Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Ford Focus 1.6 TDCi po prvních 10 tis. km

Recenze uživatelů
Miloslav Pudil (30) - Praha | 12.05.2009
foto: TipCars.com
Mým předchozím soukromým vozidlem byla Škoda Octavia 1.9 TDi o shodném výkonu 66 kW, bohužel s výbavou na tom byla o poznání lépe
Značka:Ford
Model:Focus
Typ:1.6 TDCi
Bližší označení:66 kW
Karoserie:Hatchback
Obsah motoru:1560
Palivo:nafta
Rok výroby:2008
Typ řazení:manuální
Najeto km při koupi:950
Najeto km nyní:10500
Koupen jako:nový
Jak dlouho vůz využívám:půl roku
Průměrná spotřeba:dlouhodobá dle PP 5,0 l/100 km
Poruchy:ano
Předchozí vozidlo:Škoda Octavia 1.9 Tdi 66 kw

Od svého zaměstnavatele jsem před půl rokem obdržel nové služební vozidlo Ford Focus 1.6 TDCi. Jedná se o vůz nižší střední třídy, v mém případě vybavený naftovým motorem o zdvihovém objemu 1560 cm3 a maximálním výkonu 66 kW. Výbava zahrnuje vlastně pouze nejnutnější položky, jako je manuální klimatizace a elektrické ovládání předních oken, bez kterých by auto v dnešní době bylo prakticky neprodejné. Nic dalšího (relevantního pro mne) nebylo 'mému' Focusu bohužel dopřáno. Mým předchozím soukromým vozidlem byla Škoda Octavia 1.9 TDi o shodném výkonu 66 kW, bohužel s výbavou na tom byla o poznání lépe a třeba vyhřívání sedaček, či automatická klimatizace a tempomat mi opravdu chybí, ale to není problém Fordu jako takového.
Papírově má Focus s tímto motorem dle TP max. rychlost 177 km/h a zrychlení 0-100 za 12,6 s. Z motoru jsem zatím poněkud rozpačitý, nebo spíše zklamaný. Pokud mohu srovnat subjektivně s důverně známým 1.9 TDi 66kW v mé Octavii, hovoří pro motor 1.6 66 kW ve Fordu určitě menší hlučnost a lineárnější nástup výkonu. Momentálně po zhruba 10 000 km mám s Fordem dlouhodobou spotřebu dle PP 5,0 litru/100 km, což je pro mne trochu zklamání, můj dojem je, že stejným stylem jízdy bych s 1.9 TDi měl o půl litru menší spotřebu, ale snad se motor ještě usadí a spotřeba klesne. Druhá věc, která mi na motoru trochu vadí je ta, že se (jako asi jako každý CR?) ne tak ochotně 'sbírá' z nízkých otáček (opět srovnávám s 1.9 TDi), okolo 1200 o/min (50+ km/h) se mu opravdu na pětku po rovině moc nechce....(ten zátáh 'vodspodu' tu fakt není takový, doufám, že tím potěším některé diskutéry...). Další věc, která mi trochu vadí je pomalý nástup topení. Mohu říci, že pokud jsem jezdil přes zimu úsporně, nedynamicky, vyřazoval a měl zapnuté topení na vyšší výkon, tak mi dokonce klesala teplota vody až někam k 50 stupňům (nebo na jaké teplotě ta stupnice teploměru začíná). To je asi problém malobojemových dieselů obecně, nejen Fordu. Shrnu-li tímto motor - plusy: tichý, lineární nástup výkonu, relativně úsporný, mínusy: nepříliš výkonné topení a klesající teplota v zimě, spotřebou přeci jen za stařičkým 1.9 Tdi zaostává, prostě celkově je motor svým charakterem takový 'benzínovější'.

Vlastníte vůz značky Ford? Podělte se zde s ostatními o své dojmy a zkušenosti.

Interiér hodnotím jako slušně zpracovaný (i když mouchy se najdou) a poměrně prostorný, místa je na zadních sedadelch znatelně více, než v Octavii první generace a řekl bych že srovnatelně s O2 (Octavia druhé generace).
Vpředu je to z mého pohledu bohužel horší. Co mi dost vadí a co mne hned po usednutí uhodilo do očí resp. do pravé nohy, je středový panel. Ten je moc široký a tlačí řidiče poměrně hodně do pravé nohy. Nevím, zda je to tvarem , ale v jiném voze jsem s tím doposud neměl problém. A to jak ve své bývalé O1, tak v několika služebních O2. Zdá se to jako maličkost, ale opravdu je to dost nepříjemné.
Palubní deska je přehledná a solidně zpracovaná, musel jsem si zvykat na ovládání PP, který se ovládá kroužkem na levé páčce pod volantem, což mi oproti koncernovému řešení přijde méně šikovné na přepínání tlumených a dálkových světel, ale to jsou maličkosti na které se dá po čase zvyknout.
Zavazadlový prostor je oproti O1 i O2 znatelně menší, ale to pro mne nyní nepředstavuje problém, a hodnotím ho jako pro mne dostatečný.
K podvozku není co dodávat, je jedním z nejlepších ve třídě.
Co se týká poruch, jednou mi po cca 10 dnech stání se zataženou ruční brzdou zarezlo levé zadní kolo. Pochopitelně, když je člověk v saku, tak ho kolo, které se netočí a nejde 'utrhnout' ani prudkým rozjezdem na asfaltu, moc nepotěší. Musel jsem auto vyheverovat, kolo sundat a poklepat buben kladívkem. Potom se konečně roztočilo. To se mi stalo nedávno znovu po pouhých třech dnech parkování v garážích, tak už jsem si začal říkat, že Ford je zřejmě auto jen na léto, když mu vlhko nedělá dobře (nikoliv mráz). Poté jsme se dozvěděl, že kolegovi se stalo to samé a jel dva kilometry do servisu se zabrzděným kolem...
Jinak je provoz vcelku bezproblémový a hodnotím Focus poměrně kladně, ale např. O2 je dle mého názoru celkově lepší automobil. Důležitá je při koupi pochopitelně i cena, těžko tedy říci, pro co bych se nakonec rozhodl, kdybych neměl k dispozici služební auto.








KladyZápory
podvozek spolehlivost
dílenské zpracování středový panel
design zatím spotřeba
  
  





Spolehlivost
3
 
Provozní náklady
3
 
Cena náhradních dílů
3
 
Dostupnost náhradních dílů
3
 
Koupili byste si automobil od stejné značky znovu? asi ano

Hodnocení
Brzdy
2
Design
2
Dílenské zpracování
2
Dynamika motoru
3
Jízdní komfort
3
Ovladatelnost
1
Prostornost
2
Pružnost motoru
3
Řazení
2
Řízení
2
Sedadla
2
Spotřeba
3
Výhled z vozu
3
Celkové hodnocení - průměr:
2.31
* Hodnocení dle známky od 1 do 5 jako ve škole, kde 5 je nejhorší výsledek a 1 je nejlepší výsledek
Hodnocení článku
4.0 z 5 (80%)
Hodnoceno: 2x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
ladis, 13.05.2009 08:25
no mam doma escorta a pokud nedam v zime pred chladic dekturu, netopi :D ale to nemusi bejt chyba fordu, treba jen moje :D ale uz je na oprave, tak sem zvedavej co to bude.
nekde sem slysel, opravdu uz nevim kde, ze treba vytopit tranzita je docela problem, ale kazdej kousek muze bej jinej, tak me nekamentujte, ja sem taky fordovej :D
mufik.martin, 13.05.2009 11:29
Taky pridam svou troskou do mlyna na tema topeni mezi TDI a Naftovym fordem. V rodine mame TDI v toledo 81kw, trva mu snad vecnost se ohrat, ale pak topi jako blazen, opravdu horky vzduch, narozdil od mondeo 1,8TD, ktere se ohreje hned a topi hned po kratke chvili, zato i s topenim na plno je mi pri minusovych teplotach zima. Mozna to je zanesenym topenim v mem pripade 15 let stare auto, a mozna je to forduv problem, nevim, ale u me opravdu ford topi malo v nafte. Ale jednou na autosalonu na prime testovali focuse benzin versus nafta kdo topi drive a paradoxne naftak topil drive jak benzin. Opakuji stejne auto, focus, pro rypaly :)
Pitrisek, 13.05.2009 16:08
Všechno je good ale taky mu řekněte že to platí jen za určitých předpokladu tzn když např. to auto jede nad 2000 ot/min tak se uzavírá přívod paliva proto ta nula jakmile otáčky poklesnou tak se přívod paliva otevíra a už to neplatí. Alespoň takhle je to u benzínových aut ropu jsem nikdy neměl takže nevím.
Pitrisek, 13.05.2009 17:10
Pane kolego ten koncern i když to velmi svádi se nejmenuje PCA nýbrž PSA a kupodivu se na vývoji těchto motoru podílel i Ford. Stejně jako když čtu že motory benzín v citroenech a peugeotech jsou od BMW kupodivu na těchto motorech zase prozměnu spolupracovalo PSA.
Pepe, 13.05.2009 22:03
Tak s tou Oct 1 66 kW a PD bych byl opatrný... Možná to tak je, ale viděl bych to na rotační čerpadlo, žádný PD. A že objem nejde nahradit? Např 1,6 HDi (TDCi) 80 kW má jen o 10 Nm menší krouťák než 1,9 TDI PD 77 kW. Jde o jeho průběh, kdy u TDI je křivka vyloženě "špičatá", na rozdíl od ploché u HDI. Problém nalézt graf v prospektu asi není, snad pouze pro Stevieho Wondera...
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů