Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Ford Focus ST - oranžová střela v testu spotřeby

Testy
Petr Šikl | 03.11.2008
dalších 22 fotek
foto: Petr Šikl
Vlastnit silný vůz, který dopřeje svému majiteli solidní dávku adrenalinu není pro každého únosné. S produkovaným výkonem často roste spotřeba. Jsou však auta, která umí splnit požadavky na relativně úspornou jízdu při solidní dynamice. Je jím dnes testovaný Focus ST?

Forda Focus může pohánět maximálně úsporná vznětová šestnáctistovka TDCi, popř. silnější osmnáctistovka či dvoulitr, který ve spojení s šestirychlostní manuální převodovkou zaručuje velmi solidní spotřebu. Špatně na tom Focus není ani s benzínovou šestnáctistovkou, která je pro vůz dostatečnou motorizací při solidní spotřebě. Zájemci o pikantnější svezení zajisté sáhnou po ostré verzi ST, kterou pohání zážehový přeplňovaný pětiválec s výkonem 166 kW u kterého výrobce udává kombinovanou spotřebu 9,3 l/100 km. Nás především zajímalo, zda je tato hodnota reálná či smyšlená?

stav tachometru před začátkem testu:

10 250 km

 
venkovní teplota:

12-13°C

 
tankované palivo:

Natural 95

 

Podmínky testu: Ve voze cestoval pouze řidič a zavazadla. Teplota vzduchu se pohybovala mezi 12 až 13°C a doprava v hlavním městě i mimo něj byla celkem plynulá. Na dálnici panoval poměrně řídký provoz. Vůz měl v době testu najeto 10 250 kilometrů a byl obut do letních pneumatik GoodYear F1. Tankovaným palivem se stal Natural 95. Tankování probíhalo u stejného stojanu na stejné čerpací stanici, vždy až po okraj nádrže (bylo-li to možné). První okruh byl zajet s vypnutou klimatizací, druhý naopak se zapnutou. Naměřené údaje porovnám závěrem testu s údaji palubního počítače. Podrobný popis trasy naleznete zde.

Ford Focus ST

 

okruh I.

 

okruh II.

 

průměrná spotřeba dle PP na 100 km (l/100 km)

 

8,6

 

16,7

 

cena paliva na 100 km (Kč)*

 

316,80

 

551,10

 
   

dosažený čas (min.)

 

51

 

41

 

průměrná rychlost (km/h)

 

54

 

69

 

ujetá vzdálenost dle PP (km)

 

47,9

 

47,9

 
   

mezispotřeba (l/100 km)**

 

9,5 / 8,5

 

13,0 / 19,0

 
* - v přepočtu 33,00 Kč za litr (cena v době testu) ** - spotřeba dle PP v 1/3 a 2/3 trasy (při výjezdu z města a před nájezdem na dálnici)

Okruh I. vs. II.: Po dojezdu k čerpací stanici vykázal palubní počítač Fordu Focus ST průměrnou spotřebu 8,6 l /100 km, což je vzhledem k výkonu této verze solidní výsledek. Dokonce se mi podařilo dosáhnout o 0,7 litru nižší spotřeby než deklaruje sám výrobce pro smíšený provoz. Druhý, ostřeji zajetý okruh znamenal odběr 16,7 l/100 km, což vzhledem k nasazenému tempu není špatný výsledek. Z výše uvedené tabulky jasně vyplývá, že klidný řidič jedoucí plynule a ekonomicky ušetří na stokilometrové vzdálenosti 8,1 litru paliva, což znamená finanční úsporu cca 267,30 Kč oproti spěchajícímu řidiči.

Palubní počítač vs. dotankování 

okruh I.

 

okruh II.

 
spotřeba dle PP (l/100km)

8,6

 

16,7

 

spotřeba dle dotankování (l/100km)

 

8,7

 

16,4

 

rozdíl

 

+ 0,1

 

- 0,3

 

Závěr: jede a papká

Během testovacího týdne nás Ford Focus vybavená přeplňovaným zážehovým 2,5 litrem spojený s šestirychlostní manuálně řazenou převodovkou přesvědčil, že v běžném provozu nezruinuje bankovní konto svého majitele. Každý den můžete dojíždět do práce za nějakých 10-11 l/100km Naturalu. Je však nutné počítat, že sportovní svezení si bude žádat odběr dvojnásobné hodnoty paliva. Testovací trasu odrážející kombinovaný provoz "STéčko" zvládlo se spotřebou dokonce o 0,6 l/100 km nižší, než deklaruje sám výrobce. V závěrečné tabulce uvádíme přehledné srovnání výrobcem prezentovaných hodnot průměrné spotřeby a námi orientačně naměřené spotřeby na základě údajů palubního počítače. Průměrná závěrečná spotřeba po týdenním testu včetně přesunu napříč republikou a svižnějším tempu činila 10,7 l/100 km.

Ford Focus ST

 

spotřeba dle výrobce

 

naměřená spotřeba v testu

 

město: (l/100 km)

 

13,8

 

13,5

 
mimo město: (l/100 km

6,8

 

7,5

 

kombinace: (l/100km)

 

9,3

 

9,5-11,0

 

Hodnocení článku
5.0 z 5 (100%)
Hodnoceno: 3x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Kylie, 06.11.2008 20:11
Opravdu NEchci být "nepříjemná", jen upozorním, že ta nej- nej- auta na světě Porsche GT, Ferrari Enzo apod. na zastavení z 250 km/h (a v této rychlosti je VELMi velmi důležitá i reakční doba řidiče) potřebují cca čtvrt kilometru (což je na byť jen mírně "zatáčkovité" dálnici, resp. při ne zcela "dokonalém" přehledu kilometr či raději kilometRY dopředu) docela problém.
Ani pozorný řidič se ne v každém okamžiku soustředí na 110% a i když "kdesi vpředu" "cosi" zaznamená, než to mozeček "zpracuje" a než do chodidla signál "prudce vpřed - zadupnou" chvilku to trvá a ono to i tomu chodidlu chvilku trvá, než z plynu nahoru a přesun a dolů doputuje (také o tom je ono 0-160-0) a ono také člověk záruku, že na celé té brzdné dráze "absolutní čistota a sucho ni zrníčko písku či čehosi třeba mastného" není - nemá. A ony brzdy, i když naproto ok jsou, někdy v sobě kapičku vlhkosti či špíny mají a i když si to v průběhu decelarece "přeberou" a naplno zaberou - prostě těch "proměnných" je tam spousta a spousta.
Snad jsem se vás "nedotkla" - tak jsem to rozhodně nemyslela, to bych nerada - jen ... jsem tohle říci chtěla
PS: Mnoho dalších šťastných "letů" s vaší cupkou ,-)
PPS: O tom kterak "řídí" příslušníci vím své - tady se shodneme na 100% - včetně parkování na nákupy, průjezdy po tramvajových pásech apod - to je ale víceméně JEN česká specialita, v německu by je při odhalení TVRDÝ trest čekal (tady jsem v tv viděla opravdu "trapné" "okecávání" jejich nadřízeného ... no nic, to je jiné téma)
eLzyx, 06.11.2008 22:22
Porsche Carrera GT má o 0,5m (34vs.33,5) lepší brzdnou dráhu z 100km/h do zastavení. Z 250ti to sice bude o něčem jiném, ale na dálnicích se vyskytují hlavně auta typu Fabia-Golf (100-0km/h za 42m), Octavia-Mondeo (38m), takže obavy nemám. Své auto mám už skoro přečtené. Zatím jsem "přečetl" kapitoly chování za sucha a mokra a bonus kapitolu chování za letu (testováno na okresce Chomutov-Most, všechna 4 kola ve vzduchu). Momentálně se teď těším na kapitolu led a sníh.
Ale nejdůležitější při takových extrémních rychlostech je používat hlavu, jakmile se mi cokoliv předemnou nelíbí, neváhat okamžitě zpomalit či rovnou brzdit. Není umění jet rychle, ale vědět kdy a jak brzdit. A taky nenechat se strhnout opojením z rychlosti i přes to, že je to úžasnej pocit.
Nedávno mi to zachránilo káru - jel jsem do práce, takže tempomat 140, předemnou se bez příčiny "zavlněl" kamion, okamžitě jsem šel na brzdy + výstražný. Když začal bez blinkru přejíždět z pruhu do pruhu zatroubil jsem na něj, to ho asi vzbudilo a vrátil se zpátky. A takových situací zažívám za měsíc(3800km) tolik, že už to beru skoro jako samozřejmost.
Kylie, 06.11.2008 23:24
Jsem ráda, že jen trošičku jinými slovy píšete to samé co já. Ano kamiony "vyrazivší" srdnatě do levého pruhu opravdu "miluji" (nejlépe před dlouhou pravotočivou zatáčkou, bez blinkru - pochopitelně).
To mi připomnělo příhodu z před lety na tehdy ještě nedodělané D5, kdy za mnou (byla už dost tma) cosi "velkého" až "obrovského" jelo (většinu aut - značek celkem "snadno" i v zrcátku "rozpoznám"), ploužilo se to za mnou na omezené rychlosti s trochu větším odstupem a po nájezdu na dálnici já zadupla plyn (tehdy 2.5 boxer) a "ono" to do levého pruhu "vplulo" a jak letadlo kolem mne prolétlo. Povzbudila jsem subřenku k ještě většímu "úsilí" s cílem podívat se na ten Maybach trochu zblízka, a zrovna když ručička od 160ti k 170ti km/h putovala, jakýsi génius v kamionu se rozhodl, že kolega v náklaďáku před ním jede o 2 km pomaleji a "vyrazil" to do levého pruhu řešit. Takže ten "přechod" z "plný plny" do "naplno nadoraz brzdit" (80-160-80) jsem si na vlastní kůži vyzkoušela a "nic-moc" test! V první vteřině (když mi došlo že ten vůl tam opravdu vjíždí) jsem myslela že to neubrzdím a bokem mne ke svodidlům přimáčkne ("stál/jel" napříč oběma pruhy nebylo co/kam "uhnout", byl jen pár metrů přede mnou), někdy během další vteřiny to začalo působit "nadějněji" (bude to jen "řacha" do zadní části), nakonec to "v poho" dopadlo, subřenka stála "na nose", kamion ze svých 85ti na 88 km/h zrychlil a sice netuším kolik cm nakonec mezi mým "čumákem" a jeho "traverzou vzadu" bylo - ale bez přehánění - centimetry.
PS: Ono brzdy se neustále zlepšují, ona i taková nová C5 (kdo by to byl řekl) má brzdnou dráhu 35,2/34,9 m (studené/zahřáté - 10té brždění v řadě).
PPS: Také (moc ráda) jezdím na tempomat, já si ale po česku tak 136 km/h "dávám". Mimochodem zkoušel jste někdy do kolika vám funguje tempomat? Já kdesi četla, že různé značky na různé rychlosti "omezovač-vypínač" tempomatu dávají, tak jsem se (zatím) "jen" k 224 km/h "propracovala"
eLzyx, 07.11.2008 18:50
no, až to bude nutné, tak přejdu z 310mm kotoučů na 336mm. Ale současné brzdy brzdí velice dobře, je na nich najeto už 30 000km, ale i destičky jsou skoro netknuté (to je důsledek toho ježdění hlavou - na spotřebu), takže hned je asi měnit za lepší nebudu.
Na tempomat můžu jet max. 210km/h víc ani ťuk. I když, nezkoušel jsem nastavit 210km/h a pak přidávat.
Kylie, 07.11.2008 19:16
U mne to v těch nejvyšších rychlostí jde také už jenom "přiťukáváním" po 2-3 km. Nicméně "potkat" dálnici (i v německu), kde se opravdu dlouhodobě dá jet přes těch 220 km/h začíná být čím dál vyjímečnější.
Já to mám s destičkami malinko "horší" i když jsem na ně opravdu "hodná", automat je automat..
Další "šťastné" kilometry bez nehod přeje Kylie ,-)
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů