Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Fiat Multipla - Ošklivé, ale zdatné káčátko

Odborné recenze
Martin Vaculík | 25.10.2006
další 4 fotky
foto: TipCars.com
K úspěchu je potřeba se odlišit od ostatních, ale ne příliš. Fiat Multipla uvedený na trh v roce 1999 je toho dobrým důkazem. Ač v provozu má toto unikátní šestimístné MPV řadu předností a nezlobí, tak žádnou díru do světa neudělalo.

Nepomohlo mu ani vystavení jednoho exempláře v Newyorkském muzeu moderního umění jako příkladu inovativního řešení osobního automobilu.

Multipla vypadá zvláštně. Jako by byl bohatě prosklený prostor pro posádku nalepen na spodní část konvenčního automobilu. Malá světla v přídi jsou jenom tlumená, dálková mají samostatné reflektory pod čelním sklem. Posádka sedí výše a boční prosklení zasahuje hluboko, takže má sice skvělý výhled do stran, ale také je vystavena pohledům okolí jako v akváriu. Zvláště příď rozdělovala pozorovatele na odpůrce a příznivce, ta první skupina bohužel spíše převažovala. Obecně stravitelné tvary získal automobil až před rokem při modernizaci, která jej sice vzhledově spříznila s ostatními moderními fiaty, ale bohužel se nedotkal techniky, která po šesti letech už zastarává. Vypadat takhle od začátku, mohla být multipla podobně úspěšná, jako třeba Scénic od Renaultu či Zafira od Opelu.

Trumfem multiply je šestimístná koncepce. Podlaha vozu je zcela rovná odpředu dozadu, sedačky lze jako u velkých MPV samostatně sklápět či vyndávat. Tři osoby sedí vedle sebe nejen vzadu, ale i vpředu. Aby se na sebe nemačkaly rameny, jsou obě prostřední sedačky (přední i zadní) posunuty více vzad. Multipla je nejen mimořádně široká (1871 mm), ale také se z vnitřního prostoru snaží v příčném směru vytěžit co nejvíce. Boční stěny i skla jsou proto téměř kolmé a vnitřní madla dveří jsou vtipně vytažena nahoru tak, že je zvenku skrz sklo vidíte. Palubní deska je čalouněná textilií, takže budí dojem útulného obývacího pokoje. Všechny prvky související s podstatou automobilu (přístroje, výdechy ventilace, její ovládání, spínače) jsou soustředěny do podivného patvaru v prostředku, z nějž vyčnívá také řadicí páka (takže podlaha je rovná v celé šíři i vpředu). V multiple je zásluhou toho všeho opravdu příjemné prostředí, kde se můžete různě rozvalovat, díky nadbytku prostoru ve všech směrech není problém si třeba na parkovišti pod sjezdovkou ještě v teple nazout lyžařské boty.

„Bydlení“ uvnitř je příjemné a jízda také, zejména pokud je pod kapotou diesel 1,9 JTD. Po nastartování sice hlasitě klape, při další jízdě se však ztiší. V průběhu let se stále mírně zlepšovaly jeho parametry reprezentovány výkonem 77, později 81 a aktuálně 85 kW. Všestranně vyhovující diesel může po sto tisících km zažádat o nové vstřikovače common railu, zejména při tankování nekvalitní nafty. A ty jsou stále neúnosně drahé. Za poklesem výkonu či nepravidelným zátahem stojí obvykle senzor hmotnosti nasávaného vzduchu podobně, jako u TDI od VW. Existuje však i mnohem dražší příčina, a to vadná regulace turbodmychadla, jenž obvykle vyústí v nutnost jeho výměny. Na tento problém krom omezeného výkonu obvykle upozorňuje i svítící kontrolka diagnostiky.

Zážehový motor by byl sice spolehlivější, ale jednotka 1,6i 16V v multiple trpí. Vyhnána krátkými převody do vysokých otáček (aby si s hmotou a odpory vozu poradila) je též hodně hlučná, což u fiatu nikdy nebývalo zvykem.

Multipla má robustní podvozek, který sice při přejezdu nerovností trochu trápí posádku rázy, ale zato je mu opotřebení celkem cizí. Jen v prvním roce výroby se vyskytovalo nepravidelné opotřebení předních pneumatik. Jinak je toto auto překvapivě spolehlivé a komu se zamlouvá, ať si jej klidně koupí.

HODNOCENÍ

Spolehlivost 4 
Technická úroveň 3 
Ceny ojetin 4 
Provozní náklady 3 
Servis 3 

CHARAKTERISTIKA MODELU

Karosérie pětidveřový MPV
Motory 

zážehové řadové čtyřválce 1,6i 16V (76 kW), 1,6i 16V (70 kW verze bipower – v ČR nenabízena)
vznětové řadové čtyřválce 1,9JTD (77, 81 nebo 85 kW)

 
Pohon přední kola
Rozměry 3994x1871x1695 mm
Rozvor 2666 mm
Zavazadlový prostor 430 l
Palivová nádrž 63 litrů
Oficiální prodej v ČR ano

PLUSY

+ šestimístné uspořádání

+ variabilita
+ příjemně obyvatelný interiér

+ úspornost a pružnost motoru 1,9 JTD

+ odolná mechanika

+ praktické řešení vnitřního prostoru

+ bohaté čalounění

+ skvělý výhled

MINUSY

- jen pětistupňová převodovka

- rázy při přejezdu nerovností

- podceněná elastokinematika zadní nápravy (pomalé reakce při rychlých změnách směru)

- málo účinné brzdy s vysokou ovládací silou

- absence omývací automatiky stíračů

- aerodynamický hluk

- hlučný chod a vysoká spotřeba motoru 1,6i 16V

- nedostatek intimity uvnitř vozu

- přenos hluků z vnějšku vinou kolmých skel

- malé sedačky, ta řidičova nedostatečně posuvná vzad

JAK ŠEL ČAS

1999: Představení modelu s motory 1,6i 16V a 1,9 JTD.

2000: Speciální verze Bipower schopná provozu na benzín i zemní plyn, Blupower pouze na zemní plyn. S ním výkon motoru 1,6i 16V snížen na 70 kW.

2002: Výkon motoru 1,9 JTD zvýšen na 85 kW, boční airbagy ve standardu.

2004: Facelift modelu, plynulá příď ve stylu běžných MPV, za příplatek stabilizační systém ESP.

ČASTÉ ZÁVADY

· závady vstřikovačů common railu (nadměrný přepad nafty)

· vadný senzor hmotnosti nasávaného vzduchu

· problémy s regulací turbodmychadla (při vyšším stavu najetých km)
· předčasně opotřebené brzdy
· zkroucené brzdové kotouče
· zatuhlý naviják rezervního kola umístěného pod podlahou
· závady palubní elektroniky (žhnoucí kontrolky)
· nepravidelné sjíždění předních pneumatik (do r.v. 2000)
· vůle v táhlech předního příčného stabilizátoru
· opotřebený tlumič torzních kmitů v řemenici pohonu pomocných agregátů (výsledkem kovový rachot, jako kdyby byl motor zadřený)

DOPORUČENÝ MODEL

1,9 JTD (77 až 85 kW)

Přeplňovaný vznětový řadový čtyřválec, osmiventilový rozvod OHC, přímé vstřikování paliva common-rail.
Důvody:
První common-railový diesel koncernu Fiatu má slušný zátah již z nízkých otáček, takže příliš necítíte vyšší hmotnost vozu a překvapivě rasantně však zatahuje ještě nad čtyřtisícovou hranicí, takže ani předjíždění není problém.

NEBRAT

1,6i 16V (76 kW)

Zážehový řadový čtyřválec, šestnáctiventilový rozvod DOHC, vícebodové elektronické vstřikování paliva.
Důvody: V lehké bravě je to skvělý, pružný tichý a úsporný motor. V multiple se však trápí, navíc velký vnitřní prostor zesiluje hluk, takže opravdu dost slyšitelně duní a unavuje posádku na dlouhých cestách. Spotřebu paliva jen ztěží srazíte pod devět litrů na 100 km.

Hodnocení článku
4.8 z 5 (96%)
Hodnoceno: 345x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
anonym, 12.11.2007 13:32
Chc si jí taky koupit, moc se mi líbí. Jen se pořád nemůžu rozhodnout jestli JTD nebo CNG. Každý mluví a říká něco jiného.....potřebovala bych rady uživatelů.... Díky
anonym, 21.11.2007 11:55
Multipla se staví po bok VW Brouka, Mini Coopru Citroena 2CV jako nesmrtelné designerské dílo, Má štěstí. Opakem lásky je lhostejnost ne nenávist. A ona není snad nikomu lhostejná. Když v ní jedu, a pozoruji při stání na červené ,jak si vedle pasažéři na nás ukazují, jsem pyšný!!! Mám JTD 77kW a po pár opravách ( neměla ty kilometry, co udával pan Kobera z Unhoště) je dost spolehlivá, má tah poměrně nízkou spotřebu. A odveze toho fakt mraky. Doporučuji!
anonym, 04.04.2008 14:23
Mám 1,6 16 V benzín a i v zimě je spotřeba 8 l / 100 km, v létě se dostávám pod 7,5. A to jezdím celkem : svižně : Je pravda, že velkou akceleraci nemohu čekat, ale zatím mě nikdy při předjíždění nezklamala.
okolojdoucí, 04.11.2008 12:11
Mám ji od jara a na spotřebu v zimě jsem zvědavý. Moc ji nehoním, zvláště na dálnici se přes 120 málokdy dostanu (tady fakt silně chybí 6 stupeň, který by otáčky a tím spotřebu dostal dolů, přitom ten motor by to v klidu zvládnul) a i ve městě, když pořád poskakuji, se k 8 litrům často nepřiblížím. Kombinovaně dálnice (cca 40%), okresky zbytek v pohodě kolem 7 litrů (a to jsem tam měl i náklad 500 kg), párkrát jsem byl už na 6,6. Takže, když s tím člověk počítá, dá se to udržet pod kontrolou.
Miloslav V, 12.05.2009 22:48
Mě se z venku nelíbí ale jinak velká spokojenost.3tvou mě lidi co odsuzuji Fiaty.Máme v rodině 3 a šlapou jak hodinky.Sháním nějaký věci do interiéru ne moc draho,poraďte kde se mám kouknout.jsem z okolí Č.B.díky
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů