Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Fiat Croma 1.9 JTD - hodnocení majitele po 90 tis.km.

Recenze uživatelů
Petr (37) - Česká republika | 01.02.2012
ZKUŠENOSTI UŽIVATELE: Fiat Croma | foto: Petr
Chtěl jsem velký kombík se silnějším motorem, pokud možno do 100 tkm a za rozumnou cenu.
Značka:Fiat
Model:Croma
Typ: 
Bližší označení:110kW
Karoserie:nerozhoduje
Obsah motoru:1900
Palivo:nafta
Rok výroby:2006
Typ řazení:manuální
Najeto km při koupi:54000
Najeto km nyní:91000
Koupen jako:ojetý
Jak dlouho vůz využívám:2 roky
Průměrná spotřeba:7
Poruchy:vrzající plasty, volnější čepy řízení
Předchozí vozidlo:Fiat Multipla
Pro FIAT Croma jsem se rozhodl po vypůjčení vozu od kamaráda. Chtěl jsem velký kombík se silnějším motorem, pokud možno do 100 tkm a za rozumnou cenu. A po zhruba dvou letech můžu konstatovat, že jsem si vybral dobře. Motor Multijet 110kW je pro auto o váze cca 1,5 tuny optimální. Je výborně odhlučněn, po zahřátí není prakticky v interiéru slyšet. Při pohodové jízdě na okreskách si bere maximálně 5 litrů nafty, při jízdě po dálnici na tempomat 6 litrů. Horší to je ve městě, 9 litrů v hustém provozu není problém. Dlouhodobá spotřeba mi dle palubního počítače vychází na 7 litrů, 20% provoz meziměsto, 40% dálnice, 40% město. Jezdím spíš dynamicky, takže spotřeba dle mě OK. Chce to ale kvalitní naftu. Potom i zimní starty jsou naprosto bez problémů.

Co se mi na autě líbí:
V prvé řadě dobrá pořizovací cena. Dále obrovský, pohodlný a výborně odhlučněný interiér. Královský prostor na zadních sedadlech. Decentní a neotřelý design. Motor se solidním zátahem a hladkým chodem. 6ti stupňová převodovka. Auto má na svou velikost překvapivě malý poloměr otáčení. Čitelné jízdní vlastnosti. Přiměřená velikost kufru 500 litrů. Kvalitní zvuk audia. Účinná dvouzónová klima. Řízení není přeposilované jako u některých Fiatů. Ale hlavně – není to žádná masovka, takže se necítím jako bych jezdil v uniformě (viz. Octavia a jim podobné :-)

Co se mi naopak nelíbí:
Designéři při navrhování interiéru jaksi opoměli na odkládací schránky. Kapsy ve dveřích jsou ke všemu zoufale malé. Zadní sedačky po sklopení tvoří nepraktický schod. Některé plasty v interiéru jsou jako z auta o dvě třídy níž, navíc vydávají občas nechutný vrzot. Nepochopitelně malá nádržka pro kapalinu do ostřikovače. Žárovky v předních světlech rády praskají.

Servis:
Běžná údržba, olej se dle výrobce má měnit po 50 tkm (?!) – ovšem kvalitní a poměrně drahá předepsaná Selenia. Již jsem absolvoval výměnu rozvodů, které se mají měnit buďto po 5ti letech, nebo po ujetí 120 tkm.

Závady (u tohoto konkrétního vozidla):
V 60 tkm odešel diodový můstek v alternátoru, musel jsem vztekle koupit celý nový alternátor. Auto je přeelektrizované a alternátor na to nestačil. V 90 tkm se pro změnu odporoučel EGR, bohužel jaksi u tohoto typu motoru nelze zaslepit, takže opět nucená koupě za nemalé peníze. Dále to jsou drobné vůle na čepech řízení, které nejsou ale zas tak rušivé a na provoz a bezpečnost nemají vliv – dle slov technika na STK. Takže zatím neřeším.
KladyZápory
obrovský interiér málo odkládacích prostor
odhlučnění interiéru nekvalitní plasty v dané třídě
výborný motor obavy s životnosti elektroniky
malý poloměr otáčení nevariabilita zadních sedadel
originální design špatné jméno značky





Spolehlivost
2
 
Provozní náklady
1
 
Cena náhradních dílů
3
 
Dostupnost náhradních dílů
2
 
Koupili byste si automobil od stejné značky znovu? ano

Hodnocení
Brzdy
2
Design
1
Dílenské zpracování
3
Dynamika motoru
1
Jízdní komfort
1
Ovladatelnost
2
Prostornost
1
Pružnost motoru
1
Řazení
1
Řízení
1
Sedadla
1
Spotřeba
2
Výhled z vozu
3
Celkové hodnocení - průměr:
1.54
* Hodnocení dle známky od 1 do 5 jako ve škole, kde 5 je nejhorší výsledek a 1 je nejlepší výsledek
Hodnocení článku
4.2 z 5 (84%)
Hodnoceno: 19x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
šakal-33, 07.02.2012 15:42
Tohle nemá cenu ani řešit. Tady si každý myslí, že co rok, to 30.000km, ale znám ve svém okolí spoustu lidí, kteří mají velké silné auto a najedou prd. Tyhle argumenty, co tady padají jsou sice logické, ale ani zdaleka ne dogma!!! Ale to asi někdo nepochopí, takže tady jsou věčné dohady.
Petr S, 08.02.2012 00:35
To velmi silne auto je prumerny 100 kW diesel, o kterem je tu rec? Nebo dejme tomu silny benzin 8 valcu? A jedna se o auta koupena od novoty za temer 1 milion nebo silna auta co jsou 8 let stara? O tom je tu asi diskuse.
PetrJank, 13.02.2012 23:53
Takže pánové, k vašim dohadům o kilometrech na mém vozidle jen doplním: Vozidlo je z Itálie, kde jezdilo cca 2 roky, než jej leasingovka firmě zabavila (nějaká realitka) a pak rok stálo v depozitu. Servisní kniha k vozidlu tak jak ji známe u nás neexistuje, veškeré servisní úkony v autorizovaných servisech Fiat jsou v centrální databázi. Samozřejmě jsem si toto nechal vše "vyjet" včetně záznamů o ujetých km ze všech 3 řídících jednotek a to rovnou u dvou na sobě "nazávislých" autorizvaných servisech Fiat v Praze a v Prostějově. No - nebylo to zadarmo, to se ví, K tomu EGRu: u něj se vys... elektromagnetický spínač, ti darebáci to prodávají pochopitelně i s ventilem dohromady. Samotný ventil je jako nový, vypadlo z něj pouze trocha sazí. Takže poputuje do aukce, třeba se někomu šikne. Spínač je pochopitelně zalisován v celistvém pouzdře a já jako laik to rozhodně nehodlám opravovat abych na autě pokazil něco dalšího. A ty čepy?: jsem na tyto věci trochu úchyl, slovy technika z STK: vše je v naprostém pořádku, to klepání jsou "mikroskopické" vůle v čepech řízení. Nikdo to neslyší, já bohužel ano. Ale pokud si pamatuji, pokaždé když jsem měl jakékoliv auto k dispozici dýl jak týden, slyšel jsem taky všechno. A ještě jedna doplňující informace, kterou možná víte. Nová Croma je jen mladší sestra Opelu Signum a Saabu 9000. Nějak si u GM řekli, že vývoj platformy pouze pro 2 modely je neekonomický, tak se rozhodly pro zmrtvýchvstání Cromy. No, ale nějak to nevytrhla - že Ale mám ji celkem rád a dobře slouží!
petaoldova, 27.02.2012 10:54
JTD- dobrej výběr- taky mám JTD (jenom 2,4 103kw v alfě romeo) a krásně šlape i po statísících km (odhadem máme 300 000km), přeji vám spoustu dalších šťastných km=)
mallik, 02.03.2012 22:41
Já se musím smát, protože v tom pocitovém vnímání mikroskopických nepřesností jsem to samé. Jak říká známý v servisu : "tvoje auto si prdne, jiný by s tím najezdil 50 000 Km a ty už jsi zase tady" DD V práci máme půl roku Fabii II Combi a má najeto 11 000 Km a mne už se nezdá jak táhne občas k boku, něco občas vrže v palubce, na kloubech, na tuložení př nápravy...to samé Ford Tranzit, najeto 8500 Km a též už si stěžuju. Jinak Croma vypadá moc pěkně. Sám jsem neměl valné mínění o Fiatech a nakonec jsem si před dvěma lety koupil Lancii Kappa SW 2,4TDS...16 let starý kombík v původní pořizovací ceně přes 1 mil s historickým komůrkovým dieselem s charismatickým chrochro zvukem, Dal jsem za ni 30 000, narval do ní dalších 30 000, ale jinak ? úžasný konfort jízdy, absolutně bez koroze !!!, krásné posezení v křeslech s Alcantrou, skvělý zátah motoru který, když bylo před měsícem na severu -30 a my rozehřívali nového Forda, blafnul na prvním otočení klíčkem!!! Po těch tuctových škodovkách a problematických francouzech vím, že další auto bude zase Lancia SIce je to 16 let staré, ale když zaparkuji vedle Audi. BMW apod...ta noblesa mé Kappy přitahuje pohled daleko více i nyní
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů