Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Daewoo/Chevrolet Matiz – co čekat od tohoto minivozu?

Poradna
Blaháček Marek | 19.12.2013
foto: TipCars.com
Pan Eduard hledá spolehlivý malý automobil pro své starší rodiče. Mohl by jejich nárokům stačit ojetý Matiz?

DOTAZ: Hezký den do redakce TipCars, rád bych vás poprosil o radu. Hledám nějaké naprosto jednoduché malé vozidlo pro rodiče v důchodovém věku, které by jim sloužilo na krátké cesty do obchodu apod. Hlavní je nízká cena a spolehlivý provoz. Kvůli těmto parametrům mi přijde velmi zajímavé Daewoo Matiz. Někde jsem dokonce viděl stejné auto pod značkou Chevrolet. Můžete mi nějak stručně a výstižně shrnout, co mohu od tohoto auta čekat?

Předem velice děkuji.

Eduard L.


ODPOVĚĎ: Vážený pane Eduarde, přestože doba jeho největší slávy už dávno pominula, i dnes má Daewoo Matiz (nebo později Chevrolet Matiz po zániku jihokorejské automobilky) co nabídnout. Pro takové krátké cesty, jaké jezdí Vaši rodiče, se hodí více než dobře.

Jeho jednoduchost je opravdu maximální, prakticky veškerá výbava byla za příplatek, včetně posilovače řízení, nemá se tedy skoro ani co pokazit. A absence posilovače ani nevadí, matiz totiž neváží ani 800 kilo.

V bazarech najdete prakticky výlučně matizy s benzínovým tříválcem o objemu 0,8 litru (až v posledním roce výroby dostal také litrový čtyřválec), který ale pro městský provoz plně dostačuje. S lehkou karoserií hýbe obstojně, spotřebu lze udržet do 6 litru Naturalu na 100 km. Nevyděste se, až pod Vámi začnou po nastartování vibrovat sedačky, jedná se o typický projev tříválce, který je poměrně spolehlivý, a může jej odstavit akorát problém s rozdělovačem (ano, jiskry na svíčky u této motorizace až do roku 2001 posílá klasický rozdělovač, teprve potom přišlo bezdotykové zapalování). Stavu motoru věnujte při výběru dostatečnou pozornost, exempláře, s nimiž se nešetrně zacházelo za studena, trpí vysokou spotřebou oleje. Pohlídejte si také, zdali předchozí majitel nezapomněl vyměnit rozvodový řemen (interval 60 tis. km).

Doporučuji vybírat exempláře od roku 2002, nejen kvůli modernějšímu řízení motoru, ale také kvalita dílenského zpracování šla nahoru.
O pouze dostatečných jízdních vlastnostech asi není nutné vzhledem k jednoduchému podvozku mluvit, mohl by alespoň více vydržet. Výměna nějakého toho silentbloku nebo čepu Vás pravděpodobně nemine. Díly jsou ale poměrně dobře dostupné a levné – přední příčné rameno stojí cca 1.000 Kč, brzdové kotouče stojí 2.000 Kč a destičky 700 Kč.

V inzerci TipCars je aktuálně přes 20 exemplářů Daewoo Matiz s benzínovým tříválcem a prakticky stejný počet matizů od Chevroletu. Na tachometru mají v průměru 60 tis. km a cena těch nejlevnějších startuje na 30 tisících.

Hodnocení článku
4.0 z 5 (80%)
Hodnoceno: 3x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Giorgio, 20.12.2013 09:58
...jestli chce pan Eduard s rodiči ještě pobýt, nebo naopak co nejdříve dědit. Chce-li dědit, hledá matize, 106, saxo - tato auta byla navržena v 90. letech a jejich bezpečnost je tomu poplatná. U matize k tomu je nutné připočítat ještě bídnou ochranu proti korozi - tehdy ještě Korejci neuměli postavit slušné auta a jediné dva důvody, proč se matizů tolik prodalo, byly 1) italský design a 2) nízká cena.

Chce-li si pan Eduard s rodiči ještě pár let povídat, vezme pro ně osvědčenou pandu s jedním z nesmrtelných motorů 1.1 či 1.2 - jednak je panda bezpečnější, pak také nerezne, je spolehlivá a nabízí i lepší nastupování.
mc1532, 23.12.2013 19:32
Hrozne koroduje, citil jsem se v nem v ohrozeni :). Doporucuji pouze sebevrahum.
Petr S, 28.12.2013 01:23
na dosažení minimální rozumné bezpečnosti. Pokud to finance dovolí šel bych do kategorie auta o třídu výš, tedy do auta typu Fabia, Yaris, C2, Fiesta atd.
Giorgio, 02.01.2014 08:07


C2 je stejná kategorie jako ostatní prcci - stačí ji postavit vedle pandy. C2 vypadá atypicky, má některá zajímavá řešení a nebyla nejlevnější, proto ji nahradila klasičtěji koncipovaná C1. A vedle fabie se dá řadit až C3. Souhlasím ale, že zástupce segmentu B namísto A by z hlediska bezpečnosti byl určitě lepší.
roman.hrdlicka, 02.01.2014 12:34
tohle auto je nejhorší, v čem jsem kdy jel, opravdu. měli jsme v rodině starou 205 z roku 87 a jezdilo se v něm tak o 100% líp. matize bych doporučil tak maximálně po městě na občasný nákup, ale jet s tím 200km po okreskách bylo za trest, na dálnici bych si ani netroufl. V tom autě poznáte i slabší vítr, podle mého názoru je nebezpečné.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů