Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Ford Focus I. - kupujeme ojetinu

Poradna
Redakce TipCars.com | 16.04.2007
dalších 21 fotek
Na co si dát pří nákupu Fordu Focus první generace pozor? Kde na voze najdete identifikační znaky a jak zjistíte skutečný počet ujetých kilometrů? Tyto a další rady vám přinášíme v tématickém článku o nákupu nejrozšířenějších ojetin.

Historie

1998 v říjnu představen „revoluční“ design nového Ford Focus
1999 v nabídce se objevuje karosářská varianta combi a elegantní sedan 
2001 facelift
2004 druhá generace Ford Focus II

Karosářské varianty

3dv hatchback – 1998
5dv hatchback – 1998
5dv combi – 1999
4dv sedan – 1999

Stupně výbavy

Ambiente

 

Trend

 

Ghia

 


Motorizace

1,4i 16V55kW
1,6i 16V74 kW
1,8i 16V1,8i 16V
2,0i 16V2,0i 16V
2,016V ST127kW
2,016V Turbo RS158kW
  
1,8TD 55kW
1,8TDDi66kW
1,8 TDCi74 nebo 85kW


Klady a zápory

+ nadčasový a líbivý design

 
- často zanesený EGR ventil u diesel

+ spolehlivost

 
- ne zcela povedené dieselové provedení do doby než se začal dávat commonrail 

+ levné náhradní díly

 
- uložení zadního stabilizátoru

+ na svou třídu velmi dobré jízdní vlastnosti a dynamika 16V 1,6 tky

 
- potíže s přesností palivoměru

+ každý zákazník si vybere z karosářské varianty

 
 

+ nížší povinné ručení u dieselu, jako jeden z mála do 1850ccm

 
 

 RECENZE OJETIN: Ford Focus - Velké překvapení 

I. generace Ford Focus se na trhu objevila v říjnu 1998 jako přímý konkurent VW Golf a Opel Astra, které byly představeny ve stejný rok. Svým designem připravil zákazníkům překvapení, protože do té doby podobné tvary ve stylu new edge nebyly známy. Zpočátku to v některých zákaznicích spokojených s relativně spolehlivým ale tvarově konzervativním Escortem vyvolalo rozporuplné dojmy. Nicméně po čase si všichni zvykli a dodnes jeho tvary vítězí právě při výběru ojetiny. V roce 1999 se nejen začal prodávat combi a sedan, ale Ford u svých Focusů nabídl zákazníkům 12 letou záruku na karoserii. Nejen svými tvary, ale i spolehlivostí , vnitřním prostorem a jízdními vlastnostmi si získává zákazníky dodnes. Při pravidelném servisu a šetrném zacházení najezdí Focus hodně kilometrů bez vážnějších závad. Při koupi ojetiny je důležité se s vozem pořádně projet, slabostí bývají vůle v silentblocích zadní nápravy. Na všeobecně vysokou spolehlivost ukazuje i nadměrná obliba při nákupu firemních flotil, pokud by auto bylo často porouchané, firmy by ho nechtěly. Navíc svým designem, a prostorem nabídne komfort nejen rodině, která hlavně ocení dostupnost a nízké ceny náhradních dílů , ale ocení to i manažer při jízdě na delší služební cesty.
Možná i rozšířenost tohoto modelu přispěla k menší oblibě u zlodějů, i když pokud je Focus v černé barvě a na atraktivních al.kolech, je lepší parkovat na hlídaném parkovišti. Samozřejmě se najdou i zákazníci, kteří tento model nemohou vystát, spíše je to ale dáno tím, že zakoupili nějaký opravený model z dovozu, kde například chybí airbagy a jsou zde pouze záslepky. Tím, že je Focus rozšířen i v západní Evropě, je hodně i havarovaných vozů a právě „bezairbagové verze“ jsou hodně časté. Je nutné opravdu dbát na to, aby při zkušebním startování zhasínaly ty kontrolky, které mají a ne pouze jakési propojení jiných kontrolek. Je potřeba řádně prozkoumat volant a část palubní desky, případně zajet do autorizovaného servisu a nechat si vozidlo „ napíchnout „ na diagnostiku. U benzinových motorů je potřeba poslechnout motor – hlučné ventily. U dieselů je potřeba motor vyzkoušet ve všech možných režimech. 55kW turbodiesel s radiálním čerpadlem je asi nejhorší doporučitelná jednotka, z benzinových je asi nejhorší 1,4 16V – hlučná a slabá. Nejvíce se dá doporučit 1,6 16V 74kW, o které se dá říci že je šitá na míru, ostatní benzinové verze jsou sice výkonnější, ale také oproti 1,6 daleko méně úsporné. Pokud diesel tak TDCi 85kW. Zvláště pak combi s tímto motorem je ideální verze s nízkou spotřebou slušným krouticím momentem.
 

VIN číslo karoserie najdeme vyražené na podlaze u spolujezdce, štítek je vyznačen po oknem, pokud odkryjeme plastové okénko, nesmí být jakýkoliv zásah okolo čísla. V praxi se spíše setkáme s velkou opravou velké havárie než přímým zásahem do VINka, ale vyloučit se to nedá.

 


Tento text pro server TipCars.com zpracoval Daniel Dvorský ze znalecké kanceláře ExpertCar.


Typové štítky
 Detail
 Provedení - Detail záznamu
 Provedení - Detail loga
 Provedení - Detail uchycení I
 Provedení - Detail uchycení II
 Provedení - Pro modely USA
 Provedení - S číslem globální homologace
 Provedení - Výrobní závod Valencie Španělsko, detail znaků štítku
 Umístění
 Umístění - Pro USA

VIN Ražené
 Detail
 Provedení - Detail ražby
 Provedení - Plná ražba, malá osmicípá hvězdička ohraničujícího znaku
 Provedení - Pohled na rubovou stranu ražby
 Provedení - Šesticípá hvězdička ohraničujícího znaku
 Provedení - Výrobní závod Valencie Španělsko, rytá ražba jiný typ znaků
 Umístění

Hodnocení článku
4.0 z 5 (80%)
Hodnoceno: 2x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
anonym, 23.08.2007 16:38
Dá se s tímto souhlasit, až na to, že motor při zařazeném 5. stupni při 130 km/hod. točí 3500 ot./min. (1.6 16V, 5D, výbava trend). Spotřebu bych spíš viděl okolo 7,5 l/100 km, ikdyž se s tím dá jet i za 6 l/100 km, ale je to už o nervy. Dronte Mauricijský
anonym, 10.11.2007 19:04
malo kdo to asi vi vcetne ruznych recenzentu, ale u fokusu bylo dvoji nastavenio podvozku. paklize si nekdo stezuje na naklony v zatackach, tak ma asi podvozek z verze ghia, ktera byla stavena prave na komfort. ale verze trend je o poznani tuzsi a je to jen dobre. jak uz nekdo psal vyse: auto sedi jak pribity. mam 1.8 tdci 74 kw a jizdni vlastnosti si nemuzu vynachvalit. holt multilink na zadni naprave neni vlecna naprava, ze? akorat se ted zacinam bat, ze mi ho nekdo ukradne, kdyz je v ty cerny :)
anonym, 27.11.2007 17:13
Něco podobného o korozi jsem napsal na stránkách D-fens pod test fokusu, příspěvek tam vydržel asi půl hodiny.Jinak s tou korozí je to celkem dost tragické a co je horší tak se to nevyhýbá ani mladším ročníkům, na diskuzních o fordu focus(o korozi je tam několik stovek!!!stránek)si můžete prohlédnout fotky, je tam i r.v.2004!!!Noprostě mi to připadá celkem podivně,kdyby takhle hnily škodovky(nejsem příznivcem)tak by to bylo i v novinách.Ale na focuse se nesmí nikde ani sáhnout.Že by to bylo následkem masívní reklamní akce-srovnání cen náhradních dílů s š.octávií?Taky musím podotknout,že ty díly(mylím to byl -blatník,kapota a stěrače) jsou jediné co je levnější,vše ostatní je několikanásobně dražší než na tu nebohou octáviii.
anonym, 23.06.2008 18:56
Dávejte si pozor na firmu KSH Profit v Brně !!!. Koupil jsem od nich auto a až když jsem je přebíral, zjistil jsem, že originální klíček je od jiného auta. Bohužel jsem jim uvěřil, že jde o omyl a že se vše vyřeší. Klíček dodnes nemám a situaci musím řešit na svoje náklady.
anonym, 23.06.2008 18:57
Dávejte si pozor na firmu KSH Profit v Brně !!!. Koupil jsem od nich auto a až když jsem je přebíral, zjistil jsem, že originální klíček je od jiného auta. Bohužel jsem jim uvěřil, že jde o omyl a že se vše vyřeší. Klíček dodnes nemám a situaci musím řešit na svoje náklady.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů