Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Divoká X5 v divoké Kanadě

Nové modely
iHNED | 23.10.2013
Mnichovská automobilka poslala na silnice třetí generaci SUV X5. Oblíbený vůz mezi podnikateli a jejich manželkami jako by na první pohled prodělal jen drobné změny. Jenže vylepšení je tolik, že pocit z jízdy je jiný, lepší.

Na první seznámení s novým BMW jsme vyrazili do kanadského Vancouveru. Ráno byly vozy seřazené v tamním přístavišti a čekaly na první porci kilometrů. Byl na ně mimochodem hezký pohled. Nová X5 totiž navazuje na aktuální generaci středně velkého sedanu řady 3. Znamená to, že výrazný "čumák", mezi příznivci vozů BMW nazývaný také jako "ledvinky", je propojen s velkými světlomety. Díky novým nárazníkům vůz dostal sympatičtější rysy, přičemž proporce karoserie byly zachovány.

Svěží proměnou prošel však především interiér vozu. Palubní deska nezapře opět inspiraci ze sedanu řady 3, tedy ubrala na proporcích. Méně mohutný panel dodává kabině na potřebné vzdušnosti, jen displej multimediálního systému stojící jako by na palubní desce trochu "komplikuje situaci". Je to ale určitě lepší řešení, než po displeji pátrat někde na úrovni kolen. Novinkou jsou i jinak tvarované páčky pod volantem.

Prostor i ochrana

Na palubní desce přibylo nové tlačítko, které bude pro řidiče třetí generace BMW X5 hrát významnou roli. Díky němu si mohou vybírat z nabídky bezpečnostních asistentů, kterými je X5 vybavena skutečně velkoryse. Umí například rozpoznat nebezpečí v mrtvém úhlu, varovat před kolizí s jiným vozem nebo s chodcem (funguje jen ve dne). Od letošního prosince pak ještě přibude asistent pro jízdu v kolonách. Testovací auto bylo navíc vybaveno adaptivním tempomatem, který se nám na kanadských silnicích velmi hodil.

Kabina je v základu koncipovaná pro čtyři plus jednoho menšího cestujícího. Nutno podotknout, že vzadu je dostatek místa pro nohy i hlavu, a to i nadprůměrně vzrostlých jedinců. Za příplatek si je možné pořídit i třetí řadu sedadel. Sem se už ale vejdou jen děti do 150 cm výšky. Každopádně i kufr je velký, nabízí solidní objem 650 litrů a přes sedadla dělitelná v poměru 40 : 20 : 40 ho lze pak ještě rozšířit na 1 870 litrů.

Páté dveře jsou dělené. Horní část se vyklápí elektricky a lze ji zavřít i tlačítkem z místa řidiče nebo na klíčku. Spodní část se ovládá manuálně, což mi přijde škoda. Třeba Range Rover i tohle umí sám.

Důležitá je nafta

K našemu testu zástupci BMW připravili dva typy modelů auta: základní turbodiesel xDrive30d a špičkový benzínový osmiválec s přeplňováním xDrive50i. Zatímco novináři z Dubaje nebo z USA pospíchali pro klíčky od zážehového modelu, Evropané se poprali o turbodiesely. Protože bude také v Česku určitě nejprodávanější, vybrali jsme si ho i my.

Naše cesta začala v přístavu, propletli jsme se rušným městem, přejeli Lions Gate Bridge a vyrazili na sever z Vancouveru po silnici Sea-to-Sky Highway do horského střediska Whistler, kde se v roce 2010 konaly zimní olympijské hry.

Dieselový šestiválec s výkonem 258 koní a maximem točivého momentu 560 Nm na klidnou cestu bohatě stačí. BMW je perfektně odhlučněné a nebýt tvrdších pneumatik typu run-flat, bylo by i velmi komfortní. Osmistupňová automatická převodovka řadí hladce a při klidné jízdě stlačuje otáčky co nejníže. Výsledkem je potom takřka neuvěřitelná spotřeba 6,9 litru na 100 km.

Auto nabízí několik jízdních režimů - když se silnice v horách začíná klikatit, stačí nastavit sport a reakce plynu se zostří, volant ztuhne. Projíždění ostrých i táhlých oblouků je přitom zábavou hodnou pověsti BMW. Když přepneme do manuálního režimu, automat poslouchá na slovo. Pohon všech kol xDrive pak pomáhá k neutrálnímu kroužení zatáček, i když je jasné, že velké SUV má tendenci hrnout se po tečně ven.

V terénu jen zřídkakdy

Olympijský park nabízí na konci léta, které je i v kanadských horách poměrně teplé, možnost vyzkoušet auto v terénu - na místě, kudy vedly běžkařské dráhy. BMW není žádný opravdový offroad, chybí mu třeba redukční převodovka. Novinkou je ale možnost nastavit si offroad režim, který na displeji zobrazuje náklony vozu v příčné i podélné ose. Řidič tak ví, jak ještě daleko je od limitů svého vozu. Auto má navíc asistenta, který pomůže při zdolávání prudkých svahů. Vždy je ale nutné počítat s tím, že schopnosti mimo asfalt jsou u X5 značně limitované a nikdy se Range Roveru nebo Mercedesu ML s offroad balíčkem nevyrovnají. To ale BMW rozhodně nemá ani v úmyslu.

Proč by taky mělo? Vždyť výše zmíněné konkurenty dokáže porazit právě na silnici. Tady nabízí nejlepší jízdní vlastnosti, stabilitu a sportovní styl. Těžko na něm hledat nějaké větší chyby. Nové X5, jedna z nejdůležitějších novinek letošního roku, tak patří mezi nejlepší modely ve své kategorii.

Technické údaje
BMW X5 xDrive30d

Motor: vznětový šestiválec
Objem: 2 993 ccm
Výkon: 190 kW (158 kW)
Toč. moment: 560 Nm
Zrychlení 0-100 km/h: 6,9 s
Max. rychlost: 230 km/h
Převodovka: 8stupňová automatická
Komb. spotřeba: 6,2 l / 100 km
Rozměry: 4 886 x 1 938 x 1 762 mm
Rozvor náprav: 2 933 mm
Hmotnost: 2 070 kg
Kufr: 650-1 870 l
Cena: zatím nebyla stanovena

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů