Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Dvouhmotový setrvačník v Octavii - vyměnit či nahradit?

Poradna
Petr Šikl | 18.09.2009
Často dříve než spojka se u Octavií vybavených populární dieselovou devatenáctistovkou odporoučí do věčných lovišť dvouhmotový setrvačník, což není zrovna levná sranda. Existuje řešení, ale ...

Dotaz: Dobrý den, se zájmem jsem si přečetl Váš článek na TipCarsu o dvouhmotových setrvačnících. Mám Octavii 1.9 TDI PD 77 kW najeto 108 tis. km a projevují se mi Vámi popsané příznaky - rázy při zrychlení a navíc i podivný rachot při běhu na neutrál, který po sešlápnutí spojky zmizí. Má i tento vůz dvouhmotový setrvačník a pokud ano, poradil byste mi sadu (typ, výrobce) klasické spojky, kterou bych to mohl nahradit? Předem velmi děkuji za případnou radu, nový dvouhmotový se mi kupovat kvůli ceně nechce.

P.S. ještě mi píská údajně EGR ventil, dá se to nějak spravit? - na jízdu nebo hlášení chyb to pískání vliv nemá. Dělá to i při volnoběhu, při krátkém prošlápnutí plynu to někdy přestane



Čtyřdílný kit od firmy Valeo
Odpověď: Do Octavií 1.9 TDI PD 77 kW druhé generace se montovaly dvouhmotnostní setrvačníky značky Sachs nebo LUK v průměru 220 mm nebo 240 mm. Opotřebení se projevuje nepravidelným rachotem a vibracemi. Konec životnosti setrvačníku nelze přesně určit. Vedoucí opravny vozů Auto Jarov Jiří Vaněk radí provést test, kterým lze poznat závadu: "motor v klidovém stavu roztáčejte pomalu a stejnoměrně. Pokud budou vibrace motoru se zvyšujícími se otáčkami silnější, je dvouhmotový setrvačník vadný". Dále Jiří Vaněk doporučuje provést jízdní zkoušku: "pokud ve volnoběhu nebo při dosažení přibližně 2000 ot./min. dochází k silným vibracím, může to být znakem opotřebovaného dvouhmotového setrvačníku, což platí za předpokladu, že díly motoru nevykazují žádnou závadu". Před samotnou výměnou je nutná fyzická kontrola (průměr setrvačníku zjistíme podle čísla karoserie). Setrvačníky se liší již zmíněným průměrem a odlišnou konstrukcí.

Dvouhmotový setrvačník (výrobce)

 

průměr 220 mm

 

průměr 240 mm

 

práce

 

LUK

 

15.400 Kč

 

17.100 Kč

 

3.174 Kč

 

SACHS

 

15.500 Kč

 

16.800 Kč

 

3.174 Kč

 

Jiří Vaněk nám sdělil, že výměna celého setu tedy dvouhmotového setrvačníku i se spojkou se pohybuje kolem 24.000 Kč a rovnou dodává: "v případě opotřebení spojky se spojka mění samostatně, přičemž kompletní spojka zn. LUK i SACHS (lamela, přítlačný talíř a spojkové ložisko) vyjde zákazníka na 13.700 Kč a náklady spojené s výměnou se pohybují okolo 3.100 Kč)". Životnost spojky je závislá na způsobu zacházení ze strany řidiče. Jiří Vaněk se setkává s případy, kdy je nutné spojku vyměnit v padesáti tisících kilometrech, ale také třeba až při čtyřnásobku a upozorňuje: "v rámci výměny spojky je třeba bezpodmínečně překontrolovat dvouhmotový setrvačník, který by v případě opotřebení mohl zničit novou spojku". Většinou však dochází k prvotnímu opotřebení dvouhmotového setrvačníku, takže nutno výměny spojky odpadá. Některé značkové servisy přesto provádí výměnu opotřebovaného setrvačníku zároveň se spojkou, což zvyšuje jejich zisk.

U všech vozidel, která ujedou v krátkém časovém období větší počet kilometrů (50.000 km ročně a více, např. TAXI), doporučuje Jiří Vaněk při opotřebení dvouhmotového setrvačníku jeho náhradu jednohmotovým setrvačníkem, přičemž samotné rozhodnutí leží na majiteli vozu. V případě uvedeného poškození dvouhmotnostního setrvačníku může být k opravě použita konvenční spojka obsahující uvedené díly (viz tabulka níže). Nahrazení dvouhmotového setrvačníku jednohmotovým tedy přijde na 17.110 Kč (materiál), přičemž práce přijde na 3.174 Kč.

1 ks - 038 141 025 N - přítlačný talíř

4.250 Kč

 
1 ks - 038 105 269 D - setrvačník

6.930 Kč

 
1 ks - 038 141 032 - lamela spojky

5.594 Kč

 
6 ks - N 101 01001 - šroub přítlačného talíře

90 Kč

 
6 ks - N 902 06103 - šroub setrvačníku

246 Kč

 

Dvouhmotové setrvačníky a jejich přínos

Hlavním přínosem dvouhmotových setrvačníků je omezení vibrací motoru a přenosu kroutícího momentu při změně převodu, který je znatelně plynulejší než u klasické konstrukce spojky. Na druhou stranu může docházet ke vzniku torzních kmitů v okamžiku, kdy je frekvence pohybu motoru shodná s rezonanční frekvencí podvozku. Proto firma Sachs přišla s inovovaným setrvačníkem s planetovýmy koly u kterého je menší možnost vzniku nežádoucích vibrací. Jediným problémem tohoto řešení se tak stává poměrně malá životnost v poměru k nákladům na opravu.

Proč dochází k opotřebení dvouhmotového setrvačníku?


Setrvačník Sachs
Podle Jiřího Vaňka má na předčasném opotřebení dvouhmotového setrvačníku největší vliv vysoká teplota (samotné zacházení se spojkou). Setrvačník se tak v důsledku vysokých teplot postupně vyhřeje a může dojít dokonce k jeho popraskání, což není výrobní vada. Za výrobní vadu může být považován únik maziva z dvouhmotového setrvačníku v důsledku čehož dojde k poškození vnitřní pružiny setrvačníku. To má za následek zvýšenou vůli a velkou hlučnost. Poté je nutné vozidlo rychle odstavit a následně opravit. Ke stejnému poškození může dojít i v případě časté jízdy s podtočeným motorem!

K opotřebení dvouhmotého setrvačníku vede Chiptuning, který je u těchto vozidel stále velmi oblíben. Za přijatelné peníze si tak majitel může zvýšit výkon svého dieselu o zhruba 30% přičemž si rovnou zadělává na problémy. Motor totiž není stavěn na zvýšené teploty v důsledku zvýšeného točivého momentu či výkonu motoru. Dochází tak k překročení bezpečnostní rezervy dvouhmotového setrvačníku a během normálního jízdního provozu se pružiny tlačí zcela k sobě (permanentní přetěžování setrvačníku vyšším toč. momentem), což vede ke zhoršení tlumení hluku nebo dokonce ke škubání vozu. Jelikož se to děje s poloviční zapalovací frekvencí, dochází velmi rychle k vysokým hodnotám změny zátěže, kterými jsou poškozovány nejen dvouhmotový setrvačník, ale i převodovka, hnací hřídele a diferenciál. Přetěžování dvouhmotového setrvačníku v důsledku zvýšeného točivého momentu vede až k samotné destrukci setrvačníku. Nutné je ještě upozornit, že chiptuningem vůz ztrácí záruku výrobce.

Autorizované servisy Škody - ceny se liší

U oslovených autorizovaných servisů Škody se částka účtovaná za opravu celkem liší. Zajímalo mě v prvé řadě na kolik vyjde výměna dvouhmotového setrvačníku a na kolik by přišla případná přestavba na jednohmotový setrvačník. Podle Petra Sahuly, vedoucího autorizovaného servisu Auto Opat vyjde sada spojky s dvouhmotovým setrvačníkem na 19.884 Kč bez DPH (Sachs i LUK). Sada s jednohmotovým setrvačníkem přijde na cca 11.000 Kč bez DPH (dle výrobce), přičemž samotná práce se nepřehoupne přes částku 3.200 Kč bez DPH. Podle Romana Turka z Autocentra TA se nový dvouhmotový setrvačník podle typu pohybuje od 14.500 do 22.000 Kč s DPH, přičemž práce vyjde na nějaké tři, čtyři tisíce korun. Připočteme-li k tomu zároveň výměnu kompletní spojky, není to zrovna levná záležitost a v konečném důsledku se celková oprava u několika oslovených servisů prodraží na těžko skousnutelných 40-45.000 Kč.

Neoficiální síť servisů

Například majitel autoservisu Auto Vinc, Vladimír Vinc provádí výměnu dvouhmotového setrvačníku u Octavií i Superbu do 20.000 Kč včetně DPH a samotné práce. Chcete-li dvouhmotový setrvačník shánět na vlastní bedra, přijde například podle pracovníků internetového obchodu s náhradními díly MJAuto.cz na 8.500 Kč s DPH, přičemž náhradní řešení v podobě jednohmotového setrvačníku v čtyřdílném setu se spojkou nemají pro Octavii 1.9 TDI 77 kW v nabídce. Jiná situace je u Octavie 1.9 TDI PD 81 kW, kde čtyřdílný set lze v tomto obchodě pořídit za částku 11.500 Kč. V eshopu firmy Autobenex.cz je dvouhmotový setrvačník od firmy LUK k mání za 14.387 Kč, přičemž spojková sada vyjde na 10.292 Kč. Čtyřdílná sada spojkové sady s jednohmotovým setrvačníkem značky Valeo přijde na 13.056 Kč.

Jednohmotový či dvouhmotový setrvačník? Co na to odborníci?

Jaromír Martinec, šéfredaktor časopisu AutoEXPERT narozdíl od technika školícího střediska přestavbu nedoporučuje vůbec. Podle jeho slov je dvouhmotový setrvačník u PD systému použit záměrně (díky vyšším vstřikovacím tlakům a vyššímu nerovnoměrnému chodu zejména při volnoběžných otáčkách). Výměnu za jednohmotový setrvačník nedoporučuje (neumí si ani představit, jak by řídící jednotka zvládala korekci na volnoběh).

Vladimír Vinc, majitel autoservisu Auto VINC označuje problémy s dvouhmotových setrvačníků jako "pomstu konstruktérů všem majitelům těchto vozů". Podle jeho vyjádření jsou agregáty PD v jádru konstrukčně povedené a vydrží i hrubší zacházení. Přestavba dvouhmotového setrvačníku na jednohmotový je podle jeho dosavadních zkušeností bez větších problémů a u motorů se neprojevují zvýšené vibrace. Jedinou změnou může podle jeho slov nepatrně zvýšený akustický komfort, zejména v nízkých otáčkách.

Tomáš Dusil, redaktor časopisu AUTOOJETINY vidí příčinu v opotřebení dvouhmotového setrvačníku zejména v častém podtáčení motorů, kdy se motor doslova "dusí" a osobně v nahrazení dvouhmotového setrvačníku jednohmotovým nevidí žádný problém. Sám totiž okusil jízdu s Octavií, kde byl právě dvouhmotový setrvačník vyměněn za jednohmotový. Jediným rozdílem se stal opět nepatrně zvýšený hluk při nízkých otáčkách.

Verdikt

Osobně doporučuji nahrazení dvouhmotového setrvačníku jednohmotovým každému, kdo se s problémem předčasného opotřebení "dvouhmoťáku" setkává (ať již je na vině jízdní styl či vysoká porce ročně ujetých kilometrů). Opadají tak starosti se servisem a nákladnou výměnou spojky. U jednohmotového setrvačníku doslala spojková lamela zesílené pružiny a navíc můžete měnit jednotlivé díly (lamelu, přítlačný talíř či ložisko) což je finančně přijatelnější a mírně zhoršený akustický komfort či vibrace v nízkých otáčkách nepředstavují zásadnější problém. Při problémech se setrvačníkem doporučuji navštívit, popř. obvolat více servisů, jelikož ceny se podle našeho zjištění dosti liší.


P.S.: Ohledně pískání nelze odpovědět je potřeba zkontrolovat funkci.

Škoda Octavia TDI - který motor má dvouhmotový setrvačník?

Škoda Octavia - jaká je životnost a funkčnost dvouhmotového setrvačníku?

Hodnocení článku
3.1 z 5 (62%)
Hodnoceno: 96x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Georgez, 23.09.2009 14:08
Prosim o radu co mam tedy rozumet pod pojmem podtaceni motoru. Mam 1.9 Tdi 77 kw, takze patrne se mne problem s dvouhmotakem tyka. Jezdim klidne, hlavne kvuli spotrebe. Snazil jsem se dosud jezdit v rozmezi 1500 az 2000 otacek, motorem zpravidla nebrzdim. Pri dojezdech obvykle radim neutral. Po precteni clanku a prispevku jsem se nejdrive vydesil ze si vlastne stylem jizdy likviduji dvouhmotak, pak ale zas tady ctu ze poddtacenim se rozumi jizda pod 1000 ot/min a to zase nedelam. Takze nakonec nevim jak na to jsem. Prosim o vysvetleni toho pojmu podtaceni motoru a zda jizda od 1500 - 2000 spada do teto kategorie. predem dik za osvetu
AndrewN, 30.10.2009 12:42
ASV ma taky dvouhmotu. ALH 66kw taky dvouhmota. Líbí se mi jak tady někdo mudruje a píše "samozřejmě" a nic o těch motorech neví.

jinak co se týče náhrady tak ideální je jednohmota ATD z Fabie I 74kw.
coradogo, 26.05.2011 14:57
Mám problém, se kterým si nikdo neví moc rady, prosím tímto o pomoc či radu, budu za to moc vděčný!!
Jsem 1 majitel vozu Renault Megane Grandtour 1,6 16 V rok výroby 08/2006.
Najeto 60.000 km a mám již druhou spojku (sadu). Když jsem měl najeto cca 28.000 km, začala mi vibrovat a drnčet při rozjezdech (většinou po zahřátí) asi spojka nebo něco v motoru. Jsou to vibrace a rázy dost drsné, někdy velké, jindy meší. Silentbloky a uložení, nápravy a kloubů či čepy v pořádku.
Nějakou dobu to dalo pokoj a pak začalo vše nanovo. V sevisu Renault mi řekli, že je to spojka. Ta se vyměnila před cca půl rokem a zase nějaký čas dobrý a nyní vše opět začalo, drnčení a vybrace při rozjezdech. Je jedno, zda s málo plynem nebo pod otáčkama. Poslední názory i z Renaultu jsou ty, je to to setrvačník!! Že prý je asi lehce nerovný či prohlý a toto to způsobuje. Jezdím opravdu dlouho a s citem k autu, tak nechápu, jak je to možné, vždyť je to docela velký kus železa...
Jsem z toho smutný, jelikož jinak je auto v pořádku a jezdí hezky. Nechci do toho nacpat zase nemalé peníze, když je výsledek nejistý.
Někdy to udělá i na dvojku, to když jedu pomalu ale není to už na jedničku a trochu přes spojku to chci rozjet. Jeden známý mi spojku na chvíli tzv. zabrousil, tak to asi 14 dnů bylo ok, ale zase již je to tam, kde bylo.
Díky za jakýkoliv názor či radu, co s tím!!!

kiss, 14.02.2014 14:54
Mám tuhle škodovku s automatem a chtěl bych se zeptat jak je to u tohoto vozu s výměnou dvouhmotového setrvačníku /příznaky, že se blíží konec životnosti/a zda je shodný typově s manualní převodovkou a spojkou VIN - TMBGE21Z982158846 typ 1Z ,naj.220tis.V servisu mi naznačili, že údajně "taky za chvilku dojede" bez dalších podrobností,to poté co jsem odmítl opravu pravé přední poloosy za 17.000,-Kč a nechal to opravit u soukromníka za využití nového orig. dílu Škoda,který mi do 24.hodin poslali z Německa za 149 eur a mechanik si řekl 500,-Kč za dvě hodiny práce.To jen na okraj.Nechtěl bych to nechat zajít až tak daleko,ale zas se mi nechce vyměňovat setrvačník pokud to nebude nutné. Za info předem děkuji.
David V, 14.02.2014 15:16


Pánové, jak je to s dvouhmotovým setrvačníkem u automatů? U kalsickýho automatu s hydroměničem nevidím význam ho vůbec mít (kmity se utlumí v oleji), ale u DSG?
Jak to je?
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů