Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Ford Galaxy a S-Max po omlazení s novým srdcem

Nové modely
Petr Šikl | 10.06.2010
dalších 17 fotek
foto: Ford
Omlazený vzhled a zbrusu nový zážehový motor, přepracovaný diesel a nová dvojspojková převodovka. To jsou hlavní lákadla velkoprostorových modelů od modrého oválu.

Oba vozy jsou po faceliftu od sebe více odlišeny. Galaxy působí luxusnějším dojmem a S-Max o něco sportovněji. Přídě obou novinek získaly upravenou masku a nárazník ve stylu nových modelů. U S-Maxe nalezeneme ve vyšších úrovních výbavy LED světlomety pro denní svícení (ve verzi Trend budou možné přiobjednat). K osvěžení karoserie přispívá chromové lemování kolem oken a klik dveří.

Ford Galaxy je největším modelem značky v Evropě a nabízí dostatek prostoru až sedmi cestujícím. Nový model získal přepracovanou středovou konzolu s větší odkládací schránkou a integrovanou loketní opěrkou. Druhou i třetí řadu sedadel lze jednoduše sklápět (FoldFlatSystem). Vyšší stupně výbavy přinášejí navíc stropní konzoli s úložnými schránky. Standardní startování klikčem nahradilo tlačítko bezklíčového startování. Nově se v katalogu příplatkové výbavy objevil například osmikanálová audiosoustava Premium Sound System s výkonem 265 wattů, systém sledování mrtvého úhlu či elektricky ovládaná dětská pojistka zadních dveří.

Velké změny pod kapotou

Oba modely může pohánět nový benzínový dvoulitr EcoBoost SCTi (Sequential Charge Turbo injection), který se vyznačuje lehkou celohliníkovou konstrukcí, přímým vstřikem paliva, nezávislým proměnným časováním sacích i výfukových ventilů a hlavně přeplňováním pomocí turbodmychadla. Přeplňovaný dvoulitr poskytuje výkon 149 kW (203 koní) v 5500 ot./min. a nejvyšší točivý moment vrcholící hodnotou 300 Nm v širokém rozsahu od 1750 do 4500 ot./min. S-Max s tímto dvoulitrem zvládne stovku za 8,5s a maximálku 221 km/h, resp. 8,8s a 217 km/h (model Galaxy). Výrobce se chlubí poklesem spotřeby paliva a emisí o celých 19% (oproti dosavadní dva-trojce Duratec) přestože SCTi produkuje o 25% vyšší výkon. Nový dvoulitr SCTi v nabídce plně nahrazuje již zmíněnou atmosférickou dva-trojku Duratec. Motorů SCTi se dočká i Mondeo a zcela nový Ford C-Max, který dostane šestnáctistovku SCTi.

Modernizací prošel i vznětový dvoulitrový motor TDCi Duratorq, který bude dostupný ve třech výkonnostních verzích (85, 103 a 120 kW) a bude splňovat emisní normu Euro V. Dvě nejvýkonnější verze bude možné kombinovat se šestistupňovou dvouspojkovou samočinnou převodovkou PowerShift* (ostatní budou spojeny s šestirychlostní manuální převodovkou). Ale zpět k samotnému motoru. Nové jsou solenoidové vstřikovače paliva s osmi otvory na každém vstřikovači pracující s tlakem až 2000 barů, což vede k dokonalejšímu rozprášení paliva (dosud Ford používal šestiotvorové piezoinjektory s vstřikovacím tlakem 1800 barů). Novým vstřikovačům musely být přizpůsobeny rovněž spalovací komory a modul řídící jednotky motoru. Všechny úpravy vedou ke snížení emisí a snížení hluku.

PowerShift - převodovka budoucnosti

Kromě downsizingu motorů se Ford rozhodl i pro vývoj nové automatické *dvouspojkové převodovky, které nese jméno PowerShift. Na vývoji se podílela společnost Getrag a díky tomu je základní řešení hodně podobné volkswagenovským převodovkám DSG. Systém se v podstatě skládá ze dvou paralelních převodovek, z nichž každá disponuje vlastní spojkou v olejové lázni. Jedna se stará o převody lichých rychlostních stupňů, druhá sudých. Ve srovnání s konvenční samočinnou převodovkou nabízí Ford PowerShift nesčetné výhody. Nevyžaduje složitá ústrojí, jako jsou hydrodynamické měniče točivého momentu, sady planetových kol nebo soustavy spojek.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
David V, 10.06.2010 12:47
Nehodlám hodnotit předkládané parametry vozu, i když parametry turbomotoru a použité technologie jsou zajímavé.
Co mi ale dělá opravdu zle, to je tlačítko Ford Power. Nevím proč, ale připadá mi to jako zásah tuzera, protože tlačítko mi nepřijde ničím vyjímečné. Standardní popis Start/Stop Engine se mi prostě líbí víc, protože popisuje funkci a na nic si nehraje.
Koloss, 11.06.2010 16:01
Tak nějak nevím, proč tenhle článek vznikl. Není tu nic nového oproti stašímu článku První jízdní dojmy: nový Ford S-MAX a Galaxy

http://www.tipcars.com/applications/magazin/clanek.php?id_clanek=4487&from=tipcars&kodboxu=vyhledavani&sobrazkem=A&Lang=cz

Jistě nejsem jediný čtenář, který zaznamená tuto recyklaci.
David V, 14.06.2010 16:44
Čeče, tak nám u Globusu zrušili tu 98-ku
Včera jsem chtěl dotankovat, ale už měli nějakou 95 Premium a obyč, tak jsem vzal obyč za 31,30 Kč/l.
Nicméně včera jsem jel na Vysočinu a z5 a stále srážím ty manželčiny hodnoty a i když jsem jel včera řekněme dynamicky, tak to bylo pořád tak kolem 9 ltr. Za víkend jsem najezdil přes 250 km a průměrnou srazil o 3/4 litru na momentálních 9,6, tak fakt nevím, jak ta moje jezdí.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů