Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Deset důvodů, proč jet do Frankfurtu

Naše téma
Michal Štengl | 22.09.2015
dalších 22 fotek
Na právě probíhajícím mezinárodním autosalonu ve Frankfurtu nad Mohanem je k vidění opravdu bohatá žeň automobilových novinek. Z nich jsme vybrali deset modelů, kvůli kterým stojí za to do Německa vyrazit.

Letošní 66. ročník tradiční výstavy IAA, který se střídá s Paříží, stojí opravdu za vidění. Letos se zde totiž představilo opravdu hodně novinek, a to ze všech segmentů od malých levných aut až po speciály se stovkami koní za miliony. Z nich jsme vybrali desítku aut, která jsme seřadili podle abecedy.
Z Prahy je to autem do Frankfurtu nějakých pět hodin cesty. Rozhodně nedoporučujeme jižní cestu přes Rakousko, a to kvůli kontrolám na hranici v souvislosti s uprchlickou krizí. Brány výstaviště, kam vás spolehlivě navedou informační cedule od dálnice A3, se veřejnosti otevřely v sobotu 19. září a znovu se uzavřou až 27. září.

Alfa Romeo Giulia
Jedna z největších hvězd autosalonu si sice světovou premiéru odbyla již v červnu v Itálii, přesto byl o tuto dlouho očekávanou a odkládanou novinku Alfy obrovský zájem. Dostat se k ní byl neskutečný problém. Ono se ale není čemu divit, protože tohle auto prostě vypadá úžasně. Alfa do Frankfurtu přivezla vrcholnou verzi Quadrifoglio. Že to bude pořádný divoch, naznačuje i čtveřice koncovek výfuku. Burácení, které z nich vychází, jsme naživo neslyšeli, nicméně i z reprodukovaného zvuku běhal mráz po zádech. V reálu ho má na svědomí nový přeplňovaný šestiválec 2,9 l o výkonu 510 k/375 kW a s 600 Nm, laděný lidmi od Ferrari. Tohle žhavé srdce dokáže 1 524 kg těžký sedan vystřelit na stovku za 3,9 s a rozjet ho až na 307 km/h! Rozdělení hmotnosti mezi oběma nápravami v poměru 50/50, pohon zadních kol s aktivním diferenciálem a vektorováním výkonu či lichoběžníková náprava vpředu dávají veškeré předpoklady k tomu, jak to asi bude s jeho jízdními vlastnostmi.
Rozhodně doporučujeme vystát si frontu, posadit se do úžasných karbonových sedaček Recaro, zabouchnout dveře a nechat se okouzlit úchvatným interiérem giulie. Italové prostě umějí navodit tu správnou atmosféru. A pokud se do tohoto auta zamilujete, můžete si ho ve Frankfurtu rovnou objednat. Pouze ale verzi s karbon-keramickými kotoučovými brzdami, která vyjde asi na 95 000 eur (cena pro italský trh), tedy asi 2,6 milionu korun.

Audi e-tron quattro
Jak bude vypadat nové Audi Q6, celkem jasně naznačuje koncept e-tron quattro. Jak už název napovídá, o pohon 4,88 m dlouhé studie luxusního SUV s nízkým součinitelem odporu vzduchu cx 0,25 (obvyklé hodnoty jsou 0,30), které má od roku 2018 potrápit BMW X6, se starají elektromotory. A to hned tři, které společně dávají výkon 435 k/320 kW, resp. krátkodobě až 503 k/370 kW, resp. 800 Nm. Není se tedy čemu divit, že stovku zvládne za 4,6 s. Bližší informace o elektromotorech či koncepci pohonu Audi nezveřejnilo, nicméně se dá předpokládat, že jeden pohání přední nápravu a zbylé dva každý jedno zadní kolo. Zajímavostí vozu je i řiditelná zadní náprava.
Dojezd 500 km zajišťují mohutné lithio-iontové baterie s kapacitou 95 kWh ukryté v podlaze, které lze dobíjet několika způsoby. Díky systému CCS (Combined Charging System) je lze oživit stejnosměrným nebo střídavým elektrickým proudem (a to během 50 minut) nebo bezkontaktně indukčně systémem Audi Wireless Charging. Nabíjení mohou urychlit i velké solární střešní panely. E-tron quattro je vybavený veškerou technikou pro autonomní jízdu, tedy radarovými senzory, kamerou, ultrazvukovými senzory a laserovým senzorem.

Bentley Bentayga
„Bentayga je nejrychlejší, nejluxusnější a nejexkluzivnější SUV na světě,“ zahájil svou řeč Wolfgang Dürheimer, šéf automobilky Bentley. Bentayga není na první pohled žádný krasavec, vlastně se nám ani moc nelíbí. Po chvíli si ale člověk uvědomí, že má tenhle mastodont něco do sebe. Je to totiž pořádný kus auta a o to tu jde. Za mohutnou maskou chladiče je podélně uložený motor W12 TSI, který se může pochlubit 608 k/447 kW a 900 Nm. Ty na vozovku směřují přes osmistupňovou samočinnou převodovku ZF a stálý pohon všech kol s diferenciálem Torsen. Přestože Bentayga váží skoro 2,5 t, stovkou prolétne za 4,1 s a na dálnici díky maximální rychlosti 301 km/h ukáže skoro každému autu svou mohutnou záď. Jde o první sériové SUV, které překonalo magickou třístovku. Čtyř nebo pětimístný interiér přepraví cestující nejen hodně rychle, ale také je obklopí špičkovými materiály a maximálním luxusem. Jako příslušenství se nabízí speciální sada kufrů či lednička na šampaňské. Do přístrojové desky si lze ale objednat hodiny Breitling vybavené strojkem Mulliner Tourbillon, které jsou usazené do pouzdra z bílého nebo růžového zlata. Místo čísel tu je osm diamantů, ciferník si můžete vybrat v barvách „matka perel“ nebo „ebenitová černá”. A cena? Příliš se prý neliší od samotného auta, které začíná na 5,8 milionech korun.

Jaguar F-Pace
Hlavní hvězdou Jaguaru je první SUV pojmenované F-Pace, které by mělo zvýšit prodeje z 80 000 až na 200 000 kusů. Přes 4,7 m dlouhý crossover má karoserii vyrobenou z 80 % z hliníku, takže váží pouhých 1,6 t. I když zvenku F-Pace nepůsobí zbytečně opulentně, uvnitř nabízí dostatek místa. Přístrojová deska, totožná s modelem XE, sice vypadá atraktivně, kvalita materiálů ale ve srovnání s německou prémiovou konkurencí trochu pokulhává. Podvozek vychází z modelu F-Type a k dispozici bude i s adaptivním pérováním Adaptiv Dynamics. Zadní nebo všechna kola mohou být poháněna šesti výhradně přeplňovanými motory. Pro zájemce o naftu je připraven čtyřválec 2.0d 180 k/132 kW nebo 3.0 V6 300 k/221 kW, který ohromí 700 Nm. Základní benzínový dvoulitr s 240 k/177 kW doplňují dvě verze šestiválce s výkony 340 k/250 kW a 380 k/280 kW. Vozy lze již nyní objednávat, základní cena začíná na 1 173 700 Kč.

Mazda Koeru
Jak by mohl vypadat nástupce u nás kdysi velmi oblíbeného SUV CX-7, naznačuje studie crossoveru Koeru. Svými vnějšími rozměry 4,6 x 1,9 x 1,5 m totiž přesně zapadá mezi modely CX-5 a CX-9. Výrobce byl tentokrát na nějaké bližší technické informace hodně skoupý, prozradil pouze, že koeru dostane novou generaci multimediálního systému MZD Connect. U něho slibuje zcela novou úroveň spolupráce infotainment systému s chytrými telefony a maximální konektivitu. Ve výbavě bude i bezpečnostní balíček i-ACTIVESENSE. Samozřejmostí bude také kompletní technologický balíček Skyactiv, který už nějakou dobu k Mazdě přivádí nové a nové zákazníky.

Mercedes-Benz IAA
Jeden z nejzajímavějších a nejobdivovanějších konceptů představil ve své hale Mercedes. Jmenuje se IAA, což je sice oficiální název frankfurtského autosalonu (Internationale Automobil-Ausstellung), v tomto případě se však jedná o zkratku slov Intelligent Aerodynamic Automobile. A jak už název napovídá, v tomto případě šlo hlavně o aerodynamiku. Čtyřmístné kupé, které by se dobře vyjímalo v jakémkoliv sci-fi filmu, se totiž může pochlubit aktivní aerodynamikou. Jakmile automobil překročí rychlost 80 km/h, v masce chladiče se uzavřou lamely, spoiler vpředu se zasune do nárazníku, na bocích se vysunou klapky, disky změní svůj tvar a záď se o 390 mm protáhne. Výsledkem je zlepšení součinitele aerodynamického odporu cx z 0,25 na 0,19. Mercedes IAA pohání hybridní pohon z C350 Hybrid o celkovém výkonu 279 k/205 kW se spotřebou 1,2 l/100 km. Za pozornost stojí i čtyřmístný interiér s jen minimem tlačítek, všechno se totiž ovládá prostřednictvím dotykových obrazovek.

Opel Astra
Přestože svět obecně šílí po vozech SUV, nejprodávanějším segmentem stále zůstává nižší střední třída. A do ní již na přelomu října a listopadu vstoupí i na našem trhu nová generace Opelu Astra. Ta váží až o dvě stě kilogramů méně než její předchůdce a přestože je kratší a nižší, uvnitř, hlavně vzadu, nabízí více prostoru. Vedle pětidveřového hatchbacku se světové premiéry dočkalo i kombi Sports Tourer, které k našim prodejcům přijde v prvním čtvrtletí příštího roku. Jeho zavazadlový prostor se může pochlubit přepravní kapacitou až 1 630 l, základní objem výrobce nezveřejnil, podle odhadu by to mělo být někde kolem 540 l. Přední kola mohou roztáčet výhradně přeplňované motory zcela nové generace s objemy 1,0 až 1,6 l ve výkonovém spektru od 100 k (74 kW) do 200 k (147 kW). Astra má vzadu opět vlečenou nápravu doplněnou Wattovým přímovodem, z nabídky naopak vypadly adaptivní tlumiče. Nicméně s astrou jsme již jezdili, takže můžeme říct, že jezdí opravdu skvěle. Konstruktérům se podařilo najít správný kompromis mezi komfortem a agilitou, jízdě ale nejvíc prospěla dieta. Z technických fines nové astry vyzdvihněme hlavně nová maticová LED světla, která svítí opravdu fantasticky a dokáží upravovat světelný paprsek dálkových světel způsobem vídaným pouze u luxusních aut.

Porsche Mission E
Přestože na stánku Porsche člověk nejčastěji potkával model 911, který v rámci faceliftu dostal jen přeplňované motory, nejvíc lidí se tísnilo v blízkosti studie čtyřdveřového kupé, možného nástupce panamery. Přestože Porsche koketuje spíš s hybridní technologií, studie Mission E je čistokrevný elektromobil. Mimochodem vůbec první v historii automobilky. A to ne lecjaký. Klíčové parametry vozu jsou fascinující: výkon přes 600 k (440 kW), zrychlení na stovku pod 3,5 s, na dvoustovku pod 12 s, pohon i řízení všech kol, dojezd 500 km a nabití na 80 % kapacity za pouhých 15 minut.
O pohon vozu se starají dva elektromotory vybavené funkcí Porsche Torque Vectoring, rozdělující točivý moment na každé kolo zvlášť, což by mělo zajistit prvotřídní jízdní vlastnosti a čas pod osm minut na legendární Severní smyčce. Baterie s kapacitou 95 kWh je stejná jako v Audi quattro e-tron, Porsche si ale vyvinulo vlastní 800V dobíjecí technologii (obvyklé systémy používají 400V). V interiéru najdeme čtyři samostatná sedadla a samé displeje, které jsou založené na technologii OLED.

Renault Talisman
Hned dvě zásadní novinky přivezl Renault. Vedle čtvrté generace kompaktu mégane jsme si mohli poprvé prohlédnout i nástupce laguny. Zřejmě aby dali zapomenout na její neúspěch, novinka nese označení talisman a je vybavená mnohem odvážnějším designem. Na rozdíl od laguny je talisman klasický sedan, a ne liftback, a už na první pohled je to pořádný kus auta. Interiér nese společné rysy jak s modelem espace, tak i s méganem. Úroveň materiálů je opět skvělá, a to obzvláště u vrcholné verze Initiale Paris. Přístrojové desce dominuje na výšku postavený „tablet“, skrz který se ovládají veškeré palubní funkce. Naštěstí ovládání je zdvojené přes otočné kolečko. Spolu se sedanem Renault představil i kombi Grandtour, které už nemá tak provokativní design, na druhé straně ale neodežene tolik zákazníků a nabízí mnohem větší kufr o objemu 572 až 1 700 l. Nechybí adaptivní podvozek včetně zadní řiditelné nápravy 4Control. Přední kola budou pohánět výhradně přeplňované čtyřválce, dva zážehové 1.6 TCE 150 k/110 kW a 200 k/147 kW a tři diesely 1.6 dCi 110 k/81 kW 130 k/96 kW a 160k/118 kW. Sedan se na českém trhu objeví v lednu příštího roku, Grandtour ho bude následovat o tři měsíce později.

Volkswagen Tiguan
Druhá generace tiguanu je první koncernové SUV postavené na platformě MQB a jde o jakýsi předobraz připravované Škody Snowman. Ve srovnání s minulým tiguanem je delší, širší a nižší, přesto váží o 50 kg méně než dřív. Velký posun vidíme v designu, který je nyní mnohem sportovnější a dynamičtější. Naopak přístrojová deska je snad až příliš konzervativní, zase ale prvotřídně zpracovaná. Nechybí řada vychytávek známých z passatu, jako třeba digitální přístrojový panel Active Info Display nebo head-up displej. Po usednutí do tuhých sedadel jsme zaregistrovali, že došlo k citelnému nafouknutí interiéru. Totéž platí i o zavazadlovém prostoru, který nyní pojme 615 až 1 655 l nákladu. Variabilitu interiéru zvyšují zadní posuvná sedadla.
Díky platformě MQB se do tiguanu dostaly všechny známé bezpečnostní, asistenční i komfortní systémy z dílny koncernu VW, zajištěna je i plná konektivita s chytrými telefony.
O pohon se postarají čtyři benzínové motory TSI disponující výkony 125 k/92 kW, 150 k/110 kW, 180 k/132 kW a 220 k/162 kW (220 k) a čtveřice vznětových TDI s výkony 115 k/85 kW, 150 k/110 kW, 190 k/140 kW a 240 k/176 kW. Novinkou je plug-in hybrid Tiguan GTE se systémovým výkonem 218 k/160 kW, dojezdem 50 km na elektřinu a normovanou spotřebou 1,9 l. Další inovací je aktivní řízení pohonu všech kol 4Motion nazvané Active Control. Řidič má nově možnost pomocí otočného přepínače na středové konzole zvolit jeden ze čtyř režimů Onroad, Snow, Offroad a Offroad Individual, který mění účinek spínání spojky Haldex 5. generace a tím i rozdělování točivého momentu. Na náš trh by měl tiguan přijít v dubnu.

Hodnocení článku
5.0 z 5 (100%)
Hodnoceno: 1x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů