Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Fiat Stilo nebo Mazdu 323F?

Poradna
Petr Šikl | 30.05.2007
dalších 14 fotek
foto: TipCars.com
Doporučíme čtenáři italský nebo japonský vůz? Čtenář se rozhoduje mezi Stilem a 323F. Oba jsou z roku 2002 a mají šestnáctistovku pod kapotou. Finanční strop byl stanoven na 200.000 Kč.

Dotaz: Chtěl bych Vás požádat o srovnání Fiata Stilo a Mazdy 323 F obojí ročník 2002 a motor 1,6. Finanční strop bych viděl na 200 000Kč, neboť chci auto pořídit až za tři měsíce. Ve výbavě chci minimálně 2xairbag, posilovač, el. přední okna, el. zrcátka, mlhovky, nastavitelný volant a sedadlo řidiče a případně palubní počítač a klimatizaci. Mám 1,9m a chci proto prostorné a komfortní auto, je mi 25 ale nechci sporťáka, takže fiat 5 dveří, důraz na kvalitu motoru a jeho spotřebu, elektronika mě netrápí a levnější provoz (opravy, servis). Děkuji Michal


Oba vybrané vozy splňují vaše požadavky na bezpečnostní i ostatní výbavu. U obou za volantem i při své výšce naleznete požadovaný prostor. Fiat v pětidvéřovém provedení poskytuje komfortnější svezení než Mazda. Ta má sice podvozek tvrdší, ale stabilnější. Není tolik náchylný na boční vítr a v zatáčkách se tolik nenaklání. Oba motory patří ke kvalitním, motor Mazdy mi přijde subjektivně živější v celém spektru otáček a o něco tišší (i když ve vysokých otáčkách do kabiny proniká hluk). Se spotřebou jsou na tom oba téměř stejně. Kvalita provedení interiéru je lepší u Mazdy, a také spolehlivostí boduje japonský vůz více.


Fiat stilo se stal v roce 2001 nástupcem modelů Bravo/Brava. Fiat vložil do vývoje nového modelu 200 mil. EUR, do výrobního závodu 3x tolik a doufal, že se s novým modelem na trhu dokáže prosadit lépe než v případě Bravy. Se jménem došlo ke změně dílenského zpracování. Nové řezané tvary karoserie spolu s novým znakem měly za úkol zapomenout na nešťastnou generaci Bravo/Brava.
Kvalita Stila vylétla vzhůru ale některé problémy přetrvaly. Jednalo se zejména o mlžení předních světlometů, které trpěly netěsností. Dále se objevuje vrzání v palubní desce a občasná nefunkčnost příliš účinného posilovače řízení s režimem City. První modely byly svolávány do servisu díky problémům s vůlemi v řízení. Tyto a další drobné neduhy se rozplynuly při modernizaci o dva roky později, takže pozor na první ročníky.

Často se také u některých exemplářů objevují hlášky o poruchách, které zase po čase zmizí. U motorů se vyskytují úniky oleje a o výměnu se již po 5 letech provozu hlásí výfuková soustava nebo přední náprava. Překvapit může i nefunkční ovládání sklonu předních světlometů. Osobně mi u Stila vadí méně přesné řazení s delšími dráhami. Stilo boduje bohatou výbavou a rozmanitostí, když bylo například nabízeno v 17 barvách a ve třech stupních výbavy (active, dynamic, abarth). Nechyběla ani bohatá příplatková výbava.

Šestnáctistovka poskytuje výkon 76 kW při 5650 otáčkách spolu s maximem točivého momentu 145 Nm dostupných ve 4000 otáčkách. Bohužel se Stilo s tímto motorem vyznačuje doslova chabým zátahem do 3700 ot., teprve potom přichází správná odezva. Průměrná spotřeba se pohybuje mezi 7,5 a 8 litry na kilometrů. U motoru vyjma občasného úniku oleje nejsou známy žádné větší problémy a šestnáctistovka se mi zdá jako ideální volba.



(+) bohatá bezpečnostní výbava (6x airbag, ABS+EBD)
(+) prostornost pětidvéřové verze
(+) brzdy
(+) cena
(-) vzhled zadní partie (do r. 2003)
(-) méně přesné řazení
(-) občasné chybové hlášky
(-) nepříliš přesné a tuhé řazení, dlouhé dráhy
(-) příliš účinný elektrický posilovač řízení DualDrive
(-) menší zpětná zrcátka
(-) vůle přední nápravy a problémy s geometrií

Poslední generace Mazdy 323F byla představena již v roce 1998 jako devátá generace, kterou o 5 let později vystřídala Mazda 3. Poslední 323F chybí výraznější sportovní styl na rozdíl od předchozích generací. Je tedy orientována na maximální praktičnost. Díky nevýraznému kabátu a absenci v provedení kombi je často podceňována a díky tomu můžete něco málo ušetřit. Mezi konkurenty bude jen těžko hledat kvalitnější ojetinu. Vyzdvihnout musím prostornost interiéru, protože tři-dva-trojka je postavena na podvozku větší Mazdy 626. Naopak musím pokárat fádní vzhled interiéru. Ten však při modernizaci v polovině výrobního cyklu (2001) doznal změn k lepšímu. Použité materiály jsou odolné, ergonomii ovládacích prvků nelze nic vytknout. Snad jen podsvícení středového panelu mohlo být výraznější.

V městském provozu často odcházejí klouby stabilizátorů na všech kolech. Je nutné zkontrolovat manžety poloos u kterých po vyplavení vazelíny dochází k poruchám hemokloubů. Pozornosti by neměla ujít zapalovací soustava spolu se svíčkami a také cívky zapalování.
Pod kapotou se objevilo na 8 motorů, z toho tři naftové. Benzínové patří díky výborné kultivovanosti ke špičce. Vámi požadovaná šestnáctistovka je dobrou volbou, pro vůz je plně dostačující, vyniká tichým chodem a dokonce překvapí i příznivou spotřebou.

„Efko“ i přes praktické zaměření a usedlejší design oproti předchozím generacím neztratilo nic na kvalitě jízdních vlastností. Ty patří díky tvrdšímu podvozku a nezávislému zavěšení všech kol k tomu nejlepšímu.
V lépe vybavených modelech překvapí zadní posuvná lavice sedadel. Pokud si cestující chtějí užít dostatku podélného prostoru, stačí lavici posunout směrem vzad na úkor zavazadlového prostoru. Ten nabízí objem od 356-421 litrů.



(+) prostornost (rozvor 2610 mm)
(+) výborné jízdní vlastnosti
(+) kultivovanost benzínových motorů
(+) varibalita (posuvná zadní lavice)
(+) odolnost interiéru
(+) spolehlivost
(-) méně elegantní interiér
(-) netěsnost výfukové soustavy
(-) horší výhled směrem vzad
(-) poruchy centrálního zamykání
(-) kroutící se kotouče a menší účinnek brzd

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
anonym, 31.05.2007 12:41
Já měl mazda 323F r.v. 2001 facelift - benzín 2,0 96 kW, najeto 150000 za necelý rok najela 35000 km bez investic, snad jediné, že jsem měnil PZ ložisko, to bylo vše. Jezdila jako z praku, tichá, motor táhnul a jel super a né jednou jsem prohnal TDičkového Superba nebo passata.
Co se týká spotřeby, tak jsem měl průměr 7,3 l/100 km podle tankování. Co bych tomu autu vytknul, že neměl palubní počítač. Jinak vše ABS, TCS, automatickou klimu atd.
Byl jsem velice spokojen, ale vyměnil jsem ji za Mazdu 6 diesel u ní mám cca o 2 l/100 km nižší spotřebu.
Pepe, 31.05.2007 17:04
Tak jak jsou na tom první dva roky 307 nevím, pořizoval jsem ji v r. 2004 jako auto pro manželku a mimčo, dnes už dvě. Kombík má tu výhodu, že má rovor oproti hatch zvětšen o 100 mm na (tuším) 2706 mm, tudíž prostoru vpředu i vzadu je tolik, že si o tom jeden nejmenovaný konkurent - mimochoden některými fantasty řazen o třídu výš - může nechat jen zdát. Dokonce ho poráží i v disciplíně velikosti zavazadlového prostoru (srovnávány kombíky). Za 3 roky převážně městského provozu - 1x samovolně stažené zadní okno, vyměněny tyčky stabilizátorů (naštěstí v záruce s participací dovozce). Vyšší hmotnost a čelní plocha si vybírá daň v podobě spotřeby, ta se u naší 1,6 16 V pohybuje mezi 8-10l benzínu. Ale jak bylo zmíněno, jde o městský provoz na krátké vzdálenosti - školka, bazén, výlety do parku a pod.
gld, 02.06.2007 19:06
Myslím že v benzíne sa oplatí kúpiť radšej mazdu. Kto by chcel moderný turbodiesel ten by mal voliť fiat.
anonym, 18.09.2007 09:08
Mám Fiat Stilo 1,8 16V třídveřák v skoro plné výbavě a jsem s ním spokojený. Dokonce nevrže ani přístrojová deska. Fiat má tu obrovskou výhodu že jsou to poměrně levná, dobře vybavená auta, která mají nepřehlédnutelný a neokoukaný design a to vůbec nemluvím o motoru. 1,8 se Stilem pekne cvičí a dokáže na dálnici prohánět bavoráky, Octavie a Golfi si dává k snídani. Jo mimochodem Stilo nabízelo jako příplatkovou výbavu božské audo. Fiat je o emocích - a člověk se musí smířit s tím že je možné že ten jeho kousek bude mít nekde nejakou vadu - mě zlobí snímač ASR. Na druhou stranu ASR většina aut stejne ani nema. Mazda je asi volba rozumu. Osobně s ní žádné zkušenosti nemám. 323 mi vždy připadala dost nudné tuctové auto tak jako třeba 307
anonym, 19.10.2007 00:39
Fiat Stilo určitě není o emocích, je to nejnudnější Fiat, kterého znám. Až se někdy svezete Mazdou 323F 2.0 Sport tak teprve poznáte co je to radost z jízdy.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů