Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Desatero koupě ojetého auta

Naše téma
Redakce TipCars.com | 02.05.2006
Přinášíme Vám 10 rad, které Vám pomohou při koupi ojetého vozu.

Na co byste si měli dát při koupi ojetého auta pozor:

1 Prověřte, jestli auto bylo prodáno jako nové v ČR nebo jestli bylo dovezeno ze zahraničí. V tom případě by nemělo být starší než 8 let, protože jinak je možné, že nesplňuje normu EURO 2, nemůže být proto přihlášeno a může být do ČR dovezeno jen na náhradní díly jako vrak. Vůz starší 8 let lze přihlásit pouze tehdy, má-li potvrzení o globální homologaci přímo na výrobním štítku (nikoliv pouze v TP) a splňuje zároveň emisní normu EURO 2.
2 Dejte si pozor na případy, kdy má auto jen naoko připevněný katalyzátor, který je ale nefunkční a do daného typu vozidla a roku výroby nepatří! Když takové auto koupíte, neprojde následnou prohlídkou STK a nesplní emisní limity. Nebudete ho moci přihlásit a jen těžko vymůžete peníze zpátky (jinak než soudní cestou) od toho, kdo vám auto prodal.
3 Měli byste si rozhodně ověřit, zda auto není kradené. To si lze za příslušný poplatek zjistit např. u společností CEBIA http://www.cebia.cz/. Zda auto není kradené lze orientačně ověřit také na internetových stránkách Ministerstva vnitra ČR, kde je databáze odcizených aut http://www.mvcr.cz/patrani/vozidla/index.html. Pozor, tato databáze není vždy zcela aktuální!
4 Měli byste si ověřit, do jaké míry prodejce garantuje původ automobilu, tedy jestli není auto kromě odcizení také předmětem zástavy, nesplaceného leasingu nebo exekuce. Rozhodně nestačí, pokud se vám prodejce zaručí, že nejsou pozměněné identifikační znaky a že auto není kradené. Stejně velké problémy vám totiž může způsobit právě nesplacený leasing, pak je vám totiž auto bez náhrady zabaveno leasingovou společností. Nejhorší jsou ale případy, kdy je auto předmětem zástavy nebo je součástí majetku, na který byla vyhlášena exekuce. Zde totiž neexistuje způsob, jak auto prověřit a přijdete o něj i své peníze!
5 Pozor na úskalí komisního prodeje! Autobazar je pouhým zprostředkovatelem prodeje, dává jen velmi omezené garance a v případě problémů má tendenci svalovat všechnu vinu a zodpovědnost na původního majitele auta.
6 Vždy si s sebou berte svého automechanika, kterému věříte a na jehož úsudek se můžete spolehnout. Prověřte, jestli auto nebylo vážně havarované. Zvlášť u auta z dovozu hrozí, že bylo levně koupené v zahraničí, narychlo opravené, aby se zamaskovaly následky havárie, a poté nabídnuto zákazníkovi. Bohužel tato praktika je u neseriózních dovozců a prodejců běžná a jejich zisky velké. I pokud na to vy jako zákazník nepřijdete ihned, riskujete doslova svůj život - při případné havárii je vůz mnohem nebezpečnější, než nebouraný!
7 Zkontrolujte pečlivě doklady auta. Všechny identifikační znaky by se měly shodovat s těmi, které jsou vyražené na vozidle. Požádejte svého automechanika nebo jiného odborníka, aby našel na autě všechny identifikační znaky. Je jich více, než běžný motorista pravděpodobně ví a dá se z nich zjistit mnoho důležitých informací.
8 Požadujte servisní knížku. Bez ní nemáte jistotu, že o auto bylo dobře a řádně pečováno. Pokud servisní knížka není k dispozici, vždy se ptejte na důvod!
9 Pátrejte po skutečném počtu najetých kilometrů. Rozhodně vám pomůže automechanik, který podle opotřebení interiéru i motoru pozná, jestli auto nemá přetočený tachometr (jestli opotřebení odpovídá počtu km, který je na tachometru). Mnohé zdroje z automobilového trhu naznačují, že až 95 % ojetých aut má "upravený" počet kilometrů na tachometru!
10 Prověřte skutečný rok výroby auta. Na karoserii i v interiéru auta jsou na mnoha místech kódy, podle kterých toto lze určit. Zároveň porovnáním kódů na různých místech zjistíte, jestli byly některé díly měněny nebo jestli auto nebylo například svařeno ze dvou nebo více jiných. Pak totiž kódy nejsou všude stejné.
Zdroj: Sdružení SOVA
TIP: KE STAŽENÍ: Praktická příručka k nákupu ojetiny

Hodnocení článku
1.8 z 5 (36%)
Hodnoceno: 20x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
MIKI, 08.06.2006 21:52
Stačí zadat VIN auta na stránce www.cardetect.cz a vozidlo je prolustrováno jak PČR,tak ve většině Leas.společností.Kdyby to dělali všichni kupující,tak by jsme konečně odstavily leas. podvodníky.
ivan vacík, 23.06.2006 14:56
Ahoj,
uvažuji o koupi vozu Peugeot 407 SW (1 rok starý) a zajímalo by mne, jaký je to vlastně vůz. Dle různých recenzí jsou jeho jízdní vlastnosti vynikající. Prohlédl jsem plno stránek, kde nabízí tato ojetá auta, ale nevím kde začít. Mám na mysli, čeho se chytnout, bod po bodu (výběr prodejce, jak nenaletět, na co si vše dát pozor, atd.....). Dále jak je toto auto (ne)poruchové apod.
Může mi někdo poradit? Můžete mi napsat i na můj soukromý mail (ivan.vacik@seznam.cz).
Díky.
q, 23.06.2006 14:58
vzhledem k tomu, že bylo zabaveno, tak asi bude zatíženo nesplacením, že?
ivan, 23.06.2006 15:24
to teda koukám, jak jelen. Takže u nás mají auta z 99% zfalšovaný VIN kod jo? Hahahahahaha. Čím že se to živíš? Jsem asi špatně četl, takový bláboly. Takže můj táta, co si koupil Peugeota má zfalšovaný VIN kod, můj kámoš, teda taky, jenom ty vopzíš ty správný auta!!!!! Nebudeš ty náhodou Paroubek? Ten taky říká, že jedině on má pravdu a všichni ostatní jsou zlí a jsou v žoldu ODS.

Mezi nám, zfalšovaných VIN kódů se objevilo pár (takže z celkového množství je to asi 1% - ty tvrdíš naopak) a za druhý, nevím proč by to někdo dělal v takovým množství!!!!!!

Chci jasný vysvětlení tvého článku!!!!!!!!!!!!
Miki, 22.08.2006 22:55
Tak si pořádně přečti poslední větu,pokud nestačí jednou tak opakovat!!!
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů