Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Ford Focus 1.8TDCi nebo Seat Leon 1.9TDi?

Poradna
Tomáš Dusil | 07.09.2007
dalších 12 fotek
foto: TipCars.com

Dotaz

Dobrý den, uvažuji o koupi "nového" ojetého vozu, pravděpodobně dovoz ze zahraničí. Líbí se mi 2 vozy, ale který si mám vybrat, nevím.
Jedná se o vůz Ford Focus 1.8TDCi (85 kW) - 5dvéř. hatchback a vůz Seat Leon 1.9TDi (81 kW). Myslím si, že oba tyto vozy jsou skvělé. Existuje u jednoho přeci jen něco, co by ho povzneslo na stupnici před ten druhý?

Předem děkuji
S pozdravem Radek Karásek


Odpověď

O těchto dvou vozech toho bylo napsáno již mnoho. Focus první generace nahradil v roce 1998 zastaralý Escort, když nakonec se oba vyráběly ještě dva roky společně. Oproti němu nabídl nesrovnatelně lepší jízdní vlastnostmi, kterými se i dnes řadí mezi špičku své třídy a to navzdory tomu, že je již nějakou dobu na světě druhá generace tohoto vozu. Za takřka sportovní chování na silnici může u Focusu ona proslavená zadní náprava Control Blade, již v mírně modifikované podobě využívá i druhá generace. Překvapivé je, že i přes její složitou konstrukci a množství pružných uložení se zatím jeví jako vcelku odolná. To Seat Leon, který se na evropském trhu objevil v roce 1999 je vlastně pětidveřovou karosérií Toleda druhé generace, které o ní v rámci obměny přišlo. Jeho podvozek je konstrukčně shodný s celou řadou koncernových vozů, třeba s naší první octavií. Jeho zadní náprava je takříkajíc ze staré školy, jelikož je tvořena podélnými rameny s torzně poddajnou příčkou tvaru U. Při normální jízdě toto řešení nijak nevadí, avšak zejména při opotřebení silentbloků podélných ramen se mohou stát jízdní vlastnosti trochu dobrodružné, i když ne tolik, jako třeba u zmiňované octavie, která se pak zejména plně naložená stává zejména při rychlém vyhýbavém manévru značně nestabilní, přičemž její chování a v omezené míře to platí i pro leon je možno charakterizovat nejlépe slovem přetáčivost. Přesto si myslím, že leon má z vozů této platformy nejlepší a nejpříjemnější jízdní vlastnosti a chová se určitě lépe, než třeba předražený a zloději často vyhledávaný Golf IV.

Nechme však podvozky a pojďme si říci něco o pohonných jednotkách. To, že motor Focudsu 1,8 TDCi využívá vstřikování Common rail již asi víte. Sytém pochází, stejně jako v případě mondea 2,0 TDCi, od společnosti Delphi, přičemž principálně jde o systém převzatý od společnosti Lucas. Zatím-co ve zmiňovaném mondeu se stal tento systém pro ford noční můrou, tak v případě focusu fungoval zkraje mnohem spolehlivěji. Hlavním důvodem jsou jiné (menší) rádiusy vnitřního vačkového prstence. Jejich velikost rozhoduje přímo o zdvihu výtlačných pístů a tudíž o velikosti dodávky nafty do railu. Ty se tak opotřebovávají o něco pomaleji, než ty, použité na čerpadle pro mondeo TDCi. Přesto je dnes riziko jejich opotřebení i v případě focusu poměrně značné. Naštěstí již dnes toto umí opravit řada diesel servisů a to za mnohem méně peněz, než servis značkový. Druhým velkým nedostatkem, který se ale objevuje již od začátku, je předčasně zanesený EGR ventil, což se projeví ztrátou tahu a zejména zvýšenou kouřivostí. Za ten zaplatíte klidně přes 8000 korun. Oproti sofistikovanému common railu pracuje motor v leonu s klasickým rotačním čerpadlem Bosch VE4, které je opravdu velice spolehlivé. V zásadě platí, že ranné motory TDI jsou mechanicky veskrze robustní a totéž lze říci o jejich systému vstřikování. Mechanické vstřikovače TDI totiž vydrží mnohem více, než dvoupružinové solenoidy common railu u motoru 1,8 TDCi, zvláště, když ještě tento typ pracuje s nízkým ovládacím napětím, řádově nižším, než třeba common raily od firmy Bosch. Co je však u těchto TDI méně spolehlivé, je jejich příslušenství. Nejednomu majiteli se motor potkal ještě před dosažením 90 000 km, ve kterých se mění rozvody. Také turbodmychadlu občas zatuhne jeho regulace a motor pak ztratí svoji pověstnou údernost tahu, či se jeho turboefekt projeví ve vyšších otáčkách. Zatuhlá regulace dnes představuje po stránce nákladů problém asi za 5000 korun, které zaplatíte za jeho vyčištění a rozhýbání, avšak samozřejmě pouze v turboservisu.

 RECENZE OJETIN: Ford Focus - Velké překvapení 
 RECENZE OJETIN: Seat Leon - Nejhezčí kompakt drží cenu 

Co zvolit

Z hlediska nákladů na servis a požitku z jízdy je určitě lepší volbou focus, který má také většinu běžných dílů levnějších, než leon, který doplácí na cenovou politiku koncernu VW. Z hlediska spolehlivosti mechaniky pohonné jednoty a pozdějších nákladů se jeví jako výhodnější motor leonu, avšak jízdně je to přesně obráceně. V případě, že bude mít motor focusu najeto kolem 200 000 km může žádat opravdu nemalé investice a to nejen v podobě nových, či repasovaných vstřikovačů, ale třeba i kvůli zmíněnému opotřebení vysokotlaké části vstřikovacího čerpadla. Spolehlivěji bude tak při tolika kilometrech nejspíš fungovat motor TDI v leonu.

Ford Focus 1,8 TDCi - nejčastější závady

  • Vůle v táhlech zadního příčného stabilizátoru
  • Zanesený EGR ventil (motor kouří a netáhne oprava cca 8000 Kč)
  • Nepřesně ukazující palivoměr (vadný plovák v nádrži)
  • Přebíjející alternátor (z důvodu závady jeho regulátoru – následkem je vyvařený akumulátor)
  • Opotřebené klíčky (záležitost několik 100 korun)
  • Škubání motoru při akceleraci (z důvodu vadné řídící (ovládací) jednotky vstřikování ICU) – do roku 2002

Seat Leon 1,9 TDI VGT (81 kW) - nejčastější závady

  • Opotřebené uložení ramen zadní nápravy (projevuje se nestabilitou při vyhýbavém manévru a hlukem)
  • Zatuhlá regulace plnícího tlaku turbodmychadla VNT
  • Prasklý rozvodový řemen (fatální závada motoru)
  • Zanesená váha vzduchu (dnes stojí asi 1500 Kč, no to stála před rokem, dnes možná ještě méně)
  • Opotřebené uložení předního stabilizátoru a jeho táhel (po cca 90 000 km)
  • Závady elektrických oken (praskne držák jejich skla a to se propadně do dveří – problém všech vozů této platformy – pouze octavie I je výjimkou)
  • Vadná ložiska alternátoru

Plusy a mínusy

Ford Focus Seat Leon 
  

+ Dodnes famózní jízdní vlastnosti a chování na silnici

 

+ Přitažlivý vzhled

 

+ Atraktivní design

 

+ Odolná mechanika motoru TDI

 

+ Přesné řazení a řízení

 

+ Velice nízká spotřeba nafty

 

+ Levné některé originální náhradní díly

 

+ Kvalitní zpracování

 

+ Motor TDCi s harmonickým tahem a klidným a kultivovaným během

 

+ Úderný tah motoru z nízkých otáček

 

+ Velký vnitřní prostor

 

+ Přesné řazení a řízení

 

+ Nižší sazba zákonného pojištění (ve srovnání s leonem)

 

- Méně odolné brzdy

 

+ Velký výběr karosářských variant (ve srovnání s leonem)

 

- Průměrné jízdní vlastnosti

 

- Do modernizace v roce 2001 pouze jednoparabolové přední světlomety

 

- Není tak sportovní jak vypadá

 

- Vyšší spotřeba paliva TDCi ve srovnání s TDI

 

- Průměrný vnitřní prostor

 

- Tvar palubní desky se ne každému líbí

 

- Dražší náhradní díly (ty originální)

 

Hodnocení článku
3.5 z 5 (70%)
Hodnoceno: 2x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
anonym, 10.09.2007 11:19
A sakra a já příznivce GM, musím říct jednoznačně astru.
Pepe, 10.09.2007 13:20
Tak o přepážku se dobře opírají kočárky, dobře se na ně věší plyšáci... No a mě nevadí, zvykl jsem si. Jak to ale udělat na evidenčce bez přepážky se mi zkoumat nechce. Nejsem holt takovej frajer, já točím aut jenom deset (vlastních), převážně dodávek. Ty samozřejmě nikomu ze zaměstnanců na odkup nevnucuju . Opakuju, kup si nový, nemusíš se potom rozčilovat, zbytečně ti vylítne tlak. Tak klídek a pa.
anonym, 10.09.2007 15:36
Kup si nové a budeš mít klídek?!!? Pán je optimista,nebo kecá,že si kupuje nové auta.Až na pár značek už se dnes jezdí se všema novýma do servisu,jak se starou ojetinou a nikdo neví,co se tam pos*alo!! To jsou ty nová přetechnizovaná autíčka
anonym, 10.09.2007 22:51
Nemel nesmysly, nové je nové, máš několit let klid a pocit jistoty, víš že nesedíš v nějaký zbořenině nebo čorce.
anonym, 24.09.2007 04:35
Souhlas, i s Focusem 1.6 16V se dá jet za 6 l/100 km. Ale je to dost otrava, je radost jej občas (při předjíždění) podřadit o 2 stupně a vytočit k 6000 ot/min, ale to pak je spotřeba 7,5 l/100 km. D. M.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů