Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Fiat Multipla 105 JTD

Recenze uživatelů
Vladimír (35) - Břeclav | 22.05.2007
ZKUŠENOSTI UŽIVATELE: Fiat Multipla 105 JTD | foto: Vladimír
Fiat Multipla dělí automobilisty na dva nesmiřirelné tábory. Jedni se přes jeho vzhled nemohou přenést, ti druzí si jej zamilovali. Jaká je ale multipla s naftovým srdcem z uživatelského hlediska?
Značka:Fiat
Model:Multipla
Typ:105 JTD
Karoserie:MPV
Obsah motoru:1,9
Palivo:nafta
Rok výroby:2001
Typ řazení:manuální
Najeto km při koupi:150 tkm
Najeto km nyní:170 tkm
Koupen jako:ojetý
Jak dlouho vůz využívám:1,5 roku
Průměrná spotřeba:6,5 l/100km
Poruchy:výměna váhy vzduchu, oprava alternátoru
Předchozí vozidlo:Fiat Coupé
Zdravím všechny příznivce aut všeobecně a fiatů zvláště. Rád bych se s vámi podělil o pár dojmů a zkušeností s mým v pořadí pátým fiatem – multiplou.

Vlastníte vůz značky Fiat? Podělte se s ostatními o své zkušenosti
ZDE!

Jak jsem předeslal, jsem příznivcem značky Fiat, přesto se budu snažit o reálný náhled na vozidlo a ne popis stylu „je krásné, nic nežere, perfektně jede“.
Multiplu jsme koupili s manželkou poté, co jsme seznali, že naši malou dceru převážet v dvoudveřovém coupé je utrpení nejen pro nás, ale i pro ni. Nechci komentovat zvláštní vzhled multiply, na toto téma už byli popsány stohy papíru. Nám se líbí. Není výjimkou, že kamarádi, které jseme autem svezli, na ni obrací názor o 180 stupňů.
Po přečtení pár tipů a rad na fóru jsme sáhli po velmi zachovalém kusu s krásným interiérem i vnějškem z Německa po prvním majiteli. Vozidlo mělo motorizaci 105 JTD – snad prý nejvíce spolehlivá jednotka vybavená turbem ještě bez proměnlivé geometrie, 4 airbagy, klimatizaci, parkovacího asistenta, tažné zařízení, vestavěnou ledničku atd. Za 160 tisíc výbava velmi slušná.
Trošku mne od koupě odrazoval stav kilometrů (150 tkm), což se ale, u konkrétního kusu, naštěstí projevilo jako bezpředmětné. S vozidlem jsme doposud najeli cca 20 tisíc kilometrů, takže není ještě čas na soudy ohledně spolehlivosti. Proto spíš jen pár uživatelských poznatků.
Vozidlo má kvalitní, řekl bych až sportovní, podvozek který potěší při agresivnější jízdě minimálním náklonem a velmi dobrým držením stopy. Bohužel nepotěší při jízdě po nekvalitním povrchu, kdy se od náprav poměrně hlasitě ozývá.
Motor je po nastartování poměrně hlučný, po zahřátí o poznání tišší. Velmi dobře táhne ve středních otáčkách – není potřeba často řadit a předjíždění lze řešit pouhým přidáním plynu. Zde lehká odbočka k závadě, která nás potkala. Auto přestalo táhnout, žádná kontrolka závady se nerosvítila. Byla vadná váha vzduchu - údajně celkem běžná závada. Oprava za cca 5 tisíc Kč.
S autem lze dosáhnout tachometrové rychlosti cca 190 km/h, ale použitelná je samozřejmě podstatně nižší. Příjemně lze cestovat kolem 140 km/h. Při této rychlosti není tak silný aerodynamický hluk a auto potěší spotřebou cca 6,5 l/100 km.
Všechny sedadla (standardně šest, s lednicí pouze pět) mají ve vozidle stejný rozměr, takže jsou poměrně malá, ale ne nepohodlná. Z auta je výborný výhled, což oceňuje i naše dcera, kterou vozíme v sedačce na zadním prostředním sedadle. A vzhledem k absenci předního prostředního sedadla velmi ráda „komentuje“ situaci před autem.Sedadla jsou docela těžká a obtížně se s nimi manipuluje, ale i v základním provedení má auto velmi slušný kufr.
Celkově myslím, že můžu multiplu vřele doporučit. Jako u každé ojetiny však samozřejmě záleží na konkrétním kusu a hlavně jeho minulém majiteli.
KladyZápory
vzhled hluk od podvozku na nerovnostech
prostornost vyšší aerodynamický hluk
jízdní vlastnosti na střešní nosič nedáte bez žebříku nic
dobrá cena ojetiny - fiaty všeobecně  
  





Spolehlivost
3
 
Provozní náklady
2
 
Cena náhradních dílů
2
 
Dostupnost náhradních dílů
2
 
Koupili byste si automobil od stejné značky znovu? určitě ano

Hodnocení
Brzdy
3
Design
1
Dílenské zpracování
3
Dynamika motoru
1
Jízdní komfort
2
Ovladatelnost
1
Prostornost
1
Pružnost motoru
1
Řazení
2
Řízení
1
Sedadla
3
Spotřeba
2
Výhled z vozu
1
Celkové hodnocení - průměr:
1.69
* Hodnocení dle známky od 1 do 5 jako ve škole, kde 5 je nejhorší výsledek a 1 je nejlepší výsledek
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
MHr, 22.05.2007 14:54
Zajímalo by mě, jak je z toho auta v noci vidět? Zdá se mi, že má málá světla a dálková až na kapotě...Není s tím trochu problém jako např. u starších BMW?
anonym, 22.05.2007 16:45
Opak je pravdou,auto svítí výborně.Potkávací celkem normálně,ale dálková opravdu skvěle.Zřejmě je to dáno jejich umístěním poměrně vysoko nad vozovkou.
anonym, 22.05.2007 21:16
velebnosti jdu blejt
anonym, 29.05.2007 09:57
Toto auto je vystaveno v museu moderního umění v U.S.A. Osobně si myslím, žě je to zajímavé auto. Příspěvky tipu ( jdu zvracet atd.) se nehodí.Italská auta jsou a vždy byly hlavně o desinu.Mě se moc nelíbý,ele na druhou stranu mezi všema Škodovkama, VW,atd. je heské spestření toto auto na silnici občas potkat.Co se týče auta samotného ,tak mnoho testů prokázalo že je to dobré auto.
anonym, 31.03.2008 16:37
du blit..
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů