Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Doporučíme ojetý Mercedes C?

Poradna
Blaháček Marek | 13.03.2015
foto: Mercedes-Benz
Mercedes-Benz třídy C za 300 tis. Kč? Vybírejte pečlivě a spočítejte si další výdaje po koupi. Ceny náhradních dílů jsou ale rozumné.

DOTAZ: Potřebuji rychle auto, jako náhradu za předchozí BMW 1, které jsem se rozhodl prodat a bylo hned pryč. Chci teď ale něco většího, prémiového, sedan mi nevadí. Co třeba MB C? Ten se mi líbí. Na auto mám asi 300 tis. Kč. Díky za klady a zápory tohoto auta. Mirek, Praha


ODPOVĚĎ: Vámi udávaný cenový limit odpovídá generaci s označením W204, která se na českých silnicích objevila v roce 2007. Za tu dobu už stihly některé exempláře najet více než 400 tis. km. A tak už víme, jak je tohle auto odolné jako ojetina. Za tuto částku dnes koupíte vůz z roku 2009 s nájezdem 150-200 tis. km.

V tuzemských autobazarech dnes můžete vybírat z cca stovky vozů, převážná část z nich jsou samozřejmě diesely, což odráží tehdejší rozmanitost mezi nabízenými vznětovými motory. Od uvedení na trh až do roku 2009 byly v nabídce naftové jednotky 200 CDI (100 a 125 kW) z předchozí generace modelu. Taktéž od začátku prodeje se nabízely i silnější a vesměs spolehlivé diesely s označením 300, 320 a 350 CDI. Kdo si počkal, mohl si v roce 2008 nové „céčko“ koupit s novou generací CDI motorů s označením 180, 200, 220 a 250 CDI, což je (spolu s pohonem 4Matic) asi nejprodávanější verze. Řada majitelů ale po letech přiznává, že čtyřválcové diesely jsou přeci jen hlučnější.

Benzínové motorizace jsou trochu neprávem v bazarové nabídce zastoupeny minimálně. První tři roky mohli zájemci sáhnout po zážehových motorech s označením 180 Kompressor (115 kW) a 200 Kompressor (135 kW). Pak přišly na řadu tišší a úspornější jednotky, u kterých byl kompresor nahrazen turbem. Ty na tom byly výkonově stejně, ale přibyl silnější motor 250 (150 kW) a 280 (170 kW). Poslední rok, kdy se tato generace „céčka“ prodávala, byl 2012, tehdy nastoupil základní benzínový motor s označením C 180 BlueEfficiency. Facelift v roce 2011 přináší novou palubní desku a nový sedmistupňový automat 7G-Tronic+.

Ve svém dotazu nepíšete roční nájezd, ale ať se rozhodnete pro benzín, či rozšířenější diesel, chybu neuděláte v žádném případě. Snad jen u dieselů bych se vyhnul motorům z předchozí generace, které mají vstřikování Delphi a u kterých je znát citelný turboefekt a i hluk od motoru je na premianta výraznější, než by se slušelo.
Mechanika auta je odolná a tyhle Mercedesy vydrží hodně nad 200 tis. km. Bez výrazných investic do podvozku. Nad 300 tis. km. už ale investice čekejte a to na více frontách. Např. filtry pevných částic budou zralé na výměnu a o slovo se přihlásí i automatické převodovky, kde bude při větší poruše nejlepší výměna nebo repase celého kusu. Servisní intervaly jsou výrobcem stanoveny na 25 tis. km. Pokud zamíříte do bazaru pro vůz do stáří šesti let, ověřte si, zda má vůz tzv. Integrovaný servisní paket. Ten obsahuje právě zmíněné servisní prohlídky po 25 tis. km zdarma. Na nich Vám automobilka zaplatí úkony, které obsahuje servisní plán a další opravy či výměny použitých dílů si zaplatíte sami. A ještě poznámka na závěr – Integrovaný servisní paket nemají automobily, které pocházejí z autopůjčovny. Před koupí se tedy informujte o historii vozu.

Hodnocení článku
3.4 z 5 (68%)
Hodnoceno: 8x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Ne321, 13.03.2015 08:21
Cecko W204 neni spatna volba, je to pomerne pohodlne, velmi spolehlive dobre servisovatelne auto, ktere alespon dle meho nazoru stale vypada vyborne a reprezentuje dobre i po tech letech. Osobne se mi z malych premiovek te doby libil nejvic. Pred koupi je jenom treba si uvedomit nektere nevyhody (budu mluvit pouze o prefaceliftu kvuli cene a dostupnosti na trhu ojetin):

- vzhledem k cenam priplatkove vybavy je tenhle kousek v lepsich vybavach skoro nesehnatelny. Maximum co se da nejak rozumne sehnat je Command navigace, ale jakakoliv luxusnejsi vybava je opravdu velmi vzacna. Veci jako keyless, Harmann-Kardon audio nebo komfortni sedacky jsou jen v par kusech, u nas skoro nikdy.

- nic moc motory. Mercedes posledni leta nezvlada moc vyvoj v oblasti motoru a prevodovek. U toho Ccka je to dost patrne. Pomineme-li benzinove motory, ktere se na trhu ojetin skoro nevyskytuji, prestoze jsou mnohem lepsi nez diesely, tak klasickymi motoracemi W204 je 220CDI, ktera nejede nijak presvedcive, je to hrozny traktor s kultivovanosti daleko za pelotonem a ani ta spotreba neni uplne idealni. Navic ve W204 spojen vzdy se zastaralou pouze petistupnovou prevodovkou.
Dalsi castou moznosti je 320CDI 165 kW, vyhodou je ze mnohem lepe jede, nicmene ma rovnez dost vysokou spotrebu a co se tyce kultivovanosti, tak je to lepsi, ale neni to zadny zazrak. Rozhodne obligatni "pri testu jsme ani nepoznali, ze je v aute dieselovy motor" v tomto pripade neplati a stale mate dojem, ze nekde za vami trvale jede nejaky Zetor. Motor je spojen se sedmistupnovou prevodovkou, ktera je modernejsi, ale zadny zazrak rychlosti to rovnez neni.
Kojot027, 16.03.2015 14:12
No pokud chcete něco většího než BMW1 tak určitě ne MB v Céčku. Uvnitř je to v podstatě stejně velké jako BMW1 a vzadu i trochu stísněné na nohy. Jen ten kufr je o "pár" litrů větší. Otázka kde tu velikost potřebujete. Pokud uvnitř, šel bych spíše do Ečka, i když ani tady to není rozměrově nic extra. To jen můj osobní poznatek. Když budu srovnávat vámi uvedené modely.
chodac, 17.03.2015 11:36
mám C S204 combi 200 CDI automat, rozhodně lepší, než předchozí generace, motor je opravdu hlučnější, ale je lépe odhlučněn, než byl v C S203. Pravdou je, že mám zatím najeto jen 115 000 km, a žádné závady jsem zatím neměl, měnil jsem jen spotřební věci, jako destičky, olej, kotouče. Navíc do loňska jsem měl nějakou servisní smlouvu a platil to Mercedes (oleje, fitry a pod. - destičky a kotouče ne). Upozorńuji na to, že jsem malého vzrůstu 175 cm, takže nemám problem, ale větší kamarádi nadávají, že se do auta nevejdou. E classe je potom asi lepší volbou
, 17.03.2015 20:48


Díky za zajímavé zkušenosti z provozu. Uvítáme malinko podrobnější popis, který bychom následně publikovali http://www.tipcars.com/#vlozit-zkusenost díky
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů