Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Doporučíme čtenářce koupi Citroenu C3?

Poradna
-MŠ- | 08.03.2013
Motor ukrývající se za přední maskou má síly víc než dost. | foto: Autor
Paní Stázka by chtěla malý automobil na dojíždění do práce a občas i dál. Na zakoupení vozu má připravených 150.000 Kč a líbí se jí Citroen C3. Přeci jen by se ale chtěla o tomto modelu a případných motorizacích ještě něco dozvědět. Jaký je vůz, který jí padl do oka?

DOTAZ: Dobrý den, potřebovala bych poradit s výběrem. Budu potřebovat menší auto do práce (cca 30 km denně). Mojí prioritou je co nejmenší spotřeba. Kupovat budu ojeté auto, max. stáří 5 let a cena by měla být do 150.000 Kč. Líbí se mi Citroen C3. Jen nevím, jaký motor atd. Auto by mělo pojmout i moje 2 děti a manžela na případné kratší výlety. Díky




ODPOVĚĎ: Vážená paní,

Citroen C3 je výrobkem francouzského koncernu PSA, který mimo značku Citroen má pod svými křídly i značku Peugeot. Se sesterskými modely Peugeotu sdílí C3 (a na stejném základě postavený C2) spoustu stejných dílů, a to i celé motory a další komponenty. Z viditelných součástí si můžete všimnout třeba vnějších zrcátek nebo páček u volantu. Designově je „cé-trojka“ povedená, i když spoustě žen více učarovaly sesterské modely Peugeotu, zejména 206. Nevím, zda to byl záměr v duchu lehkého retro, ale v základních rysech mi C3 připomíná legendární model značky Citroen 2CV (známou „Kačenu“). Stejně jako Vám, i mně se C3 líbí.
Vzhledem k částce, kterou máte na vůz připravenou, bych upustil od pokusu koupit aktuální generaci (vyrábí se od poloviny roku 2009) a soustředil bych se na facelift generace první. Jestli Vám to připadá jako špatná zpráva, mám pro Vás jednu dobrou. S tímto rozpočtem dosáhnete na poslední kusy uvedené do provozu v letech 2008 - 2010 s velmi příznivým kilometrovým nájezdem a zajímavou výbavou.
A jaký je C3? Motorům se budu podrobněji věnovat níže, takže začnu jízdními vlastnostmi. Celé vozidlo je spíše pojato komfortně než sportovně. To je vidět na měkčích, velmi pohodlných sedadlech a zrovna tak na měkčím a ne právě špičkovém podvozku. Každý má rád něco a Citroen C3 byl navržen pro zákazníky, kteří prostě takováto auta preferují. Koneckonců je to pojetí, které je francouzským automobilkám blízké. Ostatně právě to na nich jejich příznivci oceňují. Karoserie je kompaktní a docela praktická. Za zvláštní zmínku stojí poměrně velký a dobře přístupný zavazadelník (děsné slovo pro něco, čemu všichni říkáme „kufr“, nemyslíte?). Co se týká údržby a cen oprav, je C3 poměrně nezáludným autem. Ceny náhradních dílů (hlavně v druhovýrobě) jsou velmi přijatelné a výběr dostatečný. Co by Vás mohlo potrápit? Snad elektroinstalace. Ale není třeba se lekat strašáků jako jsou zblázněné řídící jednotky atd. Pouze u kusu, který budete chtít koupit, prověřte centrální zamykání s imobilizérem. Tam by mohl být problém. A jinak stahovačky oken a podobné drobnosti. I tyto díly se dají sehnat v neoriginále. A nakonec vyzkoušejte klimatizaci. Nepatří k těm, kterým svědčí delší nečinnost, a náklady na uvedení té netěsné nebo z jiného důvodu nefunkční do dlouhodobě uspokojivého stavu (naplnění je to nejmenší), nemusí být vůbec příjemné.
A teď k těm motorizacím, na které jste se ptala. Vypustím nejsilnější benzínový 1.6 16V a také v našich luzích a hájích téměř neexistující verzi na zemní plyn (CNG). Zbudou nám tady dva diesely a tři benzínové motory. A teď mám pro Vás další skvělou zprávu. Ani jeden není špatný a po pravdě nevím, který Vám doporučit. Začněme benzínovými motory. Nabídka začíná motorem 1.1i. Naštěstí je to čtyřválec (na rozdíl od litrové Corsy nebo Fabie či Pola 1.2HTP), což je skvělé vzhledem ke kultuře chodu a zvuku. Je úsporný a jako každý osmiventilový atmosférický „benzíňák“ nenáročný na údržbu s malým rizikem poruchy. A totéž lze říci o motoru 1.4 8V (54 kW/73 PS). Asi si řeknete, že bude žíznivější než ta „jedna-jednička“. Pravda to bude asi spíše v provozu po městě. Ale v plném obsazení na Vámi avízovaných výletech s puštěnou klimatizací bych si tipnul, že to bude se spotřebou nastejno. Zvažte prosím, kolik takto najedete, protože tohle by mohl být jediný argument proti motoru 1.1. Na delší cesty a s celou rodinou na palubě je 60 koní (44 kW) opravdu zoufale málo. Zbývá nám ještě šestnáctiventilová čtrnáctistovka se sympatickými 65 kW/88 PS, jejíž spotřeba bude podobná jako u normální 1.4 8V. Ale vytočením se bude dát dostat z vozu docela zajímavý výkon. Bohužel tato verze je u nás dost vzácná. PSA se držel jednoduchých osmiventilů hodně dlouho a zákazníci to akceptovali. Víte, chtělo by se mi napsat, že nebude tak spolehlivý a vyloučit jej z výběru. Jenomže za 150.000 Kčř se dá koupit C3 s tak sympatickými kilometry, že tyto obavy jsou do jisté míry zbytečné. Nicméně mi z toho všeho vychází ta osmiventilová nezničitelná „jednačtyřka“. Motor 1.1i jsem ale opatrně odsunul až za něj jenom kvůli těm výletům. A kusů s motorem 1.4 16V je stejně hodně málo.
A teď se do toho vloží naftové pohonné jednotky. Na výběr je z obsahů 1.4 a 1.6, oba označované HDI. Oba motory jsou přeplňované s technikou common-rail a oba patří ke spolehlivým a úsporným. Mnoho lidí Vám bude tvrdit, že do malého auta na denní dojíždění do práce je diesel nesmysl. Motor se bude pomalu zahřívat a tudíž trpět a v zimě nebude topit a já nevím, co všechno. Ale já bych i tady viděl pozitivum v tom, že Vámi koupené vozidlo bude mít dost velkou šanci mít najeto málo kilometrů a motor bude proto v opravdu dobré kondici. Navíc konstruktéři malých naftových motorů jistě tuší, že budoucí majitelé vozidel, těmito motory poháněných, nebudou polykat stovky dálničních kilometrů. Znám spousty případů, kdy se podobná auta k těmto účelům dlouho a bez problémů používají. A aby toho nebylo málo, těch 30 km není už úplně krátká pojížďka. Opatrně bych se klonil k motoru 1.4HDI. „Jednašestka“ je přeci jen zbytečná (hlavně ta verze 80 kW/109 PS), což dokládá i fakt, že se objevuje zhusta i ve větších modelech. Menší 1.4HDI je „v pohodě“ a také je to čtyřválec (opět na rozdíl od 1.4TDI, které pohánějí Fabii či Polo – zajímavé, ale pro Vás dobře). Ale hlavní devízou této pohonné jednotky je spotřeba. Citroen C3 s tímto motorem je jedním z nejúspornějších pětidveřových aut vůbec. Klidně bych se vsadil, že s ním budu absolvovat delší cestu včetně průjezdu městem a dálničního úseku a spotřebu dostanu při klidné jízdě podle předpisů pod 4 litry/100 km. A to je skvělé.
Závěrem Vám chci napsat, že za 150.000 Kč koupíte velmi pěkný vůz v dobrém stavu a ani jednoho z motorů se nemusíte bát. Nemohu Vám prostě oznámit, jaký agregát si máte vybrat, a nechci zabíhat do detailů. Snad jsem Vám ale pomohl nastínit jejich kladné a naopak slabší stránky. Ještě to shrnu. Benzínové jsou relativně úsporné, velmi spolehlivé a nenáročné na údržbu, přičemž 1.1i zaostává výkonem. Naftové jsou ještě úspornější. Ve verzi 1.4HDI je Citroen C3 dokonce superúsporný (pro Vás hlavní kriterium, nemýlím-li se?). A motor 1.6HDI udělí vozu návdavkem i zajímavé výkonové parametry. Komplikovanější konstrukce přeplňovaných „commonrailových“ dieselů ale logicky znamená větší riziko problému než u „benzíňáků“, i když jsou tyto motory obecně známé jako spolehlivé.

Hodnocení článku
4.0 z 5 (80%)
Hodnoceno: 14x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
pet37, 20.12.2013 20:42
Mám C3 1.4HDI od r. 2004, najeto 340.000 km poměrně často s nebrzděným přívěsem do 750 kg, motor, převodovka, spojka zatím vše původní. K autu se nechovám moc hezky, jezdím s ním často i po polních a lesních cestách, z venku už je díky tomu auto orvané jak samice, ale pořád jede. První výměna brzd. destiček ve 135.000 km, druhá výměna zatím neproběhla, ve 330.000 km oprava startéru a alternátoru. I po najetých 340.000 km se dá ještě jezdit se spotřebou kolem 4l/100km. Musím to zaklepat, ale zatím nemám důvod pořizovat něco jiného.
mariov2, 24.09.2015 14:50
Citroen C3 je dobrá volba, na nový model asi 150 000,-Kč stačit nebude, ale i ten starý fungoval dobře, jen není tak hezký. S Citroenem si poradí kdekdo i mimo autorizované servisy, díly jsou levné. Diesely jsou jednoduché a hliníkové, co se rychleji zahřívají a netrpí tedy tolik na krátkých trasách. Na 30km denně bych ale také doporučoval raději ten benzín 1,1 44kW nebo mimo město živější a ne o moc žravější 1,4i 55kW. Na dojíždění do práce, pokud by to mělo být 15km tam a 15km zpět, volte 1,4HDi, na Commonrail jednoduchý a spolehlivý motor bez zbytečných volovin a umí jezdit za 4-4,5L.
, 25.09.2015 19:56


Dobrý den, rozepiště se prosím se svými zkušenostmi více http://www.tipcars.com/#vlozit-zkusenost
, 25.09.2015 19:57


Dobrý den, můžete Vaše zkušenosti popsat prosím i tady http://www.tipcars.com/#vlozit-zkusenost
, 25.09.2015 19:58


Dobrý den, podělte se prosím se svými zkušenostmi i s ostatními http://www.tipcars.com/#vlozit-zkusenost
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů