Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Ford Explorer 4.0 SOHC a zkušenosti po třech letech

Recenze uživatelů
Harry (35) - Česká republika | 31.10.2013
foto: tipcars.com
Auto jsem koupil jako ojeté v autobazaru, dovezené z Německa, kde poměrně zanedbali údržbu, zejména co se týká oleje v motoru.
Značka:Ford
Model:Explorer
Typ:4.0 SOHC
Karoserie:nerozhoduje
Objem motoru:4 000
Palivo:benzín
Rok výroby:1997
Typ řazení:automat
Najeto km při koupi:170 000
Najeto km nyní:190 000
Koupen jako:ojetý
Jak dlouho vůz využívám:3 roky
Průměrná spotřeba:13 l
Předchozí vozidlo:Jeep Cherokee
Auto jsem koupil jako ojeté v autobazaru, dovezené z Německa, kde poměrně zanedbali údržbu, zejména co se týká oleje v motoru. Po základním servisu a odstranění všech neduhů jsem si toto auto začal užívat. Jako na každou "ameriku", jsou naštěstí i na explorera ve srovnání s evropskou a japonskou konkurencí levné díly, takže jsem mu dopřál vše, co potřeboval. Často kritizovaná převodovka funguje, jak má, případná repase v ceně 15 - 20 tis. Kč je přijatelnou investicí. Lze také namontovat paket pro větší namáhání (např. při tahání aut apod.), který je cca o 5 tis. Kč dražší. Je to moje v pořadí již osmá "amerika" a třetí offroad. Oceňuji pohodlí a prostor osobního vozu (na rozdíl od cherokeeho s oběma tuhými nápravami a malým vnitřním prostorem) a v nepohodě jeho terénní vlastnosti. Po instalaci sekvenčního LPG velice přijatelná spotřeba, v přepočtu na benzín jako bych jezdil se starým favoritem :o) Vřele doporučuji. Ne nadarmo je explorer ve své domovině dlouhodobě nejprodávanějším autem v dané kategorii.
KladyZápory
pohodlí je to jenom auto
cena auta, dílů, provozní náklady  
design  
image  
příjemné svezení  





Spolehlivost
2
 
Provozní náklady
1
 
Cena náhradních dílů
2
 
Dostupnost náhradních dílů
2
 
Koupili byste si automobil od stejné značky znovu? ano

Hodnocení
Brzdy
1
Design
1
Dílenské zpracování
3
Dynamika motoru
2
Jízdní komfort
3
Ovladatelnost
2
Prostornost
2
Pružnost motoru
2
Řazení
2
Řízení
2
Sedadla
2
Spotřeba
1
Výhled z vozu
1
Celkové hodnocení - průměr:
1.85
* Hodnocení dle známky od 1 do 5 jako ve škole, kde 5 je nejhorší výsledek a 1 je nejlepší výsledek
Hodnocení článku
3.8 z 5 (76%)
Hodnoceno: 5x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
tomaskrtek, 31.10.2013 14:13


ber to tak že kilometr ho v benzínu stojí kolem pětikoruny, na plyn max. 3, takže i kdyby fakt ten plyn stál 40 tak ho má už zaplacenej. a kdyby ho sehnal použitej tak je i s montáží na polovině a už rok a půl vesele jezdí za půlku. jinak celkově recenze o ničem.
Kojot027, 31.10.2013 14:35


Jo po třech letech sotva zaplacená investice do plynu u auta z roku 97 uff:
km cenaplynu Spotřeba Cena paliva Cena na 100km 1 km Cena za 20 tis km
20000 40000 16 15 240 2,4 48000
20000 0 13 35 455 4,55 91000
tomaskrtek, 31.10.2013 15:17

tak vidíš, a koukal jsem že nová sekvence na šestivál už stojí od 26.000. takže nestraš má to zaplacený za dva roky.
dvojtáta, 01.11.2013 15:35
Explorera v této motorizaci vlastním už přes 5 let, z toho první 3 roky jsem jezdil na benzín a teprve poté si nechal udělat LPG, protože ekonomika je pak rázem jinde. Provozovat v evropských podmínkách tyhle auta na benzín je skutečně neúměrně drahé a dobře udělaná montáž LPG je skvělým a jediným řešením. Tomuto motoru vůbec nevadí a výkonový rozdíl nepostřehnutelný. I dojezd je slušný, s 85 litrovým toroidem pod autem místo rezervy, je prakticky 400 km. Na benzín při současných cenách cca 5-5,50 Kč/km, na LPG pak cca 3 Kč/km. Jde o velice vděčné auto, která mívá několik specifických problémů (rozvody, koroze prahů), ale pozitiva převažují. Můžu s čistým svědomím doporučit. Chce to shánět rozumný kus, který nemá až na hranu oddělané rozvody a často měněný olej, protože i když je to obsahem 4-litr, tak díky konstrukci je v něm málo oleje a má se měnit každých 8 tis. km a ne po 15 tis. km jak je zvykem u většiny jiných motorů, což se dá vydržet, odměnou za to je sametový chod. V automatu (který je mimochodem velmi podařený a netřeba se ho bát) měnit olej po 80-100 tkm, hlídat stav přední nápravy, ložisek na předních kolech a obecně samozřejmě brzd a jen se jezdí. Ceny ojetin nejběžnější druhé generace už dnes směšné a poměr cena/výkon je tak parádní. Je třeba počítat s tím, že vzadu jsou listová pera a tak auto jde sice slušně zatížit, ale komfort je o něco slabší. V tomhle autě se cítí člověk velmi bezpečně. Je zástupcem naprosto odlišné školy než jsou SUV evropská či japonská, očekávejte spíš bytelnost a výdrž než uhlazenost se stovkou tlačítek na přístrojové desce. Tohle auto má i u nás svůj klub (i když se v ČR prodalo jen tuším 140 ks, zatímco v sousedním Německu mnoho tisíc), stačí trochu hledat na internetu. Na těchto stránkách pak najdete fórum, kde se dozvíte vše o Fordu Explorer co vás zajímá. Podle mne je velkoobjemový atmosférický benzín v kombinaci s dobře udělaným LPG tou nejlepší možnou volbou.
CopHarry, 07.11.2013 15:07

Tak se tedy omlouvám těm, kteří čekali více informací. Pokud jste chtěli slyšet servisní minulost tak prosím: ihned po koupi: repase přední nápravy včetně ložisek, nový výfuk, pneumatiky, motor-rozvody (+ mechanické vyčištění celého motoru a výměna poškozených dílů vlivem "nemazání" - v Německu jaksi zapomněli měnit olej), převodovka - olej + filtr, brzdová kapalina, chladící kapalina, svíčky kabely atd., dutiny, spodky apod.. To je ale běžný servis a nevyhne se mu žádné starší auto. Navíc polovičku věcí je dobré udělat preventivně vždy (filtry, náplně, svíčky, kabely..), když se koupí starší auto. Co se týká hodnocení investice do LPG, no abych řekl pravdu, původně jsem chtěl auto stejné kategorie ale starší, spolehlivější, to znamená bez tolika elektroniky, ale bohužel, obsah mé peněženky stačil pouze na nového Explorera. Kdybych za tu cenu sehnal něco konstrukčně staršího investovalo by se mi samozřejmě líp. Ale zaplať pánbůh za Explorera, který je v mnoha směrech postaven ještě jako poctivý náklaďák, kterému se po přejetí železničního přejezdu nerozbliká stádo kontrolek a neohne rádoby SUV náprava z lisovaného pechu...
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů