Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Fiat Croma 2.4 JTD - svižně a úsporně

Testy
Petr Šikl | 28.07.2008
dalších 62 fotek
foto: Petr Šikl
Nový Fiat Croma se na českých silnicích téměř vůbec nevyskytuje. Častěji narazíte na jeho předchůdce. Co stojí za neúspěchem kdysi žádaného automobilu? Že by vysoká spotřeba? Pravdu odhalíme v dnešním testu spotřeby.
Fiat Croma v nejlepší výbavě s nejsilnější vznětovou pohonnou jednotkou pod kapotou a šestirychlostním automatem se odhodlala do testu spotřeby. Právě faceliftovaný testovaný model s příplatkovou výbavou přijde na více než jeden milion korun, což se většině zájemců může zdát hodně. Napraví v testu spotřeby tento špičkový model svou pošramocenou image a dokáže díky modernímu vznětovému pětiválci, že umí spořit palivo a kapsu majitele po počáteční nemalé investici?

zdvihový objem motoru (ccm3)

2 387

 
maximální výkon motoru (kW (k) / ot./min.)

147 (200) / 4 000

 
točivý moment motoru (Nm. / ot./min.)

400 / 2 000

 
délka (mm)

4 783

 
šířka (mm)

1 775

 
výška (mm)

1 623

 
rozvor (mm)

2 700

 
pohotovostní / celková hmotnost (kg)

1 650 / 2 260

 
zrychlení 0-100 km/h (s)

8,5

 
maximální rychlost (km/h)

216

 
objem zavazadlového prostoru (l)

500 / 1 610

 
emise CO2 (g/km)

191

 

Podmínky testu: Ve voze cestoval pouze řidič a zavazadla. Teplota vzduchu se pohybovala mezi 21 až 22°C a doprava v hlavním městě i mimo něj byla celkem plynulá. Na dálnici panoval poměrně řídký provoz. Vůz měl v době testu najeto 14 270 kilometrů a byl obut do letních pneumatik Bridgestone Potenza. První okruh je zajet s vypnutou klimatizací, v druhém naopak. Tankovaným palivem se stala motorová nafta. Tankování probíhalo u stejného stojanu na identické čerpací stanici, vždy až po okraj nádrže (bylo-li to možné). Naměřené údaje porovnám závěrem testu s údaji palubního počítače.

stav tachometru před začátkem testu:

14 270 km

 
venkovní teplota:

21-22 °C

 
tankované palivo:

motorová nafta

 

Popis trasy: trasa začíná u čerpací stanice na Plzeňské ulici směrem do centra. Po úplném dotankování palivové nádrže trasa pokračuje cca 1500 metrů dále směrem do centra, kde na světelné křižovatce odbočuji doprava do Jinonické ulice. Následuje Klikatá, Karlštejnská, Řeporyjská. To se již dostávám na Jeremiášovou ulici, ze které zanedlouho odbočuji Smíchovskou ulicí do městské části Řeporyje. Odtud "frčím" Dalejskou pod železniční viadukt na obec Zadní Kopanina před kterou opět odbočuji prudce doprava a směřuji na obec Ořech. Následuje Chýnice, Kuchař, Vysoký Újezd, Lužce a konečně v Loděnicích najíždím na dálnici D5 po které pokračuji až na její konec, kde sjíždím Bucharovou ulicí zpět do Motola na Plzeňskou a posléze končím na místě výjezdu.

Celý okruh měří 47-48,2 km. Podíl dálnice, obce a komunikace mimo obce je vždy zastoupen přibližně třetinovým podílem.

TIP: Fiat 500 - úsporné retro? 

Okruh I. aneb ekonomicky a komfortně - po dotankování nádrže vyrážím s lehkou nohou na plynovém pedálu směrem do centra. Hlavní město se mi daří tentokráte bez větších potíží opustit po šestnácti minutách s průměrnou spotřebou rovných deset litrů za doprovodu deště. V polovině trasy se počasí zlepšuje a mokrý povrch asfaltu osychá. Před nájezdem na dálnici spotřeba klesá pod hranici osmi litrů. Díky dálničnímu klesání spotřeba padá na závěrečných 7,0 l/100 km. Okruh dokončuji za standardních 54 minut průměrnou rychlostí 51 km/h.

Fiat Croma

 

průměrná spotřeba dle PP na 100 km (l)

 

cena paliva na 100 km (Kč)*

 
okruh I.

7,0

 

238,00

 
okruh II.

11,4

 

387,60

 
rozdíl: 

4,4

 

149,60

 

* - v přepočtu 34,00 Kč za litr (cena v době testu)

Okruh II. aneb podruhé o něco svižněji - po dotankování do plné usedám opět za volant a vyrážím s těžší nohou na plynovém pedálu po Plzeňské ulici směrem do centra. Město opouštím díky svižnějším rozjezdům za 12,4 l/100 km. Před nájezdem na dálnici spotřeba díky svižnému tempu stoupá o další litr. Po nájezdu na dálnici spotřeba jen klesá. Testovací trasu dokončuji za velmi solidních 49 minut průměrnou rychlostní 56 km/h s konečnou spotřebou 11,4/100 km.

Palubní počítač vs. dotankování 

okruh I.

 

okruh II.

 
spotřeba dle PP (l/100km)

7,0

 

11,4

 

spotřeba dle dotankování (l/100km)

 

7,3

 

11,6

 

rozdíl

 

+ 0,3

 

+ 0,2

 

V níže uvedené tabulce se podíváme na průměrnou spotřebu prezentovanou výrobcem. Fiat uvádí pro městský režim modelu Croma průměrnou spotřebu 10,3 l/100 km, což plně odpovídá našemu měření. Mimo město záleží především na stylu jízdy. Při troše snahy není problém jezdit za nějakým 6 litrů a naopak, při velmi těžké noze lze jezdit klidně za dvojnásobek, ale to se už bude jednat o velmi agresivní jízdu. V kombinovaném provozu dokáže Croma jezdit za výrobcem udávaných 7,2 l/100 km, což také dokázala o dvě desetinky lepším výsledkem na naší testovací trase znázorňující kombinovaný příměstský provoz. Průměrná spotřeba se za celý testovací týden ustálila na hodnotě 7,7 l/100 km, což je pouze o 0,5 litru více než uvádí výrobce.

Fiat Croma 2.4 MultiJet 20V AT

 

hodnoty udávané výrobcem:

 

město: (l/100 km)

 

10,3

 

mimo město: (l/100 km)

 

5,4

 

kombinace: (l/100km)

 

7,2

 

Závěr: výkonné a zároveň úsporné kombi

Testovaná luxusně pojatá Croma pohodlně převeze čtyři dospělé a spoustu zavazadel, přičemž v kombinaci se vznětovou dva-čtyřkou umí být zároveň úsporným dopravním prostředkem. Kombinace silného vznětového motoru a solidního nastavení podvozku umožňuje na dlouhých tratích rychlé a pohodlné přesuny za doprovodu přiměřené spotřeby. Dálniční jízda na hranici povoleného rychlostního limitu si žádá odběr šesti litrů paliva na každý sto kilometrů, což je velmi slušná hodnota.

Hodnocení článku
5.0 z 5 (100%)
Hodnoceno: 3x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
anonym, 05.08.2008 22:43
Jasně, že Fiaty jsou vraky. A mimochodem auto za milion a dost málo místa pro ty vzadu. Plasty taky nic moc a srovnávat s Audi? I jako fór je to blbé. Uvidíme, kolik jich bude rejdit po našich silnicích.
anonym, 06.08.2008 22:57
Už jste asi dlouho neviděl žádnou Audinu co? Konkrétně tenhle Fiat (hlavně verze po faceliftu) vyrobenej nečekaně precizně, je vidět že se výrobce snaží. Možná to jako fór vypadá, ale je to tak. Po silnicích jich moc rejdit asi nebude, lidi vůbec nevybírají podle reálné kvality. I když by teď třeba ono Audi vypustilo do světa i hodně podprůměrný model, stejně půjde na odbyt desetkrát víc, než třeba tahle Croma. V každým případě motory (4 i pětiválec) jsou výborný.
S tím místem vzadu to taky není žádná tragedie. A proč to vadí čechům milujícím Oktávku na minirozvoru, vzdadu s pidiprostorem, to taky těžko říct.
anonym, 08.08.2008 13:43
Hele broučku..( nechci říkat blbečku..)

Asi dobře víš jak vypadá auto fiat..ale určitě nic nevíš o pravopisu českého jazyka-PŘYCHYSTALO- bych se za to stydel..utíkej do školy
Fiat je podle mně co se poruch a servisu týče úplně stejna kategorie jako škoda- mírně nadprůměrně poruchové. Fiat zas není tak špatný, design má jeden z nejhezčích a kdo ho miluje si jej koupí .. Howgh Vilda
anonym, 08.08.2008 13:50
Zajímavé..pokud někdo na nejakém aute kritizuje plasy tak je to fanda koncernových sraček..je tomu tak vždy.
Auto si lidi ale nekupují pro plasty Krom toho je to jenom zažitá demagogie že koncern má nejlepší plasty. Mám Suzuki a jeho interiér je myslím jeden z nejlepších Krom toho. Porucha ani jedna.Chudáci servisáci Suzuki vůbec nemají do čeho píchnout. Jeslti chceš o tom neco vedet tak se zeptej mechanika co pracuje v servisu Suzuki a uvidíš. Howgh
JindraM, 17.08.2013 17:29
Zdravím všechny
Nevím jak přesně redakce provaděla test na spotřebu, ale podle mé praxe ktery vlastni Fiat Croma novuo 2,4JTD.
Praxe je takova že při 1/2 ve městě a 1/2 mimo město (většínou silnice I.třídy) a to jak silny tak slaby provoz při dodržovani dovolenich rychlosti tak je spotřeba okolo 8,3 litrů na 100km - jedna se o cesty do 50km.
Jina situlace je při cestach kdy je cesta tam i zpět delší než 200km kdy podil tras 1/2 dalnice 1/4 město a 1/4 mimo město při dodržovani dovolenich rychlosti je spotřeba 5,7 litrů na 100km.
Co se tyka poruchovosti z vlastni praxe si myslim že nevybočuje s průměru ostatních aut. V diseinu Italove nemaji až tolik konkurence. Třeba pravě v Italii je Croma oblibena tak jak u nas Octavia
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů