Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Ford Focus C-max nebo VW Touran - který vybrat?

Poradna
David Hrdlička | 13.08.2008
foto: TipCars.com

Dotaz

Dobrý deň.

Mám záujem o kúpu malého vanu a rozhodujem sa medzi vozidlami Ford Focus C-max 1,6TDCI a VW Touran 1,9 TDI. Momentálne jazdím na VW Golf IV 1,9TDI a preto neviem či zostať u značky VW alebo kúpiť C-max na ktorý som počul vynikajíce referencie. Chcem vozidlo doviezť zo zahraničia v cene okolo 300-350 tisíc Sk.


Odpověď

Vážený čtenáři,

vybral jste dva oblíbené vozy, zastupující segment menších MPV. Jako obvykle se nejdříve podíváme na základní charakteristiku obou vozů, na jejich silné a slabé stránky a také na typické závady. Nakonec se pokusím upozornit na zajímavou alternativu, která by stála za zvážení.

Ford Focus C-Max (2003 - ?)

Ford Focus C-Max je na trhu od roku 2003. Technicky vychází z druhé generace oblíbeného Fordu Focus. Spočívá na společné podlahové platformě. Samozřejmě tedy opět budeme chválit jízdní vlastnosti vozu. Konstrukce přední nápravy je vcelku obvyklá, tedy typu McPherson. Výrobce sází na odolnou ocel, takže rozhodně nehrozí předčasné opotřebení, a to ani v našich podmínkách. Zadní náprava je opět víceprvková, u Fordu nazývaná Control Blade. Zde se konkrétně jedná o její druhou generaci. I zde můžeme konstatovat dostatečnou životnost a určitě výrazný podíl na jízdních vlastnostech. Vůz dobře drží stopu i na horším povrchu, naladění je ovšem v duchu současných trendů trochu tvrdší. Interiér je prostorný a nabídne i základní variabilitu – tedy možnost posouvat či vyjímat zadní sedadla. Manipulace s nimi ovšem není zcela jednoduchá. Interiér je vyroben vesměs z kvalitních materiálů, nicméně například plastové výplně dveří by určitě zasloužily větší pozornost. Přístrojová deska má klasické uspořádání a po stránce ergonomie je také vše v pořádku.. Mezi klady bych rovněž zařadil hodnocení bezpečnosti – nejedná se sice o „plný počet“, ale 4 hvězdičky a 31 bodů stále patří k tomu lepšímu, co můžete na trhu ojetých MPV najít. Troufám si tvrdit, že Ford Focus C-Max je velice vyváženým vozem, který nemá výraznější slabinu.

Důležitá je také volba toho správného motoru. Ve svém dotazu píšete, že preferujete vznětovou verzi, a to 1.6 TDCi. Myslím si, že jste v každém případě na dobré adrese. Výkon motoru 80 kW je naprosto dostatečný i pro delší svižné cestování. Spotřeba se bude pravděpodobně držet mezi 5,5 – 6,5 litru nafty na 100 km při běžném využívání potenciálu vozu. Tomuto motoru se prozatím vyhýbají problémy s turbodmychadly a vstřikovači, které i v současné době, kdy je možno uvažovat o repasovaných součástech či výměnném systému, znamenají vysokou částku za opravy. Občas se objevují visící EGR ventily či opotřebené dvouhmotové setrvačníky. Výměna rozvodového řemene je u tohoto motoru naplánována po 240 tisících kilometrech.

Přehled nejčastějších závad:

· poruchy elektronické parkovací brzdy

· hlučný kompresor klimatizace

· závady či předčasné opotřebené bezestupňové převodovky
· zanesený EGR ventil (1.6 TDCi)
· opotřebený dvouhmotorvý setrvačník (1.6 TDCi, 2.0 TDCi)
· závady palivoměrů

Volkswagen Touran (2003 - ?)

Volkswagenem Touran vstoupil i tento výrobce do kategorie menších MPV. Připravil pro zákazníky obvyklé kvality. Interiér je variabilní a dostatečně prostorný, manipulace se zadními sedadly je poměrně jednoduchá, čemuž napomáhá i jejich nízká hmotnost. Použité materiály a úroveň zpracování je na slušné úrovni, ale opět některé detaily mohou zarazit. Podle mého názoru je plastový čtyřramenný volant opravdu „ošklivý“ a například ovladače klimatizace mnoho nevydrží. Ve srovnání s výše popisovaným C-Maxem je na tom ale interiér lépe hlavně nabídkou prostoru pro cestující, a zejména pro zavazadla. Zanedbatelná není ani možnost dalších dvou sedadel ve třetí řadě. Pokud budeme hodnotit konstrukci podvozku a jízdní vlastnosti, bude platit skoro to samé, jako u výše popisovaného konkurenta. VW Touran totiž spočívá na podlahové platformě, kterou později využila i například Octavie druhé generace či pátá generace oblíbeného Golfu. Volkswagen Touran se tak může pochlubit jistými a poměrně komfortními jízdními vlastnostmi a rovněž dobrou odolností přední nápravy typu McPherson i zadní víceprvkové nápravy. Občas se ovšem objevovaly problémy s nepravidelným sjížděním pneumatik. I hodnocení bezpečnosti mohu považovat za klad tohoto modelu – vůz získal v testech Euro NCAP 5 kvězdiček a 34 bodů, a to v roce 2003. U tohoto vozu můžeme vysledovat naprosto protichůdné informace týkající se spolehlivosti a kvality. Ve statistikách TÜV je obvykle na čelních místech (to samé platí i o Fordu C-Max). Jak všichni víme, jedná se vlastně o německou STK, čili více méně potvrzuje odolnost komponentů jako je podvozek, výfuk, atd.. Naproti tomu VW Touran postihuje poměrně dost opakujících se závad (viz. níže) a také musím upozornit na naprosto tristní výsledek vozu v dlouhodobém testu časopisu Auto Bild, ke se umístil jako poslední ze všech testovaných vozů.

Opět se zastavím u volby motoru. Vznětové motory se značkou TDi jsou dlouhodobě velice oblíbené. Pokud se pokusíme o opravdu objektivní hodnocení, jejich jednoznačnou předností je spotřeba. Málokterý dnešní dieselový konkurent ve stejné objemové třídě dokáže dostahovat stejných výsledků. Jsou zde ale i jiné aspekty – vysoká hlučnost, malý rozsah využitelných otáček, atd.. U VW Touran jsou k dispozici dva motory – 1.9 TDi s výkonem 77 kW a 2.0 s výkonem 103, resp. 125 kW. Vás dle dotazu zajímá ten první. Výkon motoru je pro pohon tohoto vozu dostatečný a i spotřeba se bude držet v rozumných mezích. Jak jsem konstatoval výše, je nutné smířit se s poněkud vyšší hlučností a typickým projevem, kdy okolo 2000 otáček motor skutečně velice znamenitě táhne, o dalších zhruba 1500 otáček ovšem využitelné spektrum končí. I tento motor má ovšem své vrtochy - zejména netěsné tandemové čerpadlo či dvouhmotový setrvačník. To je ale nic proti dvoulitru, který se navíc vyznačuje vysokou spotřebou oleje či praskající hlavou válců. Váš výběr motoru je tedy i v tomto případě možno považovat za rozumný.

Typické závady:

· netěsné tandemové čerpadlo
· dvouhmotový setrvačník

· nefunkční startér
· nepravidelné sjíždění pneumatik
· zablokovaný imobilizér

Jako obvykle bych pro Vás rád vybral i nějakou alternativu. Jako první bych jmenoval Renault Scénic druhé generace, který je na trhu od roku 2003. Konkrétně bych Vám doporučil modernizované provedení od roku 2006. Zde najdete kvalitní materiály v interiéru, skutečně bohatou základní i příplatkovou výbavu, variabilní interiér a dostatek důmyslně umístěných odkládacích schránek. Nápaditý design se ovšem nemusí líbit každému, navíc horší pověst automobilky dělá své. To ale nahrává kupujícímu, jelikož poslední ročníky jsou již objektivně docela dobré, ovšem za nízkou cenu. Vynikající je zde tradičně hodnocení bezpečnosti, samozřejmě s pěti hvězdičkami. Z pohonných jednotek bych jednoznačně doporučil tichý, kultivovaný a úsporný motor 1.5 dCi, zde v modernizovaném provedení se sníženým kompresním poměrem, dílčími technickými úpravami a výkonem 77 kW, v kombinaci se šestistupňovou převodovkou.

Jako druhou alternativu jsem vybral vůz trochu dražší, nicméně dle mého názoru „stojí za to“. Jedná se o Mazdu 5, která nahradila v nabídce výrobce model Mazda Premacy. Jedná se o vůz přizpůsobený evropskému zákazníkovi. Nabízí svěží design exteriéru a interiéru, kvalitní materiály, posuvné boční dveře a dostatek prostoru, výborné jízdní vlastnosti a velice dobrou spolehlivost. Pokud dáváte přednost vznětovým motorizacím, u Mazdy jste také na dobré adrese. Vynikající motor 2.0 MZR-CD s výkonem 81 kW či 105 kW je to pravé jak z hlediska jízdního projevu, tak i spolehlivosti. Ovšem ceny začínají nad 350 tisíci Kč.

Z Vámi vybraných vozů bych zřejmě zvolil Ford Focus C-Max se vznětovým motorem 1.6 TDCi. Hlavním argumentem by byl skvělý motor – úsporný, tichý, relativně výkonný a bez závažnějších problémů. Rovněž ceny jsou daleko příznivější, než v případě VW Touranu.

Hodnocení článku
2.7 z 5 (54%)
Hodnoceno: 3x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
anonym, 15.08.2008 18:24
Jménem našeho koncernu bych vám, anonymní obhájče TDi PD, chtěl poděkovat za vaše nadšení s nímž hájíte náš evergreen, motor 1.9 TDi. Pro tu náročnou bohatou lůzu jsme už dávno vyvinuli šesti a osmiválce pochopitelně s common rail, ale pro váš bystré inteligentní nenáročné a nahluchlé ze spodních řad koupěchtivých motoristů, stále ještě nabízíme historický klenot mezi naftovými motory, klasika co najdete už jen ve škodovce a seatu, chrochty chrochty čerpadlo tryska TDi. Samozřejmě k dispozici je i jeho varianta s odříznutým válcem, brilantní to nápad našich ekonomů, prosazený navrzdory infartktu několika inženýrů techniků, ze sekce vývoje motorů, tříválec 1.4 TDi. Naprostý vzor úspornosti (naší - při výrobě a vývoji) naprostý důkaz omezenosti (vaší - při koupi ať nového či v bazaru). Ano víme že i levná korejská konkurence nabízí už i v minimotorech ten blbej common rail, ano víme že je lepší, ano víme že i u vás v česku v kolíně vyráběné minivozy mají daleko povedenější čtyřválec, ale nikdo z nich na sobě nemá logo LIDOVÉ AUTO! A TO rozhoduje. Zastaralé technologie, o jeden válec míň a tím z principu nevyrovnaný chod - pcha - logo VW vše vynahradí! A abychom zmátli spotřebitele, dáme tomu vyšší cenu než konkurence těm svým modernější čtyřválcům - a jak by řekl Pat a Mat - A JE TO. Sami jsme nevěřili, že nám to tak snadno projde, a vidíte... Dnes, kdy už opravdu dobíhá výroba, stále se najdou lidé jako vy, kteří se za naše úsporná opatření při výrobě bijí hlava nehlava. Nápad všechno shodit na EU je téměř geniální, takže ještě jednou děkujeme za veškeré vaše aktivity na glorifikaci motorů TDI PD. Věříme, že i když příštím rokem definitivně skončíme výrobu tohoto zastaralého poruchového klumpru, vy si minimálně ještě v příštích dvou desetiletích své TDi PD v bazaru najdete, což vám přejeme z plného srdce. S pozdravem váš milovaný koncern Lidové auto
anonym, 16.08.2008 12:52
Pánové, pánové, já si všechna ta auta shora popsaným způsobem opravdu vyzkoušel, a toho Maxe nakonec vlastním. Měřím 194 cm, můj syn 186 cm (14 let). Žádné z MPV této třídy se opravdu nemůže s C-Maxem rovnat pokud jde o prostor na zadních sedadlech a jejich velikost (kupř. výška opěradla). Ale jestli jste trpaslíci, tak vaše vývody chápu.

Pro ty, co by stále nechápali - nastavím si sezení u řidiče podle sebe, a pak si jdu za sebe sednout. V C-Maxu takto sedím vzadu v pohodě, kolena se téměř dotýkají předních sedadel. Když zadní sedadla přestavím do komfortního režimu (posun šikmo vzad), tak mám před koleny víc jak 10cm místa. Když se takto snažím za sebe usadit v Touranu, tak se tam prostě ani nenasoukám, natož abych si sedl.
anonym, 17.08.2008 09:39
C-max je prostě lepší auto s lepším motorem, to jen zavilí koncernovci to zas nemůžou pochopit a skousnout.
anonym, 22.08.2008 21:52
Projeď se oběma a kup si to lepší auto.
PS: Jmenuje se trochu divně C-max
Kozař, 01.12.2008 17:54
Že by se turbo chladilo olejem? Zajímavé to jsem nevěděl.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů