Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Ford Fiesta ST – prvotřídní fičák!

Testy
Michal Žďárský | 07.11.2005
dalších 56 fotek
foto: Autor
Budete jí říkat krásko, miláčku a snad i lásko! Fiesta ST vám za přijatelnou cenu nabídne přísně sportovní podvozek, silný motor a velkou dávku individuality. Učaruje vám její vzhled i zvuk a zážitky s ní se vám budou ještě dlouho vracet.

Budete jí říkat krásko, miláčku a snad i lásko! Fiesta ST vám za přijatelnou cenu nabídne přísně sportovní podvozek, silný motor a velkou dávku individuality. Učaruje vám její vzhled i zvuk a zážitky s ní se vám budou ještě dlouho vracet.

Malé sportovní hatchbacky jsou v módě a jsou velice oblíbenou variantou stále se rozrůstající skupiny jedinců, kterým koluje v žilách krev ředěná benzínem. Jsou kompromisem mezi drahými sporťáky a nudnými sedany dnešní doby. Proto se snaží mít každá automobilka nějaký podobný model v nabídce, protože to může být leckdy klíč k úspěchu. A když ne, alespoň to značně podpoří image automobilky. U Fordu označují svoje sportovně laděné modely písmeny ST, a proto tu máme kromě zmíněné Fiesty ST například Mondeo ST či nový Focus ST, který bohužel uzmul místo výjimečnému „eReSu“.


Sportovní modré pruhy dělají z nudné Fiesty sportovního dravce.
V případě Fiesty ST se šlo na věc klasickým způsobem. Fiesta dostala něco z nového agresivnějšího kabátku, silný agregát a patřičně vyladěný podvozek. Nezapomnělo se pochopitelně ani na doladění interiéru a sportovní mini je na světě. Zatímco základní verzi Fiesty v třídveřovém provedení lze s motorem 1.3 Duratec pořídit již za cenu 286 400 Kč, cena sportovního „estéčka“ se usadila na základní hranici 529 900 Kč a je vcelku logicky zároveň nejdražší Fiestou v nabídce. Pokud se ale nad cenou zamyslíme, musíme konstatovat, že není nikterak přehnaná ani závratná. Tím spíše porovnáme-li ji s konkurencí. Na českém trhu bude Fiestě ST asi nejvíce konkurovat Škoda Fabia RS se základní cenou 495 900 Kč, která vystavila svoje image na využití moderního vznětového agregátu s vysokým krouťákem. Do řady konkurentů se dále postaví Peugeot 206 RC Seat Ibiza Cupra či Renault Clio Sport, které se ale stejně jako například Mini Cooper S pohybují na hranici minimálně o sto tisíc vyšší.

Model Ford Fiesta STŠkoda Fabia RSPeugeot 206 RC
Motor zážehovývznětovýzážehový
Objem motoru [ccm]199918961997
Počet válců/ventilů4/164/84/16
Výkon [kW (PS)/ot./min]110 (150)/600096 (130)/4000130 (177)/7000
Točivý moment [N.m] při ot./min190 při 4500310 při 1900202 při 4750
Maximální rychlost [km/h]208204220
Zrychlení 0-100 km/h [s]8,49,67,4
Kombinovaná spotřeba [l/100 km]7,45,68,6
Rozměry (d/š/v) [mm]3921/1683/14683960/1646/14513822/1673/1432
Objem zavaz. prostoru [l]268/1016260/1016245/1130
Hmotnost [kg]113717201100
Základní cena [Kč]529 900495 900665 000

Vzhled a karoserie - láska na první pohled


Příplatková sedmnáctipalcová kola z lehkých slitin obutá do nízkoprofilových pneumatik podtrhují sporotvní image Fiesty.
Zatímco za „obyčejnou“ Fiestou se nikdo ani nepodívá, za bílím „STéčkem“ s dvěma modrými závodními pruhy si budou moct kolemjdoucí ukroutit hlavu a vy tak budete všude středem pozornosti. Vlajková loď mezi Fiestami stojí logicky na třídveřové karoserii a jedním dechem rovnou konstatujme, že oproti standardnímu provedení jí byl snížen podvozek, dostala tuží pružiny a tlumiče a nahánět strach ostatním účastníkům provozu vyjíždí v základu na šestnáctipalcových pneumatikách. Náš model byl navíc vybaven litými 17“ koly z lehkých slitin, které byly obuty do sportovních nízkoprofilových pneumatik Pirelli P Zero Nero o rozměru 205/40-17. Toto se jeví jako vcelku logický krok, který přispěje jak co se vzhledu týče, tak i jízdním vlastnostem.

Fiestu ST na první pohled nepřehlédnete. I když toto je v podstatě sporné tvrzení, zakládá se na pravdě. Jde o to, že my jsme měli k dispozici bílé provedení s příplatkovými „závodními“ pruhy modré barvy, které je možno na Fiestu za cenu 7 200 Kč nalepit. S tím je spojeno i malé riziko, že může dojít k poškození, které bylo patrné i na boční nálepce naší Fiesty. Za tuto cenu nedostanete pouze dva hlavní pruhy, ale i pruhy na dveřích a boku auta s nápisem „ST“. Toto „závodní“ provedení dělá estéčko! S ním působí auto dravě a nikdo ho nepřehlédne, naopak bez něho rozpozná sportovního ducha ve Fiestě ST pouze opravdový fanda. Měl jsem tu možnost vidět Fiestu ST ve strohém černém provedení „bez pruhů“ a výsledné srovnání obou verzí bych přirovnal k rozdílu mezi Fábií RS a Fabií WRC. K verzím s lepenými pruhy ještě dodejme, že kromě bílé varianty s modrými pruhy je zde dále možnost polepení modré a červené karoserie pruhy bílými.


Zadní spojler zadní části velice sluší. Chybět nesmí logo ST!
Co se týká samotného designu estéčka, prokázali designéři Fordu cit pro detail. V jednoduchosti je síla, a tak všech výrazných a tradičních rysů sportovních verzí nalezneme pouze v přijatelné míře. Naopak ale v dostatečné na to, abyste se do Fiesty zamilovali a cítili z ní její agresivitu a dravost. Už se nebudu znovu rozepisovat o lepených pruzích, které jsou asi tou nejatraktivnější částí na vzhledu vozu. Tím bych ale nechtěl mást. I bez nich vypadá Fiesta ST velice pěkně. Předním partiím dominuje zvětšený, níže položený sportovní nárazník s mřížkou a kulatými mlhovkami. Z boku jsou patrné vytažené blatníky, kterými ale disponuje i standardní Fiesta. U verze ST z nich ale vykukují sportovní sedmnáctipalcová litá kola a efektní i efektivní nízkoprofilové pneumatiky. Při pohledu zezadu zaujme oproti standardu výraznější chromovaná koncovka výfuku a mohutnější nárazník. Velkou lahůdkou je spojler nad zadním sklem a chybět nesmí ani červeně lakovaná písmena ST. Dobrý dojem dotváří i kliky a zrcátka v barvě vozu.

+ tepzrychlující design
+ sportovní pruhy dotvářející sportovní image vozu
- s výrazně nízkoprofilovými pneumatikami musíte stále myslet na bezpečí kol při parkování

Interiérsedím a řídím


Kožené sportovní sedačky s červeným logem ST jsou dominantou interiéru.
Pokud bude řeč o dojmu z interiéru Fiesty ST, budu se muset uchýlit k jedné velké dominantě, kterou jsou sportovní sedačky. Ty vypadají již na první pohled hodně dobře a přesně tak jak vypadají, tak se v nich i sedí. Moje tělo rozmazlovaly v černém provedení s příplatkovým koženým čalouněním Ebony a jejich atraktivnost ještě podtrhovala přítomnost červenobílého loga ST. Sedačky vynikají výrazným bočním vedením, takže do nich pěkně zapadnete. Svoji funkci, tedy podržet vaše tělo, plní na jedničku. Příkladná je i jejich tvrdost a problém jsem neměl ani s nalezením té správné pozice. Tedy až na jeden fakt, který můžete o Fiestě slyšet všude. A tím je vysoký posez a absence výškového nastavení, která by mohla tento neduh vyřešit. Tento fakt ještě více zarazí u sportovně laděného vozu. Na druhou stranu musím konstatovat, že jak mě tato zkušenost při nasednutí a prvních pár kilometrech zarazila, později už jsem jí nevnímal a dokonale si na pozici zvykl.

S dalšími sportovními úpravami v interiéru se u Fordu šetřilo. Celá palubní deska nedoznala oproti standardní verzi zásadnějších úprav, takže se dočkáme znovu tvrdého plastu. Pouze doplňky v podobě imitace hliníku dotvářejí lepší dojem. Sportovní naturel je cítit z modře lemovaných koberečků v pozadí se sportovními hliníkovými pedály. Celkový dojem dotváří červeně lakovaný popisek na řadící páce, dlouhá ruční brzda se strmým chodem a sportovní, kůží obšitý tříramenný volant s logem ST. Malou vadou na kráse může být jeho stavitelnost, která probíhá pouze ve vertikále. Velkého smyslu pro detail si můžeme všimnout u stínování černé lesklé části středové konzoly matným dvoupruhem ve stylu, v jakém je vyvedená karoserie.


Malá přístrojovka s digitálními ukazately uvnitř otáčkoměru. Bílý podklad by možná podtrhl sportovní feeling vozu.
Dobře na mě působila malá přístrojová kaplička s dvěma analogovými kruhovými ukazateli. Jeden pro rychlost, druhý pro otáčky. Otáčkoměr je ocejchovaný do osmi tisíc, přičemž červené pásmo začíná na hranici 6,5 tis. otáček. V rámci něho nalezneme i dva digitální ukazatele. Jeden pro teploměr chladící kapaliny, druhý pro palivoměr. Na těch se podle potřeby ukazuje aktuální stav vyjádřený patřičným počtem dílků. Někomu přijde toto řešení možná nepraktické, mě však spolupráce s ním nečinila sebemenší problém. Zatímco čitelnost otáčkoměru je příkladná a bezproblémová, trochu hůře se mi odečítaly informace z tachometru. V jeho rámci nalezneme ještě digitálně zobrazované hodiny a počet ujetých kilometrů, mezi nimiž lze přepínat dost nepraktickými ovladači přímo na přístrojové desce.


Asi největší neduh Fiesty a jejího interiéru. Otlačená noha bolí a bolí a....
Celkově působí celý interiér velice dobrým dojmem a ani všudypřítomné tvrdé plasty na tom nic nezmění. Velice pěkně působí výdechy klimatizace, na které jsem si ale musel nejprve zvyknout. Netradiční je umístění příplatkového vyhřívání předních sedadel ve spodní části u podlahy a tradičně musím zkritizovat i gumové vroubkované zakrytí řadící páky, které je pro tento vůz poměrně nedůstojné. To jsou však detaily, které vám v praxi příliš nevadí. Opakem je tvrdá hrana široké středové konzoly, která nedá spát vaší pravé noze. Ta se bude v lepším případě o tuto hranu opírat, v horším vás bude tlačit a budete se o ní neustále bouchat. Toto je nepříjemné jak při klidné jízdě, tak zejména při agresivnější jízdě zatáčkami. Tím spíše, že ve všech ostatních směrech máte na předních sedadlech dostatek místa a prostoru. Ještě jedna výtka musí směřovat k otevírání kufru. To je možné pouze za pomoci klíčku či tlačítka na něm nebo pomocí tlačítka vedle volantu. To samotné by ještě nebylo tak strašidelné jako to, že pro otevření těchto míst musíte zhasnout motor. Při nastartovaném motoru se vám to nepodaří. Co mi u estéčka ještě vadilo, to je nemožnost zamknout se v autě. Tuto funkci začínám zejména v Praze využívat čím dál tím častěji.


Podivuhodný mechanismus sklápění zadních sedadel.
Když už byla řeč o prostoru na předních sedadlech, musíme zmínit i prostor vzadu. Všichni se asi shodneme na tom, že pro cestování v pěti či ve čtyřech nebo pro převážení nákladu si Fiestu ST nikdo kupovat nebude. Na druhou stranu, právě proto mě relativní dostatek prostoru na zadních sedadlech příjemně potěšil. Je zde dostatek prostoru jak v oblasti ramen, tak i kolen, čemuž výrazně napomáhá vybrání předních sedadel a jejich měkké provedení. Trochu horší situace panuje směrem nahoru, kde místa rychle ubývá vzhledem k třídveřovému provedení a snižování karoserie. Avšak v nouzi Fiesta bez problémů převeze i pětici pasažérů. Malá výtka směřuje k absenci madel pro cestující na zadních sedačkách, která by u estéčka byla jinak jistě často využívána. Obdobná situace co se prostoru týče panuje i u kufru, který nabídne na svou třídu průměrný objem 268 l. Po sklopení zadních sedadel by se měl tento údaj zvětšit na 1016 l, avšak nám se ani za pomoci návodu a celé řady „radilů“ nepovedlo zadní sedadla sklopit.


Sklápění předních sedadel je praktické. Škoda jen že hlavová opěrka naráží do stropu a automaticky se neposouvá sedák.
Celkově lze interiér hodnotit jako velmi zdařilý. Nabízí jistou dávku pohodlí a na předních sedadlech i prostoru. Nechybí ani střídmý sportovní nádech, o který se nejvíce prosadí sportovní sedačky, kovové malé pedály a volant s logem ST. Pochvalu si vyslouží i celková ergonomie. Snad jen ukládacích prostor zde nenalezneme tolik jako u běžných automobilů dnešní doby. Velké mínus udělí hraně středové konzole vaše pravá noha a nejde mi zapomenout na podivuhodné řešení sklápění zadních sedadel. Sklápění předních sedadel lze na jedné straně pochválit za praktické umístění velkého „zobáčku“ pro sklápění horního opěradla, avšak právě jeho výška se postará o opření o strop vozu, čímž znemožní větší sklopení. S tím souvisí automatická nepohyblivost celé sedačky, čímž je prostor pro nastupování pouze průměrný. Výhled z vozu je maximálně dostačující, což podpoří i relativně velká zpětná zrcátka.

+ sportovní sedačky s logem ST
+ efektní kovové pedály
+ matný dvoupruh na palubce
- tvrdá hrana široké středové konzoly
- nedotažené sklápění předních sedadel pro přístup dozadu
- nepodařilo se nám sklopit zadní sedadla

Motorvýkonu není nikdy dost


Za motor se Fiesta stydět nemusí.
O pohon se u Fordu Fiesta ST stará atmosféricky plněný dvoulitr DOHC s výkonem 150 koní (110 kW), kterého dosahuje agregát při 6 000 otáčkách za minutu. Maximální točivý moment činí 190 Nm při 4 500 ot./min. A je to vedle podvozku právě motor, okolo kterého se u STéčka všechno točí! Stopadesát atmosférických koní možná nevypadá na první pohled nikterak hrozivě, avšak ve spojení s lehoučkou Fiestou se jedná o koně hodně splašené. Po otočení klíčkem v zapalování uslyšíte pouze podmanivé pobrumlávání, avšak již s prvním prošlápnutím plynu na místě vám dá tento živelný agregát tušit, s čím že máte tu čest. To se ještě několikanásobně projeví při jízdě, kdy jsem byl prvních pár kilometrů zcela unešen. U Fordu si zcela záměrně nedělali větší starosti s odhlučněním motoru a spíše než o potlačení jeho ryku se snažili o jeho vyniknutí. Adekvátně charakteru auta bylo naladěno i výfukové potrubí, takže si zvuku motoru uvnitř vozu skutečně užijete! Nebo já jsem si tedy alespoň užíval a u Fiesty ST si v mém případě rádio nepřišlo na své. Již kolem hranice třech tisíc otáček vám začíná kovový zvuk motoru ve spojení s jeho zátahem pumpovat adrenalin do žil. Abych úplně nepřeháněl, je třeba konstatovat, že motor vyniká svoji pružností a zatahuje již od dvou tisíc, avšak to pravé „ořechové“ přichází až na hranici čtyřech tisíc a pokračuje vysoko až k sedmi tisícům.

Motor se projevuje velice kultivovaně a v každém režimu nabízí dostatek dynamiky. Spojení s pětistupňovou převodovkou s krátkými převody se jeví jako ideální, pouze například při zdolávání kilometrů na dálnici by možná neuškodil šestý převodový stupeň, což souvisí i s nepříjemným hlukem způsobeným vyššími otáčkami při těchto pasážích. Při rychlosti 130 km/h ukazuje otáčkoměr 4 000 ot./min! 1137 kg těžký automobil zrychluje z nuly na sto km dle výrobce za 8,4 s a maximálka činí 208 km/h. Nutno říci, že na tachometrových 200 km/h zrychluje estéčko velice rychle, avšak dalších 20 km/h, kterých je schopen rychloměr ještě ukázat trvá věčnost. Zajímavým údajem může být, že na dvojku zvládne Fiesta 100 km/h, na trojku poté 150 km/h. Motor se nechá vytočit až na hranici 7 000 otáček, avšak těsně po jejím dosažení vás nekompromisně utne omezovač. Za plus lze považovat fakt, že ani v těchto otáčkových výšinách motor nepolevuje, avšak mínus bych přidělil necitlivému omezovači.


Pořádný motor v malém autě. Moc hluchých míst se tu nenajde.
Spotřebě Fordu Fiesta ST se věnuje samostatný článek, avšak tato pasáž zde chybět nesmí. Pokud se podíváme do tabulek výrobce, dočkáme se údaje průměrné spotřeby 7,4 l/100 km. Ve městě má činit spotřeba 10,4 l a mimo město 5,7 l/100 km. Složitost ověření těchto údajů spočívá v absenci palubního přístroje, který by měřil jak aktuální, tak třeba průměrnou spotřebu. Proto jsem byl tedy nucen pro zjištění těchto údajů naplnit nádrž až po hrdlo, jezdit, doplnit nádrž a počítat. Z tohoto postupu vzešly následující údaje. Při sportovní jízdě, kdy jsem využíval naplno potenciálu motoru a využíval otáčky na hranici 4 – 7 tisíc, činí spotřeba Fiesty ST 12,89 l/ 100 km. To lze podle mě považovat za vcelku snesitelný výsledek. Pokud jsem stejnou cestou postupoval při úsporné jízdě, dosáhl jsem spotřeby 5,62 l/100 km, čímž jsem poprvé v životě dosáhl spotřeby udávané výrobcem, což jsem zejména u estéčka ani neočekával. Celkově si myslím, že jsou údaje výrobce o spotřebě i dosažitelné, avšak tímto způsobem s Fiestou ST asi jezdit nebudete. Pokud budete neustále koukat na spotřebu, není estéčko autem pro vás! Na druhou stranu, osobně jsem očekával spotřebu mnohem horší. Přimhouřit oko při sportovnější jízdě budete muset i nad častějšími návštěvami čerpacích stanic, když s nádrží na 45 litrů naturalu budete muset v extrémní situaci stavět již po 352 km.

TIP: TEST SPOTŘEBY: Ford Fiesta ST

+ kultivovaný a dynamický motor
+ vzrušující zvuk motoru
+ odpovídající spotřeba
- výkonu není nikdy dost a přeplňovaný dvoulitr z Focusu RS by čaroval
- nepříjemná jízda na dálnici při 130 km/h
- necitlivý omezovač

Jízdatáhne, sedí, brzdí, řadí

Že jsem našel v několika předchozích odstavcích pár výtek a udělil poskrovnu záporných bodů? Zapomeňte na to! Jsou to detaily, na které hodně rychle a snadno zapomenete ve chvíli, kdy usednete do skvělých sedaček, nastartujete burácející motor, sešlápnete tužší spojku, zařadíte za jedna a vydáte se vstříc slalomu do prvních šikan a sprintu na rovinkách. Motor odvádí skvělou práci, což jsem popisoval výše. Co si ale zaslouží slova chvály snad ještě více, to je právě podvozek. O změnách na třídveřové karoserii již řeč byla, takže musím ještě zmínit přesné a dostatečně strmé řízení s tuhým posilovačem, jehož naladění se ke sportovní Fiestě náramně hodí. Zřejmě díky větším kolům disponuje estéčko menším rejdem, což vám ale většinou vadit nebude.

Stejně jako řízení, pochvalu si zaslouží i řazení. Je přesné a rychlé s kratšími dráhami, pouze na řazení zpátečky jsem si musel chvíli zvykat. Možná je to vinou elektronického plynu, ale vždy když jsem potřeboval zařadit zpátečku, musel jsem chvíli počkat, než spadnou otáčky na potřebnou hladinu. To se děje například i při jízdě v koloně. Jiné problémy jsem s elektronicky ovládaným plynem nezaznamenal, i když odezva je trošičku odlišná od tradičního pojetí. Výborně si vedly i brzdy, které disponují díky kotoučovým brzdám na obou nápravách patřičným účinkem. Nevadnou ani při delším intenzivním brzdění z vysokých rychlostí a díky příkladně naladěnému tužšímu posilovači dávají dostatečnou zpětnou vazbu.


Na okruhu s kvalitním povrchem zažijete s fiestou ty nejlepší zážitky!
Celkově je podvozek Fiesty ST celkem logicky naladěn velmi sportovně a vyniká zejména svojí tvrdostí. Ruku v ruce s tím jde velmi dobrá stabilita v zatáčkách a minimální náklony karoserie. Kdo by očekával téměř nemožnou jízdu na českých rozbitých silnicích nebo případný horor v městských ulicích, toho asi překvapím tvrzením, že dokáže estéčko odfiltrovat většinu těchto menších nerovností, i když jako ryba ve vodě se zde pochopitelně cítit nebude. Tu pravou závodní euforii a požitek ze sportovní jízdy zažijete s estéčkem na zatáčkovité silnici s kvalitním povrchem. Pokud projedete takovouto oblastí, s největší pravděpodobností na konci pasáže automobil otočíte a projedete to ještě jednou. Hbitá Fiesta využije spojení agilního dvoulitrového motoru, lehké malé karoserie a precizně odladěného podvozku a bude terénem projíždět s naprostou jistotou, a i při jízdě na limitu vám nabídne dostatek informací k tomu, abyste si tuto jízdu užili. V zatáčkách vás navíc podrží velká kola s nizkoprofilovými pneumatikami a pokud to někde přeci jen přeženete, ihned zasáhne stabilizační systém ESP, který pokud vám bude vadit, lze vypnout tlačítkem na palubce. K jeho činnosti bych měl také pár připomínek, avšak díky možnosti jeho úplného vypnutí nejsou nikterak podstatné. ESP skládající se ještě z elektronických systémů ABS, TCS a EBA zasahuje leckdy až moc brzy, důrazně a zbytečně dlouho.

Při jízdě na limitu se chová Fiesta ST naprosto čitelně. Díky vyladění podvozku balancuje mezi přetáčivostí a nedotáčivostí, přičemž i tyto krajní situace dokáže zkušený řidič s přehledem kontrolovat. Pokud přeženete nájezd do zatáčky, bude se Fiesta sunout oběma nápravami současně. I přes náhon přední nápravy lze pomocí plynu a brzdy docílit u Fiesty přetáčivosti. Trochu nejistoty předvede Fiesta ST při rychlejších průjezdech na nekvalitním povrchu, kde díky tuhému podvozku má záď tendenci uskakovat. To se ještě více projeví při prudším brzdění s odlehčenou zádí. V ostatních případech se chová Fiesta naprosto jistě a v každé situaci vám dává zcela přesné informace, podle kterých lze případné krizové situace s klidnou hlavou vyřešit.

+ výkonný motor, tuhý podvozek, řízení, řazení, brzdy
+ čitelná při jízdě na limitu
- necitlivé ESP
- odskakující záď

Celkové hodnoceníkonkurence má problém

Jen málokdy mi bylo při loučení se s vozem zapůjčeným na test tak smutno jako v případě Fordu Fiesta ST. Fiesta ST je automobilem dle mého gusta a i přes to, že jsem pár neduhů našel, nelze je považovat za příliš významné v porovnání se zážitkem, který jsem každý den za volantem toho sportovního mini zažíval. Fiesta ST není určena těm, kteří usilují o přehnaný komfort či dostatečný vnitřní prostor. Je pro ty, kteří upřednostňují sportovní vlastnosti a dokáží si jízdu s automobilem patřičně užít. Ford Fista ST je skutečným sportovně laděným mini, které nevychází z maximálního výkonu motoru, ale sportovně vyladěného podvozku s přesným řízením, kvalitních brzd a příkladného řazení. Motor odpovídá charakteru vozu a dokáže s každým sešlápnutím vykouzlit úsměv n tváři pilota, kterému bude hladinu adrenalinu v krvi zvyšovat i neodolatelný zvuk uvnitř kokpitu. Za relativně příznivou cenu tak před námi stojí skutečný sporťák, který má ve své třídě jen minimum skutečných konkurentů.

Prognóza vývoje ceny u testovaného automobilu

Ford Fiesta 2.0 ST 529 900 Kč

Fiesta ST navazuje na tradici sportovních kompaktních Fordů. Avšak na trhu ojetých automobilů můžeme očekávat poměrně velkou ztrátu hodnoty v závislosti na čase a ujetých kilometrech. Po 1 / 3 letém provozu a 20 000 / 60 000 km klesne cena Fiesty ST na cca 300 000 / 210 000 Kč.


Zdroj: Tomáš Majer, EUROTAX

Hodnocení
Brzdy
1
Design
1
Dílenské zpracování
2
Dynamika motoru
1
Jízdní komfort
2
Ovladatelnost
1
Prostornost
2
Pružnost motoru
2
Řazení
1
Řízení
1
Sedadla
1
Spotřeba
2
Výhled z vozu
2
Zavazadelník
2
Celkové hodnocení - průměr:
1.5
* Hodnocení dle známky od 1 do 5 jako ve škole, kde 5 je nejhorší výsledek a 1 je nejlepší výsledek
Technický popis
Rozměry a hmotnosti
Délka (mm)
3921
Šířka (mm)
1683
Výška (mm)
1468
Rozvor (mm)
2486
Rozchod kol vpředu (mm)
1464 - 1478
Rozchod kol vzadu (mm)
1434 - 1444
Provozní hmotnost (kg)
1137
Počet míst (os.)
5
Objem zavazadlového prostoru (l)
268/1016
Motor
Typ
Zážehový atmosferický dvoulitr DOHC
Počet válců
4
Zdvihový objem (ccm)
1999
Vrtání x zdvih (mm)
86x86
Max. výkon kW (k)/ot./min.
110 (150)/6000
Max. kroutící moment Nm/ot./min.
190 při 4500
Spotřeba
Spotřeba paliva l/100 km
7,4
Město
10,4
Mimo město
5,7
Kombinovaná
7,4
CO2 (g/km)
179
Palivová soustava
Palivo
Natural 95
Objem nádrže (l)
45
Výkony
Max. zrychlení (0-100km/h) s
8,4
Max. rychlost (km/h)
208
Převodovka
Typ převodovky
Manuální
Počet rychlostních stupňů
5
Cena
Cena nejlevnější verze v základní motorizaci (Kč)
286 400
Cena testovaného vozu bez příplatkové výbavy (Kč)
529 900
Cena příplatkové výbavy (Kč)
82 250
Celková cena testovaného vozu (Kč)
612 150
Příplatková výbava
Kuřácká sada, sada pro sportovní dekoraci interiéru, ráfky z lehkých slitin 7x17
350+3900+4800+6000+7200+10200+19900+29900=82250
Hodnocení článku
3.8 z 5 (76%)
Hodnoceno: 10x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
a, 07.11.2005 15:23
Tak to je snad jasný!!!!!
Jedině FOCUS!!!!!!!!!!!
Yeti, 07.11.2005 16:11
Na to se tě nikdo neptal.
Já bych bral rozhodně ST! Jsem ale zvedav na Focus ST a na cenový rozdíl.
Passat, 08.11.2005 16:58
řádit by se určitě dalo s oběma!Ale Fiesta je cenově dostupnější
Ricci, 10.11.2005 18:29
je az k neuvereni jak se dokaze diky nejake reality show dostat slovicko do bezneho slovniku (take jsem ho zacal pouzivat :o))
BB, 13.11.2005 20:50
Tomuhle rikate sportovni vzhled?? ani nahodou
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů