Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Ford Focus II s benzínem nebo dieselem?

Poradna
Petr Šikl | 07.01.2011
foto: autor
Je lepší benzínová čtrnáctistovka, šestnáctistovka nebo vznětová osmnáctistovka, která na první pohled nabízí mnohem více?

Dotaz: Dobrý den, rád bych využil Vaší poradny. Chtěl bych koupitFord Focus 5 - 6 let starý. Jenom bych rád věděl jestli volit benzín 1,4 nebo 1,6 nebo vzít naftu 1,8 TDCi? Je celkem jedno ve které výkonnostní kategorii to bude, jde mi nejvíce o spotřebu. Spíš bych chtěl kdybyste shrnuli jakými neduhy nafťáky trpí a za kolik se s nimi dá v praxi jezdit. Rád bych věděl, jestli má smysl dát přednost naftě před daleko spolehlivějším benzínem.


Druhá generace Focusu byla představena na podzim roku 2004 v tří a pětidveřové verzi. Na jaře 2005 přišla verze sedan a teprve poté kombi. Pokud se rozhodujete mezi motory, výběr Vám rychle ulehčím. Základní pohonná jednotka v podobě benzínové čtrnáctistovky Duratec o výkonu 59 kW, který s příchodem nové generace dostal spíše jen nové jméno (po drobných úpravách se stále jedná o známý Zetec-SE z řady Sigma). Jedna-čtyřka v nové generaci postačí pouze velmi klidným řidičům a spotřeba paliva je pouze přijatelná. Celkově patří jedna-čtyřka ke spolehlivým motorů. Je však nutné dodržovat výměnu ozubeného řemene, která je stanovena po ujetí 160.000 km nebo osmi letech provozu. Za lepší, resp. nejlepší volbu považuji větší šestnáctistovku Duratec, která vznikla ze čtrnáctistovky prodloužení zdvihu a zvětšením průměru válců. Výkon díky tomu povyskočil na 74 kW. Stejně jako u první generace Focusů, i zde tento motor patří k nejrozumnější volbě. S Focusem si jedna-šestka dokáže hravě poradit, ochotně se vytáčí, vyniká velmi dobrou reakcí na plynový pedál, je kultivovaná a příkladně tichá. V mrazech se rychle zahřívá a ochotně zrychluje od nízkých otáček, přičemž nejlepší dynamiku poskytuje v těch vysokých. ve kterých produkuje dravý až jadrný zvuk. Je až k nevíře, jak s tímto motorem pod kapotou Focusu dokážete pelášit rychle. Přitom spotřeba paliva je při běžném stylu jízdy identická s jedna-čtyřkou. U Focusů druhé generace můžete také narazit na šestnáctistovku s označením Duratec Ti-VCT s výkonem 85 kW, která je obohacena o proměnné časování sacích a výfukových ventilů (Twin independent Variable Camsaft Timing). Toto řešení přineslo s vyšším výkonem podstatně vyšší spotřebu paliva, a proto bych zůstal u osvědčené jedna-šestky (74 kW).

U Focusů můžete ještě narazit na benzínovou osmnáctistovku Duratec, dvoulitr Duratec a přeplňovaný pětiválcový dva-a-půl litr v modelu ST původem od Volva. Mezi vznětovými motory základ tvoří šestnáctistovka Duratorq TDCi o výkonu 66 kW, která je zároveň dobrou volbou. Pochazí ze spolupráce Fordu s koncernem PSA. Základní diesel potěší příjemnou spotřebou paliva, solidní kultivovaností a vystačí si bez filtru pevných částic. Tím je však vybavena silnější verze šestnáctistovky o výkonu 80 kW, kterou nemohu osobně doporučit. Vámi poptávaná osmnáctistovka Duratorq TDCi je dobrou volbou. Její kořeny najdeme hluboko v historii. Prapředka tohoto dieselu Ford ve Focusech první generace označoval zkratkou TDDi přičemž si čtyřválec musel vystačit s osmiventilovým rozvodem s přímým vstřikováním paliva radiálním čerpadlem, který nebyl zrovna příliš spolehlivý. Navíc obtěžoval posádku nadměrných hlukem, značným turboefektem, nepříliš oslnivou spotřebou paliva a ucpáváním EGR ventilů. Až u potomků označovaných TDCi se zlepšil zvukový projev a zvýšila spolehlivost. Dvoulitr totiž dostal systém vstřikování paliva Common Rail od Delphi díky čemuž byl naopak náchylný na kvalitu nafty. Ve Focusu druhé generace však došlo k výrazné zvýšení spolehlivosti a řadě úprav. Bohužel i nadále se motor velmi pomalu ohřívá a nevyniká příkladnou kultivovaností. Osobně se mi tento motor hodí nejlépe do užitkových automobilů. Výrobcem slibovaná spotřeba paliva 5,2 l/100 km je téměř nedosažitelná.

Verdikt: Určitě sáhněte po Focusu s benzínovou jedna-šestkou o výkonu 74 kW, který vyniká spolehlivostí, ochotou jít do otáček, příkladnou kultivovaností, dobrý zvukovým projevem a velice příjemnou spotřebou paliva. V důsledku tak budete jezdit s touto jedna-šestkou zhruba o litr dráže než s dieselem 1,8 TDCi. Pokud toužíte po dieselu, sáhněte po základní verzi 1,6 Duratorq TDCi o výkonu 66 kW, která není vybavena filtrem pevných částic a jezdí v pohodě do 5,0 l/100 km.

Redakční testy:
Ford Focus RS - z bestie šelmou (test)
Ford Focus CC - problémy vyřešenyFord Focus 2.0 TDCi Combi - svižně nejen na chalupu
Ford Focus ST - Srdeční záležitosT
Ford Focus - právoplatný etalon?

Zkušenosti uživatele:
Ford Focus II. - první zkušenosti
Ford Focus 1.6 TDCi po prvních 10 tis. km

Poradna:
Ford Focus - co znamená funkce OVERDRIVE?
Ford Focus II. vs. Fabia II. - boj o litry v zavazadelníku

Technická poradna:
Jak vyměnit žárovku ve Fordu Focus?

Hodnocení článku
3.0 z 5 (60%)
Hodnoceno: 4x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
nicco, 10.01.2011 15:42
Mustang je "na hovno" pretoze ma tuhu zadnu napravu ;-|)
Octavia ma velky kufor, haldex a motor TDI. Inak nicim nevynika.
rojack, 11.01.2011 13:50
haha, vy máte soupis závad jak z americké komedie
GAMAJA, 24.09.2012 23:44
Fordovské diesely jsou citlivé na kvalitu paliva a jejich setrvačníky na zacházení. Takže pokud jsta slušný řidič, co se stará a najedete 25tis. ročně, berte diesel. Ale jinak berte v úvahu, že zatímco s diesely je ford na trhu takovým šedým závěsem, jeho benzínové jednotky jsou světovou špičkou a těch pár korun za více spotřebovaných PHM je jen nenápadná pojistka za příkladnou spolehlivost.
julius, 21.02.2013 23:45
ano, benzin 1,6 74 kw je velmi dobra varianta a aj spotrebou.samozrejme zalezi od stylu jazdy,ak niekto preraduje pri 3500 otackach, ziadne auto nepojde na 5 litrov...
co sa tyka diesel. motor s objemom 1753,jeho zaklad nie je iba tddi,ale pochadza este zo Sierry 1,8 td a mal 55 kw. vo fieste bola hladka varianta bez turba.mal som taku Sierru,na svoj cas velmi slusne.inak bezna praktika, ked je nieco dobre treba to len vylepsit,nie stale vymyslat nove....inak motor 1,8 tddi 66 kwvvpo 2002(nova riadiaca jednotka cerpadala) patri medzi najkvaltnejsie diesle od fordu.staci sa pozriet po autobazatoroch,ake focusy sa hladaju. focus mk1 tdci mal problemi kvoli nafte, vstrekovanie pochadzalo od delphi. a medzicasom sa zmenili aj normy pre vyrobu a predaj nafty,oproti tomu,kedy to bolo vyvijane.o kvalite nafty v postkomunistickych krajinach pomlcim.aditiva hlavne na zvysenie mazivosti su nevyhnutne. od roku 2004 ford daval do tdci motorov v 2.0 tdci 1.8 tdci focus 2 vstrekovanie SIEMENS.preto je ako dieslova varianta 1,8 najlepsie.aj 1,6 je dobra,kedze nema DPF a obycajne turbo. na 80 kw turbe zvyknu ohoriet lopatky,ale vsetko sa da opravit. benzin nema dvojhmotu,takze s dieslom ak chcete vela najazdit ,bez opravy spojky,radsej jemnesie narabat. ak diesel tak 1,8 tdci,ak benzin 1,6 inak stara 1,8 benzin 300 tis.km nie je nic vynimocne,samozrejme ako zaklad kazdeho servisu auta je menit olej,najlepsie v 2/3 predpisaneho intervalu. momentlane prdukty od VW group nic moc a nie su take bezporuchove ako ich chvalia,maju dost zasadne problemy, octavia 2 predcasne opotrebenie dvojhmoty,turbo tiez vela nevydrzi motor PD nepotrebuje komtenar, od 4x4 ruky prec,velmi draha oprava.ziadanost fordov v autobazaroch je vyssia nez VW. a stare TDI od VW,maju zakaz vjazdu do vsetkych vacsich miest v nemecku.ak to pride aj k nam...co raz urcite,tak sa za emisnu dan nedoplatia majitelia.aj ked 66kw bolo to najlepsie co vymysleli ako diesel vo. VW
, 26.02.2013 09:49
Musím reagovat na zdejší příspěvěk, kde autor píše, že zahřátí motoru je velmi pomalé atd.
Sám vlastním FFI 1,6 74kW rv. 2000 - motor i v -10°C se zahřeje jízdou cca do 4 minut na provozní teplotu. Kdo zahřívá vozidlo na místě na volnoběh tak je pako, mimo to dle výrobce se to nedoporučuje.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů