Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Ford Mondeo 1.8 TDCI a zkušenost majitele po třech letech

Recenze uživatelů
Mick (45) - Česká republika | 29.10.2014
foto: Marek Oborník
Je to asi trapné, ale nemám co dále nově napsat. Možná si uživatelé vozů lidového koncernu a zvláště slavných modelů 2.0 TDI budou myslet, že si vymýšlím, ale auto slouží bez jakékoliv poruchy.
Značka:Ford
Model:Mondeo
Typ:TITANIUM
Bližší označení:MONDEO COMBI 1.8 TDCi 92 kW
Karoserie:kombi
Objem motoru:1 753
Palivo:nafta
Rok výroby:2009
Typ řazení:manuální
Najeto km při koupi:107 000
Najeto km nyní:165 000
Koupen jako:ojetý
Jak dlouho vůz využívám:3
Průměrná spotřeba:6,7
Poruchy:drobnosti v textu
Předchozí vozidlo:Volkswagen Passat

Je to asi trapné, ale nemám co dále nově napsat. Možná si uživatelé vozů lidového koncernu a zvláště slavných modelů 2.0 TDI budou myslet, že si vymýšlím, ale auto slouží bez jakékoliv poruchy (snad to nezakřiknu). Teda vlastně ne, jedenkrát prasklá žárovka v hlavním světle H7 - Osram Ultra a jednou prasklá žárovka v zadním světle - 21 W/4 W. V součtu poruchy za cca 200 Kč. Další závada - urezlý 1 držák tlumiče výfuku. Odstraněno přivařením za 100 Kč a dále již jen a jen údržba. Výměna oleje Ford Formula 5W30 po 15 000 km (výrobce udává interval 20 000 km). Měním po 15 000 km, protože olej stojí 610 Kč za 5 litrů. V motoru je téměř 6,5 l, takže olej je za cca 750 Kč. To svědčí i o skvělé potenciální nesmrtelné životnosti motoru, když je tam 6,5 l oleje oproti některým 2litrovým TDI s 3,5 litry motorového oleje za 650 Kč litr - tzv. interval QUICK DEATH. Dále každých 15 000 km výměna olejového, kabinového a vzduchového filtru. Dle doporučení dávám stále vše od zn. Purflux. Ceny cca 180 Kč za olejový, 320 Kč za vzduchový a cca 300 Kč za kabinový. Dále výměna stěračů - sada 650 a 480 mm, použil jsem zn. Bosch za cca 700 Kč. Ale ani ve Fordu nestojí ranec - originály jsou asi za 900 Kč.

Opravdu nevím, co více psát, skutečně nemám co. Když slyším kolem sebe příběhy uživatelů úžasných, nejlepších, nejprostornějších, nejbytelnějších, nejúspornějších, servisně nejlevnějších atd. octavií a superbů a passatů lidového koncernu, tak je mi jich líto. Padlá turba, hlavy, ucpané DPF (FAPy), nefunkční stahování oken, selhání mazání atd., je to hrůza. Tuhle mi jeden soused říkal, jak dal za výměnu oleje v motoru, filtrů a oleje v DSG v slavném superbu 2.0 TDI 16 000 Kč. Úchvatné. Prostě servisně nejlevnější.

Zapomněl jsem! Prasklá přisvětlovací žárovička v levém zrcátku. Jelikož byla zima a mráz, zajel jsem do zn. servisu Ford. Výměna stála včetně oné žárovky 150 Kč.
A další závada nezávada. Letos v létě při cestě do Chorvatska na dovolenou sebou auto v táhlém kopci v Alpách na dálnici asi 2x cuklo, pak se rozsvítila oranžová kontrolka vstřikování a přepnulo se do nouzového režimu. Na prvním sjezdu jsem motor vypnul, chvilku počkal a znovu nastartoval. No a auto jezdilo následujících 14 dní již normálně. Bylo to lepší než to, co již roky pozoruji v odstavných pruzích dálnice, jak vozy lidového koncernu stojí a u nich majitel se zvednutou kapotou motoru pozoruje, jak jeho úúúžasný vůz přestal mazat. Po návratu z dovolené návštěva Ford servisu a diagnostika závady. A světe div se. Podle protokolu diagnostiky nahodilá závada el. obvodu cívky vstřikovače na třetím válci. Závada smazána a auto jezdí již dalších cca 4 000 km bez nejmenšího problému. Při dotazu, co je to nahodilá závada, mi bylo řečeno, že když šla smazat, že to vlastně závada není. Prostě závada, co se někdy nahodile objeví. No tak snad to již neudělá a hlavně ne na cestě na dovolenou. Ještě mi pan majitel Ford servisu sdělil, že občas výjimečně odejde vstřik jako na každém jiném moderním dieselu, ale že nemám mít strach, že nový je za cca 6.500 Kč.
A to už je fakt vše.
Všem šťastnou cestu a přeji, aby se jim auto nestalo bezednou kasičkou.

KladyZápory
Prostornost snad jen hrubší projev motoru
Bezproblémový provoz o málo vyšší spotřeba
Servisní náklady menší využitelnost pásma otáček motoru
Jízdní vlastnosti  
Design  





Spolehlivost
1
 
Provozní náklady
2
 
Cena náhradních dílů
1
 
Dostupnost náhradních dílů
1
 
Koupili byste si automobil od stejné značky znovu? ano

Hodnocení
Brzdy
1
Design
1
Dílenské zpracování
2
Dynamika motoru
2
Jízdní komfort
1
Ovladatelnost
1
Prostornost
1
Pružnost motoru
3
Řazení
1
Řízení
1
Sedadla
1
Spotřeba
3
Výhled z vozu
1
Celkové hodnocení - průměr:
1.46
* Hodnocení dle známky od 1 do 5 jako ve škole, kde 5 je nejhorší výsledek a 1 je nejlepší výsledek
Hodnocení článku
4.1 z 5 (82%)
Hodnoceno: 12x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
TomasB, 20.02.2019 22:12


Kdepak, fakt to s každým servisem kontrolují. Refraktometr stojí pár tisícovek a je to jen dát tam kapičku a kouknout. Otázka 2 minut. Každý autorizák to má. Jinak výměna brzdovky včetně práce je cca 700,-, takže servis jí rád vymění. Každá kačka se počítá a tohle jsou jednoduchý peníze. Jinak přímo třeba pro výrobce brzdových kapalin, chladících kapalin a podobně existuje přesně na zjišťování bodu varu speciální přístroj, defakto destilační aparatura, ale plně automatická a stanoví bod varu na desetinu stupně přesně. Vím, protože to mám v portfoliu produktů. Ale tohle už nestojí pár tisíc, ale bratru mil. bez DPH. A jinak znám lidi, kteří tyhle věci testují, jako třeba SGS nebo výrobce brzdových kapalin a podobných věcí. S panem ing. Skolilem, jedním z předních odborníků v této branži se znám osobně a občas i uděláme nějakých obchůdek. Takže nějaký George, co si myslí, ale ví kulový, ten může svoje plky zkoušet na někoho jiného, kdo mu to bude žrát. A servis který mění každé dva roky paušálně brzdovku, bez ohledu na její skutečný stav, tak zákazníkovi jen tahá prachy z kapsy, protože to jsou jednoduše vydělaný peníze a vždycky se odkáže na kouzelnou větu, že je to předepsáno. Záleží jak je těsný systém a jak se k tomu dostane vlhkost z okolí.
TomasB, 20.02.2019 22:13


O jaký servis se jedná?
KoobaS, 22.02.2019 09:20


Carent

A ještě připojím otázku. Co olej v převodovce? Většina výrobců nyní nyní udává, že se jedná o celoživotní náplň...
TomasB, 22.02.2019 09:46


U manuálu to není problém, u automatu je to průser, když výrobce toto uvede. Ale dneska tohle snad už ani nikdo takto neudává. Bavíme-li se o Fordu, tak u Powershiftu stačí doslova o pár km přetáhnout interval výměny a další výměny se převodovka nedožije. Těch pár km je myšleno rozhodně méně než 5tkm. Na toto téma jsem měl s fordím servisem velké diskuse. Těch Powershiftů mění moc... Jenže, u nových aut, prodaných přímo u nich problémy nejsou, respektive se něco vyskytne, ale to je výrazně méně jak 1%. Ale jezdí jim tam kvanta druhých a dalších majitelů, obvykle s dovozovými auty. A to je ono. Támhle v Dojčlandu to majitel prosere, nenechá včas vyměnit olej, převodovka začne blbnout, tak to prodá a spořivý čecháček si to koupí a má rázem vyděláno 100 tis. za repasovanou nebo 140 tis. za novou převodovku. Nebo kšeftař dotáhne a stočí km, pokud už to neudělal rovnou někdo v DE, pak se následkem toho prodrbe interval výměny a je rázem servis za 100 tis. na světě. Kupovat automat z druhé ruky je jak ruská ruleta. Velmi často je důvod prodeje problém s automatem. U automatu musí být naprosto neprůstřelná servisní historie.
Pavlik, 22.02.2019 15:26


Netvrdil bych, že "doživotní olejová náplň" není u manuálu problém. Problém to je také, jen je menší, protože olej v manuálu je méně namáhaný a má levnější řešení v podobě výměny synchronů a ložisek (cca 20 tisíc s prací) . Osobně jsem zvyklý měnit olej v převodovce současně s rozvody - těch max. 500,- nikoho nezabije a převodovka vydrží podstatně víc.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů