Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Fiat Marea Weekend 1.8 16V

Recenze uživatelů
Marek (31) - Brno-venkov | 31.05.2007
ZKUŠENOSTI UŽIVATELE: Fiat Marea Weekend 1.8 16v HLX | foto: Marek
Fiat Marea je technicky spřízněn s menším hatchbackem Fiat Bravo a liftbackem Fiat Brava. Nabízí oproti nim něco navíc, zejména pokud jde o zavazadlový prostor? Nemá ale více chyb, než jeho menší sourozenci? Jaké jsou zkušenosti uživatele?
Značka:Fiat
Model:Marea Weekend 1.8 16v HLX
Typ: 
Karoserie:kombi
Obsah motoru:1747
Palivo:benzín
Rok výroby:1997
Typ řazení:manuální
Najeto km při koupi:129 000
Najeto km nyní:140 000
Koupen jako:ojetý
Jak dlouho vůz využívám:3/4 roku
Průměrná spotřeba:9
Poruchy:dálkové ovládání centrálu
Předchozí vozidlo:Mitsubishi Colt
Kombi nižší střední třídy Fiat Marea Weekend 1.8 16V HLX (označení nejvyšší výbavy), dovoz D, zakoupeno v bazaru. Výbava: aut. klima, 4x okno v elektrice, vyhřívaná zrcátka v el., centrál DO, ABS, 2x airbag, multifunkční volant, výškově stavitelné sedadlo řidiče, nastavitelný volant, mlhovky, ostřikovače světel, tónovaná skla, hagusy, alu 15, pneu 195/55... Tmavě modrá metalíza.

Vlastníte vůz značky Fiat? Podělte se s ostatními o své zkušenosti ZDE!

Po zakoupení proběhla výměna rozvodů, oleje, náplní, filtrů, silenbloků, brzdových rozvodů, čidla zpátečky, chladiče klimy... Později bylo provedeno ošetření podvozku (koroze), výměna termostatu. Momentálně jsou problémy s dálkou v klíči (je to polámaný), bude výměna za 'uni', poněvadž cena řešení přes Fiat je neúměrně drahé - nemám kód dálky a musel bych měnit i přijímací jednotku.
Dle recenzí je vůz třeba krmit kvalitním benzinem i olejem (polosyntetika 10W40). Oproti předpisu výrobce je doporučeno měnit rozvody po 60 000 km, olej po 10 000 km, což dodržuji a nehodlám pokoušet.
Výhled z vozu mi naprosto vyhovuje, A sloupek mi u některých vozů zaclání, zde je to v pořádku. Interiér poskytuje dostatek prostoru pro pět osob normálních rozměrů, pro někoho může být vzadu méně místa na nohy. Sedadla jsou pohodlná, potažená tmavým mikroplyšem, řidičovo si na nerovnostech občas vrzne. Volant je masivnější, padne do ruky. Palubní deska je přehledná, ergonomie dobrá, design ladný. Některé použité plasty jsou z měkčího materiálu a náchylné na poškrábání (části palubní desky, dveří, kufru). Jako odkládací prostor lze kromě běžných míst využít loketní opěrku, přihrádka spolujezdce je menší a bohužel se její dvířka vyklápějí dolů a občas mi z ní něco vypadne. Sklopením dělených zadních sedadel vznikne rovná plocha (možno i spaní - odzkoušeno). Pro usnadnění manipulace s nákladem lze do této roviny sklopit i zadní nárazník. Objem zavazadelníku je 500/1 550 dm3. Příjemnou funkcí již z výroby je zhasnutí zapnutých světel po vypnutí motoru a obráceně, takže celodenní svícení vyřešeno.
Jízda v předoucí Marušce je příjemná především na dálnici a na okreskách - pokud nejsou moc rozmlácené. Motor 1.8 16V s výkonem 83 kW dává vozu slušnou dynamiku, je pružný, reaguje dobře a má radost z otáček, ale při dynamické jízdě si vybírá daň v podobě vyšší spotřeby. Podvozek je spíše tvrdší, což mi vyhovuje, ale díry a nerovnosti jsou cítit. Řízení reaguje velmi dobře, zatáčky jezdíme hbitě a s chutí - auto sedí a drží stopu. Řazení jde slušně, zpřevodování by bylo dobré, kdyby byl k dispozici šestý rychlostní stupeň. Na pětku motor při 120 km/h točí 3500ot., ve 135 km/h točí 4 000 a "Maruška" začíná být žíznivá.
Co se týče spotřeby, jezdím hlavně po Brně a většinou se pohybuje 9-9,5 l. Maximální byla cca 10,5 l. Pokud se tam připlete nějaká delší trasa, jde k 8 l. Ekonomickou dálkovou jízdou se lze dostat k 7 l. Spotřebu měřím systémem tankování doplna po vyjetí nádrže (po rezervu; cca 500 km), ta pojme 63 l paliva.
Marea šlape velmi dobře, mám ji 3/4 roku, najeto přes 10 000 km. I přes uvedené nedostatky lze vůz doporučit, jelikož pořizovací cena je proti srovnatelné konkurenci nižší. Cena a dostupnost náhradních dílů a servisu je velmi příznivá. Závady, které mám, považuji spíše za otravné a opovídající stáří vozidla s nedoloženým počtem km. Výhodou je také skvěle fungující klub na adrese http://www.fiatmareaclub.com, kde můžete s kolegy pořešit problémy, starosti i radosti a pak se třeba sejít na některém z četných srazů.
Zájemcům o tenhle vůz především doporučuji výběr vozidla se všemi klíči (červený servisní master, 2x modrý), CODE kartou včetně kódu alarmu (DO), serviskou. Od cca 1999 lze vyčíst stav km z ŘJ. Ověřit si údaje o vozidle přes VIN (např. přes zmiňovaný klub). Dále bych doporučil vozy po faceliftu v roce 1999, mimo různá vylepšení mají kvalitnější plasty.

KladyZápory
užitná hodnota tenký, choulostivý lak, tenčí plechy
prostorný zavazadelník vyšší spotřeba při dynamické jízdě
design otravné drobnosti
jízdní vlastnosti měkké plasty v interiéru
pohodlí  





Spolehlivost
2
 
Provozní náklady
3
 
Cena náhradních dílů
2
 
Dostupnost náhradních dílů
1
 
Koupili byste si automobil od stejné značky znovu? určitě ano

Hodnocení
Brzdy
2
Design
1
Dílenské zpracování
3
Dynamika motoru
2
Jízdní komfort
2
Ovladatelnost
1
Prostornost
2
Pružnost motoru
2
Řazení
2
Řízení
1
Sedadla
2
Spotřeba
4
Výhled z vozu
1
Celkové hodnocení - průměr:
1.92
* Hodnocení dle známky od 1 do 5 jako ve škole, kde 5 je nejhorší výsledek a 1 je nejlepší výsledek
Hodnocení článku
3.0 z 5 (60%)
Hodnoceno: 1x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
anonym, 31.05.2007 21:56
Kliky praskaj v případě ,že se dlouhodobě podtáčí motor,kdy si řidič myslí,že malejma otáčkama ušetří na spotřebě.Omyl!Neušetří nic a ještě odrovná motor.Marea je slušný auto za slušný peníze s naprosto srovnatelnou poruchovostí jako u konkurence.
anonym, 31.05.2007 22:04
Si děláš srandu srovnávat mondeo a máreu.Měl jsem fiaty cromy a lancie themy a když jsem chtěl něco novějšího a zkoušel mareu,tak jsem do ní nešel.Mnohem menší a při nehodě bych v ní sedět určitě nechtěl,Forda nemusím,ale mondeo je lepší volba.
anonym, 01.06.2007 14:19
Srandu si děláš ty a je vidět že dřív píšeš než si něco ověříš. Marea sice nikdy nebyla v EURONCAP testována, ale brava získala 16 bodů a 2 hvězdy. A Mondeo 17 bodů a 2 hvězdy. Naví Ford rezne jak liška a platí to i Mondeo 2, Focuse - to je známá věc.
anonym, 01.06.2007 23:03
No, nevím proč by se Mondeo 1 nemohlo srovnávat s Mareou? Mýtus o poruchovosti Fiatu již celekm dlouho neplatí. Co má Mondeo trochu lepší v kvalitě zpracování, to dohání Marea pořizovací cenou, cenou náhr dílů a výbavou. Osobně nemám předsudky a raději bych šel do Marey ve výbavě a bez koroze, než holátko od Forda a s korodujícími zadními lemy a dveřmi (vlastní zkušenost u M1.)
lukashok, 14.09.2011 19:50
Máme taky Fiata Mareu 1.8 v téhle výbavě HLX jenom v červené barvě je dovozená z Itálie a jezdí moc dobře je to super auto ;) a můžu osobně říct že se nám vleze do kufru víc věcí než strejdovi do A6 :)
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů