Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Fiat Linea 1,4 T-Jet a první dojmy nového majitele

Recenze uživatelů
Zdeněk (28) - Svémyslice | 29.07.2010
foto: Petr Šikl
Původní majitel totálně oddělal přední kotouče, destičky i silenbloky. Mne se po cca dvou týdnech používání začal ozývat pískot od zadního kola.
Značka:Fiat
Model:Linea
Typ: 
Bližší označení:T-Jet
Karoserie:sedan
Obsah motoru:1,4
Palivo:benzín
Rok výroby:2008
Typ řazení:manuální
Najeto km při koupi:27200
Najeto km nyní:29100
Koupen jako:ojetý
Jak dlouho vůz využívám:měsíc
Průměrná spotřeba:7,4
Poruchy:Původní majitel totálně oddělal p. kotouče a destičky, silentbloky a z. destičky
Předchozí vozidlo:Fiat Stilo

Již při prodeji mě v bazaru informovali o nutnosti výměny p. kotoučů i destiček. Auto uvnitř stále vonělo novotou, bourané nebylo a i najeté km odpovídaly používání. Prvotní opravy tedy oboje p. kotouče, destičky a klasika jako je olej a pylový filtr. Po cca 14 denním používání se začal ozývat pískot od zadního kola. Ve značkovém servisu mi sdělili, že toto způsobila z destička. Naštěstí oprava nebyla drahá a navíc jsem si nechal udělat i kompletní diagnostiku, kde nezjistili žádnou závadu a dle servisu bylo vozidlo v perfektním stavu (pokud nepočítám silentbloky). Nechápu, jak původní majitel z Plzeňského kraje mohl za 2 roky a 27200 km totálně oddělat celý předek... Naštěstí vše (krom silent.) vyměněno a zatím Fiat šlape jako hodinky.

Výbava je Dynamic, tzn. manuální klimatizace, p. el. okýnka + zrcátka, ABS, 6x airbag, rádio s CD, atd... Interiér působí vkusně, imitace jakoby chromových madel určitě neurazí a navíc tmavšímu interiéru dodává barvivost. Repráčky hrají na sériovou výbavu znamenitě. Sedačky stejně jako celé vozidlo jsou poměrně úzké, takže s manželkou o sebe uprostřed strkáme. Sedačky a jejich pohodlnost mne moc neuchvátila, po cca 100 km začínají bolet záda. Nicméně mě záda kvůli sedavému zaměstnání bolí často, tudíž bych sedačky tolik neodsuzoval. Do 500 litrového kufru jsem zatím nacpal úplně všechny zavazadla pro tři cestující na prodloužený víkend. Přístupnost hodnotím jako dobrou a v uzavírání nevidím žádný problém oproti kritikám. Stačí vyvinout jen větší sílu na madlo a tahem se kufr zavře sám bez nutnosti se špinit o víko. Dvě kritiky si vozidlo ale zaslouží. Převodové stupně tam padají jak ve staré škodovce - řazení je nepřesné. Za druhé mi vadí strašně malý poloměr otáčení. Tam, kde jsem se ve Stilu kombi v pohodě otočil, v Linee musím dost vycouvávat.

A to nejlepší na závěr - motor T-Jet 88 kW. Na cca 1200 kg vážící vozidlo je toto naprosto dokonalý motor. Do 2000 otáček sice moc nekomunikuje, ovšem po 2000 tis. turbo zabere a jede jako neřízená střela. Zrychlení z 0-100 jsem neměřil, nicméně dynamika motoru je obrovská, auto táhne jak drak. Spotřeba mne velmi překvapila. Průměrná je 7,4 litrů a to z 80 % jezdím po městě a na jiných komunikacích rád šlapu na plyn a zrychluji. Škoda jen, že je jen 45 litrová nádrž, ukazatel paliva dost rychle klesá dolů. Toto je již můj 4. Fiat (Tempra, nová Panda, Stilo) a zatím vládne po měsíci maximální spokojenost. Motor T-jet mohu jen doporučit.

KladyZápory
Jednoznačně motor Řazení
Design Poloměr otáčení
Kurf Malá palivová nádrž
Spotřeba  
Zn. servis - spokojenost 





Spolehlivost
1
 
Provozní náklady
1
 
Cena náhradních dílů
2
 
Dostupnost náhradních dílů
1
 
Koupili byste si automobil od stejné značky znovu? určitě ano

Hodnocení
Brzdy
1
Design
1
Dílenské zpracování
2
Dynamika motoru
1
Jízdní komfort
1
Ovladatelnost
2
Prostornost
3
Pružnost motoru
1
Řazení
3
Řízení
2
Sedadla
3
Spotřeba
1
Výhled z vozu
2
Zavazadelník
1
Celkové hodnocení - průměr:
1.71
* Hodnocení dle známky od 1 do 5 jako ve škole, kde 5 je nejhorší výsledek a 1 je nejlepší výsledek
Hodnocení článku
5.0 z 5 (100%)
Hodnoceno: 1x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Pepe, 29.07.2010 14:32
Dokážu si představit, jak oddělat za tyhle km destičky, kotouče ale nechápu. Sám jsem nechával měnit destičky na Ducatu každý rok (cca 30tkm), vezmu-li v potaz, že jezdím tak 50% město a dost často naložený ažaž, tak jsem se ani nedivil, byť v servise se na mě koukali jak na blázna. Patrně původní majitel byl hovado, a přesedlal do T-Jetu z nějakého atmosférického dieselu - a byl unešen...
jaykay, 30.07.2010 07:27
kotouce se daji oddelat klidne i za 5 km
-Mitch-, 30.07.2010 17:35
možná tak u Fiatu:D Už s kolika autama jsem jezdil na okruhu a nevím o případu, že by se na pár kilometrech oddělaly kotouče a pochybuju že by šlo s vozem zacházet ještě hůř:D Je ale pravda že s Fiatama jsem to nezkoušel:D :D Né nic proti fiatům nemám..
Fire, 02.08.2010 16:47
))) jistě. Kamarád zkroutil kotouče na Fabii HTP po necelých 20 tkm a služební auto, které občas využívám (stejné značky a motorizace) má najeto kolem 35 tkm a přední kotouče jsou jak vrtule....

...tak si radši nech své "okruhové" zkušenosti na vyprávění k pívu.
jiriez, 02.09.2010 16:13
Zdravím, mám podobnou zkušenost - pro všechny nepřátele Fiatu - s Volvem C 30 D5, r.v. 2007

Kupoval jsem ho loni na podzim, najeto cca 21 500 km - u dealera, s potvrzeným proběhem km, docela funglovka.

Problém byl, že to auto tam stálo cca půl roku na place (než dealer šel dolů s cenou o cca 100 tKč), nikdo s ním moc nejezdil (když jsem šel na předání, tak byla vyšťavená baterka), takže byly slušně narezlé kotouče.

Hned první cesta byla Praha - Berlín a zpět, všechno bylo v pohodě, druhá cesta Praha - Ostrava a zpět a začaly se blokovat pístky na obou zadních kolech. Dealer tvrdí, že se mi tam dostal kamínek (a podobné kecy), já si spíš myslím, že to byla ta rez z kotoučů, které byly rezavé jak liška. No, po cca 2,5 tkm se měnily zadní destičky.

Letos v zimě jsem moc nejezdil, protože bylo hodně sněhu (a na ten se tohle ospoilerované auto moc nehodí), znovu začaly reznout kotouče vpředu (zadní se preventivně měnily s destičkami na podzim) a tentokrát to šlo do hloubky. No, mám zatím nalítáno 37 tkm a přední kotouče půjdou ven, už to dost kope. Přitom si nepamatuju, že bych někdy brzdil ze 160 na 60 km/h (rychleji kamiony v kopci před Rudnou nejezdi). Takže kroutící se kotouče není jen bolest Fiatů, ale třeba malých Volv.

Na druhé straně - před třicítkou jsem měl S 40 I, se kterou jsem nalítal přes 100 tkm, kotouče držely. U druhého auta - MB C 220 CDI kotouče taky drží - už 50 tkm.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů