Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Éra levných aut končí. Proč?

Nové modely
iHNED | 07.10.2015
Je téměř jisté, že za rok už nebude pod magickou hranicí 300 tis. Kč žádný z pětidveřových hatchbacků. Proč nová auta zdražují?

Před čtyřmi roky se všech deset nejlevnějších pětidveřových hatchbacků nižší střední třídy dalo pořídit pod tři sta tisíc korun a nejdostupnější z nich, Kia cee´d, stál necelých 220 tisíc. Aktuálně se dají za méně než tři sta tisíc sehnat poslední tři modely, všechny jsou ale výběhové a jejich prodej brzy skončí. Je tedy téměř jisté, že například za rok už nebude pod magickou hranicí žádný z pětidveřových hatchbacků.

"Golf klasse" totiž právě v těchto týdnech prochází velkou generační obměnou. Na autosalonu ve Frankfurtu se představily nové generace modelů Opel Astra a Renault Mégane, Kia modernizovala cee´d, Hyundai nedávno i30, mezi mladé modely patří i Nissan Pulsar nebo Peugeot 308.

První zdražování začalo kvůli oslabení koruny, pak se přidaly další vlivy v podobě navýšení povinné výbavy o monitorování tlaku v pneumatikách nebo zavedení přísnější emisní normy Euro 6. Nové modely jsou většinou lehčí, úspornější, dynamičtější a lépe vybavené, ale také dražší.

Dobře je to vidět třeba na nové astře, která začíná s cenou o dvacet tisíc výš než předchůdkyně. Do našeho žebříčku se ale dostaly obě generace. Na rozdíl od modernizovaného cee´du, který s cenou od 334.980 korun zůstal těsně za branami našeho přehledu. Nevešel se ani etalon třídy, VW Golf, jehož základní výbava nedávno zdražila o tři tisíce na 372.900 korun.

Níže se tedy podívejte na aktuální přehled deseti nejlevnějších aut nižší střední třídy. Starší verze modelů Kia cee´d a Opel Astra (tedy J) už se nedá objednávat, ale doprodávají se pouze ze skladů. Je tedy možné, že jejich základní varianty už ani nejsou k sehnání.

Kia cee´d 274.980 korun
Opel Astra J 299.900 korun
Renault Mégane 299.900 korun
Škoda Rapid Spaceback 307.900 korun
Seat Leon 312.900 korun
Opel Astra K 319.900 korun
Hyundai i30 319.990 korun
Honda Civic 2015 329.900 korun
Nissan Pulsar 329.900 korun
Peugeot 308 330.000 korun


Od každého vozu vždy uvádíme pouze nejlevnější variantu, která splňuje naše požadavky, i když některé modely by se do první desítky vešly s více motory a výbavami. Nejlevnější verze aut v našem žebříčku už dávno nepohánějí pouze benzínové čtrnáctistovky a šestnáctistovky bez turba, jak tomu bylo dříve. Například základní varianty méganu, rapidu, leonu i pulsaru mají pod kapotou turbomotory.
Některé hatchbacky nižší střední třídy se do 350 tisíc vejdou i s turbodiesely. Právě z nich se rekrutují nejúspornější auta. O nejmenší množství nafty si řekne Renault Mégane 1.5 dCi/70 kW (3,6 l), mezi benzíňáky je největším spořínkem nová Astra 1.0 Turbo se spotřebou pouze 4,3 l Naturalu.
Nejlepší dynamiku nabízí Škoda Rapid Spaceback 1.2 TSI/81 kW, která dosahuje stokilometrové rychlosti z místa během 9,8 s.

Hodnocení článku
5.0 z 5 (100%)
Hodnoceno: 2x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Zdeny60, 05.05.2017 04:49


No já tedy nevím. Co čtu a sylším všude kolem - největší problém je mechanický. Rozvody (VW Group plošně), zadřené motory kvůli závadám na mechanismu (Renault, Subaru, Ford a další). Destrukce motorů kvůli karbonu (téměř šechny přímovstřiky...).

Ale že by plošně někdo psal o elktronice? Neslyšel jsem...
David V, 05.05.2017 13:26


Naprosto souhlasím s e Zdenym, Převážná většina závad projevující se v elektrice je způsobena nějakým mechanickým problémem, jako je nevhodná montáž, nedostatečné krytí, vibrace (jen pitomá vibrující kola mohou dlouhodobě způsobit problémy). Elektronika jako taková je mnohem spolehlivější, než mechanické části - jen se jí k tomu musí vytvořit dobré podmínky.

On třeba stačí uklepaný kontakt, což je mechanická záležitost a ne elektrická...
capslock, 05.05.2017 16:04
ad zdeny - to jsou ale konstrukční chyby a nedoladěné řešení, naproti tomu je spousta motorů, které tyto potíže nemají. Když chceš příklad nedoladěné elektroniky, tak u tvých dokonalých francouzů si vzpomeň na náběh laguny II. Jinak váhy vzduchu u octavie, zapalovací cívky a lambdy se řeší nezřídka všude...

Čistě mechanickou závadou jsem měl na mysli motor, převodovku, zavěšení, řízení, chlazení, palivový systém atd ... uklepaný kontakt je, Davide, závada na "elektronice" (byť mechanická), jelikož elektronika v autě snad nejsou jen součástky, ale i propojovací prvky.

Kdyby byla elektronika tak spolehlivá, pak bys v autě neměl zbytečný mechanizmus řízení, tyč od volantu, posilovač, nesmyslnou hydrauliku k brzdám, stačilo by pár snímačů za dolar, nějaké serva a k tomu pár kabelů ...
azerty, 05.05.2017 17:30


Já právě chci aby lidi okolo mě ty asistenty měli. Zrovna těm výše uvedeným nehodám by mohl předejít systém automatického brzdění. Lidí co umí řidit, naplno se věnují řízení a mají rozum je menšina a proto je třeba plošně hlídat elektronikou, aby nezabíjeli ty okolo. Bohužel.

Papagelo, 05.05.2017 19:54
No a to je právě špatně, řidiči kteří se spoléhají na různé jízdní asistenty
jsou nebezpeční v provozu tím, jak si myslí, že každou jejich chybu vyřeší
elektronika...
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů