Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Elektrický Peugeot vyjede napříč republikou

Aktuality
Karel Směšný | 01.08.2011
dalších 8 fotek
foto: km77.com
Francouzská automobilka připravuje s malým městským vozem Peugeot i0n dvoutýdenní cestu kolem ČR. Během trasy, které přejede hranice všech sousedních států, navštíví elektromobil 17 měst a překoná více než 1500 km.

 Trasa Electric Emotion Tour začne druhého srpna v Praze a protne Plzeň, Karlovy Vary, Teplice, Jablonec nad Nisou, Vrchlabí, Hradec Králové, Letohrad, Olomouc, Ostravu, Zlín, Otrokovice, Lednici, Brno, Dukovany, Jihlavu a Kolín. Dvoutýdenní cestu zakončí Peugeot i0n opět v Praze dne 15. srpna. Zastávky v jednotlivých městech potřebné k dobití vozu budou moci využít zájemci z řad veřejnosti a v daných lokalitách si jízdu elektromobilem vyzkoušet. Projekt Electric Emotion Tour tak přispěje k seznámení široké veřejnosti s technologií elektrických vozů, jejich vlastnostmi a používání. V průběhu dvou týdnů tak budou měřeny a zaznamenávány údaje o počtu dobití, ujeté vzdálenosti či spotřebě. Tyto informace ukážou na vlastnosti provozu elektromobilu a současně budou použity k doložení českých rekordů, o jejichž vytvoření se realizační tým pokusí. Rekordy se budou týkat největší vzdálenosti ujeté elektromobilem za určité časové období a nejnižší spotřeby. Realizační tým také navštíví postupně všechny sousedící státy, aby byl doložen okruh kolem celé České republiky. Informace o projektu obohacené o zážitky členů expedice lze sledovat na internetových stránkách www.electric-emotion.cz nebo na Facebooku.

Vybrali jsme pro vás
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Petr S, 02.08.2011 00:43
Nerad bych vypadal že do toho vidím, to fakt ne. Ale nefunguje podobně full hybrid? Myslím ten od toyoty, ostatní full hybriy neznám, pokud teda vůbec nějaké jiné existují. Otáčky spalovacího motoru se určují podle aktuální potřeby výkonu a stavu nabití baterie. Spalovací motor sice neběží pořád v optimálních otáčkách. Ale při dobíjení baterie taky něco tratím. Takže u Voltu spalovací motor běží v optimálních otáčkách, ale zase mám ztráty při dobíjení baterie.<br>
Ale pořád tyhle systémy (Volt i full hybrid) neřeší to, že až dojde ropa, tak na tom budou stejně jako ostatní auta na čistě fosilní paliva.
ivan2, 02.08.2011 11:01
tohle řešení mi přijde taky dobré, s malým benzínovým motorem - do města proč ne. A když bude potřeba párkrát za rok dojet dál, neni problém
free78, 02.08.2011 11:14
Samozřejmě, že zatím je cena příliš vysoká. Ono taky Chevrolet/Opel nemá zatím žádnou konkurenci, která by vyráběla něco podobného. Až bude konkurence, cena by měla časem klesnout na cenu dnešních dieselů.
Hlavní přínos vidím v jednoduchosti konstrukce oproti brutální složitosti u např. Toyoty (počítačem řízené kombinování výkonu benzínového a elektromotoru - kolik tam musí být dílů navíc, co se časem opotřebují.... spojky, převodovky, atd...). V jednoduchosti je síla, což jistě ukáže i čas. Složité Toyoty budou časem neprodejné a bude je nutné "ekologicky" sešrotovat. VOLT a AMPERA půjdou opravit, baterie levně repasovat - jejich kapacita je pokud si to dobře pamatuju asi 8x nižší než je kapacita těch do Toyoty.
free78, 02.08.2011 11:19
Odpovědí na to, jak moc je toto řešení použitelné je třeba test spotřeby Chevroletu AMPERA. Jsou li baterie zcela nabité, tak po ujetí 100km byla dosažena průměrná spotřeba 1,7litru na těchto 100km (samozřejmě auto jelo část trasy na energii z baterií). Při jízdě s vybitými bateriemi se spotřeba zvedla na 6,5 litru na 100km. Je třeba dodat REÁLNÁ spotřeba. V praxi naměřená. Ne podle EU tabulek spočtená... Abych řekl pravdu, nevím kolik to auto váží, ale zdá se mi docela velké a moc lehké asi taky nebude. Proto 6,5 litru na 100km se mi zdá docela dobrý. Mimo to na krátké vzdálenosti (cesta do práce např.) se dá jet pouze na elektřinu.
Petr S, 02.08.2011 12:21
No spotřeba 6,5L/100 na krátkou trasu u ekorallye mi nepřijde až tak dobrá. Předpokládám to měřili za ideálních podmínek na rovině ustálenou rychlostí a ne někde v horách nebo ve městě v zácpách. Když pojedu s dvoulitrem střední třídy po rovině 60-70tkou tak budu mít spotřebu stejnou možná i nižší. Chtělo by to dlouhodobější test aspoň na 10 tkm a v létě i zimě. Ale každopádně je dobrý, že má ten přídavný spalovací motor, protože pokud mu dojdou baterky, tak nezůstane někde viset jako s klasickým elektromobilem.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů