Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Fabia Combi vs. Peugeot 207 SW - koho vybrat?

Testy
iHNED | 05.02.2008
dalších 12 fotek
foto: km77.com
Oba si svého soupeře pečlivě hlídají. Dokonce do té míry, že jejich nové generace přicházejí na trh takřka současně. Jak si vedou český a francouzský kombík v přímém srovnání? V testu jsme posuzovali vozy s benzinovými čtyřválci 1,6.

Nebýt nedávno představeného Clia Sport Tourer od Renaultu, mohly si Fabia Combi a Peugeot 207 SW žít pokojným životem dvou exotů, kteří na přeplněném evropském trhu nemají konkurenci. Do produkce malých kombíků se automobilky bůhví proč příliš nehrnou, oba zástupci této kategorie si navíc chytře rozdělili trh na zákazníky s odlišnými preferencemi. Škoda Fabia byla vždy "ta praktická", zatímco peugeot hrál na sportovní strunu.
Stejné je to i u obou nástupců - fabie s pořadovým číslem 2 i peugeotu, který na konci trojciferného označení vyměnil šestku za sedmičku. Leccos se ale přece jen změnilo. Je to kupodivu peugeot, který fabii v mnoha směrech šlape na paty právě v oblastech, kde byla vždy velmi silná.

Dobře maskovaný kufr
I když lze designéry Peugeotu obvinit, že už nějaký ten rok nevymysleli nic zásadně nového, jedno jim upřít nelze. Díky důmyslné hře s trojúhelníkovými motivy zamaskovali užitkovost dvěstěsedmičky do té míry, že na první pohled nevypadá jako kombi.
To fabia přiznává svůj kufr s bezelstnou otevřeností. Zadní dlouhý převis kombíku je nepřehlédnutelný a dává tušit "největší zavazadlový prostor ve své třídě". V jeho objemu škodovka vítězí před peugeotem s velkým náskokem, kufr dvěstěsedmičky má však řadu nezanedbatelných předností. První z nich je podstatně nižší nákladová hrana. Práh kufru peugeotu tvoří s podlahou jednu rovinu, zatímco fabia má nevelký schod. Další pomyslné body sklízí francouzský kombík za sklápěcí mechanismus zadních dělených sedadel. Jejich opěradla se dají sklopit jediným pohybem, přičemž sedáky se v tu chvíli samy zapouštějí do podlahy.
U fabie je rozšíření zavazadlového prostoru mnohem pracnější. Nejvíce času zabere demontáž opěrek hlavy, poté je nutné vysunout sedák do svislé polohy. Teprve pak lze sklopit opěradlo - mezi podlahou kufru a sedadly přesto vznikne další schůdek.
Zatímco ve velikosti kufru fabia jasně dominuje, nabídkou prostoru pro posádku vítězí peugeot. Těží nejen z delšího rozvoru náprav, ale především ze skutečnosti, že jeho karoserie je oproti škodovce o více než deset centimetrů širší. Takový rozdíl musí být pochopitelně znát - zejména na předních sedadlech dopřává peugeot pocit větší svobody a vzdušnosti.

TIP: Při testech ve Švédsku selhaly Fabii Combi brzdy

Jen s pěti stupni
Komu u první generace fabie chyběla pod kapotou benzinová šestnáctistovka, ten se konečně dočkal. Má 105 koňských sil a stejnou lze nalézt už nějaký ten rok pod kapotou větší octavie. Čtyřválec ze škodovky přitom vůbec není špatný - reaguje hbitě na pokyny plynového pedálu a viditelně jej netrápí ani plnění emisní normy Euro 4. Smůlou Škody je, že právě Peugeot ve spolupráci s BMW vyvinul zbrusu nový motor stejného objemu, který se mu mimořádně povedl. Nechá se ochotněji vytáčet, počíná si o poznání pružněji a patnáct koní navíc mu propůjčuje silnější zátah. K tomu navíc žádá menší příděl paliva. Zatímco při volné jízdě mimo město si čtyřválec ve fabii řekl nejméně o 6,8 litru a po městě spotřeba šplhala k deseti litrům, peugeot dokázal jezdit téměř o jeden litr úsporněji.
Hluk, který lze od obou motorů zaznamenat v interiéru, je velmi podobný. Do devadesátikilometrové rychlosti nepatrný, na dálnici už výraznější. Při stotřicítce točí peugeot skoro 4000 otáček, motor fabie zhruba o 200 méně. Obě auta mají pouze pětistupňové převodovky a vůbec by jim neškodilo, kdyby měly stupňů šest.

ESP za příplatek
Díky dlouhému rozvoru a nízkému těžišti proplouvá peugeot plavně zatáčkami a náklony karoserie už nejsou zdaleka tak výrazné jako u předchozí generace. Málo se do zatáček naklání i fabia, vyšší těžiště a kratší rozvor však více akcentují její vrozenou nedotáčivost. Při sportovní jízdě pak řidič fabie zřetelněji pociťuje přítomnost protáhlé zadní partie karoserie, kvůli které přechází auto z nedotáčivosti do lehké přetáčivosti.
I když je podvozek peugeotu o poznání komfortnější než u fabie, je to právě škodovka, která se umí lépe vypořádat se špatnými českými silnicemi - tlumení nerovností zvládá bez drnčení přístrojové desky na dlažebních kostkách.
Kdo si vůz vybírá podle zážitků, které mu dokáže zprostředkovat posilovač řízení, bude mít tentokrát těžkou volbu. Oba vozy jsou na tom v tomto ohledu velmi dobře, o něco tužší posilovač má fabia. A řidič, pro něhož je důležitý dobrý výhled z vozu, pochválí spíše škodovku. Ostře skloněné a dlouhé přední sklo peugeotu s sebou přináší nejen horší odhad při určení délky kapoty vozu, ale i protáhlé přední sloupky s nepříjemně velkým "mrtvým" úhlem.
Od první generace dvěstěšestky udělal peugeot pokrok, který by mohl být pro fabii nepříjemný. Hlavní zásluhu na dobrém pocitu z vozu má motor, který momentálně těžko hledá konkurenci. Kufr peugeotu je sice malý, ale dobře řešený. A posádce nabízí auto větší svobodu díky širší karoserii.
Fabii zase nemůže soupeř konkurovat velikostí kufru, který dosahuje objemu, jaký mají vozy o třídu nebo dvě výš. Oproti šarmantnímu peugeotu působí škodovka bytelnějším dojmem, je i pečlivěji zpracovaná. A kupodivu také výrazně levnější.
V čem si mohou nakonec oba konkurenti podat ruce, je absence stabilizačního systému ESP v základní výbavě. Škoda za tento systém, který prokazatelně snižuje riziko nehod, žádá 12 000 korun, Peugeot chce dokonce dvojnásobek.

Proč si vybrat Škodu Fabia Proč si vybrat Peugeot 207 
- má větší kufr- má praktičtější kufr
- lépe tlumí nerovnosti- jeho motor je pružnější a úspornější
- má přesnější řízení- umožňuje sportovnější jízdu
- působí kvalitnějším dojmem- nabízí vzdušnější interiér
- je o 66 000 korun levnější 

Technické údaje
 Škoda Fabia Combi 1,6 Elegance Peugeot 207 SW Premium 
Druh motoru/počet válců/ventilů řadový zážehový/4/4řadový zážehový/4/4
Objem cm3 15981598
Max. výkon (kW/k) při otáčkách (ot./min.) 77/105/560088/120/6000
Max. točivý moment (Nm) při otáčkách 153/3800160/4250
Pohotovostní hmotnost/ užitečné zatížení (kg) 1090/5151220/485
Délka/šířka/výška (mm) 4239/1642/14984156/1748/1519
Rozvor náprav (mm) 24622540
Objem kufru (l) 480 - 1460337 - 1258
Převod hnací síly pohon předních kol, pětistupňová mechanická převodovkapohon předních kol, pětistupňová mechanická převodovka
Zrychlení z 0 - 100 km/h (s) 10,49,6
Max. rychlost (km/h) 192200
Spotřeba paliva město/mimo město/kombinace 9,1/5,6/6,98,6/5,0/6,3
Záruka výrobce 2 roky2 roky
Základní cena (Kč) 424 900490 900

Hodnocení článku
4.3 z 5 (86%)
Hodnoceno: 3x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
anonym, 06.02.2008 16:35
tak I30 ani ceed ani nahodou
anonym, 06.02.2008 16:36
proti P206 a Cliu je to zlata
anonym, 11.02.2008 19:37
měl jsem fábii 2006 sedan.. rozhodóval jsem se mezi 207čko krátkou a krátkou fabkou.. aneb simply never... vevnitř fábie hrůza a děs- tak málo místa je snad jen v picantu.. za všechno se platí u škody... výhodná cena a skvělé jízdní sportovní vlastnosti mě přesvědčily o 207čce..
anonym, 18.02.2008 13:11
No taky me to nejak nechybi. Dokonce me vadilo, ze na nich jsou strasne videt otisky a pusobi to pak upatlane.
anonym, 01.04.2008 21:44
Pro mě je výběr téměř každého auta proti fóbii II jasný. Vážně se tahle škodovka nejen designově nepovedla. Co to má za motory? Hlavně myslím nějaké malé benzíny ? 1,2 HTP - to je opraťák panečku. Proč takový koncern nedá do škodovky konečně pořádný motor? Letos jsem vybíral pro ženu druhé autko do rodiny. O škodovku jsem se vážně ani v nejmenším nezajímal - naprostý odpor. Na prodejích jim to půjde znát. Asi je tudíž jasný můj nekompromisní názor - z těchto dvou aut jednoznačně to druhé, Jen pro zajímavost, to autko pro ženu je Toyota Yaris II, 1,0 VVTi 51 kW.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů