Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Diesel do 120 tisíc?

Poradna
Martin Vaculík | 12.10.2005
Sháním vozidlo do 120 000,-. Mělo by být větších rozměrů (určeno pro rodinu), s dieslovým motorem (do objemu 2,5litru), el. předními okny, posilovačem a především by nemělo být starší 8let.

Dotaz

Dobrý den,
četl jsem na Vašich internetových stránkách článek o nabídce pomoci při výběru bazarového vozidla a chtěl bych požádat o radu. Sháním vozidlo do 120 000,-. Mělo by být větších rozměrů (určeno pro rodinu), s dieselovým motorem (do objemu 2,5litru), el. Předními okny, posilovačem a především by nemělo být starší 8let. Předem děkuji za odpověď.

S pozdravem

Lukáš Veselský


Odpověď

Vážený pane Veselský

Obecně doporučitelné kombi s německou technikou, jako třeba Volkswagen Golf IV Variant TDI či Škoda Octavia Combi TDI finančně přešplhají zmíněný cenový limit. Proto musíme hledat jiné alternativy.

Pokud chceme v této cenové relaci najít rodinné kombi s turbodieselovým motorem, pak je jasné, že do jeho údržby a oprav budeme muset něco investovat. Proto doporučuji jednak nechat si finanční rezervy, a za druhé rovnou vybírat vůz takový, na který nejsou drahé náhradní díly. Po zvážení všech pro a proti mám pro Vás dvě alternativy ke zvážení.

1) Citroen ZX Break 1,9 TD (66 kW) – vyráběn v letech 1994 až 1998. Poslední rok výroby by se dnes měl v pohodě vejít do vašeho limitu. Vozidlo archaického designu má stále velmi slušné jízdní vlastnosti, je komfortní, kvality motoru Peugeot 1,9 TD jsou pověstné a hlavně jde o velmi spolehlivou jednotku, kterou umí opravit každý vesnický kovář. Dílů na tento vůz je dost za příznivé peníze v druhovýrobě i na vrakovištích. Velmi prostorné a praktické kombi, jehož jedinou slabinu vidím v nepřehlédnutelné vzhledové zastaralosti.

2) Lancia Dedra SW 1,9 TD (66 kW) – vzácně se vyskytující italský vůz s nepřekonatelným poměrem cena/výbava/komfort. Doporučuji modely z let 1997 až 1999. U těch se pod stárnoucími tvary skrývala modernizovaná technika, jízdní vlastnosti vylepšila přední náprava z Fiatu Marea. Zbytek techniky je shodný s někdejší temprou/tipem. Proto cokoliv seženete velmi levně v nepřeberném sortimentu druhovýroby, ale i na vrakovištích. Problém představují karosářské díly – bourat s tímto vozem určitě nedoporučuji. Na modernizovaný model dedry (jiná příď a detaily) vyráběný od roku 1995 totiž na vrakovištích není nic, druhovýroba prakticky neexistuje a originály jsou šíleně drahé.

Velice pohodlný automobil, při jízdě překvapivě tichý, velmi dobře brzdí, má velmi kvalitní interiér s hodnotnými materiály a velmi pohodlnými sedačkami. A hlavně kompletní výbava včetně automatické klimatizace bývá takřka pravidelem. Co se spolehlivosti týká, tak italský původ nebudí důvěru, částečně lze chyby hledat v elektrické výstroji a detailech. Že by se však dieselová dedra zastavila, to se téměř nestává. Narozdíl od stejně starých Fiatů Marea totiž dedra má stále původní jednoduchý 1,9 TD Fiat s plně mechanickým řízením, jednoduchý a téměř nezničitelný motor bez jakýchkoliv senzorů hmotnosti nasávaného vzduchu či polohy spojkového pedálu (to zlobívá u Marei 1,9 TD/74 kW). Motor má výrazný turboefekt, po studeném startu je zvenku hlučný (uvnitř překvapivě ne), ale na dálnici tahá vzorně a i v případě problémů je na něj čehokoliv naprostý dostatek. Lancia je tak levná proto, že se u nás prodávala jen kratičce, dedry pocházejí z individuálního dovozu prakticky všechny. Vážně havarovány však nebývají, protože opravy se kvůli poměru prodejní cena/cena dílů takřka nevyplatí.

Podobně jako Citroen, vyhověl by i Peugeot 306 Break, ten však kvůli dobré pověsti bývá neúměrně drahý a přitom technika vlastně shodná se ZX Break.

Jistě objevíte i další alternativy, takže jen to, čeho se vyvarujte: Určitě ne Ford Escort 1,8 TD (strašně nespolehlivý motor) a Opel Astra 1,7 TD (důvod ten samý, neplatí jen pokud jde o motoru Isuzu).

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
rv, 14.12.2005 13:22
Také nesouhlasím. Mám Mondeo 1,8TD(1998) a na motoru ani vozidle za celou dobu žádná závada. Olej v motoru měním až při doporučené údržbě, dolévání netřeba. Mám najeto 114tm kamarád ke 400tkm a kromě kladek a rozvod.řemenů nepotřeboval nic. Jediná potřebná oprava byla výměna lanek ruční brzdy.

Momentálně jezdím jen do práce a nákupy a jsem sám, takže bych vyměnil za malé auto 1.0 benzin nebo 1-1,7D pokud by někdo naopak potřeboval velké rodinné.(rving@seznam.cz; tel.777199844)
Vašek, 02.01.2006 18:04
V mimulosti jsem také užíval motor 1,8 TD a to ve vozidle Ford Sierra z konce výroby. Při prodeji automobilu (240 000 km) jsem byl rád, že se našel kupec, který je ochoten snášet pod kapotou takového lenocha. Jeho provoz opravdu nevyžadoval nijak zvlášť vysoké investice i průměrná roční spotřeba 6,2 l/100 km by se zdála ucházející.Nejsem nepřítelem vozidel s modrým oválem. Rozhodně lepší volba v mém případě byla před Sierrou, F-Fiesta 1,8 D. Auto s tímto motorem a lehkou karosérií je o poznání živější s průměr.roční spotřebou 5,5 l
Gelgard, 25.05.2006 15:45
LPG 2x levněji než nafta ? to ano ,ale zase 2x taková spotřeba,1x ročně kontrola a nádrží zabraný kufr.takže "šul nul" plus další nevýhody plynu.
Novák Petr, 09.04.2007 07:21
Dobrý den, prosím o radu - rozhoduji se mezi koupí Toyoty avensis 2,0D r.v. 1998, nebo citroen xantia 2,0 HDi r.v. 2001 v podstatě za stejnou cenu. Toyoty jsou pověstné svou spolehlivostí, ale diesel moc nechválí, naopak u citroenu lidé v recenzích chválí diesel, ale nejsou nikterak vyjímečné ve spolehlivosti - mohl by jste poradit, kterému vozidlu dát přednost.
Novák Petr, 09.04.2007 07:29
Dobrý den, prosím o radu - rozhoduji se mezi koupí Toyoty avensis 2,0D r.v. 1998, nebo citroen xantia 2,0 HDi r.v. 2001 v podstatě za stejnou cenu a se stejnou výbavou. Toyoty jsou pověstné svou spolehlivostí, ale diesel moc nechválí, naopak u citroenu lidé v recenzích chválí diesel, ale nejsou nikterak vyjímečné ve spolehlivosti - mohl by jste poradit, kterému vozidlu dát přednost.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů