Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Ford Focus 1.5 EcoBoost ST-Line: mimikry

Testy
Michal Štengl | 28.11.2016
dalších 13 fotek
foto: Michal Štengl
Toužíte po Focusu ST a nemáte na něj peníze? Pokud vám nevadí, že máte pod kapotou benzinovou nebo naftovou patnáctistovku, ale hlavně když tak vypadá, můžete sáhnout po optickém paketu ST-Line. My jsme vyzkoušeli EcoBoost.

Třetí generace Fordu Focus už není žádný nováček, posledním větším faceliftem prošel už v roce 2014. Výrobce se proto snaží oživit zájem o tento kompaktní model akčními verzemi, což je běžná strategie. Ford jde na to přes Sport, proto pro své zákazníky připravil hned dva optické pakety ST-Line. Ten ultimativnější se jmenuje Red&Black a na první pohled ho poznáte podle kombinace rudé barvy zvenku i uvnitř auta. Vzhledově umírněnější verze jsme si vyzkoušeli v kombinaci s benzinovou patnáctistovkou.

Klame tělem
Optický paket ST-Line samozřejmě není přesnou kopií ostrého ST, to by si Ford vůči jejich majitelům asi nedovolil. Nicméně designéři odvedli dobrou práci a od civilního Focusu ho odlišili agresivnějšími nárazníky, vzadu i s náznakem difuzoru, lakovanými prahovými lištami, hlavně ale tmavou maskou chladiče se vzorem včelí plástve. Vkusně poskládaný celek doplňují atraktivní sedmnáctipalcová kola z lehkých slitin a v našem případě bílá barva, ve které veškeré optické doplňky vyniknou. To v interiéru už moc vábniček není. Sedadla mají být sice sportovnější (ST-Line vychází z výbavy Trend Sport), na první pohled to ale na nich moc vidět není. Skvělý je naopak volant, který má malý průměr a parádně tlustý věnec. A kovové pedály má dneska kde kdo.

Vnitřek volá po změně
Interiér Focusu s přístrojovou deskou v tzv. kinetickém designu mi k srdci nikdy moc nepřirostl. Na to, jak velké auto je to zvenku, se uvnitř posádka cítí dost stísněně. A to výjimečně i vpředu, kde řidiče i spolujezdce utlačuje široká středová část přístrojové desky. Vnitřek vozu opticky zmenšuje i hodně zkosené čelní sklo, které ke všemu zhoršuje výhled směrem šikmo do strany. A když si najdu za volantem pohodlnou pozici, mnoho místa za mnou už nezůstává. A to jezdím na krátké ruce a s hodně vzpřímeným opěradlem. Oceňuji ale kvalitní materiály a v tomto případě i bohatou základní výbavu, která mimo jiné zahrnuje dvouzónovou klimatizaci nebo startovací tlačítko. Jenže bez hands free vstupu je to spíš k vzteku, protože klíč stejně musíte z kapsy vyndat při odemykání. V základu je i systém SNYC s dotykovou obrazovkou, ke kterému by ale měly dávat čisticí hadřík, protože na displeji okamžitě zůstávají viditelné stopy po prstech. A chtělo by to i české menu.

Jenom patnáct set
Zájemci o ST-Line si mohou vybírat jen mezi oběma novými čtyřválci o objemu 1,5 l, které kvůli budoucím normám měření spotřeby nahradily původní šestnáctistovky. My jsme měli pod kapotou benzinový EcoBoost ve slabší verzi se 110 kW (150 k) a 240 Nm. Parametry jsou to velmi slušné, co mu ale chybí, je dravost. Tu od něj nečekejte. Zrychluje totiž jemně a plynule a do otáček se nijak zvlášť nehrne. Ve výsledku je to příjemný motor, který navíc nevyžaduje příliš časté řízení. Dost toho pobere, což přijde vhod hlavně ve městě. Dlouhodobá spotřeba se pohybovala kolem 7,3 l/100 km, což je spíš průměr. Nutno ale přiznat, že motor byl hodně syrový. Co mě hodně uchvátilo, bylo ticho. Protože po většinu doby o něm vůbec nevíte.

Nedostižný v jízdě
Naopak nadprůměr, ba přímo vrchol představuje jízda a z toho plynoucí požitek z řízení. V tomto ohledu se může Focusu vyrovnat snad jenom Mazda 3 s atmosférickými motory, ale ta na rozdíl od bytelného Fordu působí až příliš „papírově“. Focus je jedno z mála aut, které stále umí v zatáčkách rozdávat radost z jízdy, a to i s motorem, který rozhodně není sportovní. Navíc je to velký univerzál, protože byť má tužší pérování, pořád zůstává nevěřitelně komfortní. Navíc nyní je k mání za velmi lákavých 429 990 korun.

+ vynikající podvozek a skvělé jízdní vlastnosti
+ atraktivní vzhled
+ poměr cena/výbava
+ pružný a tichý motor

- stísněný interiér vpředu i vzadu
- motoru chybí výkonová špička
- věčně umaštěná obrazovka systému SYNC
- průměrná dynamika

technický popis


karoserie
typ hatchback


rozměry a hmotnosti
délka (mm) 4360
šířka (mm) 1823
výška (mm) 1469
rozvor (mm) 2648
rozchod kol vpředu (mm) 1550
rozchod kol vzadu (mm) 1560
světlá výška (mm) výrobce neudává
provozní hmotnost (kg) 1325
maximální hmotnost (kg) 1900
počet míst (os.) 5
objem zavazadlového prostoru (l) 363/1262


motor
typ zážehový přeplňovaný
počet válců 4
zdvihový objem (ccm) 1499
kompresní poměr 10,1:1
max. výkon kW (k)/ot./min. 110 (150)/6000
max. točivý moment Nm/ot./min. 240/1600-2400


výkony
max. zrychlení (0-100km/h) s 8,9
max. rychlost (km/h) 210


spotřeba
město 7,1
mimo město 4,7
kombinovaná 5,6
CO2 (g/km) 128


převodovka
typ převodovky manuální
počet rychlostních stupňů 6


palivová soustava
palivo benzin
objem nádrže (l) 55


přenos hnací síly
pohon předních kol


zavěšení kol
vpředu McPherson
vzadu víceprvkové


cena
cena testovaného vozu bez příplatkové výbavy (Kč) 429 990 Kč

Hodnocení
brzdy 2
design 2
dílenské zpracování 1,5
dynamika motoru 2
jízdní komfort 2
ovladatelnost 1
prostornost 3,5
pružnost motoru 2
řazení 2
řízení 1,5
sedadla 2
spotřeba 3
výhled z vozu 3
zavazadelník 1
Hodnocení 2,04

Hodnocení článku
4.6 z 5 (92%)
Hodnoceno: 17x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů