Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Fiat Brava 1.6V a hodnocení majitele po sedmi letech provozu

Recenze uživatelů
Jirka (45) - Česká republika | 02.09.2015
ZKUŠENOSTI UŽIVATELE: Fiat Brava 1.2 16V | foto: Milan _ M
Motor výborný a bez úniků kapalin.Spotřeba na dálku kolem 5 litrů,na dojíždění do zaměstnání na vzdálenost 17 km v zimě do 7 litrů, v létě tak kolem 6 litrů. Karoserie v pozinku.
Značka:Fiat
Model:Brava
Typ:1.6V
Bližší označení:103 HP
Karoserie:hatchback
Objem motoru:1 600
Palivo:nerozhoduje
Rok výroby:2000
Typ řazení:manuální
Najeto km při koupi:68 000
Najeto km nyní:130 000
Koupen jako:ojetý
Jak dlouho vůz využívám:7 let
Průměrná spotřeba:6,5
Poruchy:snímač otáček, vinou opotřebení - ramena, brzdy, tlumiče apod. Ložiska zadních kol - vinou nekvalitní vazelíny od výrobce
Předchozí vozidlo:Fiat Punto

Motor hodnotím jako výborný, zatím bez úniků kapalin. Spotřebu mám na dálku kolem 5 litrů, při dojíždění do zaměstnání na vzdálenost 17 km v zimě si auto vezme do 7 litrů, v létě mám spotřebu tak kolem 6 litrů. Karoserie je v pozinku, ale některé díly karoserie u motorového prostoru přesto rezaví. Podvozek doporučuji pravidelně kontrolovat, zvláště po zimě. A podle potřeby opatřit ochraným nátěrem zejména okolo prahů. Doporučuji také namontovat přední zástěrky. Ochráníte tím výrazně svůj podvozek od kamínků, soli apod.

PORUCHY: Snímač otáček u motoru, cena nového cca 500 Kč, práce tak na 15 min. Pozor na zadní ložiska v kolech - vlivem špatné vazelíny od výrobce časem odchází. Doporučuji včas promazat kvalitní vazelínou. Jinak samozřejmě proběhla výměna spotřebních dílů podléhajících opotřebení: přední ramena, tlumiče, brzdy apod. Výhodou u Fiatů je velmi nízká cena náhradních dílů. Např. nový přední světlomet mě i s poštovným vyšel na 920Kč.

DOPORUČENÍ: Dbejte na pravidelnou výměnu náplní a filtrů. Hlavně pozor na motorový olej. Já osobně používám oleje buď 10W40, a nebo 10W30-Castrol, Mogul. Pokud ale jezdíte na Selénii, raději neměňte za jiný, protože Selénie neobsahuje adetiva pro rozpouštění karbonu v motoru, a tudíž byste mohli použitím kvalitnějšího oleje zadřít motor. Nedolévejte olej nad rysku uvedenou na měrce. Kamarád takto odrovnal motor. Ještě doporučuji jednou za čas (např. po 3 - 4 letech) zkontrolovat klimatizaci a nechat ji odborně vyčistit v servisu.

Jinak tento vůz je spolehlivý, jezdím s ním denně, párkrát jsem s ním byl i na dovolené a neměl jsem s ním žádný problém. Jde spíš o to, od koho ojetinu koupíte a jak se k ní budete chovat. Myslím si, že v poměru cena+cena dílů+výkon a pohodlí nemá tento vůz konkurenci. U ostatních automobilů vás celkové náklady na 1 km vyjdou nesrovnatelně dráž.

KladyZápory
nízké náklady  sedadlo řidiče  
pohodlí a prostornost  některé díly u motoru nejsou v pozinku  
poměr cena výkon    
výborný motor    
   





Spolehlivost
2
 
Provozní náklady
1
 
Cena náhradních dílů
1
 
Dostupnost náhradních dílů
1
 
Koupili byste si automobil od stejné značky znovu? ano

Hodnocení
Brzdy
2
Design
1
Dílenské zpracování
2
Dynamika motoru
1
Jízdní komfort
2
Ovladatelnost
2
Prostornost
1
Pružnost motoru
1
Řazení
3
Řízení
1
Sedadla
4
Spotřeba
2
Výhled z vozu
2
Celkové hodnocení - průměr:
1.85
* Hodnocení dle známky od 1 do 5 jako ve škole, kde 5 je nejhorší výsledek a 1 je nejlepší výsledek
Hodnocení článku
4.3 z 5 (86%)
Hodnoceno: 3x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů