Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Defekt? Sprej rezervu nenahradí

Aktuality
iHNED | 04.03.2008
Německý autoklub ADAC otestoval deset lepicích sad pneumatik a tři přípravky, které slibují stejnou službu. Skoro polovina z nich však v nouzi motoristům příliš nepomůže.
Podle výsledků zkoušek uznávaného automobilového klubu ADAC by se motoristé měli při nákupu lepicích přípravků vyhnout zejména levným produktům ve spreji. Ty totiž zacelí jen velmi drobné defekty, navíc mají neúplný návod k použití. Test je hodnotí jako "nedostatečné". O něco lépe dopadly sety tvořené lepidlem a kompresorem - i mezi nimi však panují rozdíly. Vítěz testu Premium Seal Repair se známkou "dobrý" zvládne utěsnit větší díry, je doplněn srozumitelným návodem a nespotřebovaný může skončit v běžném komunálním odpadu. Přesto však i on má k ideálu daleko: jeho kompresor se brzy unaví a údaje z manometru jsou jen těžko čitelné.
Nejslabší sada provedených zkoušek byla paradoxně tou nejdražší: Dunlop Fill&Go Premium však propadl hlavně kvůli návodu, který tvoří jen obrázky bez doprovodného textu. ADAC konstatoval, že s takovým návodem motorista nemusí zvládnout opravu většího defektu. Pozoruhodné je, že o polovinu levnější přípravek Fill&Go Standard od téže značky je vybaven srozumitelným textovým doprovodem; v testu se umístil na čtvrtém místě.

Větší otvor asi nezacelíte
Pokud se v pneumatice objeví jen nepatrná dírka, probíhá oprava lehce. Stačí do pneumatiky dostat lepidlo a s pomocí kompresoru nebo lahve se stlačeným plynem ji dohustit na potřebný tlak. Protože u malého defektu je únik vzduchu pomalý, může řidič ihned po opravě pokračovat v jízdě. Lepicí směs pronikne díky otáčení kol a odstředivým silám do místa vpichu a rychle jej utěsní.
Budete-li však stejným způsobem postupovat i při opravě větších defektů, nejspíš nepochodíte. V takových případech nelze v pneumatice docílit potřebný tlak, protože dodávané minikompresory jsou jen málo výkonné. Před dofouknutím musíte vzniklou díru alespoň částečně zacelit. Proto je nutné po naplnění lepidlem chvíli pojíždět s autem na prázdné pneumatice nebo si vůz přizvednout heverem a kolem ručně otáčet. Stoprocentní úspěch ale stejně není zaručen.
Lepicí přípravky Premium Seal AIO, Holt Lloyd Refenpilot, Nigrin Reifendicht a Sonax Reifenfix nejsou vybaveny kompresorem. Oprava pneumatiky v takovém případě proběhne jen způsobem, který omezí únik vzduchu před zacelením díry lepidlem. Proto se místo vpichu musí nacházet ve spodní části gumy tak, aby na něj lepidlo při plnění steklo. V praxi to znamená, že řidič potřebuje díru nejprve bezpečně objevit, což může být problém zvláště v nočních hodinách.

 Pneumatika, která nepotřebuje vzduch 

Rychle i pomalu
Kdo chce být s opravou rychle hotov, měl by dát přednost přípravkům Conti Comfort Kit nebo Dunlop Fill&Go Premium. Náprava defektu probíhá jen v několika krocích a navíc disponují výkonným kompresorem. S výrobky Dunlop Fill&Go Standard, Terra-S Standard, Premium Seal Repair nebo 1-2-Go trvá oprava o něco déle, protože láhev s lepidlem se musí zkompletovat, případně naplnit.
Nepříliš výkonné kompresory přísluší k sadám Terra-S Standard i Premium Seal. Ještě hůře jsou na tom výrobky Elastofil, Rinder a MP. Jejich kompresory mají tak málo síly, že trvá velmi dlouho, než se podaří pneumatiku nafouknout na potřebný tlak. K tomu musíte lepidlo do pneumatiky napresovat ručně, což u elastofilu stojí mnoho úsilí. Ztížená manipulace ubrala elastofilu v testu body, které mu chyběly k lepšímu umístění. Přípravek si totiž jinak poradí i s většími defekty - pokud jde o účinnost, patří k nejlepším.
Rychlé opravy dosáhnete i s výrobky ve spreji - nafouknutí plynu s lepidlem trvá několik málo minut. Spreje se ale hodí jen k zacelení nepatrných děr.

Na nouzové dojetí
Pro všechny lepicí přípravky platí, že umožňují pokračovat v jízdě pouze omezenou rychlostí a na relativně krátkou vzdálenost. S velkou škodou na běhounu, defektem bočnice nebo ventilku si chemie neporadí, totéž platí pro případ, že dojde k ohnutí samotného disku.
Lepicí sada jako náhrada za rezervní kolo byla ještě nedávno výhradně doménou vozů, do nichž se rezerva jednoduše nevešla - typickým příkladem je malý Smart nebo britské Mini. Dnes však lepidlo berou na milost i velké limuzíny, jako třeba Mercedes třídy S, kde získáte rezervní kolo jen za příplatek.
Argumentem pro lepidlo je úspora místa v zavazadlovém prostoru a také fakt, že relativně těžká rezerva může nepatrně zvýšit spotřebu paliva. Lepidla jsou však vhodná hlavně v zemích, kde mají silnice uklizené a v dobrém technickém stavu. Podle průzkumů ADAC se tak například německý řidič setká s defektem pneumatiky jen jednou za 150 000 kilometrů.
Vedoucí technické zkušebny společnosti Dekra Petr Říha navíc upozorňuje, že majitel auta nemůže jednoduše vyjmout rezervní kolo a nahradit jej lepicí sadou: "Rezerva zvláště u malých aut někdy plní i funkci deformační zóny." Bez rezervy tak mohou jezdit jen automobily, u nichž to připouští jejich výrobce. Obvykle jsou to modely, které disponují signalizací úniku tlaku vzduchu, a řidič tak má šanci odhalit defekt ještě dříve, než dojde ke zničení samotné pneumatiky.
Hodnocení článku
4.0 z 5 (80%)
Hodnoceno: 1x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů