Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Ford Fusion a zkušenosti majitele po dvou letech

Recenze uživatelů
Honza (20) - Česká republika | 20.11.2013
foto: Michal Borský
Zdravím všechny motoristické nadšence. Hned, co jsem si udělal řidičák, dostal se mi pod ruku ''nejsilnější'' benzínový Ford Fusion, a to s obsahem motoru 1.6.
Značka:Ford
Model:Fusion
Typ: 
Karoserie:MPV
Objem motoru:1 599
Palivo:benzín
Rok výroby: 
Typ řazení:manuální
Najeto km při koupi:0
Najeto km nyní:21 000
Koupen jako:nový
Jak dlouho vůz využívám:2 roky
Průměrná spotřeba:8 l
Předchozí vozidlo:neudáno
Zdravím všechny motoristické nadšence.

Hned, co jsem si udělal řidičák, dostal se mi pod ruku ''nejsilnější'' benzínový Ford Fusion, a to s obsahem motoru 1.6. Auto bylo v rodině již déle, nikdo s ním nejezdil, a tak padla řada na mě. Jezdím s ním přibližně dva roky, a tak jsem si řekl, že vám sem napíši svůj názor na tento vůz.

Recenzí je tu dost, tak popíšu jen ty hlavní klady, zápory a zkušenosti.

Auto výkonem stačí, 1.6 je dost silná a hlavně ve vyšších otáčkách (nad 3 000) příjemně zrychluje, není to žádný louda. Samozřejmě v rámci možností lidových vozítek. Hodí se spíše do města, dálnice - dalo by se říct - s přehledem zvládá, ale po cestování na italských a chorvatských dálnicích se začal jemně odlupovat plastový předěl mezi dveřmi řidiče a zadními dveřmi. A to má auto najeto jenom 20 tisíc km. Teď se z něj nese takový nepříjemný zvuk při rychlosti nad 100 km/hod, a vůbec celkové dílenské zpracování není moc extra. Fusion vypadá zvenku a hlavně zevnitř prostě levně.

Když je v autě jenom řidič, není to tak znatelné, ale po obsazení všech míst se projeví katastrofálnost brzd. I když sešlápnete brzdový pedál až na podlahu vozu, čekáte jinou reakci, než se dostaví. Takže ve vyšších rychlostech je třeba dávat si větší pozor a brzdit radši s předstihem.

Řazení ve voze je dost nepřesné, občas mi kvalt vyskočil, ale jen velmi málo. V některých případech je zařadit třetí převodový stupeň nadlidský výkon (můžete ho tam zkoušet rvát třeba i 6 s) a zpátečka je přímo na naštvání. Jen výjimečně se stane, že by šla zařadit bez problému. Většinou jemně zachrčí a v některých případech musíte vyšlápnout a znovu sešlápnout spojku, jinak nezařadíte. Není šance.

Na silnicích se chová stabilně, vyvažuje nerovnosti, ale do zatáček opatrně, dost nepříjemně se naklání a řidičovo sedadlo neposkytuje dostatečnou oporu (člověk uvnitř pak vtipně lítá). Jako příklad dám Buchlovské hory, kde se v rychlosti nad 80 - 90 km do zatáček nedá vjet.

Se spotřebou na dálnicích jsem se pod 7,6 l nedostal. Ve městě, pokud často jezdíte kratší vzdálenosti, spotřebuje i 8,6 l, takže moc úsporný není.

Abych ho pořád jen nepomlouval, dá se slušně naložit, místa se zdá i pocitově v autě dost. Působí prostorně a jeho hlavním plusem je světlá výška (v zimě na chalupu není problém). Má slušnou zvukovou aparaturu, což mě dost překvapilo. Nikdy mě nikde nenechal, údržba je zatím minimální (kapaliny, žárovky a podobné jednoduché záležitosti).

Abych to shrnul. Ford Fusion není líný, není k zahození, ale není ani dokonalý. Má pár problémů, kdy některé jsou více a některé méně zásadní. Osobně bych si ho jako svoje první auto nevybral, ale lepší jak nic. Pokud s jeho nedokonalostmi počítáte a přesto si ho budete chtít pořídit, tak vás nezklame. Je ale potřeba vědět, že je to spíš levněji udělané auto do města a občas za město na chatu. Doveze vás, nikde vás nenechá. Sice si řekne o trošku více paliva, ale odmění se úložným prostorem, světlou výškou a spolehlivostí.
KladyZápory
Živější motor, než čekáte Špatné brzdy
Světlá výška Špatné dílenské zpracování
Provozní náklady skoro nulové Vyšší spotřeba
Dobrá zvuková výbava Nepřesné řazení
 Přezdívka ''důchodcovské auto'' - sledujte, kdo ho většinou řídí





Spolehlivost
1
 
Provozní náklady
1
 
Cena náhradních dílů
2
 
Dostupnost náhradních dílů
1
 
Koupili byste si automobil od stejné značky znovu? ne

Hodnocení
Brzdy
4
Design
2
Dílenské zpracování
3
Dynamika motoru
2
Jízdní komfort
2
Ovladatelnost
2
Prostornost
2
Pružnost motoru
2
Řazení
3
Řízení
2
Sedadla
3
Spotřeba
3
Výhled z vozu
2
Celkové hodnocení - průměr:
2.46
* Hodnocení dle známky od 1 do 5 jako ve škole, kde 5 je nejhorší výsledek a 1 je nejlepší výsledek
Hodnocení článku
2.7 z 5 (54%)
Hodnoceno: 3x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Rover623, 20.11.2013 01:04
Důchodcovské auto je to především kvůli vyššímu posezu. Starším lidem už se prostě z nových aut blbě vystupuje, tak si obvykle kupují taková, kde je posez vyšší, ale obvykle nechtějí zase nějaké přerostlé mastodonty. Fusion je jedno z mála aut, které to splňují.

Ta "levnost" je u tohoto auta samozřejmostí. Fusion byl od začátku postaven hlavně s důrazem na cenu (měl být konkurentem Fabie, která je také mezi důchodci velmi oblíbená). Bohužel bych řekl, že Ford až moc šetřil, trochu mi to auto připomíná Renaulty, u všeho v interiéru máte pocit, že to za chvíli upadne když to budete používat. Ale třeba je to jen můj blbý pocit.

Jinak je ovšem vidět, že tohle auto nevzniklo vývojem.Ford prostě sebral techniku z jiných modelů, dal to nějak dohromady a vznikl Fusion, díky tomu se riziko nějakých velkých přehmatů prakticky vyloučilo.
Pavlik, 20.11.2013 08:53


Vyšší posez ve Fusionu je pouze iluze vyvolaná rádoby vyšší stavbou auta, ve skutečnosti je výška sedáku stejná jako u fiesty a staršímu člověku s problematickou pohyblivostí dělá nastupování velké potíže. "Důchodci" tohle auto pořizují hlavně kvůli relativně nízké ceně. Z hlediska nastupování pro starší lidi jsou mnohem vhodnější malá MPV, např. Modus, Note, Idea, Meriva, atd., kde je sedák skutečně výše, dveře jsou dostatečně velké a nastupování je tak skutečně snazší i pro méně pohyblivé (starší) lidi.
Giorgio, 21.11.2013 14:44


Toto není pravda, i po faceliftu byl fusion dražší než fabia a taková slušně vybavená verze Ebony s pár příplatky ještě v polovině roku 2007 vyšla ceníkově na 420 tisíc, po nějaké slevě u dealera na 350. Teprve masivní zlevnění v roce 2008 z toho udělalo cenově srovnatelného konkurenta fabie.

Pravdou naopak je, že přes původně vyšší cenu ta kvalita byla ne zrovna valná, spíše byla nevalná, a to dost, a to hlavně po faceliftu. To, napsal autor zkušenosti, potvrzuji - řazení otřesné, trojka zařaditelná až na několikátý pokus, exteriérové plasty k vzteku. Jakmile se začnou odlepovat boční lišty a zatékat do zadních světel, začne pravá fusionovská klasika. Pak už jen zbývá počkat, až uvnitř popraskají stavítka výdechů klimatizace a začne haprovat podsvětlení palubky. K tomu nějaké to vrzání, prasklé konstrukce sedáků a je to skoro komplet...

Fusion je laciné auto, jeho počáteční ceny tomu neodpovídaly a jeho ceny ojetin tomu neodpovídají dodnes. Vhodný je pro nenáročné uživatele, kteří musejí mít při výběru štěstí na kus, a i tak počítat, že některé chronické závady jako třeba ty zadní svítilny prostě přijdou.
Giorgio, 21.11.2013 14:49


Do fusionu se nastupuje výše, jelikož ten podvozek není 1 : 1 a fusion má většinou 15palcová kola, zatímco fiesta 14palcová, na světlé výšce je znatelný rozdíl; navíc se nasedá jakoby na židli. Se seniory se sníženou pohyblivostí mám ve fusionu dost zkušeností a vyčítat tomu auto lze ledacos, ale toto ne. Rozhodně to není iluze. Dokonce jsem auto prodal člověku, který právě toto kritérium řešil a fusion si při nastupování a vystupování moc pochvaloval. A jelikož jsem měl možnost paralelně s fusionem používat i ideu, tak jsou v tomto srovnatelné.
Pavlik, 21.11.2013 18:02


Mě právě v tomto ohledu Fusion obrovsky zklamal - asi jsem rozmazlený z Renaultu Modus, který je v tomto ohledu doslova úžasný + má velice dobrá přední sedadla. Ani C 3 Picasso (a to je trochu jiná cenová liga) na tom není s nastupováním a sedadly tak dobře jako Modus.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů