Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Dlouhodobý test: Škoda Yeti 2.0 TDI/103 kW 4x4 DSG - pohled na trh

Testy
Redakce TipCars.com | 12.09.2013
dalších 11 fotek
foto: Luděk Kortus
Po třech letech podrobujeme Yetiho znovu redakčnímu testu, tentokrát dlouhodobému. Než se budeme věnovat uživatelským dojmům a technice dobře vybaveného vozu s turbodieselem, automatickou převodovkou a pohonem všech kol, podívejme se v tomto díle, jak za tu dobu Yeti tržně vyzrál.

V době zahájení výroby Yetiho v roce 2009 automobilka deklarovala, že ročně chce vyrábět 20 tisíc terénních vozů. Tento počet prý bude záviset na aktuálním vývoji na trhu. Tehdy panovala krize a byl zájem o malá auta. O tři roky později se ukazuje, že nikdo nedrží v ruce křišťálovou kouli, ani výrobce. Za rok 2012 Yeti zaznamenal největší růst ze všech modelů značky. Prodeje po celém světě vzrostly o 25 procent na cca 90 tisíc vozů. Zejména ve východní Evropě se prodeje v porovnání s rokem 2011 zdvojnásobily. V Rusku byl nárůst dokonce vyšší než 100 procent. Na druhé straně Evropy, v Británii, vyhrál Yeti v květnu letošního roku anketu „Most satisfaying car to own“. V Německu se na začátku srpna stal ambasadorem modelu Hans-Joachim Stuck, legenda evropských automobilových okruhů. Škoda si Yetiho hýčká.

Yeti se veze na vlně obliby kompaktních SUV, které poskytují větší pocit bezpečí, lepší přehled o situaci a mnohem lepší průchodnost terénem než osobní vozy. Ve světě je „Škodovka“ chápána jako ekvivalent německé kvality za lepší cenu. Zajímavým trendem je, že se v této kategorii mírně, ale trvale, zvedá zájem o vozy s předním náhonem. Dokazují to prodeje v Evropě i snaha automobilek přinášet na trh nové modely. Jako příklady můžeme uvést letošní novinky Renault Captur, Peugeot 2008 nebo Hondu CR-V s novým motorem 1.6 i-DTEC. Trend se zajisté dotýká i rozložení prodejů Škody Yeti. Poměr sil mezi vozy 4x4 a 4x2 byl minulý rok v Evropě 63:37 procentům. Kde se útok předokolek v této kategorii zastaví, lze jen těžko odhadnout.

Díky testu si všímám všech ostatních yeti v provozu. U nás jich také znatelně přibývá. První registrace se objevily v květnu 2009, bylo jich 47 a stála za nimi automobilka. Do konce roku číslo vyrostlo na 1 635 registrací, a to jej katapultovalo na pozici nejprodávanějšího SUV v České republice. Dnes je u nás registrováno okolo 16 tisíc vozů Yeti a první místo si stále drží. Těží z výsadního postavení domácí automobilky. Na našich stránkách je aktuálně k dispozici 230 ojetých yeti na výběr a ukazuje se, že dobře drží cenu. Na příkladu našeho modelu je vidět, jak je možné pokles ceny v případě dalšího prodeje ještě snížit.

Slovo Jahreswagen má v Německu specifický význam. Nejedná se o rok starý taxík, ani o auto vyřazené po roce provozu z půjčovny. Výraz se používá pro vůz, který pochází z flotil služebních a zaměstnaneckých vozů automobilek. V češtině takové slovo, které by jasně vyjadřovalo původ vozu a jeho stav, bohužel nemáme. Dokonce si s tím neporadily ani renomované agentury. Nadále tedy u nás automobilky používají výrazy jako „referentský“ a „roční“, i když jejich výstižnost za německým Jahreswagen trochu pokulhává. Výrobci jako Audi, BMW, Mercedes-Benz, Ford, Opel a Volkswagen vyprodukují v Německu desítky tisíc takových aut. Největší nabídka ročních vozů je v zemi původu. U nás logicky vede Škoda Auto.

Cesta služebních a zaměstnaneckých vozů začíná v Zákaznickém centru v Mladé Boleslavi. Centrum přidělí ročně na 4 000 služebních vozů a zhruba stejné množství vozů na zaměstnanecký leasing. Jedná se tedy celkem o 8 000 vozů, které se po devíti měsících až jednom roce vrátí se stavem kilometrů limitovaným na 12 až 20 tisíc. 8 tisíc jahreswagenů ročně si pak hledá cestu k zákazníkům prostřednictvím autorizované sítě Škoda Plus. Ze strany autorizovaných prodejců je o ně tak velký zájem, že jejich přidělování musí v centru řídit software bez zásahu člověka. Nejedná se o losování založeném na náhodě, ale sleduje se celá řada parametrů, aby přidělování bylo spravedlivé a prodejci věděli s dostatečným předstihem, jaké vozy mohou nabízet.

Takhle se k nám dostal náš redakční Yeti přes jednoho z největších prodejců sítě - Autosalon Klokočka Centrum. Dvoulitrový turbodiesel o výkonu 103 kW, s pohonem všech kol a automatickou převodovkou DSG. Absolutně bez jediného škrábance s koly v perfektním stavu. Zlatostříbrná metalíza, černě lakovaná střecha, černá zrcátka a černě lakované boční plochy paprsků kol. Krásně sladěná barevná kombinace. Takových yeti na silnici moc vidět není. Auto je téměř v maximální výbavě. Ceníková cena by byla 796.000 Kč. Po 9 měsících provozu a 20 tisících najetých kilometrů měl cenovku 599.000 Kč. Dostává od nás náležitou uživatelskou péči, ale jinak je exponované ve všech režimech – práce, hobby, rodina a dovolená. To znamená i na různých cestách a za každého počasí. Jak se osvědčuje a jaké má mouchy, přinesou další tematicky zaměřené díly dlouhodobého testu.

Hodnocení článku
4.2 z 5 (84%)
Hodnoceno: 18x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů