím na doraz. V posledním roce se odporoučelo čidlo teploty (pozor - umí shodit motor do nouzáku), malý a dobře schovaný pomocný termostat (teplota klesající při malém zatížení) a čidlo polohy vačky - nenastartujete sem tam a pak to najednou zas jede dál - mimochodem, jeho výměnou se i uklidnil lehce nepravidelný volnoběh, který jsem mylně přisuzoval dožívajícím vstřikům. Měnila se hadice turba, prasklá v horním ohybu. Olej měním, oproti Fordem udávaným 20 tis. km, od 150 tis. km už raději po 15 tis. km.

Podtrženo sečteno: najeto 284 tis. km v poměrně náročném režimu - vstřiky i čerpadlo původní, zatím bez znatelných příznaků blížícího se konce, turbo původní, podvozek velmi odolný - za mě, na režim provozu a dnešní poměry velmi spolehlivé, komfortní auto s obrovskou užitnou hodnotou. Jízdní vlastnosti tu nemá cenu rozvádět, na skoro 5m kombík si auto nechá líbit neskutečné věci a dá se s ním užít i docela slušná dávka řidičské 'zábavy' na klikatých silnicích Korsiky nebo Norska...

KladyZápory
poměr cena / užitná hodnota už okoukanější design
jízdní vlastnosti a komfort dal by se vylepšit hluk od zadních kol a aerodynamický hluk ve vysokých rychlostech (nad 160)
vnitřní prostor a kufr společenská 'prestiž'
robustnost, odolnost absence schránek v kufru (ale zase ho lze využít beze zbytku)
  





Spolehlivost
2
 
Provozní náklady
2
 
Cena náhradních dílů
2
 
Dostupnost náhradních dílů
1
 
Koupili byste si automobil od stejné značky znovu? ano

Hodnocení
Brzdy
2
Design
2
Dílenské zpracování
2
Dynamika motoru
1
Jízdní komfort
1
Ovladatelnost
1
Prostornost
1
Pružnost motoru
1
Řazení
1
Řízení
1
Sedadla
2
Spotřeba
2
Výhled z vozu
1
Celkové hodnocení - průměr:
1.38
* Hodnocení dle známky od 1 do 5 jako ve škole, kde 5 je nejhorší výsledek a 1 je nejlepší výsledek
Hodnocení článku
4.6 z 5 (92%)
Hodnoceno: 9x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Koloss, 29.01.2015 17:42
Konečně zase po nějaké době slušná recenze. Ne jako minule "měnil jsem drobnosti, motor, ..."
Koloss, 29.01.2015 17:44
Kladka napínáku pomocného řemene mi na volnoběh taky cinkala, raději jsem ji vyměnil a 6 let klid. Akorát to není laciné, tehdy stála 3500.
Jenyk, 31.01.2015 18:44
MK III TDCI bylo moje minulé auto, prodal jsem ho známému. Pořídil jsem znovu to samé, ale s V6 a automatem. Jsem s ním maximálně spokojený. Tiché, pohodlné, rychlé, prostorné, spolehlivé. Mimochodem jsem s ním byl loni.... na Nordkappu . Nemám zatím tolik kilometrů, Brzdy jsou od posledního faceliftu ostřejší, já na to navíc dávám kotouče Brembo a destičky Textar a v nejmenším si nestěžuji. Auto značka ideál.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů