Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Doporučíme Mitsubishi Pajero 3. generace?

Poradna
Blaháček Marek | 20.02.2015
foto: TipCars.com
Pan Jiří stojí před nákupem pajera, na které má 200 tis. Kč. Co mu za tuhle částku doporučíme a jaké jsou dieselové motory v nabídce ojetin?

Mitsubishi Pajero třetí generace je pravý japonský offroad s masivní samonosnou karoserií. Bylo v prodeji od roku 2000 s lehkým faceliftem v roce 2003 až do roku 2006, kdy se na trhu objevil nástupce. Auto má v porovnání s předchůdcem lepší prostupnost terénem, a to hlavně díky větším nájezdovým úhlům i vyšší světlé výšce. Podvozek byl koncipován do opravdového terénu, takže vydrží i těžké zacházení. Lepším vlastnostem na silnici (v porovnání s druhou generací) pak prospělo hlavně nižší těžiště. Co se karoserie týče, dvě třetiny ojetin jsou pětidveřové, zbytek třídveřových. Pokud budete přemýšlet, kterou z nich zvolit, určitě bych z praktických důvodů volil první variantu.

V nabídce ojetin dnes najdete cca tři desítky exemplářů, které mají najeto kolem 200 tis. km. Převládá dieselový motor 2.3 DI-D s výkonem 121 nebo (od roku 2001) 118 kW. Tomu se tedy budu věnovat. Nejčastější závadou je u tohoto motoru vadné vstřikovací čerpadlo, které je dle majitelů hodně náchylné na kvalitu nafty. Z hlediska poruchovosti a servisních nákladů spojených s motorem potěší absence filtru pevných částic. Jednotka má rozvody řešené řetězem, u těch však často dochází k rychlému opotřebení. Lze tak doporučit častější (preventivní) výměny celých rozvodů (po cca 100 tis. km). Výměna motorového oleje je předepsána po 15 tis. km. Před koupí si tedy ověřte, kdy byla náplň naposled měněna a nic nezkazíte, pokud budete používat plně syntetický olej. Když už jsme u výměn oleje, tak náplň je dobré měnit i v automatické převodovce (tu naleznete u více než poloviny exemplářů určených k prodeji), a to po cca 80-100 tis. km. Nicméně je třeba zdůraznit, že pokud je auto využíváno na časté jízdy v těžkém terénu, interval výměny by se měl zkrátit až na poloviční hodnotu. Olejová náplň se mění i v diferenciálu, a to po 90 tis. km.

Systémy přepínání pohonu 4x4 se u pajera třetí generace používaly dva. První, s názvem Super Select, je instalován ve většině nabízených vozidel a má čtyři nastavitelné pozice. Druhý se dodával s názvem Easy Select a ten má na přídavné páce pouze tři polohy, protože vozidlům s ním chybí mezinápravový diferenciál.

Před koupí prověřte účinnost přepínání pohonu, stav ložisek v nábojích předních kol nebo celkovou míru koroze. U manuálních převodovek může často pozlobit dvouhmotový setrvačník (poznáte podle otřesů při rozjezdu), jehož výměna bohužel není lacinou záležitostí.

Hodnocení článku
3.8 z 5 (76%)
Hodnoceno: 6x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Reno, 13.02.2015 20:04
Benzínový stejně skoro nejsou. Je to blbuvzdornej čtyřválec, nejsou s ním problémy, kolega ho má doma, jen je počítat s tím, že je to trochu louda a projev má velmi velmi traktorový.
Lionnek, 13.02.2015 23:24
Stal jsem před stejnou otázkou jako Vy a v tomto případě bych doporučoval určitě naftový motor, je spolehlivý a netrpí na žádné vážnější závady, což se o benzinovém motoru v tomto modelu říct nedá. 3,5 GDI benzín nebyl zrovna povedený motor. Co je ještě důležitější, nekupujte Pajero s manuální převodovkou, ono totiž manuál je fajn ale Pajero má poddimenzovanou spojku, tak že pokud chcete tahat přívěsy a Pajero si naplno užít, tak si pořiďte raději automat, vydrží hodně a je v tomto modelu dobře stavěný. U manuální převodovky již mnoho lidí zničilo novou spojku po jednom pořádném zapadnutí ve sněhu! Přeji šťastnou volbu.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů