Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Fiat Punto 1,2 8V a dojmy majitele po roce provozu

Recenze uživatelů
Jakub Štursa (22) - Brno-Veveří | 29.03.2011
ZKUŠENOSTI UŽIVATELE: Fiat Punto 1,2 8V | foto: Jakub Štursa
Tento vůz jsem zakoupil minulý rok v květnu se slibnými 24 tis kilometry a se servisní knihou.
Značka:Fiat
Model:Punto
Typ:1,2 8V
Karoserie:hatchback
Obsah motoru:1200 ccm
Palivo:benzín
Rok výroby:2002
Typ řazení:manuální
Najeto km při koupi:24425
Najeto km nyní:45530
Koupen jako:ojetý
Jak dlouho vůz využívám:11 měsíců
Průměrná spotřeba:5,9
Poruchy:jen výměna lambda sondy
Předchozí vozidlo:Fiat Bravo

Z koupě jsem měl zezačátku strach. Kvůli zkušenostem s mým předchozím vozem Fiat Bravo jsem uz Fiat nechěl, ale pak jsem díky TipCars.com našel toto Punto. Byl jsem sice plný rozpaků když jsem si jej odvážel domů, ale teď vím že jsem udělal dobře. Ale nyní k charakteristice vozu.
MOTOR:
Pod kapotou se skrývá motor o obsahu 1,2 ccm. Při prvním otevření kapoty člověk nabyde dojmu, že se nejedná o motor vozu, ale o motorek sekačky na trávu. Je to způsobeno absencí mnoha plastových krytů, jako mají například fabie. Po nastartování jsem byl překvapen naprostou tichostí motoru.
JÍZDNÍ VLASTNOSTI:
Motor se dost nerad vytáčí do vyšších otaček, je to způsobeno tím, že punto ma nejvyšší kroutící moment při 2500 otáčkách. Ovšem záběr motoru je celkem slušný již od 1500 ot./min, takže řidič nemá ani při předjíždění nutkání vůz více točit.To se samozrejmě také projevuje na spotřebě. Pokud auto moc nehoníte, dá se s ním jezdit mimo město za 4,5 litru a ve městě okolo 6,5 l/100, samozřejmě zaleží na provozu.
Po dálnici je ideální cestovní rychlost okolo 130 km/h, vůz točí při této rychlosti kolem 3000 otaček a tak je spotřeba ještě slušná, okolo 6 litrů. Nejvyšší rychlost, kterou jsem vytahl, byla 175 km/h, ale pravda je, že toto auto na vyšší rychlosti není stavěné.
Posilovač řízení je skvěle nastaven tak, aby vedení vozu bylo naprosto přesné a zároveň ne moc namáhavé. K parkování hlavně do malých míst v Brně si nemohu vynachválit funkci CITY, při které jde parkování skoro samo a vejdete se díky němu i do těch nejužších míst.
KAROSERIE:
Vlastním 5-ti dvéřový hatchback a s vnitřním prostorem jsem celkem spokojen (jezdíme maximálně dva). Dokonce jsme letos zvládli cestu do Chorvatska ve čtyřech lidech. Dá se to sice přežít, ale je to nic moc pohodlí. Naprosto skvělý je prostor kufru, v této třídě je kufr největší, dokonce o dva litry větší než u Felicie. A pokud sklopíte zadní sedačky, tak přepravíte bez problémů i kolo, nebo 2 snowboardy.
SPOLEHLIVOST:
Vzhledem k malé porci kilometrů nemohu moc posoudit spolehlivost auta, ale letos jsem s ním absolvoval dvakrát cestu do Chorvatska a bez problémů, jediný problém nastal při cestě do Španělska a to ve Švýcarsku odešla lambda sonda (předchozí majitel do ní vrtal a napojoval nejaké nesmyslné pojistky).
ZÁVĚREM:
I přes veškeré negativní řeči o Fiatech mohu tento model doporučit, je spolehlivý, má nízké náklady na provoz a je v skvělý v poměru výkon/spotřeba. Snad jediné,co bych tomuto autu vytkl je, že má malou nádobku na vodu do ostřikovačů a proto je nutné každou chvili doplňovat vodu a to hlavně v zimě.
Můj kamarád má také Punto, ročník 2000 a má najeto 110 000 km bez problémů, tak si myslím, že i vyšší porce kilometrů na tohle auto není problém.
S pozdravem a přáním mnoha ujetých kilometrů bez nehod. Jakub

KladyZápory
nízká spotřeba nemožnost dodržet spotřebu předepsanou výrobcem (město 5,7)
pružný motor v Brně zájem zlodějů
přesné řízení i řazení chybí alarm i v nejvyšší výbavě
design,výbava absence klimatizace
skvělá svítivost xenonů ovládání elektrických oken na středovém panelu





Spolehlivost
1
 
Provozní náklady
1
 
Cena náhradních dílů
3
 
Dostupnost náhradních dílů
1
 
Koupili byste si automobil od stejné značky znovu? určitě ano

Hodnocení
Brzdy
1
Design
1
Dílenské zpracování
2
Dynamika motoru
2
Jízdní komfort
1
Ovladatelnost
1
Prostornost
3
Pružnost motoru
2
Řazení
2
Řízení
1
Sedadla
1
Spotřeba
2
Výhled z vozu
3
Zavazadelník
2
Celkové hodnocení - průměr:
1.71
* Hodnocení dle známky od 1 do 5 jako ve škole, kde 5 je nejhorší výsledek a 1 je nejlepší výsledek
Hodnocení článku
4.7 z 5 (94%)
Hodnoceno: 3x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Petr S, 03.04.2011 23:54
Tak nějak si vždy představoval, že bych asi dopadl kdybych si pořídil Fiata (příp. jinou podobně vyhlášenou značku). Proto bych ho bral snad jedině zdarma. Ale bylo tu i pár recenzí kde majitelé tvrdí, že se jim to skoro nekazí.
Giorgio, 04.04.2011 10:03
On Mufík je tu ale tím svým story, jak auto kupoval s bývalou přítelkyní napůl, pak jel kamsi do Anglie atd. proslulý už pěknou řádku let. Každopádně, blbý kus se dá pořídit u každého auta i jako funglovka (viz můj fusion) a nejde podle něj bagatelizovat celou modelovou řadu, neřku-li automobilku, protože punto II bylo povedené auto - ale zmetek se najde všude, a tenhle měl ještě kdovíjaký původ. My tyhle fiaty měly 3, z toho jeden funglový, a všechny v pohodě.
Pepe, 04.04.2011 11:23
Já na tyhle "exotický" země, jako je Francie, Španělsko, Itálie koukám skrz prsty. Na jedné straně je to ráj pro bazarníky, na straně druhé - proč asi...
Giorgio, 04.04.2011 14:35
Tam je holt jiná mentalita - i co se přístupu k věcem týče. Nemám problém mít auto nebo motorku z Itálie, pokud je tam vyrobena jako nová. Ale byl bych už skeptický, kdybych ji tam kupoval ojetou - bez ohledu na značku. Španělsko dtto, Francie je taková víc na pohodu.
petaoldova, 27.02.2012 11:36
Tak kdekoliv můžete narazit na špatný kus- někdy se vysype i zcela nové auto (kamarádovi se sypal nehorázně VW Tiguan- za rok 14x v servisu- taky měl asi smůlu na kus) a někdy může letitá ojetina sloužit bez závad.... já sem k italům měla dříve nedůvěru- než jsem díky současnému příteli zjistila že půlka těch řečí jsou planý hospodský plky- v rodině maj slušnou sbírku italskejch aut a musím říct, že sem tam se vysypala nějaká prkotina (u některejch, některý jsou zcela bez závad) ale nikdy žádný z těch 14 aut (fiat, alfa, lancie věk 6-16let) za poslední 4 roky co to sleduji nezůstalo stát někde na cestě- vždycky spolehlivě dojely domů.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů