Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

FIAT Cinquecento - dobrá volba?

Poradna
Petr Šikl | 19.03.2008
foto: TipCars.com
Cinquecento, chtete-li česky "pětistovka" se stala před čtrnácti lety následníkem populárního "maluchu" - Fiatu 126. Stal se zajímavou mini-ojetinou, nebo skončil v propadlišti dějin?

Dotaz: Dobrý den, potřeboval bych poradit ohledně koupě automobilu Fiat Cinquecento (0,9, popř. 1,1). Rád bych slyšel Váš názor a Vaše hodnocení v případě, že bych měl několik nabídek koupit tento vůz ve velmi dobré stavu (počet najetých km max. do 100 tis. - spíše 70-80 000) za cenu okolo 38-45 000 kč, což není zas tak mnoho za automobil okolo roku výroby 1996 ve výborném stavu, mnohdy po 1. majiteli. Vím, co lze od tohoto vozu očekávat, avšak přesto bych rád slyšel Váš názor. Potřebuji pouze malé nenáročné auto sám pro sebe, popř. i pro přítelkyni do města, které nerezne a není zbytečně předražené a všude se vejde... Je právě Fiat Cinquecento dobrá volba? Musím osobně říci, že i přes špatnou pověst mě nikdy značka Fiat nezklamala.


Cinquecento se objevilo již v roce 1991. Nás bude zajímat jeho druhá generace, kterou Fiat vypustil o čtyři roky později. Design se příliš nezměnil. Cinquecento sjíždělo z výrobního závodu v Polsku. Tento "Fiátek" vyniká nízkým součinitelem odporu vzduchu (cx=0,33) a může se pochlubit i faktem, že celkem 75% hmotnosti plechových částí karoserie je žárově zinkováno. Zajímavostí jsou i plastové vložky blatníků. Koroze nepostihuje tolik karoserii, ale nejvíce klasicky poslední díl výfukové soustavy.

Z motoru lze doporučit nejsilnější čtyřválcový agregát 1,1 (1108 cm3), který dává maximální výkon 40 kW (54k). Ten byl dostupný výhradně ve verzi Sporting (tento motor se objevil i ve Fiatu Uno nebo Tipo). Točivý moment dosahuje slušné hodnoty 92 N.m. při 2750 otáčkách. S tímto motorem lze jezdit za 6 litrů na 100 km (i po městě). Stovku s ním lehké Cinquecento zvládá za 13 vteřin a maximálka leží na hranici 150 km/h. Bezpečnostní výbava je ovšem velmi chatrná, až od roku 1995 lze ve voze najít airbag řidiče.

TIP: Verze Sporting se lišila lakovanými nárazníky v barvě karosérie a čtyřpaprskovými koly z lehké slitiny. 

(+) schopnosti podvozku /neutrální chování/
(+) ovladatelnost
(+) nízké ceny
(-) nepřesné řazení
(-) mizerná bezpečnost
(-) předčasné opotřebení některých dílů

V jednoduchosti je krása a spolehlivost. To však platí maximálně o interiéru tohoto "prcka". Velmi často Vás proto bude trápit předčasná koroze výfukové soustavy, nebo zaseklý uzávěr palivové nádrže. Vyjímkou nejsou ani přetržená táhla plynového pedálu, natož poruchy posilovače brzd. Příliš mnoho také nevydrží motorky ventilátorů, nebo zadního stěrače. Pokud dojde k přehřátí motoru, na vině s největší pravděpodobností bude porucha vodního čerpadla v chladící soustavě. S tím souvisejí netěsnící hadice chladícího okruhu. K předčasnému opotřebení dochází i u ložisek kol, tlumičů pérování a nebo převodovky, která dokáže při řazení vydávat různé odstrašující pazvuky. Také řazení je velmi nepřesné. Rozvodový řemen je nutné měnit po 100 tisících kilometrech. Dále se vyskytují vůle v silentblocích zadní nápravy (zejména pokud byl vůz používán k jízdám po městě). To se projevuje klepavými zvuky a plaváním samotné zádě při jízdě.

orientační ceny (druhovýroba) 

ceny s DPH (Kč)

 
brzdové destičky (přední)

500,-

 
bzdové kotouče (přední)

800,-

 
přední tlumiče

1.600,-

 
zadní tlumiče

1.000,-

 
přední ložiska kol - sada

850,-

 
zadní ložiska kol - sada

1.600,-

 
rozvodový řemen - sada

1.000,-

 
koncový díl výfuku

1.200-3.500,- *

 
prostřední díl výfuku

1.800-2.700,- *

 
katalyzátor

10.000,-

 
katalyzátor univerzální

2.200,- **

 
olejový / vzduchový filtr

100,- / 140,-

 

* - cena se liší podle výrobce

** - lze použít univerzální katalyzátor po navaření úchytů

Věřím, že pokud vůz dobře znáte, určitě si najdete ke koupi solidní kousek a budete s ním spokojen. Tuto volbu Vám nebudu rozmlouvat i přes rozsáhlejší výčet poruch a závad. Osobně bych si k pořizovací ceně připravil alespoň 50% finanční zálohu na případné opravy. Ve výše uvedené tabulce uvádím příznivé ceny spotřebního materiálu včetně DPH.

Vaše další dotazy zasílejte na e-mail: poradna@tipcars.com

Hodnocení článku
5.0 z 5 (100%)
Hodnoceno: 2x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Ráďa, 19.03.2008 21:49
Na vyblbnutí okolo baráku místo MTB nebo kolečkových bruslí náhodou zn ideál
Betyny, 20.03.2008 07:31
Nedá mi, abych se nepřidala do diskuse. Cinquecento mám přes dva roky a jsem s ním spokojená. Jinak: RV 1997, motor 0,9, najeto má asi 60 tis. kilometrů. Mám ho od té doby, co mám řidičák, takže ideální na parkování pro lidi, co to "moc netrefí" k chodníku. Jezdím s ním ráda. Doma máme ještě Felicii, stejně starou jako tenhle fiátek - Felicie rezne, tohle auto ne. A navíc se mi zdá takové "pohyblivější" oproti Felicii. Musím přiznat, že jsem do něho za ty dva roky investovala také nějakou korunu, ale pořád to jde. A navíc jich nejezdí zase tolik, takže když se s ním někde objevíte, je to tak tak trochu zvláštnost... To je můj laický názor řidiče skorozačátečníka.
anonym, 20.03.2008 20:24
S Fiatem Cinquecentem mám asi nejhorší zkušenosti, jaké může člověk po stránce spolehlivosti vůbec mít. Za 9 let co jsme měli toto auto doma se na něm pokazali všechno, co mohlo, od 3x měněné prorezlé nádrže přes nefungující ruční brdu (i po opakované návětěvě servisu) po vádné ventily. Pravdou ale je, že auto bylo koupeno ojeté a ne moc důsledně zkontrolováno, takže doporučuji velmi dobře si vůz prohlédnout. V předchozích komentářích se píše, že díly jsou směšně levné, ale už ne, že téměř nejsou k sehnání... Cinquecento není úplně běžný model a i autorizovaný servis Fiatu nebyl schopen některé díly sehnat.
Jinak nyní máme Seicento 1.1 z roku 2005 (koupené nové) a po stránce spolehlivosti i jízdních vlastností mu za jeho cenu nelze vytknou vůbec nic.
anonym, 26.08.2008 21:53
omg to budu jezdit raci na kole,btw mam drazsi kolo nez zminene vozidlo XD proto asi takoveto uvazovani

jednou sem byl svedkem jak jeden zavodnik jezdil smykem kolem parkoviste tak dlouho az vletel na obrubnik a zlomil obe kola,neni nad lepsi pohled XD

btw staci jak to v zime za vami nekdo nedobrzdi a budete litovat dne kdy ste si koupil toto auto,neverim ze v 50km/h pri narazu budete mit jen rozbitou hubu airbagem,myslim ze primo popapate motor ale je to o tom to vyzkouset,predpokladam ze nikdo tu nehodu neprezije tak asi neni ani zadna osobni skusenost z bouranim v CINQECENTU
anonym, 07.09.2008 10:51
YV tomhle vraku chce nekdo jezdit????
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů