Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Fiat 500 - legenda opět žije

Testy
Petr Šikl | 24.04.2008
dalších 75 fotek
foto: Karel Směšný
Chcete mít za volantem dobrou náladu a sklízet obdivuhodné pohledy a gesta ostatních řidičů? Ne, nemusíte mít Porsche ani Ferrari, stačí k tomu obyčejně neobyčejná vzkříšená pětistovka, kterou se dnes pokusím pořádně proklepnout.

Pokud chcete své přítelkyni, ženě či milence udělat radost, kupte ji malého Fiátka 500. Nejenže je extrémně pohledný, smyslný a krásný, ale umí být také užitečný. Při dobré vůli převeze čtyři pasažéry, hravě pojme nějakou tu tašku s nákupem a svou mrštností se neztratí ve městě ani na dálnici. Prostě ideální malé retro vozítko za stále přijatelnou cenu. Nás zajímalo, zda má "pětistovka" nějaké neduhy, jak jezdí a jak si ji lze přizpůsobit k obrazu svému?

Karoserie: retro je "in"

Ušít kvalitní retro kabát může být problém. Občas z pokusu o znovuzrození legendy vznikne extrémně ošklivý dopravní prostředek. Naštěstí malé "činkvečento" potkal pravý opak. Karoserie se povedla, o čemž svědčí nebývalý zájem (nejen žen). Ve svém okolí jsem nenašel jediného človíčka, kterému by se současný "maluch" nelíbil. Dokonce si dovolím tvrdit, že 9 z 10 oslovených vyjádří Fiátku po stránce designu velkou poklonu. Originalitu s odkazem na ikonu malých automobilů tvoří zejména příď s roztomilým výrazem, za kterým stojí zejména světla a logo s "knírkem". Ze všech stran působí pětistovka vyváženě a vyrovnaně. Originalitu každého modelu lze zvýraznit různými polepy, nebo chromovanými lištami nárazníku, většími koly nebo plochou koncovkou výfuku. Z každého prodaného kousku se tak stane originál se kterým nebude mít problém parkovat.

(+) design

Interiér:

Ve stejném duchu karoserie se nese i interiér. Retro vyvedená palubní deska skloubí ovladače audiosoustavy a klimatizace. Zajímavým prvkem je provedení přístrojové kapličky ve které kruhový ukazatel sdružuje rychloměr, otáčkoměr spolu s palivoměrem a displejem palubního počítače. Přes počáteční skepsi, jsem si na toto řešení zvykl poměrně rychle. Kvalita zpracování interiéru předčila všechna má nejodvážnější očekávání. Malý Fiátek se v tomto směru může rovnat i s těmi nejlepšími.

Vzhledem k velikosti automobilu poskytuje pětistovka překvapivě dostatek prostoru na předních, ale i zadních sedadlech. Ve srovnání s o něco větším Mini vychází dokonce o chloupek lépe. Na předních sedadlech se posadí i dlouháni. Většinu řidičů nepotěší možnost seřízení volantu v podélném směru, což je škoda. Zadní lavice je určená dvěma cestujícím průměrného vzrůstu, což je u takto malého auta nevídané. Zavazadlový prostor pojme 185 litrů zavazadel, po sklopení dokonce 610 litrů. Ložnou plochu narušuje jen malý schůdek.

(+) originální řešení přístrojového štítu
(+) prostornost
(+) kvalita použitých materiálů i slícování
(-) nepřehlednost přístrojového štítu
(-) volant stavitelný pouze výškově

Nabídka motorů:

 

1.2

 

1.4 16v

 

1.3 MultiJet 16v

 

zdvihový objem (cm3)

 

1242

 

1368

 

1248

 

max. výkon (kW/ot./min.)

 

51 / 5700

 

74 / 6000

 

55 / 4000

 

max. toč. moment (Nm./ot./min.)

 

102 / 3000

 

131 / 4250

 

145 / 1500

 

max. rychlost (km/h)

 

160

 

182

 

165

 

zrychlení 0-100 km/h (s)

 

12,9

 

10,5

 

12,5

 

kombinovaná spotřeba (l/100km)

 

5,1

 

6,3

 

4,2

 

emise (g/km)

 

119

 

149

 

111

 

převodovka

 

5 MT

 

6 MT

 

5 MT

 

Motor: diesel pro spořílky

Fiat připravil výběr hned ze tří pohonných jednotek, dvou zážehových a jedné vznětové. Oproti nízkoobjemovému agregátu ve starém dobrém maluchu našly motory své místo pod přední kapotou. Nabídka tedy začíná benzínovou dvanáctistovkou s rozvodem SOHC produkující 69 koní. Další volbou může být šestnáctiventilová čtrnáctistovka DOHC poskytující rovných sto koní. Nám se do rukou dostala vznětová třináctistovka MultiJet slibující velmi úsporný provoz. Jedna-trojka obohacená o turbodmychadlo a mezichladič stlačeného vzduchu dává 75 koní ve čtyřech tisících otáčkách, přičemž maximum točivého momentu 145 Nm je dostupné již v 1500 otáčkách. Díky tomu "pětistovka" zvládne sprint na stovku za 12,5 sekundy, dosáhne maximálky 165 km/h a v kombinovaném provozu si řekne pouze o 4,2 l/100 km, což jsme si ověřili v nedávném testu spotřeby.

Třináctistovka se vyznačuje pod krátkou přídí velmi kultivovaným projevem, kterým zastíní leckteré konkurenty. Plynule zrychlovat dokáže od překročení přibližně dvoutisícové hranice a během dalších dvou tisíc otáček si užíváte solidní dynamiky. Poté dochází poklesu a vytáčení přes 4500 ot./min. přestává být příjemné. Do interiéru přes slabší zvukovou izolaci začíná pronikat větší množství hluku, a tak raději přeřadíte. Přesto třináctistovka dělá z pětistovky hbité autíčko, které se neztratí ani při dálniční jízdě konstantní stotřicítkou.

(+) spotřeba (+) kultivovanost

Jízdní vlastnosti: na slovo sport zapomeňte a máte nadprůměrný vůz

Díky obutým letním pneumatikám o rozměru 195/45 R16 dosahoval Fiátek na suchém asfaltu nadpozemské přilnavosti. Nesmíme zapomínat na druhou stranu mince a tou jsou příplatková kola jednoznačně zhoršující komfort cestování, který je jinak nastaven na příjemnou notu. Proto nebudete na rozbitých českých silnicích ušetřeni nepříjemných přejezdů nerovností, rázů od děr a různých výtluků. S veškerou snahou se budete vyhýbat výmolům a kličkovat jako postřelený kanec poloslepým myslivcem. Přesto pětistovka je o hodně pohodlnější a vhodnější pro běžné cestování než Mini od BMW. Osobně bych uvítal "bačkory" s vyšším profilovým číslem. Přece jen si nebudou dieselovou pětistovku pořizovat lidé prahnoucí po zábavné a agresivnější jízdě. Pro ty Fiat určitě časem přichystá ostrou verzi Abarth. A pojďme konečně na jízdní vlastnosti. Ty jsou v běžném provozu a při normálním zacházení naprosto jisté, stejně jako u Pandy, ze které byla podvozková platforma převzata. Pokud očekáváte od malého Fiátka podobný podvozek jako má Mini Cooper, jste na špatné adrese. Nebudu zastírat, že s pětistovkou si lze celkem bezpečně pohrávat, radost v zápětí kazí nekomunikativní řízení s elektrickým posilovačem. U pětistupňové převodovky musím pochválit přesné řazení a znamenitý účinek brzdové soustavy (vzadu má 500 s dieselem jen bubny).

(+) řazení
(+) brzdy
(+) obratnost
(-) řízení
(-) nízkoprofilové pneumatiky
(-) horší odhlučnění

Závěr: the best choice

Dovolím si tvrdit, že "pětistovka" přišla v pravý čas. Časem okoukaný New Beetle a příliš drahé Mini se nikdy nemohou stát lidovým vozítkem, jakým je právě tento Fiátek, na který se vedou pořadníky. Navíc Fiat malá auta umí. S pětistovkou to bude mít mnoho "hrdých" majitelů a majitelek stejné jako dítě s hračkou. Postačí jediný pohled na "prcka" a následuje úsměv. A to nemluvím o obdivuhodných pohledech a gestech ostatních účastníků dopravního provozu. S Fiatem 500 jsem budil více pozornosti než v ledajakém drahém sporťáku.

Hodnocení
Brzdy
1
Design
1
Dílenské zpracování
2
Dynamika motoru
1
Jízdní komfort
2
Ovladatelnost
1
Prostornost
3
Pružnost motoru
2
Řazení
2
Řízení
3
Sedadla
2
Spotřeba
1
Výhled z vozu
1
Zavazadelník
3
Celkové hodnocení - průměr:
1.79
* Hodnocení dle známky od 1 do 5 jako ve škole, kde 5 je nejhorší výsledek a 1 je nejlepší výsledek
Technický popis
Rozměry a hmotnosti
Délka (mm)
3 546
Šířka (mm)
1 627
Výška (mm)
1 488
Rozvor (mm)
2 300
Rozchod kol vpředu (mm)
1 407
Rozchod kol vzadu (mm)
1 397
Provozní hmotnost (kg)
1 055
Počet míst (os.)
4
Objem zavazadlového prostoru (l)
170
Motor
Typ
Vznětový
Počet válců
4
Zdvihový objem (ccm)
1 248
Max. výkon kW (k)/ot./min.
55 (75) / 4 000
Max. kroutící moment Nm/ot./min.
145 / 1 500
Výkony
Max. zrychlení (0-100km/h) s
12,5
Max. rychlost (km/h)
165
Pneumatiky a ráfky
Pneumatiky
195
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
anonym, 25.04.2008 12:23
Nemůžu pochopit jak mohla taková parodie na auto výhrát titul auto roku , to asi muselo fiat peněz jako želez.
anonym, 27.04.2008 08:58
Proč parodie na auto? Bereš snad jako bernou minci kvality auta jeho délku? Nebo co ještě tomuto Fiatu chybí? Jezdím v pětimetrovém sedanu,ale nikdy by mě nenapadlo pochybovat o kompaktech nižší střední třídy,který sotva přesahují čtyři metry. Tak proč pochybovat o tomto? Bezpečnost dobrá, výbava slušná, motory dostačující,design svěží, tak co ti chybí?
anonym, 27.04.2008 21:24
Pěkný přehled podrobných tehnických údajů pětistovek je na http://carspector.com/marque/fiat/500/

Srovnání třú různých modelů: http://carspector.com/comparison/000634,000633,000632
anonym, 08.05.2008 23:52
Jak uz psal nekdo dole, ten stary vozik je sestistovka. Puvodni, a mnohem legendarnejsi, 500 byla jeste o trosku kratsi.
anonym, 21.05.2008 22:25
protože jsem měl mnoho let Fiata 600 D, můžu potvrdit, že se zde jedná o chybu. Profesionálovi by se toto stát nemělo, je to základní neznalost, když někdo dělá recenze a nepozná jednotlivé modely. Za chvíli se bude zaměˇnovat UNO s TIPEM.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů