Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Diesely v reálném provozu neplní, co automobilky slibují

Aktuality
Karel Směšný | 03.07.2015
foto: Abt
Příchod emisní normy Euro 6 měl znamenat citelné snížení množství vypouštěných oxidů dusíku. Ale podle společnosti ICCT se to tak úplně nepovedlo. Její průzkum ukázal, že auta dokáží splnit stanovené limity stěží v laboratoři, natož pak v reálném provozu.

Pokud vám vadí, že vaše auto má o dost vyšší spotřebu paliva, než jakým údajem se chlubí automobilka, tak vězte, že to není jediný údaj, který není v reálném provozu dosažitelný. A někdy ani v laboratoři…Jedná se o množství vypouštěných oxidů dusíku u dieselových motorů. S těmi měla zatočit hlavně poslední norma Euro 6, které se výrobci tak obávaly. Přinesla výrazné snížení limitů ze 0,18 g NOx na ujetý kilometr na současných 0,08 g/km, což na první pohled nevypadá nijak zásadně, mnoho automobilek ale už před příchodem normy prohlašovalo, že předpisům nebude moci vyhovět bez použití látky na bázi syntetické močoviny, označované jako AdBlue.

I proto se společnost ICCT (Council on Clean Transportation) rozhodla plnění normy v praxi ověřit a změřila emise patnácti modelů osobních automobilů, které nejpřísnější normu splňují. Výsledek? Lze ho označit jako totální propadák.


Katalyzátor pro SCR (Selective Catalyst Reduction) technologii se zkouší na vývojovém pracovišti BASF Catalyst v USA, kde byl patentován.
Laboratorní podmínky nejsou problémem, ke skutečnému provozu mají ale opravdu hodně daleko. Motory zde pracují v ideálních podmínkách za okolní teploty okolo 20°C, spotřebu měří pouze v určitých rychlostech a otáčkách motoru. Se zkoušenými auty proto technici najeli od 200 do desítek tisíc kilometrů za běžného provozu, počasí, a s různými řidiči. Jen jediné! auto se dostalo pod stanovený limit 80 mg/ km. Lepší z aut, která v testu propadla, překročila normu zhruba třikrát, v průměru byly ale emise oxidů dusíku zhruba sedmkrát vyšší, než norma Euro 6 stanovuje, přitom ji ale všechna auta papírově plní.

Pro představu: nejhorší výsledek byl 2000 mg na ujetý kilometr, tedy 25 x více než je norma. Škoda, že společnost ICCT nezveřejnila výsledky testů konkrétně pro zkoušené modely.

Co dodat na závěr? Myšlenka, že když auto splňuje normu Euro 6, tak je méně škodlivé pro životní prostředí, reálně vůbec neplatí. Teoreticky je Euro 6 ve srovnání s předpisem Euro 3 o celých 85% přísnější, co se NOx týká, v průběhu posledních čtrnácti let ale emise NOx klesly jen o necelých 40 %.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
tomaskrtek, 20.07.2015 09:28


silně mi to připomíná bývalého souseda z Prahy, budiž mu země lehká, někdy začátkem sedmdesátých let dostal od syna z Kanady Mercedesa 200D, jezdil s ním taxi, motor přežil tři kastle a hrubě přes milión kilometrů
Petr S, 20.07.2015 23:37


Fakt to byl diesl? Prý tu za komoušů byla nekvalitní nafta (z ropy z Ruska) s vysokým obsahem síry a údajně naftovým Mercedesům to palivo nedělalo dobře a motory to nezvládaly. Lidi co si naftový auta ze západu přivezli prý moc dlouho nejezdili. Jak jsem to slyšel tak předávám...
Pepe, 21.07.2015 11:06


Viděl jsem v provozu taky takový piáno, rovněž 200D. Kamarád restauratér to koupil brigádníkům na dojíždění do 20km vzdálené provozovny. Jezdilo to na směs přepálenýho fritovacího oleje a nafty v poměru 50:50, ale jen od května do října, v zimě se tomu oleji už nechtělo
tomaskrtek, 21.07.2015 11:17


jj,, 200D, ještě si vzpomínám na to kadla......kadla......kadla..... myslel jsem že to každou chvíli chcípne ale ono ne a ne
PetrT, 21.07.2015 12:46
Nějak moc nechápu tu chválu na naftovou feldu. Ted diesel v ní už byl i na tu dobu žádná sláva. Měl jsem ji jako novou v pickupu. Olej se měnil tuším už při 7,5t km, nejelo to, přední náprava se dělala 3x za 100t km a spotřeba do 7l scifi. Navíc teda cena byla tehdy dost drsná.
Nikdy jsem nepochopil jak si to někdo může koupit do osobáku, ale jak vidím asi i jo. O tom jak debilně a nepohodlně se ve feldě sedělo snad mluvit nemusím.
SDI to opravdu nebylo, s tím měl ten motor společné jen palivo.

Jinak k těm Mercedesům - kamarád má pořád na ježdění kolem baráku piano 220d a to opravdu sežere všechno. Jednou jsem si pronajal sklad a v něm našel sud s něčím, asi do půlky plný. Kamarád prohlásil že je to nafta a to černé želé potom patřičně naředěné normálně lil do toho medvěda. A jel.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů