Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Desetiletá dieselová ojetina za 100 tis. Kč: Touran nebo Scénic?

Poradna
František Mašek | 21.02.2017
Radim by rád koupil ojeté dieselové MPV. Vybírá mezi dvěma notně profláknutými kandidáty.
Zdravím redakci TipCars.com. Rád bych brzy pořídil starší jeté a zároveň servisně nenáročné MPV. Chci buď Touran, případně Scenic. Najezdím dost kilometrů, takže preferuji diesel. Můj rozpočet je 100 tisíc korun. Poradíte, který z nich lépe poslouží? Díky Radim

ODPOVĚĎ: Dobrý den Radime, za Váš skromnější rozpočet se budete muset (speciálně u Touranu) smířit s vyššími kilometrovými nájezdy nabízených ojetin, které se budou pohybovat mezi 160-200 tisíci kilometry. Zároveň varuji před požadavkem servisně nenáročného auta, i když bych rád byl optimistou...

Pokud se zaměřím na Volkswagen Touran, tak jeho motorizacím jsme se již na TipCars.com věnovali dříve. Základ vznětových pohonných jednotek tvořila osmiventilová devatenáctistovka TDI od počátku výroby ve dvou výkonnostních verzích (74 nebo 77 kW). Závěrem roku 2004 se pod kapotu Touranu dostala nejslabší verze 1.9 TDI s výkonem 66 kW. Všechny tři devatenáctistovky TDI PD mohu doporučit. Jsou vcelku úsporné a spolehlivé, navíc je najdeme i v jiných koncernových modelech, což snižuje jejich cenu případných oprav. Od počátku výroby bylo možné sáhnout také po dvoulitru TDI s výkonem 103 kW. V roce 2005 Volkswagen představil nejvýkonnější diesel 2,0 TDI s výkonem 125 kW, který musí být vybaven filtrem pevných částic. Oběma vznětovým dvoulitrům se raději vyhněte. Motory se vstřikováním "čerpadlo-tryska" nejsou příliš kultivované a postihují je fatální závady. Oba dvoulitry TDI jsou odborníky považovány za vůbec nejvíce problémové pohonné jednotky v historii Volkswagenu. Dochází u nich k rychlému opotřebení dvouhmotových setrvačníků nebo k úniku kapaliny z hydraulického ovládání spojky skrz defektní závit odvzdušňovacího šroubu. Problémy se vyskytují ve spojení s šestirychlostní manuální převodovkou. Také se objevují prasklé hlavy válců, za čímž stojí olej, který se dostal do chladící kapaliny. U silnější 125 kW verze dochází často k ztrátám výkonu (na vině je zanesený FAP filtr), jelikož původní nastavení řídící jednotky bylo špatné. Po uvedení na trh motor také trpěl škubáním a vibracemi, což bylo řešeno novým softwarem. Problémy se nevyhnuly ani turbodmychadlům, které rády selhávají (zejména pak podtlakový regulátor).

Renault Scénic druhé generace má o něco menší zavazadelník (430 litrů) a výrazně silnější motor (88 kW), ale v reálu to zas tolik znát nebude. Renault nemá tak přesnou manuální šestitupňovou převodovku jako Touran. Disponuje i jednoduchou zadní nápravou (na rozdíl od víceprvkové v Touranu). Motor 1,9 dCI má rozvody poháněné řemenem, který by se měl měnit po pěti letech, nebo nájezdu 120 tis. km. Motor trápí závady vstřikovačů a turba, problémy můžete mít ale i s elektronikou a mnoho nevydrží ani alternátor. Jenže má i řadu výhod - za stejné peníze koupíte v porovnání s Touranem vůz v lepším stavu i výbavě. Určitě o něj není takový zájem mezi zloději a má lepší variabilitu interiéru. Pokud se pro něj rozhodnete, je nutné dodržovat všechny zásady pro zacházení se vznětovým turbomotorem. Nevytáčet za studena, nenakládat „plný plyn“ za studena, po delší jízdě na plný plyn nechat turbo dochladit a servisní intervaly zkrátit na 15000 km. Ostatně stejné rady mohu doporučit i pro Touran. A nezapomeňte tankovat kvalitní naftu. Pro více informací Vás odkážu na recenzi našeho čtenáře.

Závěr: osobně bych si ještě pár desítek tisíc přidal. Podstatně se Vám zvýší výběr a s ním i šance natrefit na hezký kousek bez ohledu na model. Právě reálný technický stav by mě zajímal ze všeho nejvíce a rozhodl by, ke kterému modelu bych se přiklonil. Oba Vámi vybraní kandidáti ale mají poměrně vysoký nájezd, připravte si tedy dostatečnou finanční rezervu pro případné opravy.
Hodnocení článku
4.6 z 5 (92%)
Hodnoceno: 7x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
PV, 21.02.2017 13:33
Měl jsem Tourana 1,9 Tdi, 74 kw, r.v. 2003. Když jsem ho prodával, měl 280000 km. Co se týče, motoru, tak jsem s ním neměl téměř problém. Jednou mně praskla vzduchová hadice od turba ( cena 1200,-kč ). Měl jsem také horší teplé starty, úprava dávkování paliva a chytal na cvrnknutí. Má velice kvalitní podvozek. Ve 250000 km měněny zadní tlumiče a gumové uložení předních ramen. Jinak podvozek původní. Olej měněn po 15000 km, nemusel jsem mezi výměnami nic dolévat. Jedenkráte výměna brzdových kotoučů, destiček a spojky. Náhradní díly jsou opravdu levné a seženete do druhého dne téměř vše. Jedna, zdánlivě banální věc mě potrápila nejvíce. Měl jsem konstruované stěrače, které stíraly proti sobě. Každé raménko má svůj vlastní motorek. Pokud jeden odejde, druhý také nefunguje, protože jsou elektronicky propojeny. Jako nový jeden motorek neseženete, musíte zakoupit v sadě dva a sada stojí 10500,-Kč. Opravit se nedají, odejde vnitřní elektronika v motorku. Starší motorek je téměř nesehnatelný a ještě je jich několik typů. Pokud možno, Tourana s klasickými stěrači. Nyní mám Tourana r.v. 2011, najeto 250000 km a jezdí bez problémů.
JimClark, 22.02.2017 08:43
Taky VW Touran, 1,9 TDi, 74 kW, r.v.2004, model 2005, nájezd 244 tis. km, druhý majitel. Minimum oprav, na 230K vyměněny tlumiče, trochu "žere" olej, max. litr do roka, jinak tento motor je držák, velice spolehlivé auto.
Pokud nemáš až tolik peněz, stejně si zkus našetřit a připlatit a kup mladší verzi s přijatelným nájezdem, déle ti vydrží, nebudeš to zase muset řešit za pár let.
Jafar, 26.02.2017 02:06
Pro autora clanku: schvalne, co myslite, ze znamenaji u vami zminovanych devatenactistovek pismena PD? Ja vam to prozradim. Znamenaji Pumpe - Dűse, tedy v prekladu Cerpadlo - Tryska. Mate pravdu v tom, ze PD motory, zvlast ve srovnani s puvodnimi TDi, tedy vyskotlakym turbodieselem, jsou hlucnejsi, mene kultivovane v projevu a v neposledni rade take o cca litr na sto km vice zerou. Ale pri srovnani s CR, tedy Common Railem jsou porad vyhra v loterii. CR motory vsech znacek sveta jsou velmi haklive na teplotu a hlavne kvalitu nafty, takze to, co vam v klidu ,zblajzne' starej dobrej TDi, tim novej, zejmena dvoulitrovej CR spolehlive odrovnate. A vstrikovace jsou za raketu ... Ale bohuzel, jakmile je neco dobreho, musi se to prestat delat, aby se mohlo delat neco noveho, horsiho a hlavne poruchovejsiho, aby lidi museli vic servisovat ...

V segmentu, ktery hledate vam doporucuji Fiat Multipla II (nebojte se, se ,spekatym zabakem' Multipla I ma spolecne uz jen jmeno a trochu zadek, ten hnus predku uz je pryc). Je velka, prostorna, sestimistna, je z ni fantasticky vyhled a i turbodieselu porad vychazi nejekonomicteji. Navic Italove velmi vyladili poruchovost pocatku 90. let. Dnes uz jsou tyto vozy spolehlivejsi. Do 100 000,- se da privezt i vuz s najezdem cca 130 000 km, coz uz stoji za uvahu.
Skipy, 26.02.2017 11:55
Jafar: Ne všechny CR byly tak mizerné. Třeba 2.0 HDi nebo 1.9 JTD byly spolehlivý, kultivovaný a řekl bych i odolný. Přitom nějak v té době koncern začínal s nekultivovaným PD.
Např. na 1.9 JTD se dá sehnat repas.vstřik za cca 3,5 tisíce Kč nebo repas.turbo za cca 6,5 tisíce Kč.
Podle mě zabila spolehlivost a serv.nenáročnost dieselů norma EU 4, následná krize (= šetření) a další EU normy, což ale platí i pro benzinové motory, bohužel.
Jafar, 26.02.2017 12:30
@ Skippy: tak tohle podepíšu v celém rozsahu, proto také doporučuji pánovi dieselovou Multiplu II, je to právě JTD ...

A mimochodem, pobavil mne váš nick a vrátil mne do mládí, je to totiž jedna z prvních mých přezdívek (mám jich asi 20 .- ) ), skautská - kdysi dávníčko, kdy jsme se museli ještě ukrývat pod jednou ZO Svazarmu ... :- )
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů