Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Ford Explorer XLT a stručné zhodnocení po 380 tis. km.

Recenze uživatelů
Emil (60) - Česká republika | 02.02.2012
ZKUŠENOSTI UŽIVATELE: Ford Explorer XLT | foto: Emil
Ve výběru zvítězil Explorer a to díky svým jízdním vlastnostem. Nepotěší vyšší spotřeba.
Značka:Ford
Model:Explorer
Typ:XLT
Bližší označení:U2
Karoserie:SUV
Obsah motoru:4000
Palivo:LPG + benzin
Rok výroby:1998
Typ řazení:automat
Najeto km při koupi:90000
Najeto km nyní:380000
Koupen jako:ojetý
Jak dlouho vůz využívám:9 roků
Průměrná spotřeba:14.00
Poruchy:Převodovka
Předchozí vozidlo:neudáno

Ve výběru zvítězil Explorer a to díky svým jízdním vlastnostem. Osobně oceňuji výborné a jisté vedení vozu ve vysoké rychlosti na silnici i solidní výkon motoru a pohodlí při jízdě. Z těchto důvodů jsem si koupil Ford Explorer. To byl začátek a netušil jsem, že mi tak příroste k srdci. Čím horší počasí (sníh a led) tím více se ukazovaly jeho přednosti (jisté vedení vozu na ledu a sněhu aniž by bylo nutné zapínat 4WH). Zadní náprava tuhého typu se zvyšenou svorností poskytovala bezpečný a jistý přenos sil na kola a vozovku. Při eventuálním prokluzu jednoho kola se automaticky přiřadí přední náhon na nezbytně nutnou dobu. Jízda po slavné české D1 - ticho a klid.

Klady: jízdní vlastnosti, dostatečná průchodnost v terénu, tažná síla a klidná jistá jízda s vlekem, topení (jel jsem v mrazu -39 stupňů a topení spolehlivě drželo čisté přední a boční skla předních dveří), učiná klimatizace i při teplotách 40 C. a více. Spolehlivý motor V6, za 380 000 km nebyl žádný problém a po tolika ujetých kilometrech spotřeba oleje činí cca 0,4-05 l na 10 000 Km, bezproblémová robusní elektronická výstroj. Pérování vozu a odhlučnění valivých zvuků je provedeno následujícím způsobem: pneu 255/70/16, karoserie uchycena silenbloky k rámu, vzduchové sedačky řidiče a spolujezdce, vzducho-kapalinové tlumiče zadní nápravy s regulací světlé výšky. Pérování přední nápravy je torzními tyčemi a je seřiditelné. Nádradní díly běžně dostupné u mnoha firem v ČR které se zabývají dovozem z USA. Tento vůz byl oficiálně dovážen do Německa a tudíž dostupnost náhradních dílů a servisu je u každého zastoupení FORD.

Zápory: Konstrukčně slabší převodovka, vyšší spotřeba 14-18 litrů BA 91

Opravy: 1 x automatická převodovka, 2x výměna předních ramen a kulových čepů, 2x výměna svíček Motorcraft Platinum-životnost 160 000 Km,řemen, filtry, olej, 3x brzdové obložení a kotouče, 3 x sada pneu Cooper



KladyZápory
Jízdní vlastnosti konstrukčně slabší převodovka
komfort spotřeba
bezpečnost  
živtnost  
splolehlivost  





Spolehlivost
1
 
Provozní náklady
2
 
Cena náhradních dílů
1
 
Dostupnost náhradních dílů
1
 
Koupili byste si automobil od stejné značky znovu? ano

Hodnocení
Brzdy
2
Design
1
Dílenské zpracování
1
Dynamika motoru
1
Jízdní komfort
1
Ovladatelnost
1
Prostornost
1
Pružnost motoru
1
Řazení
1
Řízení
1
Sedadla
1
Spotřeba
3
Výhled z vozu
1
Celkové hodnocení - průměr:
1.23
* Hodnocení dle známky od 1 do 5 jako ve škole, kde 5 je nejhorší výsledek a 1 je nejlepší výsledek
Hodnocení článku
4.8 z 5 (96%)
Hodnoceno: 4x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
tomaskrtek, 07.02.2012 11:48
závist a respekt. v roce 96 jsem řešil první slušnější auto, a zrovna na 4runner jsem narazil, jenže jsem si ho nezamluvil a když jsem pro něj šel tak už byl fuč asi někdo věděl vo co go... nakonec jsem skončil u camry XV10 v kombíku (bohužel jen 2.2 16V motor 5S-FE a ne 3.0 VZ-FE), taky amerika ale dělaná pro evropu, a bylo to pět let pohody bez poruch, problémů a starostí. ale kdybych si tenkrát koupil 4runnera tak ho asi mám dodnes.
Iva156, 08.11.2012 13:41


Doopravdy je vidět ,že jste ho měl jen půjčený a tomu samozřejmě odpovídá stav auta-které řídí kde kdo a majitel servisu do jeho opravy neinvestuje ani korunu.V rodině máme tyto auta tři a nedáme na ně dopustit.Stoprocentně na autě nebyla kompletně udělaná náprava-proto Vám to vrzalo a určitě ani tlumiče jak vpředu tak vzadu měly své odjeto!!Přála bych Vám svezení v autě,kdo ho vlastní a dopřeje mu servis když ho auto potřebuje!!!
Auto je velice prostorné,slušná výbava,pohodlné,držák a se spotřebou je to okolo 15l benzínu a na LPG jezdím za 16litrů.Je to i kus poctivého železa,který něco vydrží.
Rozhodně narazíte na pěkná-udržovaná auta a bohužel i na tkz.plechovky či kasičky na peníze.A pokud máte dobrého servismena,tak rozhodně se auto stane Vaším miláčkem!!
CopHarry, 07.11.2013 15:21
No jo, já mám zase úplně stejný zážitek z půjčený Octávie 1,9 TD, ale naprosto. Jen s tím rozdílem, že vyčvachtaný tlumiče navíc klepaly a díky čepům přední nápravy se nedalo jet rychleji než 80 km/hod. Navíc se mi na každé křižovatce okýnkem začal do auta vkrádat strašný smrad z výfuku, což je ale u "mazutožroutů" normální. Ale v tomto případě se nedalo konejšit tím, že" v terénu to bude lepší" :o). Explorer je na můj vkus hodně tvrdé auto až s příliš "sportovním" podvozkem. Mám raději větší pohodlí. Ale dokážu to překousnout, protože jinak je to fajn auto s velice jistými jízdními vlastnostmi ve vyšších rychlostech. Samozřejmě to nejde srovnávat s osobními auty, která mají poloviční hmotnost.
tonny, 19.11.2018 09:37
Dobrý den. Chtěl jsem se zeptat, jestli ještě vlastníte Ford Explorer a kolik najeto celkem, popřípadě jaké problémy.

Stejný auto vlastním tři roky, mělo to být auto pro myslivce a občasné tahání vozíku 1,5t namísto korozí napadeného Mitsubishi Pajero 2,5TD. Po roce namontováno Lpg Prins v Brně u Outraty, chtěl jsem kvalitní systém a zkušeného plynaře. Původně jsem nechtěl benzín, automat ani rozežranou ameriku, uvažoval jsem buď Land Rover Discovery nebo Toyota Landcruiser v naftě. Kamarád automechanik jednou opravoval Explorera a řekl mi, ať si koupím něco takového. Okamžitě jsem z výše uvedených důvodů odmítl, nedalo mi a půl roku jsem sháněl kolem auta informace, nakonec jsem jeden vráček koupil, že to pro moje potřeby bude vyhovovat. Chrastili rozvody, dal mi k tomu nové hydraulické napínáky (nepomohlo) s tím, že rozvody byly měněny ve 180tkm, mělo to najeto asi 230tkm. Auto mi prohlídnul na tyto auta velice zkušený automechanik z fóra http://fordexplorerczech.cz/forum/index.php Blackflames, který po shlédnutí jednoznačně tvrdil, že měněny nebyly, že se na motor od výroby nehráblo, tak jsem ho majiteli vrátil. Měl jsem zájem o auto pouze s dobrými rozvody (při výměně musí motor ven) a převodovkou. Dle majitelů, co auto koupili, auto většinou najelo kolem 200tkm a rozvody začali chrastit (vydrolené platové vodítka řetězů). Kdo je nevyměnil, měl časem smůlu, ucpali olejové sítko a motor se zadřel. Proto mne překvapilo, že zadavatel článku po 380tkm neuvedl výměnu rozvodů.
Dle mého názoru největší problém u těchto aut (a dalších amerik) je, že jsme v Evropě zvyklí měnit oleje po 15tkm a více, přičemž u Explorera je předpis běžný provoz po 8tkm a těžký po 5tkm. Těžký provoz pro motor = městský provoz, kdy se motor ani neohřeje, tedy se dostává do oleje více nespáleného paliva a kondenzuje vlhkost, čímž vnikají kyseliny, aditiva se rychle vyčerpají a... U Pajera byl předpis 7,5tkm, měnil jsem po 10tkm a najezdil bez problémů přes 400tkm. Dnes u všech aut měním po 10tkm nebo 1rok, u Explorera max do 8tkm a kvůli Lpg spíše výměny zkracuji. Lpg motorovému oleji více škodí kvůli tvrdým lakům než karbon z benzínu. Nenechejte se oblbnout od montážníků Lpg systému, že můžete více najezdit, že olej není špinavý, jen nažloutlý a tím víc vydrží. Exploreru Lpg nevadí, není potřeba mazání ventilů, má malý litrový výkon. Svíčky používám DENSO Iridium, oleje ACEA A3 bez C3 (ne vodičky A1/A5, přestože jsou na to motory stavěné kvůli ekologii, mě jde o motor), na zimu 5W-40, na léto 10W-40. Letní číslo 40 z důvodu vyšší teploty u spalování Lpg. Olej v automatické převodovce by se měl také pravidelně měnit. Nejlepší výměna je se zařízením, které olej dokáže vyměnit komplet s tím, že zařízení i vyčistí (jako u klimatizace). Ideální je ho měnit podle stylu jízdy mezi 40t - 80tkm. To také nikdo neřeší a pak nadává na nespolehlivé automaty.
Jinak jsem s Explorerem velmi spokojen, mám to nyní auto na všechno. Najezdím kolem 20t ročně, spotřebu průměr kolem 17ti Lpg, na dálku i pod 14. Koupeno při 91tkm, nyní 132tkm.
Opravy, vyvařil jsem zadní část prahů, asi 30cm, vyměnil přední destičky, ložisko PL kola z důvodu zarezlých brzd, pouzdro přední stabilizační tyče, svislé spodní čepy, ostatní čepy opatřil mazničkou a namazal. Jinak komplet spodek a dutiny. ND nakupuji něco u nás a na Rockauto.com.
Jezdím normálně, jak s osobákem, nepotřebuji plnou palubní desku čudlíků a třípísmenkových asistentů, trochu tvrdší, horší pohodlí na zadních sedačkách pro dospělé, poměrně jednoduché auto i na údržbu. Líbí se mi, je nadčasové, připadám si v něm bezpečně.
danet - redakce TipCars, 19.11.2018 12:50


Dobrý den, máte-li chuť, vložte vaše zkušenosti do samostatné recenze https://www.tipcars.com/#vlozit-zkusenost Přeji hezký den.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů