Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Firmy už více hledí na technický stav svých vozů

Naše téma
Blaháček Marek | 30.03.2014
foto: tipcars.com
Podle společnosti ATS Euromaster se podniky více zajímají o stav pneumatik na firemních vozech.

Technici společnosti ATS Euromaster zkontrolovali pneumatiky u více než 300 firemních vozů. 94 % zkontrolovaných osobních aut a dodávek prošlo bez vážnějších problémů, což je pozitivní zpráva.

Zájem techniků se soustředil hlavně na kontrolu hloubky dezénu, stranou nezůstalo ani měření tlaku vzduchu v pneumatice a její celkový stav.
94 ze 100 vozů mělo na pneumatikách více než 2 mm vzorku, u každého dvacátého auta byla doporučena výměna pneumatik a pouze 1 automobil ze 100 měl hloubku dezénu na pneumatikách pod zákonem stanovenou mez 1,6 mm.

Firmy si podle společnosti ATS Euromaster již dostatečně uvědomují, že jízda automobilem s velmi opotřebenými pneumatikami je nejen proti zákonu, ale přináší také bezpečnostní riziko.

Za překvapivě dobrým výsledkem kontrol stojí také fakt, že za stav pneumatik je odpovědný řidič. Hloubka dezénu a tlak v pneumatikách jsou nejdůležitější body, které by měl každý řidič kontrolovat. Jízda po správně nahuštěných pneumatikách je bezpečnější, díky nižšímu valivému odporu ekonomičtější, a také pohodlnější. Jejich opotřebení je sníženo na minimum stejně jako riziko jejich poškození. Pouze na správně nahuštěných pneumatikách s dostatečnou hloubkou dezénu je možné automobil včas a bezpečně zastavit, nebo s ním manévrovat v kritických situacích.

Kontrolovat pneumatiky je důležité zejména teď na jaře, kdy dochází k výměně zimních pneumatik za letní. Jejich kontrolu navíc zvládne i laik a nepotřebuje k tomu prakticky žádné vybavení.

Za jízdu na pneumatikách, které jsou ojeté pod zákonem stanovenou mez a automobil je tím pádem nebezpečný pro další provoz, hrozí řidiči sankce v podobě 5 trestných bodů, pokuta ve výši 5-10 tis. Kč ve správním řízení, nebo odebrání řidičského oprávnění až na 1 rok.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů