Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Fiat Multipla

Poradna
Martin Vaculík | 14.12.2005
foto: TipCars.com
Jsme šestičlenná rodina a uvažujeme o nákupu odpovídajícího automobilu. Po krátkém průzkumu trhu nás zaujal Fiat Multipla pro jeho vcelku kompaktní rozměry a dostupnou cenou. Prosil bych poradit o jaký motor se máme více zajímat (benzin - nafta).

Dotaz

Dobrý den.

Mohli byste mi prosím poradit. Jsme šestičlenná rodina a uvažujeme o nákupu odpovídajícího automobilu. Po krátkém průzkumu trhu nás zaujal Fiat Multipla pro jeho vcelku kompaktní rozměry a dostupnou (pro nás) cenou. Prosil bych poradit o jaký motor se máme více zajímat (benzin - nafta). Najedeme pouze cca 6000km za rok.


Děkuji za odpověď.


Pavel Horáček


Odpověď

Fiat Multipla je přes svůj kontroverzní vzhled pro šestičlennou rodinu dobrá volba. Manévrovatelnost kompaktu, snadné parkování, díky značné šířce dobré jízdní vlastnosti a výhled na všechny strany. Někomu může vadit nedostatek intimity, vyšší pozice sezení a rozměrná boční skla způsobují, že uvnitř vozu jste vystaveni pohledům okolí jako v akváriu.
Multipla je obecně mechanicky odolná, v rozporu s tvrzeními o fiatu. Nebývají s ní větší problémy. Mohla by však lépe brzdit. Přední kotouče o průměru 280 mm a zadní bubny, to není na plně naložený vůz již opravdu nic moc.
Výběr motoru je zde poměrně jednoduchý: Určitě diesel – 1,9 JTD. Ten je pružný, při jízdě již relativně tichý a hlavně úsporný. Závady moderních dieselů (tekoucí čerpadlo CR Bosch CP1, zatuhlé rozváděcí lopatky turbodmychadla) se mu nevyhýbají, ale jsou stále snáze opravitelné.
Proto by leckdo mohl říci, že při tak nízkém proběhu se vyplatí benzínový motor 1,6i 16V (76 kW). Žádné další alternativy Fiat pro Multiplu nenabízí.
Sám motor 1,6i 16V Torque je spolehlivá, pružná a úsporná jednotka, pro Fiat Brava (zejména od r.v. 1999) to byl naprosto fantastický pohon, deklasující veškerou německou konkurenci. V multiple však nestačí. Aby s ní hýbal, je spojen s velmi krátkými převody (jako v nejstarších bravách) – při rychlosti 130 km/h točí již 4500 min-1, což je zhruba o tisíc otáček více, než bych si představoval. Ve spojení se špatným odhlučněním to znamená utrpení na dlouhých cestách, od dunění trápeného motoru si ani na chvíli neodpočinete. Zatímco v bravách byl tento motor i s krátkými převody tichý, tak v multiple hlasitě duní, asi za to může velký vnitřní prostor bez akustických bariér či vedení výfukového potrubí. Výsledkem zmíněného zpřevodování pak je též značná spotřeba paliva. Zatímco diesel se vždy vejde do sedmi litrů, tak benzínový motor bezostyšně polyká přes devět. Nižší sazba povinného ručení ani nižší pořizovací cena nevyváží jeho nevýhody.

Hodnocení článku
2.4 z 5 (48%)
Hodnoceno: 15x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
anonym, 23.12.2005 17:46
V tomhle povozu jsem absolvoval několik tisíc km jak spolujezdec. Moje postřehy: VELMI prostorný interiér, místa pro nohy je opravdu dost, až na prostřední přední sedadlo. Sedadla jsou pohodlná, po pěti hodinách jízdy mě nic nebolelo (což se třeba o Octavii říct nedá..), ale mají mizerné boční vedení. Z auta je fantastický výhled, perfektní jsou i velká zpětná zrcátka. Auto nečekaně dobře sedí na silnici. Co mě překvapilo negativně byl velký vnitřní hluk, rázy od podvozku a valivý hluk od pneumatik jsou opravdu dost slyšet. Lem pod čelním sklem způsebuje od rychlosti cca 100 km/h znatelný aerodinamycký hluk. Naproti tomu motor (JTD) te utlumený dobře. Vadila by mi i absence otáčkoměru, ale to je věcí zvyku...
Celkově je, podle mě, Multipla za ty peníze dobrá koupě
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů